łyżka rozpuszczonego masła Ciasteczka zmiksuj na proszek w kielichu blendera, następnie dodaj masło i wymieszaj z ciastkami. Do każdej szklanki nałóż po 2-3 łyżki ciasteczkowej masy i lekko ubij łyżeczką. Mus truskawkowy: 350 g umytych i obranych truskawek 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Truskawki zmiksuj z cukrem na mus. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw(...)dokładnie wymieszaj. Następnie podziel go na 2 równe części . Do jednej dodaj skórkę z cytryny, a do drugiej mus truskawkowy. Połowę żelatyny wlej do części truskawkowej, wymieszaj i szybko rozdziel pomiędzy szklanki. Masa powinna momentalnie się zsiąść. Jeżeli tak się stanie, możesz od razu wlać tężejący mus truskawkowy. Następnie odstaw szklanki na 10-15 minut do lodówki
Food SquareZalać sokiem z cytryny. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż owoce zmiękną i się rozpadną (ok. 10 minut). Następnie masę zmiksować blenderem do gładkości. Do jeszcze gorącej masy rabarbarowo-truskawkowej wlać przestudzoną galaretkę (może być jeszcze ciepła) i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Gdy galaretka zacznie tężeć, stopniowo(...)wlewać ją do ubitej śmietany, cały czas miksując, by masa się nie zwarzyła. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę cukru pudru. Wystudzony biszkopt ponownie umieścić w blaszce, w której był pieczony. Nasączyć go wodą z cytryną i cukrem i nałożyć na niego rabarbarowo-truskawkową piankę, która powinna szybko tężeć, zostawiając kilka łyżek na bok. Dobrze rozprowadzić piankę
Nastoletnie Wypiekaniecukrem zmiksować na puszystą masę.W osobnym naczyniu zmiksować zimną kremówkę na sztywno.Do masy z żółtek dodawać po łyżce ubitej śmietany i miksować na najmniejszych obrotach.Gdy masa będzie połączona dodać mus truskawkowy i wymieszać łyżką tworzą smugi z musu. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią spożywczą i wylewać porcje masy przesypując pokrojoną czekoladą i odłożonym musem truskawkowym. Na wierzchu ułożyć ciasteczka owsiane
Ala piecze i gotujeTort maślano-truskawkowy Sezon truskawkowy w pełni. Robiąc dzisiaj zakupy na pobliskim ryneczku zakupiłam znowu ogromną moc truskawek...Straganów z truskawkami mnóstwo, ceny podobne, a tylko przy jednym stoisku kolejka, co najmniej z 15 osób stoi. Zaciekawiona i ja stanęłam w sznureczku. Truskawki przepięknie wyglądały, skubnęłam jedną z koszyczka, były przesłodkie:) Zrobiłam sobie więc słodki prezent urodzinowy(...)mogę upiec sama dla siebie tortu? W końcu nie co dzień kończy się 40 lat:) I tak powstał tort, z biszkoptem bez proszku do pieczenia, z masą maślaną z dodatkiem musu truskawkowego, otoczony biszkoptami i ozdobiony oczywiście truskawkami. Składniki: biszkopt: 6 jajek 180 g cukru 180 g mąki pszennej szczypta soli masa: 250 g miękkiego dobrego masła szklanka musu truskawkowego
na moim stole...patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Mus truskawkowy: 600 g truskawek 3 truskawkowe galaretki cukier do smaku Truskawki miksujemy blenderem, słodzimy do smaku i dodajemy galaretki rozrobione (rozpuszczone) w półtorej szklanki wody. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stęzenia. Nasączenie: ok szklanki zimnej przegotowanej wody sok cytrynowy do smaku. Masa: ok 700 ml śmietany kremówki 30%-36% 500 g sera(...)mascarpone ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy do smaku. Wykładamy część masy na nasączony biszkopt i rozsmarowujemy po całości i wykładamy pozostały mus truskawkowy. Następnie przykrywamy go masą śmietanową. Nasączamy ostatni biszkopt i tort wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie delikatnie nożem odkrawamy ciasto od rantu tortownicy, rozpinamy ją i zdejmujemy. Dzięki
