wszystko zjadł?! I wiecie co, fajnie to wymyśliłam, bo każdy chwalił, że dobre :) (Ah ta moja skromność!) Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt orzechowy: 4 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru kryształu 100g orzechów włoskich 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Miodowniki: 500g mąki 130g cukru pudru 1 łyżeczka sody 200g(...)jajeczną wkładamy do garnka z zimną wodą i studzimy ubijając jeszcze jakiś czas. Masło ucieramy do białości i stopniowo dodajemy przygotowaną wcześniej masę jajeczno-kawową. 5. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem słodkiej, 30% śmietanki. 6. Przełożenie: Biszkopt orzechowy- 1/2 masy kawowej- miodownik- masa krówkowa z puszki- sernik- masa kawowa- miodownik- polewa- dekoracja, jeśli
Kuchnia w czekoladziewielbicieli orzechowych wypieków. Ciasto jest bardzo słodkie dzięki masie kajmakowej i polewie czekoladowej. Przepis, z małymi modyfikacjami pochodzi z "Małej cukierenki". Ciasto: masło w temp pokojowej 1 szkl cukru pudru 5 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 200g zmielonych orzechów (ja miałam włoskie i laskowe) 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl mleka Polewa czekoladowa: 150ml śmietanki
Smakołyki Asiłyzka cukru lub ksylitolu Wykonanie: orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Zmielić w blenderze z sucharkami i masłem, tak by pozostały wyraźnie duże grudki orzechów dno foremki o przekroju 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać przygotowaną masę orzechową, równomiernie rozdzielić, ucisnąć łyżką i uformować dookoła foremki 1-cm rant. Odstawić do lodówki do stężenia serek ubić z jogurtem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się coś zmienić. Choćby po to, żeby wypróbować rożne smaki. Dzisiaj sernik z brzoskwiniami i w polewie czekoladowo-orzechowej. Doskonałe wykończenie sernika nadaje mu zupełnie inny smak niż zwykle. SERNIK: 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 1 kostka (200 g) masła 1 szklanka cukru 5 jajek 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół
W kuchennym oknie Ewylśniąca. Następnie dodać wiórka kokosowe, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć ostrożnie na ciasto orzechowe na całej powierzchni. Piec w 180 st.C około 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek; 1 łyżka masła; 3-4 łyżki wody; 1 galaretka cytrynowa; 1 opakowanie biszkoptów; Jabłka obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Masło roztopić
In my kitchenSkładniki na spód: 185 g mąki pszennej 60 g mąki orzechowej (lub drobniutko posiekanych migdałów) 2 żółtka ugotowane na twardo 1 żółtko surowe 70 g cukru pudru szczypta soli 180 g masła lub margaryny (użyłam margaryny) skórka z 1/4 cytryny Składniki na nadzienie: kupna lub domowa masa kajmakowa płatki migdałów 50 g gorzkiej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS CHŁODZENIA
My Culinary ArtPyszna babka z nutellą o orzechowym smaku, przełożona kremem orzechowym i polana roztopioną białą czekoladą. Choć babka jest dosyć słodka, to nam bardzo smakowała :) Składniki: 200 g mąki, 200 g masła, 100 g nutelli, 100 g cukru, 2 jajka, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ok. 100 g kremu białego z orzechów laskowych Karmello , 100 g białej
Aga w kuchnijuż przygotowywałam taki na mące pszennej, był pyszny, dzisiaj dostosowałam przepis do mąki orkiszowej i wyszedł cudowny, o delikatnym orzechowym aromacie, idealny do domowego rosołu (cienki) lub do sosów (gruby) np. pomidorowego. Ale rewelacyjnie smakuje również sam z niewielkim dodatkiem masła. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji (składniki podaję na jedną), moja rodzinka uwielbia wszelakie makarony więc jedna porcja
Smaczne ZdroweSkładniki na około 12 sztuk: 85 g włoskich orzechów, zmielonych 4 łyżki miękkiego masła 80 g drobnego cukru do wypieków otarta skórka z połowy cytryny 70
