masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:265/411)

Placek z makiem i masą orzechową 1199

180st.C piekarnika. Piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić. Masa orzechowa: 0,5 l mleka; 120 g cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 budyń śmietankowy bez cukru (na 0,5 l mleka); 1 łyżka mąki pszennej; 200 g masła; 120 g orzechów + 0,75 szklanki mleka: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem kryształem(...)minuty i odstawić do wystudzenia. Orzechy  zmielić, mleko zagotować i wrzącym mlekiem zalać orzechy, wymieszać i wystudzić. Masło utrzeć, cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu, na koniec dodać przygotowane orzechy, wymieszać. W mojej wersji zeszytowej jest podane, by masę orzechową wyłożyć na ciasto. Ja robię trochę inaczej: ciasto przekrawam na pół, jeden placek smaruję kremem orzechowym, przykładam drugim

In my kitchen
Ciasto Maxi King 2040

dowolnego alkoholu dodatkowo : 400 g herbatników 150 g posiekanych orzeszków ziemnych   solonych 1 puszka masy krówkowej (dałam orzechową) składniki na polewę : 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka 3 łyżki śmietany 18% lub 12% Miękkie masło przekładamy do miski od miksera i ucieramy je razem z cukrem pudrem (jeżeli pomijamy cukier, to ucieramy same masło). Następnie dodajemy

charlotte gotuje
Ciasto orzechowa delicja z mlekiem w proszku 292

szkl cukru  -1 łyżka cukru waniliowego -2,5 szkl mleka w proszku pełnego -250g masła lub margaryny DODATKOWO -podwójne opakowanie ciastek delicje lub podobne o smaku pomarańczowym -50g czekolady mlecznej lub deserowej -łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 125ml wody CIASTO ORZECHOWE Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżowa strucla orzechowa 148

Wystarczy zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia :) Potem tylko pieczenie i oczekiwanie na nasz kawałek puszystej strucli z nadzieniem znanym z drożdżówek orzechowych :) Składniki : 24 g drożdży 3/4 szklanki mleka 3 szklanki mąki pszennej 80 g miękkiego masła w kawałkach 5 łyż ek cukru 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką(...)jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.   Kruszonka: 70 g mąki 50 g zimnego masła 50 g cukru Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki.    Nadzienie: 300 g mielonych orzechów (włoskich,pekan lub brazylijskich) 100 ml śmietany kremówki

Chocolate Muffin Blog
Krajanka orzechowa! 356

odzwierciedleniem Świąt. Nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło ich na Wigilijnym stole. W ustach miesza się smak lekko wilgotnego, orzechowego spodu i pysznej, cytrynowo - jajecznej polewy. Składniki na ciasto: 180g mąki pszennej typu 650 (mąka krupczatka) 200g mielonych orzechów włoskich 250g masła w temp. pokojowej 200g cukru pudru 5 białek jaj kurzych Sposób wykonania: Masło ucieramy z cukrem pudrem, na puszystą

Kuchnia Pani Wiosny
Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny 203

Dziś cud, miód i orzeszki, czyli super kaloryczne i typowo zimowe ciasto w pełni lata..., tak na pocieszenie po wyeliminowaniu naszych z eliminacji... Orzechowe ciasto Engadynskie, to kruche ciasto, które skrywa we wnętrzu bogate, lekko klejące nadzienie z orzechów włoskich, śmietany, miodu i chrupiącego karmelu. Jako ciekawostkę dodam, że ciasto pochodzi z doliny Engadyny( pól-wsch Szwajcaria), która(...)pieczenia Nadzienie: 300 g grubo siekanych orzechów włoskich 175 g cukru 2 łyżki miodu 20 g masła lub margaryny Kasia 150 ml słodkiej śmietany 2 łyżki soku z cytryny Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. W tym czasie przygotowujemy nadzienie orzechowe. Do garnka o grubym dnie(u mnie typu Zepter) wsypujemy 100 g cukru i 2 łyżki

