pewno nie koniec! Korzystam z jesiennych dobroci w postaci orzechów, bo według mnie, smakują teraz najlepiej. Rogaliki są kruchutkie, delikatne i mocno orzechowe. Cudeńka! Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki 1 żółtko 100g twarogu mielonego 150g masła 1/3 szklanki cukru NADZIENIE: 250g orzechów włoskich 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 białko odrobina soku
Cakes By Kejtpozwolić odparować wilgoci i żeby skórka została chrupiąca. Wyszedł pyszny. Miąższ o drobnych oczkach, równomiernie wyrośnięty, pachnący. Chleb w smaku jest delikatnie orzechowy, lekko kwaskowy. Zaraz po upieczeniu jedliśmy ciepły, chrupiący — po testowej kromce z masłem. Na drugi dzień równie smaczny. Kompozycja mąk bardzo przyjemna, praca z samym ciastem łatwa. Spróbujcie, jeśli chcecie upiec domowy chleb — zniknie szybko! SKŁADNIKI 500g
Karo in the KitchenSkład nutelli to cukier( 57%) i olej roślinny! Orzechy są, ale to zaledwie 13%. W tej sytuacji może warto zrobić swój krem czekoladowo-orzechowy. To zdrowy zamiennik, który dzieci pokochają. Nie używam do wykonania smarowidła ani masła ani oleju, aby krem zawierał tylko naturalne tłuszcze z orzechów czy awokado. To jest idealny posiłek na śniadanie. Z chlebem czy świeżą bułką
Apetyt na Zielonezagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pozostawione mleko. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Utrzeć masło, dodając zimny budyń. Ułożyć pierwszą część biszkoptu,położyć połowę kremu, przykryć plackiem orzechowym, na to pozostałą część kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch zalać polewą czekoladową Składniki polewy wrzucić do garnuszka, podgrzewać do całkowitego połączenia
Ciasteczkowy Potwórpowstawania ciasta, z nadzieją, iż uda mi się to również po upieczeniu. Tym razem miałam szczęście... Kruche ciasto z truskawkami, marcepanem i orzechową kruszonką Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 żółtka 15dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Kruszonka: 80g masła 75g cukru 75g mąki 75g orzechów włoskich
Zapiski Młodej ŻonyNadzwyczajne czekoladowe ciasteczko;) Bardzo proste do wykonania... dosyć sporych rozmiarów. Zdecydowanie moj faworyt wśród ciastek. Smakują nam bardziej niż cisteczka orzechowe;) Składniki: 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka miękkiego masła 2 łyżeczki wanili lub ekstraktu 2 jajko 2 i 1/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki
Anioły w kuchniNadzwyczajne czekoladowe ciasteczko;) Bardzo proste do wykonania... dosyć sporych rozmiarów. Zdecydowanie moj faworyt wśród ciastek. Smakują nam bardziej niż cisteczka orzechowe;) Składniki: 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka miękkiego masła 2 łyżeczki wanili lub ekstraktu 2 jajko 2 i 1/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki
Anioły w kuchniszkl. wody roztrzepujemy żółtka i budynie. Syrop z brzoskwiń gotujemy z 2 łyzkami cukru. W momencie zagotowania sie syropu dolewamy roztrzepana masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Placek orzechowy z brzoskwiniami : Galaretki rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu. Na placek orzechowy wykładamy połowę masy , nastepnie delicje nasączone w rumie , pozostała masę i pokrojone
Słodkości i nie tylkoszklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 0% 1/2 szklanki napoju Alpro Hazelnut original 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki masła roztopionego 1 duże jajko 12 szt pianek marshmallow Jej obawy były bezpodstawne. Wszystkie składniki znalazła w swoich mało poukładanych szafkach. Ulubionym nożem posiekała cichutko orzechy, jeden który(...)każdy ruch i co chwila wskakiwał na krzesło próbując skubnąć sobie coś pysznego do jedzenia. W kolejnej misce mikserem wymieszała jogurt, napój orzechowy Alpro i jajko. W dwóch turach połączyła obie miski ze sobą na koniec dodając masło i orzechy. Podzieliła ciasto w przygotowane wcześniej papilotki, których strzegł Gucio i blaszkę z nimi wstawiła do piekarnika nagrzanego do temperatury
