masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:281/411)

Domowe wafelki Knoppers 524

łasuchów, pożywny wafelek przekładny masą orzechową, masą waniliową i kajmakiem. Bardzo łatwy do zrobienia. Można dodatkowo polać czekoladą lub zanurzyć w czekoladzie. Przepis wart wypróbowania! Składniki na wafle o standardowej wielości kwadratu o boku około 30 cm (wychodzi około 30 wafelków): Składniki na masę mleczną: 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru 125 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka mleka

moj przepis na
Tort orzechowo kajmakowy z kremem kawowym 424

kakao. Przekładamy do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm) i pieczemy w 180 st. C przez ok 35 minut. Ciasto orzechowe: 5 białek 3/4 szkl. cukru 250 g. orzechów włoskich grubo posiekanych 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu  Białka ubijemy na sztywno, dodajemy cukier(...)studzimy. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po łyżce przestudzony budyń. Na zakończenie wlewamy kawę i alkohol. Poncz: 1/3 szkl. gorącej wody 3 łyżki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Dodatkowo: puszka gotowej masy kajmakowej Biszkopt czekoladowy przekrawamy na pół i zwilżamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kawowej, przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową

Cynamonowe szczęście
Tort owocowy z ananasami 284

Biszkopt ciemny: 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Postępować jak w przepisie na ciasto jasne. Ciasto orzechowe: 5 białek 15 dag cukru 20 dag orzechów krojonych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubić pianę z białek, stopniowo dodawać cukier. Na koniec dodać(...)odstawić do wystudzenia. 4. Utrzeć margarynę  i masło stopniowo dodając wystudzony budyń. Krem podzielić na 3 części (część masy odłożyć do posmarowania tortu na końcu). Do jednej części dodać tężejącą galaretkę oraz wiśnie.  Do drugiej części ananasa, a do trzeciej brzoskwinie. Przełożenie:  Ciasto jasne, masa brzoskwiniowa. Ciasto orzechowe, masa wiśniowa. Ciasto kokosowe, masa ananasowa, a na wierzch

Apetyczna babeczka
Ciasteczka z mąki orkiszowej z żurawiną 188

składników mineralnych. Bardzo ważne, obok dużej zawartości białka, jest występowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych . Słodkawo-orzechowe ziarno jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, PP oraz składników mineralnych: żelaza, potasu, wapnia i cynku . Składniki : 200 g + 2 łyżki mąki orkiszowej Radix-Bis 130 g miękkiego masła 1 cukier waniliowy Galeo 4 łyżki cukru trzcinowego  1 łyżeczka proszku do pieczenia Galeo

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche ciasto z wiśniami i orzechową kruszonką 282

może zabraknąć słodkich wypieków z ich udziałem. Polecam Wam pyszne kruche ciasto z orzechową kruszonką. Jest przepyszne i całkiem szybko się robi. Ciasto jest niskie i po pokrojeniu w niedużą kostkę prezentuje się jak małe ciasteczko. składniki: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 80 g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 400 g wydrylowanych wiśni

Monia miesza i gotuje
Snikers 221

margaryny - 2 jajka - 2 płaskie łyżeczki sody - 2 łyżeczki śmietany 18 % masa orzechowa - 200 g orzechów włoskich - 130 g margaryny - 100 g cukru - 2 łyżki miodu masa jabłkowa - 12 jabłek - 2 galaretki pomarańczowe masa budyniowa - 1 litr mleka - 3/4 szklanki cukru - 150 g masła - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 3 żółtka - 7 łyżek mąki Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy

Zainspirowana w kuchni
trufelki orzechowe 166

ciasteczka pojawiają się u mnie bardzo często, polubiliśmy słodkości na jeden kęs. Takie orzechowe kuleczki są doskonałe na przyjęcia, zawsze kojarzą mi się z ciastkami weselnymi. Można je długo przechowywać, najlepiej w lodówce żeby nie były miękkie.  Składniki na około 40 sztuk: 100 g masła 8 łyżek płatków owsianych 10 biszkoptów 3 łyżki orzechów włoskich zmielonych 2 łyżki kremu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z bobem, fasolką i szparagami w orzechowym dressingu 169

jeszcze 2 minuty). W międzyczasie na suchej patelni podprażyć posiekane orzechy włoskie, dodać klarowane masło, pokrojony czosnek i smażyć, na małym ogniu, do delikatnego zrumienienia się czosnku (uwaga, by nie przypalić!). Zdjąć z ognia, dodać miód, sok z cytryny i wymieszać. Warzywa odcedzić i polać orzechowym dressingiem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Bułki na miodzie 177

smaku są rewelacyjne - mleczne i bardzo pulchne. Będą idealnie pasować do domowego kremu czekoladowo-orzechowego , jak i wędliny lub sera. Bułki na miodzie zachowują świeżość przez 2 dni. Składniki na 9 sztuk: 385 g maki pszennej tortowej 50 g miodu 30 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 1 czubata łyżeczka suchych drożdży (lub 15 g świeżych) 2 jajka  mleko

