masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:13/167)

Serniczek truskawkowo-śmietankowy 538

śmietankowa 2 galaretki truskawkowe + 500 ml wody 300 ml śmietanki 30 % 300 g truskawek na wierzch 1 galaretka truskawkowa + 400 ml wody truskawki oraz biszkopty do wyłożenia formy Masa śmietankowo-truskawkowa:  Każdą z galaretek rozpuścić w szklance wody (250 ml), każda osobno. Galaretki odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki. Truskawki(...)Potem wylać resztę masy i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.  Na wierzch:  Galaretke rozpuścic w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy masa śmietanowo-truskawkowa lekko stężeje na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i zalać galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby masy dobrze stężały. Serniczek podany na dużym talerzu z kolekcji Agawa Gold Porcelana Bogucice

Monia miesza i gotuje
Owocowe ptasie mleczko 215

śmietany. Do każdej z 3 warstw dodamy 1/3 rozpuszczonej żelatyny. Przygotowanie warstwy truskawkowej: Truskawki blendujemy. W osobnej misce przez kilka minut ubijamy mikserem mleko skondensowane i śmietanę. Dodajemy truskawki i razem jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec, nie przerywając miksowanie, wlewamy cienkim strumieniem żelatynę. Gęstniejącą masę przelewamy na biszkopt i całość wstawiamy do lodówki. Przygotowanie warstwy śmietanowej: Śmietanę miksujemy(...)cukrem pudrem przez kilka minut (ponieważ to „chuda” kwaśna śmietaną nie ubije się na sztywno). Na koniec, nie przerywając miksowanie, wlewamy cienkim strumieniem żelatynę. Gęstniejącą masę przelewamy na masę truskawkową i całość wstawiamy do lodówki. Przygotowanie warstwy jagodowej: 300 g jagód blendujemy. W osobnej misce przez kilka minut ubijamy mikserem mleko skondensowane i śmietanę. Dodajemy zblendowane jagody i razem jeszcze

Trzeci talerz
Ciasto truskawkowe z mascarpone 212

cukier wanilinowy, śmietanfixy i stopniowo dodajmy mascarpone. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy: biszkopty, masę z mascarpone, kawałki truskawek, tężejący mus truskawkowy i ponownie biszkopty, masę z mascarpone, kawałki truskawek, mus truskawkowy.  Jeśli dobrze podzieliliśmy składniki to tworzymy kolejna trzecią warstwę biszkoptów, masy z mascarpone, kawałków truskawek i musu truskawkowego.  Kończymy smarując

Pan i Pani Smith w kuchni
Ptasia pianka z truskawkami 2277

masę mleczno-maślaną - nadal miksując. Na końcu dodać ziarenka zeskrobane z laski wanilii. Masa powinna mieć jednolitą konsystencję bez grudek. Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy z ułożonymi truskawkami. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez kilka godzin. Frużelina truskawkowa: 250 g truskawek 50 g cukru  20 ml wody  sok z ½ cytryny 8 g mąki ziemniaczanej (bardzo czubata łyżeczka) Normal(...)cukier i wlać sok z cytryny. Dodać 20 ml wody. Podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści a owoce puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1 łyżką wody. Do gorącej masy truskawkowej wlać mąkę, wymieszać, zagotować. Zdjąć z palnika i wystudzić. Tortownicę z zastygniętą pianką wyjąć z lodówki, delikatnie oddzielić boki nożykiem. Zdjąć obręcz. Piankę przenieść na paterę. Na wierzchu pianki

maniapieczenia
Lody truskawkowe bez maszynki 294

mimo to wolicie sami kontrolować cukier i nie chcecie używać mleka słodzonego – wybierzcie to niesłodzone i dodajcie cukier lub ksylitol do smaku – także powinno się udać. Lody truskawkowe: 600 g świeżych truskawek lub innych owoców 530 g (1 puszka) słodzonego mleka skondensowanego (koniecznie mocno schłodzonego w lodówce) 500 g jogurtu greckiego lub bardzo gęstego naturalnego (może być odtłuszczony(...)drugiej misce ubijamy (trwa to ok. 10 minut na wysokich obrotach – będzie bardzo puszyste – pamiętajcie, że nieschłodzone mleko się nie ubije). Dodajemy ubite mleczko do masy truskawkowej i mieszamy szpatułką (nie mikserem!) do połączenia. Do miski po mleczku wlewamy kremówkę i ubijamy ją na sztywno (tym razem mikserem : ) ). Także dodajemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką

Poezja smaku
Sernik z frużeliną truskawkową 373

Masa serowa: 800 g serka naturalnego szklanka śmietany 36% 4 duże białka 100 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej ziarenka z 1/2 laski wanilii łyżeczka ekstraktu waniliowego Masa truskawkowa: 300 g mrożonych/ świeżych rozdrobnionych truskawek szklanka świeżych truskawek do dekoracji 1/5 szklanki wody  + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania sernika: Do miski wsypujemy(...)oprószonym mąką blacie i przekładamy do tortownicy (22 cm),  lekko nakłuwamy i pieczemy w rozgrzanym d 180`C piekarnika. Pieczemy około 15 minut. w tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, które szybko miksujemy - tak aby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy. Masę przelewamy na wcześniej upieczony spód i wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 60 minut

Słodkie Przyjemności
Ciasto z masą truskawkową 637

jajka, 4 szt cukier, 4 łyżki mąka pszenna, 4 kopiaste łyżki Składniki na krem truskawki, 1kg śmietanka, 30%, 400ml galaretka truskawkowa, 3 opak Przygotowanie Jajka z cukrem ubijamy na puch. W międzyczasie przesiewamy mąkę przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łopatką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 170st. Galaretki(...)gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. 1/2 kg truskawek miksujemy blenderem wraz ze śmietanką. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do koktajlu, minutę miksujemy. Na biszkopcie układamy drugą połowę truskawek, delikatnie zalewamy masą truskawkową. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą

