masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:261/411)

Wafle czekoladowo-orzechowe bez mleka w proszku 188

kaszą manną i dodanie orzechów okazało się strzałem w dziesiątkę, zatem dodaję do notatnika. Szybki, prosty i smakowity deserek do niedzielnego obiadku - wafle czekoladowo-orzechowe bez mleka w proszku. Składniki: 1 opakowanie wafli 250 g masła lub margaryny 4 łyżki kakao 1 szklanka drobnego cukru 1/2 szklanki mleka 3 płaskie łyżki kaszy manny 6 łyżek bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich

Z notatnika
Orzechowe ciasteczka owsiane 448

którym należy rozdrobnić suche składniki. Ciasteczka są mocno orzechowe w smaku i niesamowicie kruche. Z podanego przepisu można przygotować około 30-35 sztuk . Orzechowe ciasteczka owsiane Składniki: 150g płatków owsianych 150g orzechów laskowych 100g masła 80g cukru pudru 1 jajko Wykonanie: - masło i jajko powinny być z lodówki - orzechy laskowe podprażyć w piekarniku lub na patelni, zdjąć skórkę (najlepiej wrzucić

Smakołyki Bereniki
Wielkanocny bezglutenowy sernik bez cukru 120

się w moją dietę i nie pozostawiał wyrzutów sumienia. Składniki na małą tortownicę: Spód: 50 gram mąki kokosowej (zamiennie jakiejkolwiek orzechowej) 50 gram mąki orzechowej 30 gram mąki migdałowej (mogą być migdały tarte) 80 gram masła lub oleju kokosowego 3 jajka 1 łyżka erytrytolu (lub ksylitolu) opcjonalnie Masa serowa: 600 gram twarogu, może być mielony z wiaderka 2 jajka

Marta próbuje
Serniko-makowiec na pierniku 265

smaki, które oprócz sera i maku miało jeszcze warstwę orzechową. Teraz dałam na spód warstwę piernikową, ale już bez orzechowej. Składniki Piernik: – 125 g miodu – 1/3 szklanki cukru – 65 g masła – 250 g mąki pszennej – 1 jajko – 1 płaska łyżeczka sody – 30 ml mleka – 1 łyżka przyprawy

To co kocham
ORZESZKI Z MASĄ ORZECHOWO - MLECZNĄ 89

zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy masę na około 20 minut w chłodnym miejscu aż stwardnieje. Masło ucieramy mikserem z cukrem, dalej ucierając dodajemy po łyżce masy orzechowej aż całą wyrobimy, na koniec wlewamy wódkę, mieszamy i masa gotowa (jest troszkę lejąca ale szybko zastyga). Odkładamy ją do lodówki na 20 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
Kanapka z wołowiną warstwowa 184

świeżego szpinaku baby 150 g sera cheddar w plastrach 150 g innego sera w plastrach – Waszego ulubionego, ja polecam sery słodkaw-orzechowe, typu emmentaler, provolone sól, pieprz 1 cebula łyżka oliwy łyżka masła Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę. Steki przyprawić solą i pieprzem, wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć do ulubionego stopnia wysmażenia (ale uwaga! – kanapka będzie potem odpiekana

Pociąg Do Kuchni
Odwrócone "amerykańskie" z orzechami 110

szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka oleju 4 jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu glazura orzechowa: 15 dkg drobno posiekanych orzechów włoskich łyżka miodu 5 dkg masła łyżka cukru Białka ubić  na sztywno ze sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując. Dodać żółtka, olej i chwilę jeszcze miksować

Maślane ciasteczko
Cytrynkowiec na chrupiącym spodzie - bez pieczenia 101

przerwie ponownie słodkości :):):). Ciasto jest zwarte, a jego smaki doskonale się uzupełniają - słodki czekoladowo - orzechowy spód oraz kwaskowy w smaku wierzch. Składniki: Spód: 150 g masła, 100 g cukru, 1/2 opakowania cukru waniliowego, 2 czubate łyżki kakao, 200 g pokruszonych herbatników (u mnie jasne i ciemne), 70 g drobno posiekanych orzechów laskowych (mogą być włoskie), 50 g drobnych rodzynek, Masa

