orzechów laskowych :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki ciasto kruche orzechowe: 1 1/4 szklanki orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych, skórka obrana 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 szklanki cukru pudru 3 duże żółtka 230 g masła zimnego pokrojonego w kostkę 1. Orzechy najpierw podpiekamy na suchej patelni(...)żurawiną i cynamonem. 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier. Jak powstanie gładka, błyszcząca masa wykładamy ją na nasze jabłka. 3. Na bezę ścieramy drugą część ciasta orzechowego. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem :-) Smacznego
kruche babeczkitylko możliwe. Całość dokładnie mieszamy. Szklimy ryż na patelni, na małym ogniu, mieszając i równo otaczając go w maśle – zrobi się lekko przejrzysty i błyszczący. Żeby został biały – szklijcie go krótko. Jeśli natomiast chcecie wydobyć z niego bardziej orzechowy smak – poczekajcie aż ryż lekko zbrązowieje. Ta druga opcja jest fajna do risotto z boczkiem albo mięsem wołowym(...)litra wody lub 1,5l domowego rosołu 2 kostki bulionowe – warzywna i rosół z kury 2 szalotki lub małe cebule 1 duży ząbek czosnku 50-80g masła 82% tłuszczu 50-70ml cydru jabłkowego lub półwytrawnego białego wina 2-3 łyżki oliwy truflowej do podania sól pieprz
Karo in the Kitchenfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Krążki orzechowe: 120 g orzechów laskowych, 4 białka, 50 g cukru, 20 g mąki, Biszkopt genueński: 4 jajka, 125 cukru, 100 g mąki, 80 g migdałów w płatkach, 60 g rozpuszczonego masła, Do nasączenia: 40 g cukru, 4 łyżki wody, 80 ml nalewki(...)wlać nalewkę z wiśni, ostudzić. Masło utrzeć na śmietanę, dalej ucierając dodawać po trochę cukru i po jednym żółtku (wszystkie składniki powinny być ciepłe – w temperaturze pokojowej, jajka przez rozbiciem sparzone), gdy masa będzie pulchna dodawać powoli nalewkę. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, uważając aby ich nie spalić. Na płaskim talerzu ułożyć krążek orzechowy, posmarować go ¼ kremu
królestwo garówpatelni roztopić masło, dodać kunafę, mieszać ,aby masło się wchłonęło, dosypać cukier, wymieszać i smażyć, mieszając , aż ciasto się zarumieni około 10-15 min. Dodać pokruszone orzechy włoskie i dalej smażyć jeszcze 5 min. Ten etap jest ważny, bo orzechy nabierają właściwego smaku, który nadaje kunafie tego interesującego orzechowego smaku. Zostawiamy, aby przestygło. Gotujemy budyń z podanych
Kulinarny karnet ChristopheraCiasta : Z mąki , migdałów , orzechów laskowych , cukru ,cukru waniliowe , żółtek i podziemnego masła zanieść gładkie ciasto i podzielić na 3 części ( każde po ok.425 g.).Do jednej części dodać rozpuszczonej kawy w 1/3 szkl.wrzątku.Każdą kulę zawinąć w folię i na godzinę włożyć do lodówki. ORZECHOWE GWIAZDKI : ******************************** Ciasto bez mokki rozwałkować na oprószonej mąką stolicy na placek o grubości
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipralinek orzechowych 1 op. cukru waniliowego Beza: 5-6 białek 100 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów 100 g wiórków kokosowych 150 g wafelków w czekoladzie 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Poncz: 1/2 szklanki wrzątku 1 czubata łyżeczka kakao Dekoracja: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła rurki waflowe 20 g wafelków waflowych Wykonanie biszkoptu(...)blat biszkoptowy nasączamy ponczem i rozsmarowujemy na nim 1/3 masy. Przykrywamy bezą orzechowo-kokosową. Na bezę wykładamy połowę pozostałej masy, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który nasączamy ponczem i wykładamy na nim resztę masy. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i na bokach tortu. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy rurki waflowe i dekorujemy nim tort. Pozostałą czekoladą
Kuchnia MagdaLenycukru szczypta soli Krem czekoladowo - orzechowy 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 120 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 2,5 łyżki cukru pudru Krem kajmakowy 200 g schłodzonej masy kajmakowej 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 schłodzonego mascarpone Krem maślany (Swiss meringue buttercream) 230 g masła 180 g drobnego cukru 3 białek 1 łyżeczka pasty(...)podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Do wykonania tortu, potrzebujemy dwa takie biszkopty. Krem czekoladowo - orzechowy Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną
Wędrówki po kuchnimascarpone 150 ml śmietany 30 % 4 łyżki cappuccino (ja użyłam orzechowego) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa: 100 ml śmietany 36% cukier puder do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia okrągła 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i posypać bułką tartą. Czekoladę rozpuścić i przestudzić lekko. Masło zmiksować
