posmarowałam konfiturą truskawkową od MarokoSklep , dzięki czemu mój sernik jest podwójnie truskawkowy! Szczerze polecam, na każdą okazję. Potrzebujemy: CIASTO: 100 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego w kawałki 200 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 40 g cukru MASA SEROWA: 500 g sera białego, może być w wiaderku lub kostka(...)połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową. Ciasto smarujemy konfiturą truskawkową i wylewamy na nie masę serową. Wkładamy do piekarnika na około 50 minut/180 stopni, nie trzeba wcześniej nagrzewać piekarnika. Najlepiej jeśli sernik ostygnie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
MamaOskarkadrugiej dodałam odpowiednią ilość rozpuszczonej żelatyny (zgodnie z instrukcją i proporcjami z opakowania) i wyłożyłam na ciasteczkowy spód. Przykryłam i wstawiłam do lodówki, by masa stężała. Następny krok to przygotowanie warstwy truskawkowej. Odłożyłam około 15 niewielkich owoców do dekoracji, a resztę pozbawiłam szypułek, zasypałam dwiema czubatymi łyżkami cukru, doprowadziłam do wrzenia. Gotowałam jakieś 2-3 minuty i zdjęłam z ognia(...)sito jeśli chcecie się pozbyć drobinek pestek, ja jednak uznałam, że wszystko na tyle ładnie się rozdrobniło, że nie ma takiej konieczności. Upewniłam się, że śmietankowa masa zastygła i wtedy do truskawkowego musu także dodałam odpowiednią ilość żelatyny. Pamiętajcie, aby dokładnie wymieszać, by substancja żelująca rozeszła się po całej masie. Cudownie czerwona, półpłynna mikstura wylądowałam w tortownicy, a następnie
Pichceniomaniapołączenia składników. Kroimy 1/2 jabłka w kostkę. Do przygotowanych 2 foremek na babeczki przekładamy po 2 łyżki masy serowej. Następnie kładziemy kawałki jabłka i po łyżeczce dżemu truskawkowego. Wykładamy resztę masy serowej. Tak przygotowane serniczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom). Pieczemy 30 minut. Gdy serniczki przestygną wykładamy je na talerzyki (poprzez obrócenie każdej foremki). Posypujemy cukrem
Słodkie okruszkipołączenia składników. Kroimy 1/2 jabłka w kostkę. Do przygotowanych 2 foremek na babeczki przekładamy po 2 łyżki masy serowej. Następnie kładziemy kawałki jabłka i po łyżeczce dżemu truskawkowego. Wykładamy resztę masy serowej. Tak przygotowane serniczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom). Pieczemy 30 minut. Gdy serniczki przestygną wykładamy je na talerzyki (poprzez obrócenie każdej foremki). Posypujemy
Słodkie okruszkicukru 65 g mąki pszennej 35 g mąki ziemniaczanej Pianka truskawkowa 600 ml (1,5 dużego kubka) śmietany 18% 3 galaretki truskawkowe 400 ml wrzątku Mus truskawkowy 1 kg truskawek (masa po usunięciu szypułek) 2 galaretki truskawkowe 1,5 łyżeczki żelatyny Wierzch śmietanowy 400 ml zimnej śmietany 18% 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku Dodatki(...)zbyt długo, bo biszkopt straci puszystość po upieczeniu . Przełożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni C. przez 20 minut. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z blachy, odkleić od niego papier i odłożyć na kratkę do ostudzenia. Gdy galaretki zaczną się ścinać, dokończyć przygotowanie musu truskawkowego: śmietanę ubijać mikserem, aż stanie się puszysta. Ciągle miksując, dodać
Weekendy w domu i ogrodziejednak coś przyrządzić. Mam ochotę na...?Truskawki. I coś słodkiego.Kolejny szybki, lekki i bardzo letni deser. Kwintesencja smaku świeżych truskaweki kremowej masy jogurtowej. Efekt szybkiego przeglądu zawartości kuchennych szafekoraz lodówki, pustoszejącej niebezpiecznie. Zapraszam, częstujecie się. TRUSKAWKOWA NIBY-LEGUMINKA. (autorski;) 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500g jogurtu naturalnego łyżeczka soku z cytryny Galaretki przygotowałam zgodnie z recepturą na opakowaniu(...)wody. Odstawiłam do wystygnięcia. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek. Zmiksowałam na mus z dodatkiem soku z cytryny. Dodałam jogurt, wymieszałam razem. Kiedy galaretka ostygła i zaczęła tężeć, dodałam do masy jogurtowo-truskawkowej, wymieszałam dokładnie, przelałam w miseczki. Ozdobiłam truskawkami i wstawiłam do lodówki, aż odrobinę się "ściągnie". SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiwypróbujecie przepis? ;) Ps. Zapraszam na stronkę http://promotiontops.pl/ , mają ciekawe gadżety :) Składniki na masę jogurtową: 200 g jogurtu naturalnego 800 g jogurtu greckiego 250 ml śmietany 30 % 5-6 łyżek cukru pudru 4 łyżki żelatyny 100 ml mleka + 400 g truskawek 2 galaretki truskawkowe biszkopty Biszkopty wyłożyć w tortownicy o średnicy 23 cm, odstawić. Mleko podgrzać. Żelatynę rozpuścić w gorącym(...)lodówki na około 2 godziny. Truskawki zmiksować na puree, odłożyć. Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić, wymieszać z puree truskawkowym, odstawić do stężenia. Tężejący mus truskawkowy wyłożyć na masę stężoną masę jogurtową. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego
Domowa cukiernia EwyŚwięta tuż tuż więc jeśli jeszcze nie wiecie co upiec to śpieszę z kolejną propozycją. Rolada z masą budyniową i galaretką truskawkową skrywającą niespodziankę. A są nią żywe stokrotki :) Możecie użyć dowolnych, jadalnych kwiatów ale pamiętajcie aby brać je ze sprawdzonego źródła, najlepiej z własnego ogródka. Ja zrywam je w ogródku działkowym rodziców :) Deser jest naprawdę szybki i prosty(...)skusicie to dajcie znać jak wyszło :) masa budyniowa: duży budyń śmietankowy Delecta 0/5 l mleka 2% 3 łyżki cukru 120 g miękkiego masła galaretka: galaretka truskawkowa Delecta 400 ml wody kilkanaście umytych stokrotek masa jasna na ciasto: białko 3 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej łyżka masła (bardzo miękkiego, najlepiej wyjąć je z lodówki dzień wcześniej) masa ciemna
Mienta blogKochani ma dla Was coś słodkiego a za razem delikatnego...Rolada biszkoptowa z masą śmietanowa i truskawkową. Ta wersja jest przygotowana z maki pszennej do wersji bezglutenowej polecam mąkę firmy SCHÄR Składniki: szklanka pojemności 250 ml. Na biszkopt: 4 jajka szklanka cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki maki ziemniaczanej Na masę
NaKońcuJęzykaDesery Kuchnia Amerykańska Porcje 15 porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 2 godziny Czas oczekiwania 12 godzin Składniki Mus truskawkowy 500 g truskawek (świeże lub mrożone) 3 łyżki cukru 1/2 szt. cytryny 1/2 łyżeczki pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Masa czekoladowa 200 g gorzkiej czekolady (min. 70%) 200 g masła 200 g cukru (drobnego do wypieków) 100 g mąki pszennej(...)miksować za długo by masa serowa nie napowietrzyła się za bardzo). Masę serową wylać na warstwę czekoladową (delikatnie, najlepiej stopniowo łyżką wazową by nie wymieszać masy serowej z czekoladową). Łyżeczką, miejscami wykładać mus truskawkowy i wykałaczką lub patyczkiem szaszłykowym kreślić w masie ósemki aż powstaną wzorki. (Pozostały mus pozostawić do polewania już upieczonego ciasta.) Ciasto wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę
Wypieki i Rumieńcebezami domowej roboty na biszkoptowym spodzie. Bezy można oczywiście pominąć lub wykorzystać bezy kupione w sklepie, a biszkopt można upiec. Lekka, truskawkowa, sernikowa pianka nie jest zbyt słodka, gdyż słodkie są bezy, ale jeśli chcecie masę sernikową możecie dosłodzić. Ten sernik jest bardzo łatwy do przygotowania, a jedyną niedogodnością jest pilnowanie aby galaretka przeznaczona do masy piankowej za szybko(...)cukier puder, dokładnie łączymy masę na mniejszych obrotach. Biszkoptami wykładamy dno tortownicy. Masę serową wylewamy na biszkopty i wrzucamy do środka całe truskawki, sernik wstawiamy do lodówki aby masa serowo-truskawkowa dokładnie stężała. Trzecią galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia. Odłożone truskawki kroimy w plastry i układamy na stężałym serniku, zalewamy truskawki zimną, delikatnie tężejącą galaretką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLekka i delikatna jak puch rolada biszkoptowa z masą śmietanowo-truskawkową, dżemem truskawkowym i kawałkami… a jakże… truskawek! :D Prawdziwa gratka dla wielbicieli tych owoców :) Wykonanie rolady naprawdę nie nastręcza żadnych problemów, jeśli tylko zastosujecie się ściśle do wskazówki odnośnie czasu pieczenia. Zbyt długie pieczenie ciasta spowoduje łamanie się rolady podczas zwijania (będzie sztywna, a ma być miękka i elastyczna(...)jajka 5 łyżek gorącej wody 10 g cukru waniliowego 150 g cukru Masa śmietanowa: 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru ok. 70-100 g truskawek + 1-2 łyżeczki cukru ok. 10 truskawek (pokrojonych na mniejsze kawałeczki) Dodatkowo: ok. 4 łyżki dżemu truskawkowego kilka truskawek do dekoracji cukier puder (do oprószenia ściereczki) Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną i ziemniaczaną
MyCookBook.pldojrzałe obrać, opłukać, kilkanaście zostawić do ozdoby, truskawki dobrze zmiksować w pojemniku blendera zmiksowane truskawki przełożyć do naczynia i mikserem zmiksować z jogurtem gęstym, serkiem homogenizowanym waniliowym na masę gładką galaretkę truskawkową, 2 łyżeczki żelatyny rozmieszać w 250 ml gorącej wody i wystudzoną wlać do masy i dobrze zmiksować forma silikonowa 22 cm - wlać masę do formy, poukładać biszkopty lekko
W Mojej Kuchni Lubięzakończenie sezonu truskawkowego zrobiłam lody o tym smaku. Wyszły pyszne i bardzo wciągające Składniki: 8 żółtek 400 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 150 g cukru 200 g truskawek 100 g truskawek drobno pokrojonych Wykonanie: Żółtka ubić z cukrem na tzw. kogel mogel do momentu aż będzie prawie biały. W rondlu podgrzać mleko ale nie doprowadzać do wrzenia(...)jeszcze jakieś dwie minuty. Odstawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do ostudzonej masy. Truskawki zmiksować blenderem i dodatkowo przetrzeć przez sito. Pokrojone truskawki i mus truskawkowy dodać do masy. Wymieszać. Wlać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniami producenta. Po około 40 minutach lody przełożyć do pojemnika i stawić do zamrażarki na kilka godzin
Pysznie & Pięknieduże jajka, osobno żółtka i białka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sodu szczypta soli 1 łyżka ekstraktu z wanilii 50 g masa, rozpuszczonego, ostudzonego Mus truskawkowy: 350 g truskawek 2 łyżki cukru pudru, lub do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny Do podania: cukier puder listki mięty truskawki 1. Do misy miksera wlać(...)Dodać do misy miksera. Zmiksować. 3. Dodać 1 szklankę maślanki, ekstrakt waniliowy, rozpuszczone masło. Zmiksować. 4. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do masy. Wymieszać. Odstawić na 20-30 minut. W tym czasie przygotować mus truskawkowy. 5. Truskawki odszypułkować. Włożyć do rondelka wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż truskawki rozpadną
Moja Galeria Smaku