Nie tylko w kuchni
Fasolka szparagowa orzechowa 130

był strzał w dziesiątkę. Jeżeli macie w planach zrobić fasolkę szparagową, polecam dla odmiany zrobić ją z orzechami włoskimi. Orzechy nadają fasolce delikatnego orzechowego posmaku. Składniki: Dowolna ilość fasolki szparagowej Orzechy włoskie  ( kilka sztuk ) Masło Sól Woda Wykonanie: Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Z orzechów pozbywamy się łupin i miksujemy je tak aby wyglądem przypominały bułkę

Smaki Ewy
Czarno - biały tort 200

blaszki (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Składniki masa orzechowa: 30 dkg orzechów szklanka mleka 1/2 szklanki cukru  200 g masła Wykonanie: Orzechy obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnuszka wsypać cukier, dodać mleko oraz orzechy. Całość dotować do rozpuszczenia się cukru

Krakowskie smaki Ani
Kopiec gruszkowy 147

jajka 100 g cukru 75 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka ekstraktu goździkowego 3 łyżki smakowej oliwy orzechowej Dodatkowo : 350 ml 30% śmietanki 4 gruszki kruszonka : 80 g masła, 100 g cukru, 80 g mąki, 1,5 łyżki sezamu cynamon  Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 190`C. Do wysokiej miski wbijamy jajka

Słodkie Przyjemności
Smażone piersi gęsie w sosie jabłkowym 119

żubrówki, 2 – 3 gałązki świeżego rozmarynu, 3 ząbki czosnku, 3 jabłka, 150 ml cydru, 100 ml soku jabłkowego, ¼ łyżeczki ziaren kolendry, 2 łyżki masła, sól, pieprz, Przepis według Karola Okrasy z drobną zmianą. Zamiast nalewki orzechowej dałam żubrówkę i nie zagęściłam sosu chlebem. Piersi gęsi natrzeć mieszaniną oliwy z żubrówką. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Piersi wyjąć(...)dusić 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Ostudzone piersi wyjąć z sosu. Z jabłek zdjąć skórkę i wyciąć gniazda nasienne. Sos razem z jabłkami zmiksować. Zagotować i dodać zimne masło. Piersi podgrzać, pokroić w plastry, polać sosem. zastawa

królestwo garów
Francuski omlet z kurkami 189

się dusić nie trzeba panikować. Od razu zwiększcie płomień pod patelnią i mieszajcie, żeby woda całkowicie odparowała, a na dnie patelni zostało samo masło.   Grzyby powinny się zarumienić na krawędziach, nabrać ciemniejszego koloru i lekko orzechowego smaku. Zmniejszamy płomień pod patelnią i wrzucamy posiekaną szalotkę – smażymy chwilę razem, mieszając, do czasu aż cebulka zmięknie. Solimy i pieprzymy zawartość patelni(...)pietruszki i jedzcie, póki pyszny i gorący. SKŁADNIKI na 1 omlet 100g świeżych kurek 1 jajko XL lub 2 jajka S 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu 1 łyżka masła 1 szalotka lub ½ małej, czerwonej cebuli 1 łyżeczka świeżych listków tymianku (lub ½ łyżeczki suszonego) 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz

Karo in the Kitchen
Ciasto Marysieńka wg siostry Anastazji 862

łyżeczki proszku do pieczenia ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 5 białek 3/4 szkl. cukru 1,5 łyżki miodu 1 łyżka mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka 1 łyżka cukru z wanilią 5 żółtek 1/2 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy na 3/4 l 250 g masła Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek(...)mleka, które zostawiliśmy. Miksturę wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Przekładamy ciasto Na ciemny biszkopt nałożyć połowę kremu i rozsmarować. Nałożyć na to placek orzechowy i rozsmarować drugą część kremu. Na górę położyć drugi biszkopt.  Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową

Kolorowa kuchnia Elki
Piernik staropolski-dojrzewający 170

szkl.zimnego mleka  ½ łyżeczki soli 2 – 3 torebki przyprawy do piernika do przełożenia: powidła śliwkowe  masa marcepanowa, czekolada, masa orzechowa  polewa: czekolada albo lukier wg uznania 2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia . Mąkę przesiać razem z solą. Sodę rozpuścić w mleku. Do letniej masy dodać

Moje domowe kucharzenie
Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą 174

nadzieniem (u mnie Figuraki Choko z Lubelli) lub ciastek czekoladowych 80 g stopionego masła Masa serowa: 1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego 220 g gorzkiej czekolady 2/3 szklanki mleka 4 żółtka 2 jajka niepełna szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok. 10 pralin orzechowych (Wawel) Beza: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru pudru 80 g gorzkiej czekolady

