masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:27/167)

Ciasto SHREK 183

żadnej różnicy) Odlewamy 1,5 szklanki soku i mieszamy w nim budyń. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy wczesniej przygotowany budyń. Gorącą masę wylewamy na biszkopt. Na ostudzoną masę kładziemy delicje-ja dałam truskawkowe w białej polewie-PYCHOTA. Na delicje mase 2. MASA 2: Śmietanka 30% ja używam Piątnicy 440 ml 1 zielona galaretka Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Ubijamy

Moje Słodkie Piekiełko
Domowe lody truskawkowe (bez jajek) 198

mnie te lody mleczne w przyszłości będą bazą do budowania wszystkich smaków świata - będę dodawać owoce świeże i pieczone (np. brzoskwinie - jak sugeruje Nigella), orzechy, Nutellę, masę makową ... Dziś lody truskawkowe - zapraszam! Dorota pisze, że są to miękkie lody. Mi jednak zamarzły na kość, jak tradycyjne lody ze sklepu trzymane w domowej zamrażarce. Myślę, że stało się tak, ponieważ dałam(...)dużo truskawek :) W takim wypadku trzeba je przełożyć do lodówki 30 minut przed podaniem, aby trochę zmiękły. Domowe lody truskawkowe (bez jajek) źródło przepisu - Moje Wypieki 1 karton mleka skondensowanego niesłodzonego - 500 g (u Doroty było - 1 puszka) 120 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstarktu z wanilli 200 g zmiksowanych truskawek (u Doroty było - 100 g ) Mleko schłodzić do temperatury

Posadzone i zjedzone
Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym (szybki) 198

wyglądu. Rewelacyjne połączenie smaków, czyli kakaowy biszkopt nasączony herbatą i likierem toffi, truskawkowe nuty oraz chrupiące beziki w kremie - sprawiły, że zniknął w oka mgnieniu. Pyyyycha! Po mimo niewielkich wymiarów biszkoptu wyszło mi pokaźne ciacho - a to za sprawą dużej ilość masy i obłożenia ciasta biszkopcikami. Wykonanie całości zajęło mniej niż 1,5 godziny. Teraz mój tort dedykuję Akademii Kulinarnej(...)lodówce (około 10-15 minut; czasami tą opcję pomijam.) Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć i posmarować kremem.   Wierzch i boki dokładnie wysmarować odłożoną częścią masy. Dodatkowo wierzch obsypać mikro kroplą truskawkową, a boki obłożyć ciastkami. Tort udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce.   www.akademiakulinarnawhirlpool.pl   www.marcoghia.pl

Di gotuje
Rolada truskawkowa 358

jest bardzo smaczne i bardzo ładnie się prezentowało na stole. Składniki: Biszkopt 4 jajka 1/2 szk cukru 3/4 szk mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa galaretkowa 2 szt galaretka truskawkowa 0,5 kg truskawki truskawki,czerwona porzeczka do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier oraz żółtka i dalej ubijać aż uzyskamy sztywną masę

Ala piecze i gotuje
Sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą 260

włożyć do zamrażarki żeby wierzch zastygł (u mnie wystarczyło ok 5 minut). 5. Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Drugą połowę masy serowej zmiksować ze śmietanką i czekoladą. Wylać na warstwę truskawkową. Uwaga: gdyby się okazało, że zastyganie warstwy truskawkowej trwa(...)długo i warstwa biała zaczęła by tężeć wystarczy ją lekko podgrzać (ok 15 sekund w mikrofali) 6. Pozostałe truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na masie białej, Wstawić do lodówki do stężenia. Gdy galaretka truskawkowa zacznie tężeć, wylać ją na truskawki. Odstawić z powrotem do lodówki. Poprzednie serniczki na zimno znajdziecie tu: Ciasteczkowy sernik na zimno    Sernik