Gotowanie moimi oczami
Łatwy przepis na lody truskawkowe 360

truskawkowe. Potrzebujemy tylko trzy składniki. Jeśli chcemy przygotować domowym sposobem lody truskawkowe to włóżcie do pojemnika blendera mrożone truskawki i zmiksujcie je z łyżką jogurtu greckiego i łyżką miodu. Masę truskawkową przekładamy do pojemnika  i umieszczamy w zamrażarce na godzinę aby mocniej stężały. Następnie za pomocą łyżki do lodów rozkładamy do szklanych pojemniczków lub do wafelków. Pycha

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biszkopt na słodko 108

mąki zwykłej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Łyżeczka proszku do pieczenia MASA 500 ml śmietany kremówki 1 Śnieżka 2 śmietanki fix 3 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 kisiel truskawkowy MASA II 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki żelatyny 2 śmietanki fix 2 łyżki cukru pudru 1 Śnieżka POLEWA 1 gorzka czekolada 2 łyżki cukru 1/5 szklanki śmietany kremówki BISZKOPT

Gotuję Testuję
Makaron muszelki z twarogiem i truskawkami 123

drugą część pokroić na mniejsze części i pozostawić do dekoracji. 3. W międzyczasie zagotować wodę ze szczyptą soli i ugotować makaron muszelki (najlepiej, aby był al dente). 4. Do masy truskawkowej dodać twaróg i wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą widelca. 5. Odcedzony makaron przełożyć na talerze. Polać masą truskawkowo-twarogową, a na samym wierzchu udekorować pokrojonymi truskawkami

Ugotować
Murzynek z masą truskawkową 378

Mmmm.... ale dobre :) Murzynek z masą śmietanowo-truskawkową to połączenie idealne. Przyznam, że miałam problem ze zrobieniem zdjęć - ciasta ciągle ubywało :) Zachęcam do wypróbowania - jest przepyszne, nie za słodkie i łatwe w przygotowaniu. No i pięknie się prezentuje, aż ślinka cieknie. Składniki: Ciasto: 250 g masła 0,5 szklanki * wody 250 g cukru 5 łyżek kakao 2 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masa śmietanowo-truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody 2 duże śmietany kremówki 30% lub 36% (ok. 700 ml) 5 łyżek cukru pudru ok. 400 g truskawek Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 2 łyżki oleju * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto

Domowa Cookierenka Agi
Szybki torcik truskawkowy bez pieczenia 227

dość. Lato jest rewelacyjnie pod względem, nie trzeba wiele by wyczarować smaczny i lekki deser, a  inspiracji wystarczy poszukać w ogrodzie czy sadzie. Dzisiaj prezentuje wam mój kolejny truskawkowy pomysł na niedzielny deser. W dalszym ciągu trzymam się połączenia truskawki i czekolady.  Składniki na tortownicę o  średnicy 30 cm 700 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru(...)godzin, gdy masa zesztywnieje możemy polecać ją roztopioną czekoladą. jeśli nie lubicie bardzo słodkich deserów zamiast mlecznej możecie użyć  deserowej lub gorzkiej. Gdy polewa zastygnie, torcik dekorujemy resztą truskawkowej masy. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Truskawkowe ciasto z kokosem! 172

mąki krupczatki - 1 cukier o smaku cytrynowym - 180 g cukru pudru - 2 łyżki maślanki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zagnieć szybko ciasto, owiń folią i schłodź w lodówce. MASA TRUSKAWKOWA: - 1 kg truskawek mrożonych (lub świeżych) - 200 g wiórek kokosowych - 150 g cukru  Dużą tortownicę wylep ciastem. Obsyp kakao. Wyłóż masę z truskawek.   Na wierzch poukładaj kawałki

SMYKWKUCHNI
Tort Violetta 194

kolejny tort.  Tym razem dla małej, wielkiej fanki Violetty;) Kolorowe biszkopty przełożone masą truskawkową. Solenizantka była bardzo zadowolona, więc i ja się cieszę;) Serdecznie polecam:) Składniki: 3 jajka 150 g cukru  75 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej  barwnik spożywczy opcjonalnie Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, dodać barwnik spożywczy i ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać(...)cukier, ciągle miksując. Do ubitych białek dodajemy żółtka i nadal miksujemy. Na sam koniec do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki i delikatnie całość mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm) i piec przez około 25- 30 minut w temperaturze 160 stopni.  Przepis na masę znajdziecie tutaj

Krakowskie smaki Ani
TARTA Z MASĄ WANILIOWĄ I TRUSKAWKAMI 162

mąki pszennej 20 dag margaryny 10 dag cukru pudru 1 łyżka kakao Masa waniliowa: 2 budynie waniliowe 1 / 2 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 łyżka cukru waniliowego Ponadto:  1 torebka galaretki truskawkowej 1 / 2 kg truskawek Przygotowanie: Ciasto - Margarynę rozpuścić  by było nam łatwiej zagnieść ciasto, przestudzić(...)litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać budyń. Całość wymieszać. W między czasie rozpuścić galaretkę  i wystudzić. Truskawki wypłukać. Na upieczone ciasto wyłożyć masę truskawkową. Na wierzch ułożyć ciasno truskawki przekrojone na pół. Schłodzić w lodówce. Następnie na truskawki wylać tężejącą galaretkę i wkładamy z powrotem do lodówki by galaretka nam zastygła. Rada

Ciastka - domowe słodkości