Czerwień i błękit
Ciasto Orzeszek 183

łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanka cukru 2 płaska łyżeczki proszku do pieczenia 9 łyżeczek kakao Wkładka orzechowa: 250g orzechów włoskich 1 łyżka miodu 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Masa czekoladowa: 400g masła extra 100g mlecznej czekolady 4 łyżki kakao 1/2 szklanka mleka 1 szklanka cukru pudru 30ml spirytusu Poncz(...)wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, cały czas miksując dodawać przestudzone mleko z rozpuszczoną czekoladą. Na końcu wlać spirytus i dokładnie wymieszać. 4.  Poncz: Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto  i spirytusem. 5.  Biszkopt grubszy przełożyć do formy, nasączyć ponczem i posmarować  1/2  masy czekoladowej. Następnie na masę ułożyć wkładką orzechową, posmarować

Szalona Kuchnia Eweliny
pączki na śmietance kremówce 162

sztuk: na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 75 g drożdży  2 łyżki cukru 7 żółtek 150 g masła 125 ml letniego mleka kieliszek spirytusu szklanka śmietanki kremówki płynnej dodatkowo: 2 słoiczki śliwki prażonej z czekoladą o smaku orzechowym Stovit szklanka cukru pudru kilka łyżek wrzątku  150 g skórki kandyzowanej z pomarańczy 2 litry oleju do smażenia (może

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto orzechowe cappuccino 671

szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250g masła lub  margaryny 4 łyżki kawy cappuccino POLEWA 50g czekolady mlecznej 2 łyżki masła 2 łyżki mleka łyżeczka kakao PONCZ Łyżka kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki wody 2 łyżki wódki CIASTO ORZECHOWE Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia-miksujemy,dodajemy zmielone orzechy(...)naczyniu miksujemy ze sobą 0,5 szkl mleka,budynie (proszek) cukier,cukier waniliowy oraz mąkę i wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia i studzimy. W misce ucieramy masło lub margarynę na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu,na koniec dodajemy kawę cappuccino. (przed dołożeniem kawy można odłożyć sobie trochę kremu do dekoracji) Spód ciasta ponczujemy (składniki ponczu

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chałka królewska - trzy smaki 212

orzechowe, pistacjowo - marcepanowe i wiśniowe. Smakuje i pachnie obłędnie. Idealna i na wielkanocne śniadanie i do popołudniowej kawki. Przepis sugeruje upieczenie jednej chałki, zrobiłam jednak 2 sztuki. Może się skusisz na pyszną chałkę? Składniki na ciasto:   500 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 250 ml mleka 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 75 g cukru 80 g masła(...)łyżek mleka 3 łyżki rumu lub amaretto 50 g pistacji orzechowe: 120 g mielonych orzechów laskowych 1 bio- pomarańcza 50 g cukru/miodu 1 białko dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka do posmarowania 20 g płatków migdałowych 25 g cukru perłowego   Wykonanie: mleko podgrzać w rodelku z masłem. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie robota i hakiem zagnieść

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Razowe ciasto z rabarbarem, orzechami i miodem 112

pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru (dodałam zamiast gałki muszkatałowej) duża szczypta soli 100 g masła 100 g miodu 75 g brązowego cukru 3 jajka 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka orzechowego alkoholu (np. Amaretto lub Soplica orzechowa) - można pominąć 250 g rabarbaru Dodatkowo: brązowy cukier do posypania (ok. 1 łyżki) garść posiekanych orzechów włoskich

My simple kitchen
Krówka na biszkopcie 125

szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao -2  łyżeczki Krem budyniowy : mleko - 1,5 szkl cukier - 4 łyżki masło - 190 g mąka  - 4 łyżki pełne Dodatkowo : aromat waniliowy masa krówkowa o smaku orzechowym - 1 puszka orzechy włoskie do dekoracji Sposób przygotowania: Biszkopt : Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.  Dodawać po trochu mąkę(...)blachy 36x 25 cm,  piec 30 minut w 175 stop.   Przekroić ciasto  wzdłuż na pół. Krem budyniowy : Zagotować 0,5 szkl mleka z cukrem i masłem. Pozostałe mleko rozrobić z mąką i wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować, dodać aromat waniliowy, dokładnie wymieszać. Składanie ciasta : Gorący krem budyniowy, wyłożyć na  ciasto, przykryć drugą połową

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania