pyszne i puszyste ciasto a do tego z dodatkiem czekolady. Dlatego mamy dla Was przepis na ciasto czekoladowo orzechowe :) Składniki na ciasto czekoladowe: – 200 g mąki z orzechów arachidowych – 200 g czekolady gorzkiej 70% – 200 g masła 82% – 160 g cukru trzcinowego – 1 łyżka kakao
Kuchenne Wariacjełyżek ciepłego mleka Masa makowa: 300 g maku (sparzonego, odcedzonego i zmielonego) 200 g cukru pudru 100 g miękkiego masła lub margaryny 3 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy rodzynki Masa orzechowa: 300 g zmielonych orzechów włoskich 1 szklanka śmietany (słodkiej, nie gęstej) 6 łyżek cukru pudru 1 słoik powideł śliwkowych. Lukier lub polewa
Trzeci talerzpiekarniku. Niedzielne smakołyki tez odchudzone. Dziś przepis na ciasteczka bez cukru z mąką owsianą i pszenną pół na pół. Ciasteczka orzechowe 20 dag daktyli 5 dag rodzynków 1 szklanka mleka lub wody szczypta soli 2 jajka 3 łyżki masła lub oleju kokosowego 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych (lub mąki) 1 szklanka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Gotuj Sam!placek poznany w książce "Potrawy z czterech stron świata" Lekko zmieniony, przygotowany w tortownicy robi u nas za torcik orzechowy. Może zna go też pani Munro? Jeśli Wy chcecie go poznać przygotujcie: Na ciasto: - 150g mąki - 80g masła - szczypta soli - łyżka zimnej wody na masę: - 230g cukru pudru - 60g maki - 3 łyżki śmietany - 50g masła - 3 łyżki białego
I tu będę miała takie tewafel... pieczony w jakimś fachowym zakładzie, ale za to z masą domową! I nawet na Święta będzie idealny ;) Wafel ciasteczkowo-orzechowy Składniki: 3 wafle 20 dag herbatników 10 dag orzeszków solonych 4 jajka 20 dag cukru 20 dag masła łyżka kakao Przygotowanie: Herbatniki i orzeszki zmielić lub użyć w celu rozdrobnienia moździerza;) I męża, bo ktoś to musi skruszyć
Lawendowe NieboDelikatna orzechowa drożdżówka o lekko zielonkawym kolorze. To moja propozycja na powitanie wiosny. Składniki 80 ml mleka 160 g masła 3 jajka 100 g cukru 450 g mąki 2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku 10 g drożdży 3 łyżeczki cukru … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatynajdzie nas ochota na coś słodkiego. Pamiętam jego smak z dzieciństwa – czekoladowo-waniliowy, słodki i orzechowy. Najbardziej smakuje mi warstwa kakaowa. Spróbujcie koniecznie, przepis jest bardzo prosty. Keks mojej mamy Składniki 2 szklanki mąki 3 jajka 2/3 szklanki cukru cukier waniliowy ½ kostki masła 2/3 szklanki mleka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia posiekane orzechy 2 łyżki kakao Keks mojej mamy
Pyza i Surówkadelikatne. Bez nadzienia w środku lub z dżemem malinowym, polane masełkiem i cynamonem. Dziś w innej odsłonie - z borówkowo - orzechowym sosem. Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 30g drożdży 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka cukru sól Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego cukier i drożdże. Pozostawiamy około 10minut. Do mąki dodajemy jajka
Kuchnia Pani Wiosnyszans na dokładkę. Mam już zamówienie na kolejne ciasto, ale najpierw muszę się poczuć mniej przeziębiona... Babeczki marchewkowo-orzechowe z lukrem Składniki: (na 12 sztuk) 100 g marchwi 75 g mielonych orzechów laskowych 125 g miękkiego masła 125 g cukru trzcinowego 2 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia lukier: 2 łyżki soku
Pożeraczka, czyli raz adobrzedojrzewać najmniej dwa tygodnie. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego ciasta. Doskonały aromatyczny...Za trzy tygodnie przełożę go kremem orzechowym:) Składniki; 1 kg mąki, 3 jajka, przyprawa do piernika , 50 dkg miodu, 20 dkg cukru, 25 dkg masła, 3 łyżeczki sody, 150 ml mleka sól, Zapraszamy do sklepu SKWORCU Wykonanie; Miód, masło, cukier rozpuszczamy na wolnym ogniu do połączenia