Panda i jej światMieszankę wlać do gotującego się soku, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego kremu. Połowę kremu wyłożyć na pierwszy placek orzechowy, na placku poukładać nasączone w kawie i spirytusie delicje (czekoladą do dołu). Na ciastka wyłożyć resztę kremu, zostawiając kilka łyżek
Swojskie jedzonkoJeśli miałabym wybrać, które z nich mi najbardziej przypadły do gustu (marmolada, nutella, orzechy), to zdecydowanie moim faworytem są te orzechowe. Na prawdę godne polecenia :) Składniki na 24 sztuki: Ciasto: 2 szklanki mąki (plus troszkę do podsypania) 125 g masła lub margaryny 40 g drożdży 2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany Nadzienie: 100 g zmielonych orzechów włoskich
My simple kitchenmasy krówkowej. Takie ciasteczka ucieszą każdego. Spróbujcie. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki pół szklanki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku orzechowym Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 10 dag mlecznej czekolady dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto
Izabelawkuchniminut + 30 minut Temp. pieczenia : 180 C ; 150 C Składniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Masa jabłkowo-orzechowa: 1 kg jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej 50 g orzechów włoskich Beza kokosowa: 3 białka
Różne smaki w kuchniPyszny sernik, mocno orzechowy z owocami! Pyszny, delikatny i zdrowy. Spód składa się głównie z mąki razowej, orzechów i oleju kokosowego (lub masła). Jest idealny do kawy... i w sumie wszystkiego innego! Jest po prostu pyszny :) Składniki na małą blaszkę: 8 łyżek mąki razowej 1 jajko 2 garście pokruszonych orzechów włoskich 1 łyżka ksylitolu 3 łyżki roztopionego masła klarowanego
Czarnawisienkakuchni, zostało coś jeszcze z waszych jesiennych zapasów i znajdziecie „trochę” orzechów włoskich do przygotowania najbardziej orzechowej tarty jaką jedliście. Do dzieła… Składniki: Spód: 1,5 szklanki (210 g) mąki 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,25 szklanki (50 g) drobnego cukru 15 obranych orzechów włoskich Dodatkowo: 1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej
Fitsweet.menadzienie marmoladę z pigwy, a wierzch posypałam brązowym cukrem. Polecam Wam również mój starszy przepis na rogaliki z nadzieniem orzechowym. Z ciastem świetnie się pracuje, rogaliki podczas pieczenia rosną. Ciasto: 500 g mąki (najlepiej krupczatki) 150 g miękkiego masła łyżka ekstraktu z wanilii lub migdałów 3 żółtka 2 jajka 50 g drożdży (pół kostki), 150 bardzo drobnego cukru lub cukru
Czerwień i błękitsoli 2 łyżki oleju łyżeczka octu 4 łyżki wody 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cappucino orzechowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l mleka 2 budynie śmietankowe 1,5 kostki miękkiego masła cukier puder do smaku puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Żółtka utrzeć
Smakołyki Asifrużeliną :) A jako, że lato zbliża się wielkimi krokami to polecam bardzo puszyste, orzechowe gofry :) SKŁADNIKI: - 30 g mąki orzechowej (z orzechów arachidowych) - 90 g mąki kukurydzianej - 30 g mąki ziemniaczanej - 2 jajka - szczypta soli - 50 g roztopionego masła - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki brązowego cukru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 250 ml mleka ODDZIEL BIAŁKA OD ŻÓŁTEK , białka zostaw
Kuchnia bezglutenowa Lolikształcie królika, która idealnie nadała się na tą okazję ;) ale bez obaw jeśli nie masz takiej formy zawsze możesz upiec ciasto tradycyjnie i samemu wyciąć „odpowiedni” kształt ;) Ciasto czekoladowo-orzechowe bez mąki Składniki: · 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej(...)kakao · 80 mi gorącej wody · 150 g masła · 150 g cukru · 1 szklanka zmielonych orzechów
Kulinarna (nie)codziennośćBardzo orzechowa i smaczna babka. Sprawdzi się, nie tylko w Święta Wielkanocne. Suszona żurawina nadaje ciastu dodatkowej słodkości. 250 g masła 0,5 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżki aromatu waniliowego SKWORCU 1 szklanka mąki pszennej tortowej MŁNOMAG 100 g orzechów włoskich HELIO 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 0,5 szklanki suszonej żurawiny
VioletoweKucharzeniesera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była by taka smaczna :) Smak sera Gruyère jest bowiem bardzo charakterystyczny, łagodny oraz lekko orzechowy i idealnie się komponuje ze szpinakiem. Składniki ciasta kruchego: 210 g mąki pszennej (np. krupczatki) 140 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku 300 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy
Moja Delicja