Kto ugości moich gości?
Lody truskawkowe 216

Puszyste prawdziwe lody truskawkowe domowej roboty :) Pyszny pomysł na chłodzący kremowy deser ze świeżymi truskawkami. Wykonane bez maszynki do lodów. Składniki: 400 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny szklanka mleka szklanka śmietany kremówki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii Mleko wlać do rondelka, dodać ekstrakt waniliowy i zagotować. Wystudzić. Truskawki wrzucić do blendera, dodać(...)ogniu, ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Uważać, aby nie zaczęła wrzeć, ponieważ wtedy od razu się zwarzy. Ponownie wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy razem z musem truskawkowym.  Delikatnie wymieszać i przelać do pojemnika. Włożyć do zamrażalki. W trakcie chłodzenia mniej więcej co godzinę wyjąć mieszankę z zamrażalnika i zmiksować mikserem ręcznym, aby nie wytworzyły

wyzwania kuchenne
Sernik na zimno z serków homogenizowanych 318

galaretki o smaku agrestowym 2 galaretki o smaku malinowym 1 galaretka o smaku truskawkowym Galaretki o smaku: brzoskwiniowym, agrestowym i malinowym rozpuścić w 1,5 szklance wrzącej wody (każdą w osobnym naczyniu!). Dokładnie wymieszać i ostudzić. Do miski przełożyć 300 g serka homogenizowanego i masę zmiksować z ostudzoną galaretką o smaku brzoskwiniowym. Masę przelać do formy. Wstawić do lodówki. Poczekać(...)Następnie wylać ją na masę brzoskwiniową. Ponownie wstawić do lodówki i poczekać, aż masa stężeje. Na sam koniec wymieszać serek homogenizowany (250 g) z galaretką malinową. Masę wylać na część agrestową. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i gdy ostygnie to wylać ją na masę malinową. Sernik wstawić do lodówki. Gdy ostatnia galaretka stężeje to sernik

Ugotować
HITowy sernik 213

pełne łyżki masła Masa: 1 kg sera twarogowego  szklanka cukru pudru 6 łyżeczek płaskich żelatyny kilka sztuk ciastek typu markizy ja użyłam ciasteczek HIT kokosowych Masa owocowa: słoik konfitury truskawkowej ewentualnie zmiksowane owoce typu maliny, truskawki lub jagody z dodatkiem żelatyny  Do posypania: pokruszone markizy Wykonanie:Płatki wsypujemy do blendera i miksujemy. Przesypujemy do miski dodajemy masło(...)żelatynę.Ser twarogowy mieszamy z cukrem pudrem...Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody i ostudzoną dodajemy do  sera...Markizy rozdrabniamy na mniejsze kawałki i mieszamy razem z masą serową.Przekładamy do tortownicy.Pozostawiamy do całkowitego stężenia najlepiej na całą noc.Posypujemy pokruszonymi markizami

NaKońcuJęzyka
CIASTO Z BRZOSKWINIOWĄ PIANKĄ. 183

czubata łyżka kakao. PIANKA: 2 śnieżki, 1 i 1/2 szklanki mleka, 50dag serka Philadelphia (można zastąpić zmielonym twarogiem), 2 galaretki brzoskwiniowe, 1 puszka brzoskwiń. Na wierzch 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750ml wody. WYKONANIE: CIASTO: Dno blaszki o wymiarach 23x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180'C. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Białka(...)zmiksować z ubitą wcześniej śnieżką. Dodać tężejącą galaretkę, pokrojone brzoskwinie, delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką). Masę wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki aż masa serowa stężeje. Na zastygnięta masę wylać tężejącą galaretkę truskawkową. SMACZNEGO