Malinowe Pocałunkijagodowy Składniki: Masa sernikowa sernik na zimno w proszku - 1 opak mleko - 0,5 l jagody - 1 szkl Masa z serkiem mascarpone śmietana 36 % - 1 szkl serek mascarpone - 250 g cukier puder - 3 łyżki śmietan - fix - 1 opak Wierzch ciasta galaretki truskawkowe - 2 opak woda gotowana - 800 ml jagody - 0,5 szkl Dodatkowo biszkopty okrągłe - 150 g Sposób przygotowania: Jagody(...)lodówki. Masa z serkiem mascarpone Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serek mascarpone, śmietan fix, zmiksować. Masę z serkiem wyłożyć na masę jagodową, posypać masę jagodami. Galaretki truskawkowe rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Wylać galaretki na wierzch sernika, odstawić do lodówki na całą noc. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusiszklanka słodkiej śmietanki 36% (u mnie Double Cream) - 3 łyżki cukru - 2,5 czubatych łyżek żelatyny - 1/3 szklanki wody (do rozpuszczenia żelatyny) Dodatkowo: - truskawki – do masy i dekoarcji - galaretka truskawkowa Ciastka, migdały i masło miksujemy w malakserze, aż składniki się połączą w zwartą masę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (moja była mniejsza niż podana w przepisie, więc „podwyższyłam(...)rozpuszczoną żelatynę (może być jeszcze ciepła) i miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojone na kawałki truskawki – mieszamy łyżką. Masę wlewamy do tortownicy na spód z ciastek. Wyrównujemy powierzchnię i układamy truskawki pokrojone w plasterki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 400ml wrzątku – studzimy. Gdy ciasto stężeje, a galaretka zacznie krzepnąć wlewamy ją na truskawki. Ponownie odstawiamy
mojewypiekiinietylkoprosty, zawiera mało składników. Zawsze się udaje i pysznie smakuje :-) Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Składniki: 2 kubki serka waniliowego Danio 400 g 3 galaretki o smaku truskawkowym 2 łyżeczki żelatyny kilka dorodnych truskawek pokrojonych w plasterki opcjonalnie: pokruszone herbatniki Wykonanie: Serki Danio trzymamy w lodówce. Przygotowujemy 2 miski, w których będziemy rozpuszczać galaretki. 2 galaretki z dodatkiem(...)czekamy aż stężeje. Następnie na galaretkę wlewamy delikatnie masę serową, przekładając ja 2-3 plasterkami truskawek. Zapełniamy 3/4 naczynia. Odstawiamy ponownie filiżanki do lodówki. Na koniec wylewamy truskawkową galaretkę, jeśli masa serowa nie stężała nam dokładnie, pojawi nam się na serniku galaretkowa mozaika, jak na zdjęciu. Sernik powinien tężeć w lodówce co najmniej 5-6 godzin. Przed wyjęciem serniczków
Kulinarne przygody Gatityzrobić dzień wcześniej. W sezonie truskawkowym polecam. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 1/2 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej galaretka: 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 litra wody masa biała: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki wody 1 paczka biszkoptów okrągłych masa jogurtowa: 400 ml jogurtu greckiego 1/2 szklanki musu truskawkowego 1 łyżka(...)cukier puder 1 i 1/2 łyżeczki płaskie żelatyny wierzch: 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 szklanki musu truskawkowego 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka fix do śmietany truskawki do dekoracji Biszkopt: Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli, dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam. Jak cukier się rozpuści dodaję żółtka po jednym i mieszam już delikatnie mikserem i wyłączam go. Mąkę
wesoła kuchnia24x28cm) : 4 jajka niepełna szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Śnieżka truskawkowa: 1 śnieżka 200 ml zimnego mleka 1 szklanka pokrojonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 szklanki wrzątku Galaretka: plasterki truskawek na wierzch galaretka agrestowa +400 ml wrzątku Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielić od białek, ubić, dodać cukier, a potem żółtka. Na końcu(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na małą blaszkę i piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. 2. Przygotowujemy masę śnieżkową: galaretkę truskawkową w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać tężącą galaretkę, zmiksować, a na koniec dodać pokrojone truskawki i wymieszać łyżką. Większą