Malinowe Pocałunkijest połączeniem rosyjskiego ciasta zwanego Napoleonem i polskiego Marcinka czy też Tortu Tysiąca Warstw. To moja interpretacja i połączenie kilku idealnych smaków :) Wiele warstw delikatnie maślanych blatów przełożonych słodkim-orzechowym kajmakiem to bomba kaloryczna, której nie będziecie żałować ;) Ciasto jest bardzo ciekawe nie tylko w smaku, ale i w ,,konstrukcji,,. Jest pracochłonne- to fakt, ale zapewniam efekt wow jest gwarantowany(...)łyżeczki sody oczyszczonej masa krówkowa: 450g masy krówkowej (u mnie kajmak o smaku orzechowym) 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 500ml mleka 500ml śmietany 30% (zimna) 2 śmietan fix 2 łyżeczki cukru pudru dodatkowo: orzechy (drobno posiekane) Przygotowanie: Ciasto: Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jednolitą masę. Dodajemy jajko i żółtko, następnie powoli
Tagebuch po polskublaszki (moja ma 23x33 cm). 2 placki pieczemy w 170 st. C przez ok 15- 20 minut - na złoty kolor Polewa orzechowa: 300 g ulubionych orzechów (mogą być ziemne, ja miałam mało więc pomieszałam z włoskimi) 1/2 kostki masła (100 g)masła 1 łyżka cukru 3 łyżki miodu Masło z miodem i cukrem rozpuszczamy w rondelku, dodajemy orzechy, dokładnie
Cynamonowe szczęściepieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp 175-180 stopni . Studzimy. Przecinamy na dwa równe blaty. Składniki na krem orzechowy: 200-250 g drobno posiekanych orzechów włoskich ¾ szklanki mleka ½ szklanki cukru 2 cukry waniliowe 150 g masła 2-3 łyżki kakao Mleko gotujemy z cukrami. Wsypujemy orzechy i kakao. Gotujemy około 8 minut, aż masa mocno zgęstnieje(...)Studzimy . Dodajemy masło i miksujemy na puszystą masę. Dodatkowe składniki: nasączenie : 100 ml wódki lub whisky + 100 ml przegotowanej wody + 2 łyżki kawy rozpuszczalnej+ 2 łyżki cukru 150 g dżemu wiśniowego kajmak z puszki ( krówka )* uwaga przed użyciem można lekko podgrzać puszkę w garnku z gorącą wodą 150 g posiekanych orzechów włoskich
Domowe ciastaodprężającą, sensoryczną podróż do czasów, kiedy wszystko było łatwiejsze i jakby bardziej kolorowe. Składniki: Krem śmietankowy: 1/2 kostki (100 g) masła 1/2 szklaki (100 g) cukru 1/3 szklanki (80 ml) mleka 2 szklanki mleka w proszku Krem kakaowo-orzechowy: ok. 4 czubate łyżki nutelli garść orzechów włoskich Dodatkowo: 5 dużych wafli (u mnie kwadratowe) Przygotowanie: 1) Orzechy laskowe podprażyć
Fitsweet.meodprężającą, sensoryczną podróż do czasów, kiedy wszystko było łatwiejsze i jakby bardziej kolorowe. Składniki: Krem śmietankowy: 1/2 kostki (100 g) masła 1/2 szklaki (100 g) cukru 1/3 szklanki (80 ml) mleka 2 szklanki mleka w proszku Krem kakaowo-orzechowy: ok. 4 czubate łyżki nutelli garść orzechów włoskich Dodatkowo: 5 dużych wafli (u mnie kwadratowe) Przygotowanie: 1) Orzechy włoskie podprażyć
Fitsweet.meCiasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, czas pieczenia ok. 35 minut. Po upieczeniu orzechowy blat przekładamy na kratkę kuchenną do góry nogami aby odparowała i nie opadła. Do tortownicy przelewamy koleją porcję ciasta i pieczemy następny blat. Masa maślana klasyczna: - 50 dag masła bez dodatku oleju - 5 żółtek - 22 dag cukru - 3 kopiaste łyżki prawdziwego kakao(...)dało się je dobrze zmiksować na gładką masę. Wystudzoną masę z żółtek dodajemy po łyżce do zmiksowanego masła i mieszamy, następnie dodajemy kakao. Jako ostatnia do masy trafia nalewka w małych porcjach, miksować na małych obrotach miksera. 2. Gotową masą przekładamy orzechowe blaty, dekoracje i dodatki wg. uznania. Po udekorowaniu tort na kilka godzin powinien trafić w chłodne miejsce
Apetyczna babeczka