Mia Cucina Sofieta
Drożdżowy warkocz z orzechami 176

ardzo dobre ciasto drożdżowe z pysznym orzechowym nadzieniem. Z ciastem drożdżowym bardzo przyjemnie się pracuje. Nie ma problemu z wałkowaniem. Otrzymałam dwie większe drożdżówki. Jedną porcję ciasta zawinęłam w roladę, przekroiłam wzdłuż a następnie zwinęłam w warkocz. Z drugiej części ciasta zrobiłam plecionkę. Polecam. Można wykorzystać różne nadzienia. Drożdżowy warkocz z orzechami   PRZEPIS /zmodyfikowany przepis stąd / Temperatura(...)świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 150 ml mleka 4 łyżki cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka zapachu waniliowego/śmietankowego skórka otarta z 1 cytryny 0,5 łyżeczki kardamonu szczypta soli Nadzienie orzechowe 150 g orzechów włoskich (dałam 100 g orzechów włoskich i 50 g orzechów laskowych) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki rumu lub innego aromatu

coolinarnastrefa.blogspot.com
Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa " 196

szkl. wody roztrzepujemy żółtka i budynie. Syrop z brzoskwiń gotujemy z 2 łyżkami cukru. W momencie zagotowania się syropu dolewamy roztrzepana masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Placek orzechowy z brzoskwiniami : Galaretki rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu. Na placek orzechowy wykładamy połowę masy , następnie delicje nasączone w rumie , pozostałą masę i pokrojone

Różne smaki w kuchni
Delikatny bakaliowy sernik 244

cenię od lat. Uwielbiam piec z ich udziałem najróżniejsze słodkości. Polecam Wam również moje mini babki z czekoladową krówką  lub małe orzechowe mazurki . Składniki: (na foremkę 20×20 cm lub małą tortownicę) 50 g masła 3 jajka M 1/2 szklanki cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 4 łyżki mieszanki keksowej Helio 1 opakowanie serka naturalnego 400 g* szczypta

Słodkie okruszki
Wegańskie bezglutenowe pierniczki paleo bez cukru 144

pierniczki bez ani krzty cukru! Ciasteczka te upiekłem na mące kokosowej w połączeniu z mielonymi migdałami. Zamiast miodu i cukru wykorzystałem daktyle, zaś masło zastąpił olej kokosowy. Oczywiście w smaku różnią się od tych tradycyjnych — są orzechowe w smaku i chrupkie, chociaż po upieczeniu z czasem miękną. Ciasto z tego przepisu dość dobrze się zagniata i fajnie się

Food Square
Najlepsze Chocolate Chip Cookies - pieguski 161

Nadzwyczajne czekoladowe ciasteczko;) Bardzo proste do wykonania... dosyć sporych rozmiarów. Zdecydowanie moj faworyt wśród ciastek. Smakują nam bardziej niż cisteczka orzechowe;)  Składniki: 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka miękkiego masła 2 łyżeczki wanili lub ekstraktu 2 jajko 2 i 1/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki

Anioły w kuchni
Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli 159

Ciasto wymyśliłam z okazji przyjęcia urodzinowego młodszego syna. Słodkie od kremów, ciasta i pralinek orzechowych, lekko kwaskowate to malin - po prostu idealne! Składniki na ciasto: 120 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią 150 g drobnego cukru do wypieków 150 g mąki pszennej

Czerwień i błękit
Jabłecznik z pianką i chrupiącą orzechową posypką. 145

Jeden z najsmaczniejszych jabłeczników jakie piekłam i jadłam: przepyszne jabłkowo – cynamonowe wnętrze zwieńczone delikatną pianką i chrupiącym orzechowym akcentem.  Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki, 1 szklanka cukru, 1,5 kostki masła, 6 żółtek, 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa jabłkowa: 9 – 10 średniej wielkości jabłek, 1 szklanka cukru, 1 czubata łyżka cynamonu, 2 łyżki

Nie tylko w kuchni
TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie 990

greckie ciasteczka Kurabiedes- pyszne, kruche i mocno migdałowe, greckie ciasteczka Bożonarodzeniowe, które dodatkowo można skropić wodą różaną, ale nie jest obowiązkowa. Rogaliki orzechowe – z mielonych orzechów, cukrem pudrem, na jogurcie, bez jajka, z niewielką ilością masła i mąki pszennej pełnoziarnistej. Idealne do chrupania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Wiedeńskie rogaliki waniliowe – są pyszne, kruche i mocno migdałowe. Po upieczeniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania