masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:265/411)

Tort orzechowo wiśniowy. 136

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Krążki orzechowe: 120 g orzechów   laskowych, 4 białka, 50 g cukru, 20 g mąki, Biszkopt genueński: 4 jajka, 125 cukru, 100 g mąki, 80 g migdałów w płatkach, 60 g rozpuszczonego masła,    Do nasączenia: 40 g cukru, 4 łyżki wody, 80 ml nalewki(...)wlać nalewkę z wiśni, ostudzić. Masło utrzeć na śmietanę, dalej ucierając dodawać po trochę cukru i po jednym żółtku (wszystkie składniki powinny być ciepłe – w temperaturze pokojowej, jajka przez rozbiciem sparzone), gdy masa będzie pulchna dodawać powoli nalewkę. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, uważając aby ich nie spalić. Na płaskim talerzu ułożyć krążek orzechowy, posmarować go ¼ kremu

królestwo garów
Ciasto z patelni - Orzechowa kunafa z masą budyniową. 467

patelni  roztopić masło, dodać kunafę, mieszać ,aby masło się wchłonęło, dosypać cukier, wymieszać i smażyć, mieszając , aż ciasto się zarumieni około 10-15 min. Dodać pokruszone orzechy włoskie i dalej smażyć jeszcze 5 min. Ten etap jest ważny, bo orzechy nabierają właściwego smaku, który    nadaje kunafie tego interesującego orzechowego smaku. Zostawiamy, aby przestygło. Gotujemy budyń z podanych

Kulinarny karnet Christophera
TORT PRALINOWY 236

pralinek orzechowych 1 op. cukru waniliowego Beza: 5-6 białek  100 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów 100 g wiórków kokosowych 150 g wafelków w czekoladzie 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Poncz: 1/2 szklanki wrzątku 1 czubata łyżeczka kakao Dekoracja: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła rurki waflowe 20 g wafelków waflowych Wykonanie biszkoptu(...)blat biszkoptowy nasączamy ponczem i rozsmarowujemy na nim 1/3 masy. Przykrywamy bezą orzechowo-kokosową. Na bezę wykładamy połowę pozostałej masy, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który nasączamy ponczem i wykładamy na nim resztę masy. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i na bokach tortu. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy rurki waflowe i dekorujemy nim tort. Pozostałą czekoladą

Kuchnia MagdaLeny
Tort kufel piwa 189

cukru szczypta soli Krem czekoladowo - orzechowy 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 120 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 2,5 łyżki cukru pudru Krem kajmakowy 200 g schłodzonej masy kajmakowej 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 schłodzonego mascarpone Krem maślany (Swiss meringue buttercream) 230 g masła 180 g drobnego cukru 3 białek 1 łyżeczka pasty(...)podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Do wykonania tortu, potrzebujemy dwa takie biszkopty. Krem czekoladowo - orzechowy Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną

Wędrówki po kuchni
Ciasto kawowo-czekoladowe 191

mascarpone 150 ml  śmietany 30 % 4 łyżki cappuccino (ja użyłam orzechowego) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa: 100 ml śmietany 36% cukier puder do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia okrągła 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i posypać bułką tartą. Czekoladę rozpuścić i przestudzić lekko. Masło zmiksować

Panda i jej świat
Kora orzechowa z brzoskwiniami 234

Mieszankę wlać do gotującego się soku, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego kremu. Połowę kremu wyłożyć na pierwszy placek orzechowy, na placku poukładać nasączone w kawie i spirytusie delicje (czekoladą do dołu). Na ciastka wyłożyć resztę kremu, zostawiając kilka łyżek

Swojskie jedzonko
Rogaliki z nadzieniem orzechowym 229

Jeśli miałabym wybrać, które z nich mi najbardziej przypadły do gustu (marmolada, nutella, orzechy), to zdecydowanie moim faworytem są te orzechowe. Na prawdę godne polecenia :) Składniki na 24 sztuki: Ciasto: 2 szklanki mąki (plus troszkę do podsypania) 125 g masła lub margaryny 40 g drożdży 2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany Nadzienie: 100 g zmielonych orzechów włoskich

My simple kitchen
Ciasteczka krówkowe z czekoladą. 168

masy krówkowej. Takie ciasteczka ucieszą każdego. Spróbujcie. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki pół szklanki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku orzechowym Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 10 dag mlecznej czekolady dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto

Izabelawkuchni
Szarlotka z bezą kokosową 197

minut + 30 minut Temp. pieczenia : 180 C ; 150 C Składniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżka bułki tartej   Masa jabłkowo-orzechowa: 1 kg jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej 50 g orzechów włoskich Beza kokosowa: 3 białka

Różne smaki w kuchni
Sernik na orzechowym spodzie 206

Pyszny sernik, mocno orzechowy z owocami! Pyszny, delikatny i zdrowy.  Spód składa się głównie z mąki razowej, orzechów i oleju kokosowego (lub masła). Jest idealny do kawy... i w sumie wszystkiego innego! Jest po prostu pyszny :) Składniki na małą blaszkę: 8 łyżek mąki razowej 1 jajko 2 garście pokruszonych orzechów włoskich 1 łyżka ksylitolu 3 łyżki roztopionego masła klarowanego

Czarnawisienka
Tarta z orzechami włoskimi 176

kuchni, zostało coś jeszcze z waszych jesiennych zapasów i znajdziecie „trochę” orzechów włoskich do przygotowania najbardziej orzechowej tarty jaką jedliście. Do dzieła… Składniki: Spód: 1,5 szklanki (210 g) mąki 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,25 szklanki (50 g) drobnego cukru 15 obranych orzechów włoskich Dodatkowo: 1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej

Fitsweet.me
Biszkopt cappucino z brzoskwiniami 217

soli 2 łyżki oleju łyżeczka octu 4 łyżki wody 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cappucino orzechowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l mleka 2 budynie śmietankowe 1,5 kostki miękkiego masła cukier puder do smaku puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Żółtka utrzeć

Smakołyki Asi
ORZECHOWE GOFRY (bezglutenowe) 180

frużeliną :) A jako, że lato zbliża się wielkimi krokami to polecam bardzo puszyste, orzechowe gofry :) SKŁADNIKI: - 30 g mąki orzechowej (z orzechów arachidowych) - 90 g mąki kukurydzianej - 30 g mąki ziemniaczanej - 2 jajka - szczypta soli - 50 g roztopionego masła - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki brązowego cukru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 250 ml mleka ODDZIEL BIAŁKA OD ŻÓŁTEK , białka zostaw

Kuchnia bezglutenowa Loli
Tort Królik na Wieczór Panieński 207

kształcie królika, która idealnie nadała się na tą okazję ;) ale bez obaw jeśli nie masz takiej formy zawsze możesz upiec ciasto tradycyjnie i samemu wyciąć „odpowiedni” kształt ;) Ciasto czekoladowo-orzechowe bez mąki Składniki:      ·          100 g czekolady gorzkiej lub deserowej(...)kakao      ·          80 mi gorącej wody      ·          150 g masła      ·          150 g cukru      ·          1 szklanka zmielonych orzechów

Kulinarna (nie)codzienność
Babka orzechowo żurawinowa z białą polewą 140

Bardzo orzechowa i smaczna babka. Sprawdzi się, nie tylko w Święta Wielkanocne. Suszona żurawina nadaje ciastu dodatkowej słodkości. 250 g masła 0,5 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżki aromatu waniliowego  SKWORCU 1 szklanka mąki pszennej tortowej  MŁNOMAG 100 g orzechów włoskich  HELIO 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 0,5 szklanki suszonej żurawiny

VioletoweKucharzenie