masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:29/167)

Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie 250

Zapraszam na moją nową wariację na temat rabarbaru. Kakaowe ciasto biszkoptowe z masą rabarbarową zagęszczoną budyniem i truskawkową galaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie, z pianką z bitej śmietany. Całość lekko waniliowa. Dla mnie ciacho przepyszne i bardzo polecam, a na samym końcu dodałam jeszcze zdjęcie mojego okazałego, pięknego rabarbaru:).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa rabarbarowa: 1200 – 1300g rabarbaru (po obraniu i pokrojeniu na kawałeczki powinien być 1kg) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 1 galaretka truskawkowa Wierzch: 500g śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka w proszku

Mała Cukierenka
Truskawkowe rafaello 172

formy, wyrównać i włożyć do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Krem truskawkowy: 800 g truskawek; 250 ml śmietanki 30%; 2 galaretki truskawkowe; Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody (wg przepisu na opakowaniu) i lekko przestudzić. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Połowę truskawek pokroić na kawałki, resztę owoców zmiksować. Schłodzoną śmietankę ubić(...)cały czas miksując na małych obrotach miksera dodawać kolejno adwokat, czekoladę i pokruszone biszkopty i wiórka kokosowe. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody. Masę wyłożyć na krem truskawkowy, wyrównać i ciasto ponownie włożyć do lodówki. Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki 30%; 2 łyżki cukru pudru; 2 łyżeczki żelatyny; Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Schłodzoną

In my kitchen
Rolada z musem truskawkowym 168

szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mus truskawkowy 350 g truskawek mrożonych lub świeżych 1 galaretka truskawkowa Przygotować ciasto na roladę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka. Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem(...)galaretką. Masę wstawić na kilkanaście minut do lodówki aby lekko stężała i nabrała  konsystencji idealnej do smarowania. Wystudzona roladę delikatnie rozwinąć i posmarować truskawkowym musem. Ponownie zwinąć w roladę i odłożyć do lodówki aby masa dobrze stężała. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. Najlepiej aby przed podaniem roladkę wystawić na ok 15 minut z lodówki wtedy

Monia miesza i gotuje
Tarta truskawkowa na spodzie z ciastek 132

serka homogenizowanego truskawkowego 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka w zielonym kolorze ok. 300 g truskawek Ciastka rozkruszyć na drobno, dodać rozpuszczone masło i wyrobić na jednolitą masę, którą wykładamy płaskiej formy. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wrzątku i wystudzić następnie lekko tężejąca dodać do serków, dokładnie wymieszać i wylać na spód z ciastek. Na jeszcze luźną masę

Jadło i czytadło
MAKARON Z SEREM I TRUSKAWKAMI 142

dente. Odcedzamy. 1 szklankę truskawek kroimy na połówki, resztę blendujemy, dosładzamy do smaku. Biały ser łączymy z serkiem waniliowym, jeśli chcemy możemy dosłodzić. Na makaron wykładamy masę serową, polewamy musem truskawkowym, obkładamy połówkami owoców

Z Majeczką w kuchni
Kogel mogel z musem truskawkowym 473

Żółtka ubić z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodać kremówkę, wymieszać. W 4 łyżkach wrzątku rozpuścić 1 łyżeczkę żelatyny, lekko ostudzić i dodać do masy. Wylać na warstwę truskawkową i odłożyć do lodówki na co najmniej 2 h. Przed podaniem posypać kakao. Przepis pochodzi z czasopisma "Pyszne

Moja Galeria Smaku
LETNIE CIASTO z TRUSKAWKAMI I BITĄ ŚMIETANA:) 123

Składniki BISZKOPT: 5 szt jajka , 5 łyżek cukier , 5 łyżek mąka pszenna , 1 łyżeczka proszek do pieczenia , SKŁADNIKI MASA:)   2 szt galaretki truskawkowej 0,5 l kremówka , 30% wtedy jest bardziej delikatna i smakowita 3 łyżki cukier puder , 3 szt śmietan fix , Truskawki ilośc według uznania;) Biszkopt: Ubić białka dodać cukier i żółtka. Ubijać tak długo aż nie będzie

Moje Słodkie Piekiełko
Lody truskawkowo-jogurtowe z kawałkami owoców 103

tylko spulchniłam), dodajemy powolnym strumieniem mleko oraz jogurt naturalny a na końcu serek mascarpone. Wszystko miksujemy na wolnych obrotach. Gdy składniki się połączą dodajemy delikatnym strumieniem mus truskawkowy- koniecznie schłodzony. Gotową masę przelewamy do włączonej już maszynki do lodów, dodajemy pokrojone na cząstki pozostałe owoce i pozostawiamy na ok 45 minut. Po tym czasie przekładamy do wafli, dekorujemy truskawkami

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z mascarpone i truskawkami 131

truskawkowy; Wykonanie: Serek mascarpone delikatnie wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę i sok, delikatnie połączyć składniki.  Upieczone i wystudzone ciasto cienko posmarować dżemem truskawkowym  Na dżem wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć połówki truskawek. Truskawki można cieniutko polać lekko tężejącą galaretką cytrynową

