orzechowy jest wilgotny. Robi wrażenie i smakuje wybornie. Tort jest upieczony bez glutenu, bo mąkę zastępują zmielone orzechy laskowe i bez cukru, ponieważ cukier zastąpiłam ksylitolem. Polecam skusić się na ten przepis, bo jest cudowny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu. Skladniki na kruchy spód: 100 g mąki orkiszowej (50 g jasnej + 50 g pełnoziarnistej) 60 g masła(...)łyżki cukru pudru/ksylitolu 2 duże łyżki ciemnego kakao 2 lyżki ciemnego rumu lub likieru orzechowego Składniki na polewę czekoladową: 70 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietany kremówki Dodatkowo: 1/2 domowego dżemu z ksylitolem połówki orzechów do ozdoby Wykonanie: odważone mąki wymieszać i zgnieść z twardym masłem pokrojonym na małe kawałeczki kruszonkę. Rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!marchewki) Krem: 200 g serka Philadelphia light lub serka śmietankowego Twój Smak w wersji light z Pątnicy 3 łyżki miękkiego masła 1/3 szklanki słodziku (można dodać więcej) 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu waniliowego 1/5 łyżeczki aromatu orzechowego w proszku (opcjonalnie) 1/5 łyżeczki zielonego barwnika w proszku (opcjonalnie) Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Marchew ścieramy na tarce(...)pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze przez 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy krem. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Na wierzchu wystudzonego ciasta rozsmarowujemy krem. Dowolnie dekorujemy
Mania Gotowaniawyłożyć suszone pomidory i posiekane oliwki. Tosta zapiec w tosterze. Tosty z pastą serowo – orzechową: Wykonać pastę serowo – orzechową (Przepis na blogu). Chleb posmarować z dwóch stron pastę. Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle. Farsz z pieczarek wyłożyć na pastę. Tosta zapiec w tosterze. Tosty z salami i papryką: Plasterki
KuchniaWeDwoje.pljapoński makaron gryczany lub pszenno-gryczany, stanowi jeden ze sztandarowych produktów kojarzonych z kuchnią japońską. Ma lekko orzechowy smak i jest bardzo zdrowy. Składniki: 300 g makaronu soba pęczek szparagów 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 1 łyżka masła sól pieprz skórka otarta z cytryny parmezan lub grana padano natka pietruszki Przygotowanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, około
Smakowity Blog Kulinarnyszklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 7 g drożdży instant 5 g soli 1/3 szklanki mleka 60 g masła 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego 2 jajka w temperaturze pokojowej 200 g ulubionego kremu czekoladowego lub orzechowego 100 g posiekanej czekolady mlecznej 1 żółtko jajka wymieszanego z 2 łyżkami wody Przygotowanie tradycyjne: Do miski miksera
karmelowyminut i cieszymy się ich smakiem. Możemy zrobić z nich różne kształty jak i połączyć ze sobą np. słodkim kremem orzechowym. 300 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 110 g masła lub margaryny 120 g cukru pudru Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i wbijamy(...)Gotowe ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170-180*C przez 8-9 minut. Po upieczeniu możemy je połączyć dowolnym kremem np. kajmakiem lub orzechowym
VioletoweKucharzeniemąki pszennej 20 gr kakao 8 gr proszku do pieczenia 200 gr margaryny lub masła posiekanego w kostkę 6 żółtek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej 100-180 gr cukru (u nas 100 gr, ale następnym razem dam 50 gr, ponieważ pianka orzechowa jest dość słodka) Składniki na warstwę orzechowo-owocową: 6 białek z dużych jaj (rozmiar(...)mąki pszennej 20 gr kakao 8 gr proszku do pieczenia 200 gr margaryny lub masła posiekanego w kostkę 6 żółtek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej 100-180 gr cukru (u nas 100 gr, ale następnym razem dam 50 gr, ponieważ pianka orzechowa jest dość słodka) Składniki na piankę orzechową: 6 białek z dużych jaj (rozmiar
moj przepis narogaliki, które potrafią swym smakiem zauroczyć - bardzo kruchutkie, do tego orzechowe z waniliową nutą, wręcz rozpływają się w ustach. Jeśli dalej zastanawiacie się, jakie ciasteczka upiec na Święta, warto je wypróbować, a na pewno będziecie mile zaskoczeni. Składniki: Na ciasto: 270 g mąki 200 g zimnego masła 100 g zmielonych drobno orzechów włoskich 80 g cukru 1 opakowanie
My sweet a lifeinne słodziwo 100 g borówka amerykańska lub inne owoce Sposób przygotowania Kaszę prażymy w garnku, aż czuć będzie orzechowy zapach. Zalewamy 2,5 szklanki gorącej wody i gotujemy z erytrolem, aż kasza się rozgotuje. Do kaszy dodajemy sok z cytryny, masło i jajka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąki i sodę. Mieszamy dokładnie. Tak przygotowane ciasto wykładamy do formy