Smakowity Blog Kulinarnyczekoladowej. Niepowtarzalnego smaku całości nadaje dodatek... oleju z orzechów włoskich, który powoduje iż polewa ma smak czekoladowo-orzechowy i jest przepyszna. Niebo w gębie. Składniki (na formę o średnicy 16 cm): Kruchy spód: 110 gram mąki orkiszowej typ 2000 50 gram zimnego masła! 1 żółtko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru Krem: 200 gram ricotty 50 gram rozpuszczonej mlecznej czekolady(...)krem nakładam na upieczony spód. Pozostałą czekoladę mleczną mieszam z olejem z orzechów włoskich. Na gotowe ciasto z kremem nakładam umyte i osuszone borówki amerykańskie. Całość dekoruję polewą czekoladowo-orzechową. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaktóry śmiało może zastąpić tort :) Szczególnie jeśli jubilat lubi kokos, orzechy i ananasy. Wariacja na temat tych trzech smaków :) A przepis dostałam od Agi ;) Ciasto kokosowo - ananasowe Składniki placek orzechowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 7 dag mąki 5 dag orzechów 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Z 5 białek ubić pianę i dodać do niej cukier, nadal ubijać. Stopniowo(...)delikatny i cały czas trzeba mieszać, aż powstanie gęsty budyń :) Masę wystudzić. Do miski dać miękkie masło i stopniowo dodać nasz przestudzony budyń. Utrzeć na gładką masę. Dodać do niej pokrojonego w kostkę ananasa i wymieszać łyżką. Przełożyć: Na samym dole ciasto orzechowe, na to masa ananasowa i ciasto kokosowe. Ja całość lekko ozdobiłam roztopioną gorzką czekoladą. Pychota
Lawendowe Niebożródło Ciasta s.Anastazji Ser 700 g twarogu mielonego 6 jajek 200 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 50 g rodzynek 150 g masła Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie ucierać dodając stopniowo po jednym żółtku. Dodać ser,rodzynki proszek do pieczenia i budyń. wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić(...)Wszystko zagotować aż zgęstnie i powstanie masa budyniowa. Po ugotowaniu wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać zimny budyń stale ucierając. Odłożyć 3/4 masy i wymieszać ją z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Dodatkowo 50 g startej czekolady Składanie ciasta Ciasto serowe krem z brzoskwiniami ciasto orzechowe pozostały krem całość posypać startą czekoladą serowa Zośka
O kuchni z uczuciemłyżeczka aromatu waniliowego Ciasto orzechowe (1 placek): 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 5 jajek 3 łyżki bułki tartej 3 płaskie łyżki mąki pszennej (tortowej) 2/3 szklanki cukru pudru Szczypta proszku do pieczenia Czekoladowa masa budyniowa: 1 budyń czekoladowy (jeśli jest bez cukru to dodatkowo potrzebne będą 2 łyżki cukru) 450 ml mleka 1 kostka masła ( 200 g ) 3 łyżki kajmaku(...)ciasta. Masę przełożyć na 2 takie same brytfanki wyłożone papierem do pieczenia (lub piec kolejno). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez 30 minut. Ciasto orzechowe: Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na sztywną pianę. Orzechy, bułkę, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w osobnym naczyniu. Sucha mieszankę dodawać po trochę o utartych żółtek
Trzeci talerzprzykryła śliwki tylko do połowy). Zainteresowało mnie jednak połączenie śliwek i orzechów laskowych - pyszne, ale nie tak popularne. Poza tym ciasto mogłam przygotować od razu, nie czekając, aż masło i jajka zmienią temperaturę na pokojową. Potem godzinka w lodówce, pokroić owoce, zalać masą, i hop - do piekarnika. Szybko, łatwo i przyjemnie. A efekt...? Mniamniuśny . Tak jak napisałam wcześniej - zwiększyłam ilość(...)większego problemu można pochłonąć większy kawałek. Polecam - jeśli nie teraz, to za rok. Orzechowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 28 cm) spód: 180 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 20 g zmielonych orzechów laskowych 100 g zimnego masła 1 jajko masa: 2 jajka 40 g cukru 200 ml śmietany kremówki 15 g zmielonych orzechów laskowych
Pożeraczka, czyli raz adobrzekawową: masło (miękkie) 5 łyżek cukru pudru 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub mała kawa espresso zrobiona w ekspresie lub kafetierce 2-3 łyżeczki likieru kawowego (opcjonalnie) Wykonanie masy: Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody. Dodać kawę i cukier puder i zmiksować. Jeśli chcecie możecie dodać likier kawowy. Jeśli uważacie, że masa jest mało(...)łyżki masła Masło wraz z połamaną na kawałki czekoladą wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Można także użyć gotowej polewy wykonując ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy ciasto. Póki czekolada nie zastygnie można ją posypać kawałkami orzechów włoskich. Przełożenie (od dołu): połowa biszkoptu ciemnego masa kawowa biszkopt orzechowy masa kajmakowa połowa biszkoptu ciemnego polewa czekoladowa
Mania Wypiekania