In my kitchen
WLOSKIE KOLORY--CZERWONO BIALO ZIELONE 76

aluminiową. Wyłożyc pokruszonymi ciastkami ,lub biszkoptami .Skropić sokiem truskawkowym wymieszanym z amaretto                                                                            Masa serowa

w mojej kuchni
Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym 186

cukru Truskawki miksujemy z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Rozpuszczona galaretkę łączymy z musem truskawkowym, może być jeszcze ciepła. Całość studzimy, wylewamy na spód ciasteczkowy i wstawiamy do lodówki do czasu stężenia. Ok. godziny. Masa serowa: 350 g twarogu ( ja użyłam półtłusty w kostce) 1 łyżeczka soku z cytryny 90 ml jogurtu naturalnego 100 g drobnego cukru(...)konsystencję. następnie dodałam sok z cytryny, jogurt, pastę waniliową. Na samym wlałam rozpuszczoną w szklance przestudzoną żelatynę. Krótko zmiksowałam, tylko do połączenia się żelatyny z masą serową. Masę wylałam na stężony mus truskawkowy. Na wierzchu ułożyłam pokrojone w cienkie plasterki truskawki. Całość odstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia. Przed samym podaniem sernik udekorowałam listkami świeżej mięty pieprzowej. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Bomba Truskawka-Czekolada, delikatny mus w kawowej polewie 112

mieszania blender bądź blender ręczny opcjonalnie widelec mikser 2 filiżanki- bądź specjalne pół okrągłe foremki do deserów. Przygotowanie: Mus truskawkowy: 1. Śmietankę ubić na sztywno dodać łyżeczkę cukru pudru 2. Truskawki + truskawki z nadzienia zblendować na gładki masę. Odłożyć na bok 4-6 łyżeczek do nadzienia. 3. Resztę zmiksowanych truskawek dodać do śmietanki i dokładnie wymieszać, można użyć miksera(...)5.Po tym czasie rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą zmieszać z powstałą wcześniej masą. Użyć miksera, zmieszać ubijając na największych obrotach do powstania jednolitej masy. 6. Przełożyć na wierzch stężałego musu truskawkowego. 7. Mrozić przez około 20-40 min, po czym przełożyć do lodówki do całkowitego stężenia Polewa: 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 2. Dodać miód, śmietankę

KreatywnePiny
Bezglutenowy sernik na zimno z truskawkami 187

wanilią pół szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki żelatyny w proszku 1/3 szklanki ciepłej wody  3.MASA TRUSKAWKOWA: 400 g truskawek 5 płaskich łyżek cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny w proszku 200 g jogurtu naturalnego  1/3 szklanki ciepłej wody 4. MASA ŚMIETANKOWO-JOGURTOWA  200 g śmietanki 30% 300 g jogurtu greckiego 2 płaskie łyżeczki żalatyny 4 łyżki(...)dokładnie rozpuść w wodzie i lekko przestudź. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Cały czas miksując powoli dodaj jogurt. Zmiksuj. Na koniec powoli wlej żelatynę i zmiksuj. Masę wylej delikatnie na stężoną warstwę truskawkową. AD.5. Żelatynę dokładnie rozpuść w wodzie i lekko przestudź. Obrane truskawki zmiksuj blenderem razem z bananem, dodaj jogurt i zmiksuj. Na koniec dodaj żelatynę. Wymieszaj i masę

Kuchnia bezglutenowa
Tort truskawkowy na 6 urodziny 168

łyżeczek żelatyny dodatkowo: 2 opakowania biszkoptów "kocie języczki" 100 g borówki amerykańskiej 1 herbata truskawkowa (może być dowolna owocowa) Biszkopt: Biszkopt pochodzi z przepisu Biszkopt idealny . Został sprawdzony przeze mnie już kilka razy. Działa w 100%, jednak należy pamiętać o końcowym połączeniu mąki z masą za pomocą łyżki, bardzo delikatnie mieszając. Tak przygotowany biszkopt należy przeciąć na 3 części. Warstwy(...)papieru do pieczenia po obwodzie. Zabieg ten zwiększ a komfort pracy i pozwala zachować czystość po wykonaniu toru. Po stężeniu tortu i dekoracji , papier usnąć. Wykorzystać masę, która wypływa podczas wykonywania warstwy truskawkowej do wysmarowania brzegu tortu. Będzie to baza do przyklejenia kocich języczków. Wstawić do lodówki na 30 minut do stężenia. Do pozostałej ilości bitej śmietany dodać resztę rozpuszczonej

Pij soki wyciskane
Truskawkowe ciasto bez pieczenia. 1507

kiedy ostatnimi razy mu się to zdarzyło. Ciasto wyszło moim zdaniem smaczne, mocno truskawkowe. Polecam dla mniej wprawionych ciastkarzy.  Składniki:2 paczki herbatnikówpuszka masy karmelowej2 budynie waniliowelitr mleka2 kisiele truskawkowe0,5 l soku truskawkowego lub zmiksowanych świeżych truskawek1/4 kostki masła5 łyżek cukru2 łyżki kakaoWykonanie: Wyłożyć na spód brytfanki folią i wyłożyć ciasno na wierzch herbatniki. Posmarować je połową masy

ciastkarnia na kruchym spodzie