Anioły w kuchnidokładnie skleić brzegi. Sos. Orzechy włoskie grubo połamać. Sparzoną pomarańczę pokroić w plastry. Masło stopić, dodać cukier, cynamon, orzechy i plastry pomarańczy, smażyć 3-4 minuty. Pierożki wrzucać do wrzącej ,osolonej wody, ugotowane delikatnie wyjmować łyżką cedzakową. Gorące pierożki podawać z sosem pomarańczowo orzechowym
Kulinarny karnet Christopherapieczenia szczypta soli Ciasto orzechowe: 25 dkg orzechów włoskich 5 białek 1 łyżka miodu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 15 dkg cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 500 ml mleka 5 żółtek 15 dkg cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki budyniu waniliowego 25 dkg masła bez soli Polewa czekoladowa(...)czekoladowa: do garnka włożyć masło, kakao, wodę i cukier. Zagotować na średnim ogniu. Kiedy skadniki są roztopione i zaczynają się gotować dodać pokruszoną w kostę czekoladę. Mieszać energicznie do rozpuszczenia się czekolady. Zdjąć z ognia. Złożenie ciasta: ciasto ciemne rozkroić wzdłuż na dwa placki. Na pierwszy placek wyłożyć połowę masy budyniowej, na masę położyć ciasto orzechowe, na ciasto orzechowe pozostałą
mecookskokosowych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Masa orzechowa: 4 jajka 15 dag zmielonych orzechów włoskich 15 dag cukru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa kakaowa: 14 łyżeczek wody 14 czubatych łyżeczek cukru 130 g masła 4 duże łyżki prawdziwego kakao Zaczynamy od przygotowania(...)kruche ciasto (fot.2) . Aby przygotować masę kokosową, należy najpierw białka ubić z cukrem, dodać kokos i mąkę. Wyłożyć na masę jabłkową (fot.3) . Teraz ostatnia część - orzechowa. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, zmielone orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na masę kokosową (fot.4) . Całe ciasto włożyć
Świat Ciastabiałek i cukru (połowa piany na blachę) posypujemy orzechami (po 50 g na blachę) pieczemy po 30-35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na biszkopt orzechowy: 4 jaja 5 łyżek mielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka(...)szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego mleka wlewamy roztwór mąk z mlekiem. Studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodając przestudzoną masę. Dodatkowo: 300 g dżemu z czarnej porzeczki( u mnie domowy) lub powidła WYKONANIE: ciasto z bezą orzechową masa jabłkowa biszkopt orzechowy + dżem porzeczkowy krem ciasto z bezą orzechową Smacznego
Domowe ciastaorzechowe: 10 żółtek 220 g cukru pudru 250 g mielonych orzechów laskowych Ciasto migdałowe: 10 białek 200 g drobnego cukru 250 g mielonych migdałów 2-3 krople olejku migdałowego Ciasto kakaowe: 3 jajka 120 g drobnego cukru 20-25 g ciemnego, gorzkiego kakao Krem: 500 ml kremówki 20 g cukru pudru 250 g mascarpone likier amaretto Polewa: 50 g masła(...)puder. Następnie dodajemy mascarpone oraz likier amaretto, miksujemy do połączenia. Na paterze układamy blat orzechowy. Wykładamy 1/3 masy, przykrywamy blatem migdałowym, nakładamy 1/3 masy. Przykrywamy ciastem kakaowym. Rozprowadzamy niewielką ilość dżemu. Boki tortu wykańczamy resztą kremu. Obsypujemy mielonymi orzechami. Wierzch ciasta ozdabiamy polewą czekoladową (masło i czekoladę należy rozpuścić na małym ogniu w kąpieli wodnej) i posypujemy grubo krojonymi orzechami