Kucharzycagościom taki nietypowy deser lodowy? Pewnie myślicie sobie "Lody? Zimą?" A dlaczego nie? :) Myślę, że w szczególności dzieci będą zachwycone. Ja połączyłam je z korzennymi ciastkami, kremem chałwowym oraz krówkowo - orzechowym(...)całkowicie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać pokruszoną chałwę, zmiksować na gładką masę. Do drugiej części dodać masę krówkową oraz zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. Ciastko posmarować masą chałwową, pokryć drugim ciastkiem, masą orzechową i kolejnym ciastkiem. Na górze ułożyć rozetkę lodów
Z miłości do słodkościDodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, lekko mieszamy i pieczemy w temp. ok. 170 stopni przez 25-30 min. CIASTO ORZECHOWE Składniki: 15 dag orzechów 5 białek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru kryształu Wykonanie: Orzechy siekamy na drobno. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy(...)cukru waniliowego i kryształu. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowany budyń i gotujemy. Gotowy budyń odkładamy do wystudzenia. Masło ucieramy i dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ciągle mieszając. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Placek kruchy-->Krem-->Ciasto kokosowe-->Krem-->Ciasto orzechowe-->Krem-->Placek kruchy
psgotujemyDynia piżmowa - Butternut - faszerowana orzechowym risotto. Nie jest tak spektakularnie pomarańczowa jak jej krewniaczka Hokkaido. Tutaj nie żółty, słodkawo-orzechowy miąższ, ale gruszkowty kształt czyni z niej prawdziwą jasną dyniową piękność. Upieczona w piekarniku i wypełniona soczystym, kremowym risotto wzbudzi zachwyt biesiadników. Dodatek orzechów laskowych, parmezanu i wermutu nadadzą jej wyrafinowanego smaku. Z jednym dodatkiem miałam kłopot i go pominełam(...)tego przepisu. Składniki: dynia piżmowa - około 700 g 2 łyżki oliwy 100 g ryżu arborio 30 g orzechów laskowych 1 seler naciowy 1 cebula 50 g grana padano, parmezanu masło - 2 łyżki 250 ml bulionu + listek laurowy 50 ml wermutu, białego wina 2 kiszone cytryny lub 1 łyżka skórki z otartej cytryny sól, pieprz Wykonanie: Dynie przekroić na pół, następnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!herbaty, dla pań i panów, dla dużych i tych mniejszych…:) Muffinki bananowo orzechowe Składniki: 3 banany 150 g orzechów włoskich 110 g mąki pszennej 110 g mąki razowej 100 g cukru zwykłego 70 g cukru brązowego 2 jajka 100 g roztopionego masła 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 45 ml maślanki Banany zmiksować. Dodać cukry i jajka i wszystko(...)razem zmiksować. Do masy dodać roztopione, przestudzone masło, sodę, mąki i maślankę. Zmiksować wszystko. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy i wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut – do suchego patyczka. Smacznego Post Muffinki bananowo orzechowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plmasa - 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 żółtka - 1/2 litra mleka - 1/2 szklanki cukru - 300 g masła - 120 g capuccino śmietankowego oraz - 2 opakowania krakersów Przygotowanie: Na początek zabieramy się za upieczenie ciasta orzechowego. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, żółtka, bułkę tartą, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy(...)zagotowujemy, odlewając pół szklanki. W tym odlanym mleku mieszamy mąki, cukier oraz żółtka. Rozmieszaną miksturę wlewamy do gotującego się mleka, dodajemy capuccino i wszystko chwilę gotujemy a następnie studzimy. Masło ucieramy dodając stopniowo przestudzoną masę capuccino. Teraz możemy zabrać się za składanie. Najpierw kładziemy ciasto ciemne, na to masa, następnie warstwa krakersów, masa, krakersy, masa, krakersy, masa oraz jasne ciasto
Zainspirowana w kuchniurządzeniu do wypiekania - zimno i jesiennie za oknem, trochę ciepełka od rozgrzanego piekarnika w domu nie zaszkodzi ;) Ostatecznie do tej plejady orzechowych gwiazd dołączyły również desery na zimno . Składniki na 2 i 1/2 blachy ciastek: 1 kostka masła (200g) - musi być miękkie, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok. 30 min. w temp. pokojowej; i stotne aby koniecznie(...)pszennej - u mnie tortowa 1 szkl. dowolnych orzechów - u mnie włoskie, laskowe, nerkowca i pistacje 1 tabliczka mlecznej czekolady - pokroić w kostkę kamyczki czekoladowe do posypania z wierzchu - opcjonalnie Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) i zagnieść póki się nie połączą - ciasto
Grunt to przepis!