masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:19/167)

Prosty deser truskawkowo-żurawinowo waniliowy 159

żurawiny i już mamy pyszny sok. Do tego waniliowy gęsty budyń i już mamy przepis na pyszny deser.  Składniki na 3 pucharki 20 dkg truskawek garść żurawiny kisiel truskawkowy 0,5 l mleka 4 łyżki żurawiny 2 laski wanilii lub łyżeczkę cukru waniliowego ( nie wanilinowy:P) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ksylitolu Wykonanie: Truskawki miksujemy blenderem i kroimy(...)trochę ksylitolu. Wszystko razem mieszamy i wlewamy na gorące mleko. Gdy masa zacznie gęstnieć oddajemy wanilię i odstawiamy do ostygnięcia.  Do pucharka wlewam na przemian sos truskawkowy i masę waniliową. Całość można jeść od razu:) smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą 176

Lekki, delikatny i rozpływający się w ustach torcik truskawkowy z masą na bazie białej czekolady. Domieszka malibu nadaje całości charakteru co powoduje, że tym bardziej mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek tego ciasta...Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukrułyżka mąki tortowej3/4 szklanki mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa:600 ml śmietanki(...)kremówki2 tabliczki czekoladyłyżka likieru malibuok. 4 łyżki dżemu truskawkowego (lub malinowego)ok. 4 kostki białej czekolady (opcjonalnie)Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Tortownice ze ściąganym pierścieniem (22 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę

Słodka Strona
Mrożony jogurt truskawkowy 186

tylko chwilę, czyli tyle ile trwa zmiksowanie składników, natomiast kilka godzin trwa oczekiwanie na efekt końcowy, czyli mrożenie masy jogurtowej. Ponieważ truskawki były bardzo słodkie, jogurtu truskawkowego nie słodziłam niczym, ale można masę jogurtową dosłodzić, może to być cukier, miód, czy ksylitol. Jak chcecie by jogurt z owocami był bardziej kremowy i przypominał lody, polecam dodać jeszcze śmietankę kremową(...)zamrożeniu. Można też wykorzystać pojemniczki jednorazowe. Podczas chłodzenia przez pierwsze 2-3 godziny, co jakiś czas mieszamy jogurt w pojemnikach, aby nie wytworzyły się w masie jogurtowej kryształki lodu. Mój jogurt truskawkowy mroził się przez całą noc. Pojemniczki z mrożonym jogurtem wyciągamy z zamrażalnika na ok. 30 minut przed konsumpcją. Tuż przed podaniem udekorowałam jogurt świeżymi truskawkami i posypałam kryształkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orzechowiec 134

włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu   Masa : 3 szklanki mleka 250 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem słoik dżemu truskawkowego Wykonanie : Masa : Z 3 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu przygotować budyń. Garnek przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Ciasto : Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części

cucinare
Tort orzechowy z musem truskawkowym 142

jeszcze nie dodałam przepisu, ani zdjęcia.Lecz dziś nadrabiam tę zaległość:)     Składniki: biszkopt orzechowy z 6 jaj Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej Masa orzechowa: 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany  1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła 2 jajka Dodatki: 1/2 litra śmietany 30% 2 łyżeczki kakao(...)przelewam do rondelka, dodaję śmietanę oraz zmielone orzechy i mieszając, doprowadzam do wrzenia. Odstawiam by masa przestygła. Masło miksuję na puch i dodaję po łyżce zimną masę orzechową. Kremem smaruję zastygnięty mus truskawkowy. Przykrywam pozostałym biszkoptem..  Śmietanę ubijam na sztywno, dzielę na dwie części. Jedna jest większa, a druga mniejsza. Do większej dodaję kakao i smaruję wierzch tortu

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto arbuzowe, czyli nieustające eksperymenty 138

piekarniku zamykamy na 25 minut w temperaturze 180 stopni. Składniki na masę arbuzową - 3 kilogramy miąższu arbuza - 4 łyżki żelatyny (odpowiednio agar agaru w wersji wegetariańskiej) - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie masy arbuzowej: Z miąższu wyjmujemy możliwie dużą ilość pestek. Kroimy go drobno, odsączamy i zagotowujemy. Żelatynę (lub agar agar) i galaretki rozpuszczamy w soku pozostałym z arbuza. Mieszamy ze sobą

Życie zamknięte w smaku
Sernik na zimno z musem truskawkowym 193

ubić z cukrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić, dodać do śmietany, zmiksować. Następnie dodawać po łyżce serka, zmiksować. Gotową masę serową wyłożyć na biszkopt, włożyć do lodówki do stężenia. MUS TRUSKAWKOWY Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować. Kilka truskawek odłożyć do ciasta, resztę przełożyć do miski i za pomocą blendera dobrze zmiksować(...)mnie wyszło 800 ml musu. Mus przelać do garnka, dodać cukier, zagotować. Zdjąć z ognia garnek, wsypać dwie galaretki dobrze rozmieszać. Truskawki przekroić na połowę, ułożyć na masie serowej. Mus truskawkowy wylać na truskawki, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Kuchnia Danusi
Ciasto Shrek a raczej Fiona z truskawkami 150

pora na damską wersję ciasta Shrek idealnego na upały : ) Składniki: Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki 1 lyżka mąki ziemiaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa czerwona: 1 l czerwonego truskawkowego soku kubuś pysio lub inny 2 budynie śmietankowe 4 duże łyzki cukru Śmietana: 500 ml śmietany 30-stki 1 galaretka truskawkowa Ponadto: opakowanie delicji połówki truskawek galaretka(...)wodą. Na soku ugotować budyń tak samo jak napisane jest na opakowaniu lecz z większą ilością cukru no i mleko trzeba zastąpić sokiem. Szybko wylać na biszkopt. Gdy masa z soku truskawkowego będzie już przestudzona ułożyć na niej delicje. Ubić śmietanę na sztywno wraz z dodatkiem galaretki rozprowadzonej w ciepłej wodzie lekko przestudzonej. Śmietanę wylać na delicje następnie ułożyć połówki