Ugotować
Ciasto miodowo – orzechowe 436

Zdrowe, a pyszne. Słodziutkie, a bez cukru. Uwielbiam takie łakocie. Ciasto miodowo – orzechowe upieczone z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem miodu i mielonych orzechów laskowych, otulone kremem z gorzkiej czekolady, który świetnie się komponuje ze słodkim ciastem. Do tego uprażone, chrupiące orzechy laskowe… Gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, lepiej sięgnijmy właśnie po takie zdrowe przekąski, które oprócz(...)masło. Cały czas mieszamy, rozpuszczając czekoladę. Do miski z czekoladą nie może dostać się najmniejsza odrobina wody) . Wlać rozpuszczoną czekoladę do śmietanki. Wymieszać i gdy ostygnie wstawić do lodówki, aż zgęstnieje (na kilka godzin). Ciasto układamy na paterze. Smarujemy boki i wierzch kremem. Dekorujemy uprażonymi orzechami laskowymi. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. The post Ciasto miodowo – orzechowe

Moja Delicja
SNIKERS LENY 319

kostki margaryny  - 3-4 łyżki miodu  - 300-400 g orzechów włoskich  - 0,5 szkl. cukru  Krem:  - 3/4 kostki masła lub margaryny  - 3 żółtka  - 1,5 szkl. cukru pudru  - 1 cukier wanilinowy  - 6 łyżek błyskawicznej kaszki mannej  -0,75 l mleka  Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki(...)część  ułożyć  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min w temp. 170-180 stopni C. Drugą część ciasta będziemy piekli wraz z masą orzechową, którą należy przygotować wg poniższych wskazówek. Masa orzechowa: Obłuskane orzechy dzielimy na mniejsze cząstki.  Wszystkie składniki na masę wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu

Moje Słodkie Piekiełko
Zrób to sam! Ghee - masło klarowane 165

oliwie z oliwek. Masło klarowane zawiera kwas masłowy,czyli kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych,podnoszący w organizmie poziom interferonu. Nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Stymuluje pracę wątroby i poprawia pracę enzymów. Ma wyjątkowo wysoki punkt dymienia,aż 252 stopnie C.Dlatego świetnie nadaje się do głębokiego smażenia.W kuchni ma wszechstronne zastosowanie.Ghee ma niebiański orzechowy zapach i wspaniały(...)cenie możesz być pewny,że to tania podróba,najcześciej z dodatkiem margaryny lub oleju.Dlatego najlepiej samemu przygotować ghee w domu.Jest to bardzo proste.Należy się tylko zaopatrzyć w prawdziwe masło dobrego gatunku bez żadnych cudacznych dodatków. Domowe masło ghee-sposób przygotowania:    Włożyć masło do garnka z grubym dnem i podrzewać do rozpuszczenia.Gdy się spieni, maksymalnie zmniejszyć płomień

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziarno orkiszu z zielonym groszkiem. Dinkel - Erbsen 217

długo. Pełne ziarno orkiszu jest mięsiste, o orzechowym posmaku. Ze słodkim groszkiem stanowi świetny duet smakowy. Podane na gorąco zastąpi ziemniaki lub kluski, samodzielnie stanowi jarskie danie. Jeśli raz spróbujesz orkiszu zawładnie Twoimi kubkami smakowymi. Polecam! Składniki: 1 kubek orkiszu 200 g zielonego groszku ( u mnie mrożony) bulion warzywny 1 łyżka masła Wykonanie: ziarno orkiszu ugotować w podwójnej ilości bulionu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort z kremem czekoladowym i orzechowym /Tort z kremem z syropu z brzoskwiń 178

białek 5 żółtek 110 g mąki  40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie kremu czekoladowego opakowanie kremu orzechowego 8 łyżek dżemu truskawkowo rabarbarowego (lub innego) 440 ml mleka 5 kropel aromatu rumowego 100 ml kawy z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej dodatkowo: wiórki kokosowe, kakao, 2 łyżki sosu wiśniowego  Wykonanie(...)tortownicy, którą najpierw przygotuj, w ytnij z papieru do pieczenia kółko odpowiadające wielkości średnicy formy i ułóż je na dnie. Boków niczym nie smarujemy, lub zamiast papieru dno wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.  5. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 40 min (do suchego patyczka. )  Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach od piekarnika

Mój pomysł na
Kruszonka – tradycyjna, kokosowa i migdałowa 137

Uwielbiam kruszonki! Od tego należałoby zacząć Ciasto z kruszonką jest dodatkowo chrupiące, słodkie, fajnie kruche, delikatne, wzbogacone w smaku. Szczególnie gdy robimy kruszonki smakowe, np. migdałowe, orzechowe, kakaowe, kokosowe, itp. No po prostu kruszonka jest wyśmienita! Chrupie w wypieku, a ja tę chrupkość bardzo lubię. Kruszonkę najczęściej łączę z ciastami kruchymi i drożdżowymi. Nie wyobrażam sobie drożdżówki bez kruszonki, obowiązkowo(...)trzy rodzaje kruszonki, tradycyjną oraz z dodatkiem wiórków kokosowych i migdałów. Polecam na wszelakie słodkie wypieki, dodadzą słodkości i chrupkości ciastom, drożdżówkom, rogalikom! Kruszonka Składniki: 100 g masła 200 g mąki pszennej 100 g cukru pudru, zwykłego lub brązowego   Kruszonka kokosowa ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki cukru 80 g bardzo zimnego masła 2-4 łyżki mąki pszennej   Kruszonka migdałowa

Zasmakuj Kuchni