patelni roztopić masło, dodać kunafę, mieszać ,aby masło się wchłonęło, dosypać cukier, wymieszać i smażyć, mieszając , aż ciasto się zarumieni około 10-15 min. Dodać pokruszone orzechy włoskie i dalej smażyć jeszcze 5 min. Ten etap jest ważny, bo orzechy nabierają właściwego smaku, który nadaje kunafie tego interesującego orzechowego smaku. Zostawiamy, aby przestygło. Gotujemy budyń z podanych
Kulinarny karnet Christopherapralinek orzechowych 1 op. cukru waniliowego Beza: 5-6 białek 100 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów 100 g wiórków kokosowych 150 g wafelków w czekoladzie 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Poncz: 1/2 szklanki wrzątku 1 czubata łyżeczka kakao Dekoracja: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła rurki waflowe 20 g wafelków waflowych Wykonanie biszkoptu(...)blat biszkoptowy nasączamy ponczem i rozsmarowujemy na nim 1/3 masy. Przykrywamy bezą orzechowo-kokosową. Na bezę wykładamy połowę pozostałej masy, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który nasączamy ponczem i wykładamy na nim resztę masy. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i na bokach tortu. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy rurki waflowe i dekorujemy nim tort. Pozostałą czekoladą
Kuchnia MagdaLenycukru szczypta soli Krem czekoladowo - orzechowy 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 120 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 2,5 łyżki cukru pudru Krem kajmakowy 200 g schłodzonej masy kajmakowej 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 schłodzonego mascarpone Krem maślany (Swiss meringue buttercream) 230 g masła 180 g drobnego cukru 3 białek 1 łyżeczka pasty(...)podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Do wykonania tortu, potrzebujemy dwa takie biszkopty. Krem czekoladowo - orzechowy Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną
Wędrówki po kuchnimascarpone 150 ml śmietany 30 % 4 łyżki cappuccino (ja użyłam orzechowego) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa: 100 ml śmietany 36% cukier puder do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia okrągła 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i posypać bułką tartą. Czekoladę rozpuścić i przestudzić lekko. Masło zmiksować
Panda i jej światMieszankę wlać do gotującego się soku, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego kremu. Połowę kremu wyłożyć na pierwszy placek orzechowy, na placku poukładać nasączone w kawie i spirytusie delicje (czekoladą do dołu). Na ciastka wyłożyć resztę kremu, zostawiając kilka łyżek
Swojskie jedzonkoJeśli miałabym wybrać, które z nich mi najbardziej przypadły do gustu (marmolada, nutella, orzechy), to zdecydowanie moim faworytem są te orzechowe. Na prawdę godne polecenia :) Składniki na 24 sztuki: Ciasto: 2 szklanki mąki (plus troszkę do podsypania) 125 g masła lub margaryny 40 g drożdży 2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany Nadzienie: 100 g zmielonych orzechów włoskich
My simple kitchenmasy krówkowej. Takie ciasteczka ucieszą każdego. Spróbujcie. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki pół szklanki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku orzechowym Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 10 dag mlecznej czekolady dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto
Izabelawkuchniminut + 30 minut Temp. pieczenia : 180 C ; 150 C Składniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Masa jabłkowo-orzechowa: 1 kg jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej 50 g orzechów włoskich Beza kokosowa: 3 białka
Różne smaki w kuchniPyszny sernik, mocno orzechowy z owocami! Pyszny, delikatny i zdrowy. Spód składa się głównie z mąki razowej, orzechów i oleju kokosowego (lub masła). Jest idealny do kawy... i w sumie wszystkiego innego! Jest po prostu pyszny :) Składniki na małą blaszkę: 8 łyżek mąki razowej 1 jajko 2 garście pokruszonych orzechów włoskich 1 łyżka ksylitolu 3 łyżki roztopionego masła klarowanego
Czarnawisienkakuchni, zostało coś jeszcze z waszych jesiennych zapasów i znajdziecie „trochę” orzechów włoskich do przygotowania najbardziej orzechowej tarty jaką jedliście. Do dzieła… Składniki: Spód: 1,5 szklanki (210 g) mąki 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,25 szklanki (50 g) drobnego cukru 15 obranych orzechów włoskich Dodatkowo: 1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej
Fitsweet.mesoli 2 łyżki oleju łyżeczka octu 4 łyżki wody 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cappucino orzechowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l mleka 2 budynie śmietankowe 1,5 kostki miękkiego masła cukier puder do smaku puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Żółtka utrzeć
Smakołyki Asifrużeliną :) A jako, że lato zbliża się wielkimi krokami to polecam bardzo puszyste, orzechowe gofry :) SKŁADNIKI: - 30 g mąki orzechowej (z orzechów arachidowych) - 90 g mąki kukurydzianej - 30 g mąki ziemniaczanej - 2 jajka - szczypta soli - 50 g roztopionego masła - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki brązowego cukru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 250 ml mleka ODDZIEL BIAŁKA OD ŻÓŁTEK , białka zostaw
Kuchnia bezglutenowa Lolikształcie królika, która idealnie nadała się na tą okazję ;) ale bez obaw jeśli nie masz takiej formy zawsze możesz upiec ciasto tradycyjnie i samemu wyciąć „odpowiedni” kształt ;) Ciasto czekoladowo-orzechowe bez mąki Składniki: · 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej(...)kakao · 80 mi gorącej wody · 150 g masła · 150 g cukru · 1 szklanka zmielonych orzechów
Kulinarna (nie)codziennośćBardzo orzechowa i smaczna babka. Sprawdzi się, nie tylko w Święta Wielkanocne. Suszona żurawina nadaje ciastu dodatkowej słodkości. 250 g masła 0,5 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżki aromatu waniliowego SKWORCU 1 szklanka mąki pszennej tortowej MŁNOMAG 100 g orzechów włoskich HELIO 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 0,5 szklanki suszonej żurawiny
VioletoweKucharzeniesera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była by taka smaczna :) Smak sera Gruyère jest bowiem bardzo charakterystyczny, łagodny oraz lekko orzechowy i idealnie się komponuje ze szpinakiem. Składniki ciasta kruchego: 210 g mąki pszennej (np. krupczatki) 140 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku 300 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy
Moja Delicja