Kuchnia domowa Anizabraknąć sernika na zimno z dodatkiem truskawek:)) Tym razem zrobiłam najzwyklejszy sernik na zimno na biszkoptach wypełniony truskawkami. Całość pokryta musem truskawkowym. Przepis bardzo prosty a sernik naprawdę smaczny:) Doskonale orzeźwi w upalne dni! Masa serowa: 150g biszkoptów, 700g białego sera, 125 g serka mascarpone, szklanka cukru, 150g truskawek, laska wanilii, szklanka śmietany(...)wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzoną żelatynę. Połączyć z serem. Gotową masę wylać na biszkoptowy spód. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i powciskać w masę serową. Schłodzić. Mus truskawkowy: 500 g truskawek, galaretka truskawkowa. Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na puree. Dodać zimną galaretkę.Tężejącą masę wylać na ciasto.Wstawi
Z miłości do słodkościCiasto inspirowane popularnym tortem Red Velvet . Mocno czerwone przekładane białym kremem , najczęściej na badzie kremowego serka . Ja upiekłam jeden blat ciasta , górę zrobiłam z masy śmietanowej a miedzy te 2 warstwy wylałam cieniutką warstwę musu truskawkowego , którego praktycznie nie widać , ale daje ciastu odrobinę wilgoci i owocowego orzeźwiającego smaku. Na samo ciasto inspiracja z tego bloga reszta(...)użyłam barwnika w proszku , który przed dodaniem rozpuściłam w łyżeczce wody) 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej Mus truskawkowy: 1/3 szklanki wrzącej wody galaretka truskawkowa 1 szklanka zblendowanych truskawek Masa śmietanowa : 700 ml śmietany 30% 1 opakowanie (250g) serka mascarpone. 2 łyżki cukru pudru Wykonanie : Do miski wsypać mąkę , cukier , sól i kakao. W drugim naczyniu roztrzepać widelcem
Malinowa KawiarenkaWylać do tortownicy ( ja wlewałam na 1/3 biszkoptu wcześniej upieczonego) i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną poprzednią. Ostatnią, truskawkową rozpuścić w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Kiedy ostatnia warstwa masy serowej stężeje, ułożyć na niej truskawki.Zalać tężejącą galaretką truskawkową.Wstawić do lodówki na min.2h
Walijskie PichcenieNiesamowicie orzeźwiający, lekki torcik na biszkoptowym spodzie, z masą jogurtową z dodatkiem świeżej mięty oraz galaretką truskawkową z zatopionymi w niej świeżymi owocami. Żaden deser nie ochłodzi Was tak skutecznie (a przy tym smacznie), jak ten! :D Aby dodatkowo wzmocnić kolor miętowo-jogurtowej warstwy, możecie dodać odrobinkę zielonego barwnika spożywczego. Mój mąż próbując po raz pierwszy tego deseru powiedział(...)temperaturze pokojowej ok. 100 ml mleka 16 g żelatyny ok. 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku) Dodatkowo: ok. 250-300 g truskawek 2 galaretki truskawkowe kilka listków mięty do dekoracji Wykonanie: Miętowa masa jogurtowa: Do garnuszka wlewamy mleko oraz posiekaną miętę. Całość podgrzewamy przez kilka minut (nie doprowadzając do wrzenia). Gdy mięta puści sok, przecedzamy mleko przez gęste sitko
MyCookBook.plDzisiaj na blogu alternatywa dla tych, którzy szczególnie nie przepadają za tradycyjnym tortem. Zamiast masy - domowy dżem truskawkowy, a wszystko oblane polewą czekoladową. Całość wieńczy zagadkowy napis wykonany białą czekoladą. Przyznacie ,że oryginalny? O co chodzi- wie tylko solenizant. Murzynek a' la tort w wykonaniu Kasi. Bardzo się cieszę, że moja synowa od czasu, do czasu podrzuci(...)mały ogień. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Masę lekko ostudzić. Dodać mąkę bakalie i proszek do pieczenia, ubitą pianę i wszystko wymieszać. Piec 40-50 min w 180 stopniach C. Po upieczeniu placek przekroić na pół. Jedną część posmarować dżemem truskawkowym. Przełożyć drugim. Podgrzać wszystkie składniki na polewę. Polać torcik. Białą czekoladę podgrzać, rozpuścić
W kuchennym oknie Ewy