Pychotkaaa
TRUSKAWKOWY SERNICZEK 150

zalewamy wodą, mieszamy . Kiedy stężeje podgrzewamy do rozpuszczenia, następnie studzimy i wlewamy do masy serowej. mieszamy. Na dno tortownicy wykładamy truskawki, możemy też dać posypkę czekoladową, następnie wylewamy masę serowo truskawkową, odstawiamy do stężenia

Z Majeczką w kuchni
Sernik z rabarbarem - jeszcze jest czas 162

jajka70 g cukru45 g mąki pszennej15 g mąki ziemniaczanejskórka otarta z 1 cytrynymasa rabarbarowa:400 g rabarbaru2 łyżki cukruskórka otarta z 1 cytrynysok z 1/2 cytryny1 galaretka truskawkowa (proszek)masa serowa:400 g serka kremowego120 g mleka skondensowane słodzonego30 g płynnego miodusok z 1 cytryny6 listków żelatyny300 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:2 łyżki cukru pudru9 truskawekMąki przesiać, wymieszać.Białka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Kubuś bez pieczenia 445

przygotowania i bardzo smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Masa kubusiowa: 900 ml soku marchwiowo- owocowego typu „Kubuś” 2 opakowania budyniu śmietankowego, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Masa śmietanowa: 600 ml  śmietany  30%, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Dodatkowo: 20 sztuk biszkoptów okrągłych, 20 sztuk delicji o smaku pomarańczowym, kolorowa posypka PRZYGOTOWANIE: 1. Masa kubusiowa : Z soku odlać 1/2 szklanki. Pozostały sok zagotować(...)wsypać galaretki brzoskwiniowe. Dokładnie wymieszać. 2.  Spód blaszki wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać gorącą masę kubusiową. Wyrównać i odstawiać do stężenia. Na masie ułożyć delicje. 3.  Masa śmietanowa : Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę i razem zmiksować. 4.  Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Ciasto

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tiramisu Truskawkowe 470

bazie śmietanki kremówki, włoskiego mascarpone i biszkoptów do deser idealny na letnie dni i myślę, że zasmakuje nawet tym którzy za tradycyjnym kawowym tiramisu nie przepadają. Tiramisu Truskawkowe -  Składniki: Masa: 600 ml śmietany kremówki 400 g sera mascarpone 2 fixy do ubijania śmietany ok. 4 łyżki cukru pudru   ok. 300-400 g truskawek duże opakowanie biszkoptów(...)cukier puder do oprószenia   Tiramisu Truskawkowe - Sposób przygotowania: Śmietankę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Do śmietanki dodajemy cukier puder wymieszany z fixem do śmietany i jeszcze chwilkę miksujemy do połączenia składników. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone do momentu otrzymania puszystej masy. Do mascarpone dodajemy ubitą śmietanę i wszystko

Słodka Strona
Tort Księżniczka, tort Lalka Barbie 195

końcu dodaję sok wyciśnięty z połowy cytryny i mieszam.  Wstawiam do lodówki.  Biszkopt kroję na trzy części, spodnią część lalki układam na paterze, nasączam kompotem truskawkowym, smarują masą, na masie układam całe owoce osączone z kompotu, nakrywam środkowym blatem, ponownie nasączam, smaruję kremem, układam owoce i przykrywam najmniejszym krążkiem, który nasączam i smaruję kremem wierzch i boki tortu

Ciasteczkowy Potwór
Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym 371

orzeźwiającym musem z truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie skusić. Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Składniki:Masa serowa:200 ml śmietanki kremówki400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej)1/3 szklanki cukru pudru3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej wodyziarenka z jednej wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią(...)truskawek3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny galaretka truskawkowabiszkopty + mleko Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Sposób przygotowania:Truskawki miksujemy wraz z cukrem pudrem. Galaretkę (proszek) dzielimy na dwie części. Jej połowę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Gdy lekko ostygnie wlewamy do truskawek i dokładnie mieszamy. Miseczkę (o średnicy minimum 3-4 cm mniejszej niż tortownica w której będzie

Słodka Strona
Ciasto z masą kokosową i truskawkową galaretką 244

ciasta dwa dni. W planie miałam upiec tort z kremem karmelowym, ale niestety mam małe problemy z trzymaniem się planu i upiekłam ciasto 3 warstwowe czyli: biszkopt, masa kokosowa i galaretka truskawkowa w połączeniu z miksowanymi truskawkami. jak dla mnie pycha :) Składniki:       biszkopt:        95g mąki(...)galaretki truskawkowe       250g truskawek       1 łyżka cukru Przygotowanie:    biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier nadal miksując. Żółtka roztrzepać widelcem, dodać do ubitych białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Ciasto przelać do formy, piec

Amatorka kuchenna

Proponowane wyszukiwania