Smaki Na Talerzuśmiałabym opublikować na blogu. Bo była to masa z surowymi jajkami! Mało tego. Była też z margaryną! Bo kto w latach 80-tych słyszał, żeby do wypieków używać masła. I nikt się też wtedy nie bał salmonelli. A ja się tym waflem zajadałam. Nie był kruchy. Był taki miękki raczej, a do masy obowiązkowo mama dodawała kakao. I jedną(...)Przepis pochodzi z magazynu Apetyt (nr 6/2015) i jest autorstwa Jurka Sobieniaka. Jest mocno czekoladowy i orzechowy! Składniki: 2 kwadratowe lub okrągłe suche wafle 3 czekolady gorzkie (300 g) 2 czekolady mleczne (200 g) 100 g masła 200 g herbatników Petit (ok.40 sztuk) 200 ml mleka 200 g orzechów laskowych Przygotowanie: Orzechy laskowe prażymy przez
bistro mamawłoskie) 100g wiórków kokosowych 100 g batonów Prince Polo o smaku orzechowym lub klasyczne ( 2 batony xxl) Dodatkowo: 2 opakowania czekoladowych herbatników Masa: Budyń: 7 żółtek 3 i 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: 320 g miękkiego masła 1/2 białej czekolady 1/2 mlecznej czekolady 100 g wafelków Prince Polo(...)masy. Mieszamy łyżką. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy na parze. Dodajemy masło, mieszamy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy kremówkę (ważne aby miała temperaturę pokojową, bo może się zważyć). Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Ułożenie ciasta: Na dnie formy lub na tacy układamy herbatniki, smarujemy połową masy, kładziemy ciasto orzechowe, dociskamy. Następnie wykładamy drugą połowę masy i kładziemy warstwę herbatników. Odstawiamy
Czerwona Porzeczkanaturalnej skrobi jak to tylko możliwe. Szklimy ryż na patelni, na małym ogniu, mieszając i równo otaczając go w maśle- zrobi się lekko przejrzysty i błyszczący. Żeby został biały- szklijcie go krótko. Jeśli natomiast chcecie wydobyć z niego bardziej orzechowy smak- poczekajcie aż ryż lekko zbrązowieje. Ta druga opcja jest fajna do risotto z boczkiem albo mięsem wołowym(...)bulionu na warzywach’ szczypta nitek szafranu namoczonych w łyżce wrzątku 1 łyżka oliwy extra vergine 2 łyżki sosu rybnego kawałek pora kilka gałązek pietruszki kilka utłuczonych ziaren pieprzu ¼ kostki masła 200ml (szklanka) ryżu Arborio (ze sklepowych polecam Scotti) 70-100ml białego wytrawnego, półwytrawnego wina lub wytrawnego cydru (np. Stassen) 2 ząbki czosnku 2 większe szalotki albo średnia biała cebula
Karo in the Kitchenswoją aksamitnością, a do tego wszystkiego jest bezglutenowy! Mniam! Składniki: • 1 kg sera mielonego • 6 jajek • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 cukier wanilinowy Warstwa orzechowa • 1,5 szklanki orzechów włoskich • 1/3 szklanki miodu • 1 cukier waniliowy • 1/2 szklanki śmietanki 30% Polewa czekoladowa • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady • 3 łyżki śmietanki 30% • połówki orzechów włoskich(...)masą serową. • Wyłożyć okrągłą tortownicę (26 cm średnicy) papierem do pieczenia, wysmarować masłem i wlać masę serową. • Piec w 200 st.C przez 15 minut, następnie obniżyć temp do 120 st.C i piec jeszcze 60 minut. Polewa orzechowa • Miód wymieszać z cukrem waniliowym, podgrzać i dodać orzechy. Pogotować 2-3 minuty
To co kochamwspominam moją Babcię z południa Polski, czuję zapach orzechów włoskich. Nawet nie muszę zamykać oczu, wydobywać z czeluści pamięci i przywoływać obrazów w skupieniu. Babcia - orzechy. Pierwsze skojarzenie. Orzechowe babeczki. Bardzo rodzinne. Pieczone razem, jedzone razem. To już pięć pokoleń :) Gorąco je polecam(...)babeczek lub formę do muffinek wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać koła i wylepiać nimi foremki. Wyłożyć folią aluminiową i obciążyć fasolą, aby zachowały kształt. Piec w temp. 200°C przez 10 min. Wyjąć podpieczone babeczki, usunąć fasolę. Zmniejszyć temp. do 175°C . Babeczkowe foremki wypełnić masą orzechową do 3/4 wysokości i zapiec przez około
Posadzone i zjedzone