Zrób to smacznie
Tiramisu na dzień Taty 200

życzenie Taty z okazji jego święta wraz z Nikodemem przygotowaliśmy specjalne, zgodne z zamówieniem tiramisu truskawkowe. Niestety zdjęcie marne, bo ostatni kawałek udało się uchwycić nim został pożarty:)Składniki:opakowanie biszkoptów (u mnie po połowie opakowania podłużnych i okrągłych)opakowanie mascarponemałe opakowanie śmietany 30%2 płaskie łyżki cukru30 dkg truskawekkakao do posypaniaszklanka mocnej, zimnej kawyPrzygotowanie:Ubijam smietanę z cukrem(...)blaszce aby stworzyły spód deseru. Na powstały spód wykładam masę odkładając trzy łyżki do dekoracji.Oczyszczone z szypułek i umyte truskawki miksuję i powstały mus nakładam na masę śmietanowo-serową. Na mus truskawkowy układam uprzednio zamoczone w kawie okrągłe biszkopty. Wierzch smaruję cienka warstwą odłożonej masy a następnie posypuje kakao. Wkładam do lodówki na minimum godzinę

Magiczna kuchnia Darii
Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie 275

Zapraszam na moją nową wariację na temat rabarbaru. Kakaowe ciasto biszkoptowe z masą rabarbarową zagęszczoną budyniem i truskawkową galaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie, z pianką z bitej śmietany. Całość lekko waniliowa. Dla mnie ciacho przepyszne i bardzo polecam, a na samym końcu dodałam jeszcze zdjęcie mojego okazałego, pięknego rabarbaru:).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa rabarbarowa: 1200 – 1300g rabarbaru (po obraniu i pokrojeniu na kawałeczki powinien być 1kg) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 1 galaretka truskawkowa Wierzch: 500g śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka w proszku

Mała Cukierenka
Truskawkowe rafaello 200

formy, wyrównać i włożyć do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Krem truskawkowy: 800 g truskawek; 250 ml śmietanki 30%; 2 galaretki truskawkowe; Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody (wg przepisu na opakowaniu) i lekko przestudzić. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Połowę truskawek pokroić na kawałki, resztę owoców zmiksować. Schłodzoną śmietankę ubić(...)cały czas miksując na małych obrotach miksera dodawać kolejno adwokat, czekoladę i pokruszone biszkopty i wiórka kokosowe. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody. Masę wyłożyć na krem truskawkowy, wyrównać i ciasto ponownie włożyć do lodówki. Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki 30%; 2 łyżki cukru pudru; 2 łyżeczki żelatyny; Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Schłodzoną

In my kitchen
Rolada z musem truskawkowym 198

szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mus truskawkowy 350 g truskawek mrożonych lub świeżych 1 galaretka truskawkowa Przygotować ciasto na roladę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka. Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem(...)galaretką. Masę wstawić na kilkanaście minut do lodówki aby lekko stężała i nabrała  konsystencji idealnej do smarowania. Wystudzona roladę delikatnie rozwinąć i posmarować truskawkowym musem. Ponownie zwinąć w roladę i odłożyć do lodówki aby masa dobrze stężała. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. Najlepiej aby przed podaniem roladkę wystawić na ok 15 minut z lodówki wtedy

Monia miesza i gotuje
Tarta truskawkowa na spodzie z ciastek 160

serka homogenizowanego truskawkowego 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka w zielonym kolorze ok. 300 g truskawek Ciastka rozkruszyć na drobno, dodać rozpuszczone masło i wyrobić na jednolitą masę, którą wykładamy płaskiej formy. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wrzątku i wystudzić następnie lekko tężejąca dodać do serków, dokładnie wymieszać i wylać na spód z ciastek. Na jeszcze luźną masę

Jadło i czytadło
MAKARON Z SEREM I TRUSKAWKAMI 169

dente. Odcedzamy. 1 szklankę truskawek kroimy na połówki, resztę blendujemy, dosładzamy do smaku. Biały ser łączymy z serkiem waniliowym, jeśli chcemy możemy dosłodzić. Na makaron wykładamy masę serową, polewamy musem truskawkowym, obkładamy połówkami owoców

Z Majeczką w kuchni