mimo to wolicie sami kontrolować cukier i nie chcecie używać mleka słodzonego – wybierzcie to niesłodzone i dodajcie cukier lub ksylitol do smaku – także powinno się udać. Lody truskawkowe: 600 g świeżych truskawek lub innych owoców 530 g (1 puszka) słodzonego mleka skondensowanego (koniecznie mocno schłodzonego w lodówce) 500 g jogurtu greckiego lub bardzo gęstego naturalnego (może być odtłuszczony(...)drugiej misce ubijamy (trwa to ok. 10 minut na wysokich obrotach – będzie bardzo puszyste – pamiętajcie, że nieschłodzone mleko się nie ubije). Dodajemy ubite mleczko do masy truskawkowej i mieszamy szpatułką (nie mikserem!) do połączenia. Do miski po mleczku wlewamy kremówkę i ubijamy ją na sztywno (tym razem mikserem : ) ). Także dodajemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką
Poezja smakuMasa serowa: 800 g serka naturalnego szklanka śmietany 36% 4 duże białka 100 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej ziarenka z 1/2 laski wanilii łyżeczka ekstraktu waniliowego Masa truskawkowa: 300 g mrożonych/ świeżych rozdrobnionych truskawek szklanka świeżych truskawek do dekoracji 1/5 szklanki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania sernika: Do miski wsypujemy(...)oprószonym mąką blacie i przekładamy do tortownicy (22 cm), lekko nakłuwamy i pieczemy w rozgrzanym d 180`C piekarnika. Pieczemy około 15 minut. w tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, które szybko miksujemy - tak aby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy. Masę przelewamy na wcześniej upieczony spód i wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 60 minut
Słodkie Przyjemnościjajka, 4 szt cukier, 4 łyżki mąka pszenna, 4 kopiaste łyżki Składniki na krem truskawki, 1kg śmietanka, 30%, 400ml galaretka truskawkowa, 3 opak Przygotowanie Jajka z cukrem ubijamy na puch. W międzyczasie przesiewamy mąkę przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łopatką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 170st. Galaretki(...)gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. 1/2 kg truskawek miksujemy blenderem wraz ze śmietanką. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do koktajlu, minutę miksujemy. Na biszkopcie układamy drugą połowę truskawek, delikatnie zalewamy masą truskawkową. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą
Gotowanie moimi oczamitruskawkowe. Potrzebujemy tylko trzy składniki. Jeśli chcemy przygotować domowym sposobem lody truskawkowe to włóżcie do pojemnika blendera mrożone truskawki i zmiksujcie je z łyżką jogurtu greckiego i łyżką miodu. Masę truskawkową przekładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce na godzinę aby mocniej stężały. Następnie za pomocą łyżki do lodów rozkładamy do szklanych pojemniczków lub do wafelków. Pycha
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki zwykłej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Łyżeczka proszku do pieczenia MASA 500 ml śmietany kremówki 1 Śnieżka 2 śmietanki fix 3 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 kisiel truskawkowy MASA II 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki żelatyny 2 śmietanki fix 2 łyżki cukru pudru 1 Śnieżka POLEWA 1 gorzka czekolada 2 łyżki cukru 1/5 szklanki śmietany kremówki BISZKOPT
Gotuję Testujędrugą część pokroić na mniejsze części i pozostawić do dekoracji. 3. W międzyczasie zagotować wodę ze szczyptą soli i ugotować makaron muszelki (najlepiej, aby był al dente). 4. Do masy truskawkowej dodać twaróg i wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą widelca. 5. Odcedzony makaron przełożyć na talerze. Polać masą truskawkowo-twarogową, a na samym wierzchu udekorować pokrojonymi truskawkami
UgotowaćMmmm.... ale dobre :) Murzynek z masą śmietanowo-truskawkową to połączenie idealne. Przyznam, że miałam problem ze zrobieniem zdjęć - ciasta ciągle ubywało :) Zachęcam do wypróbowania - jest przepyszne, nie za słodkie i łatwe w przygotowaniu. No i pięknie się prezentuje, aż ślinka cieknie. Składniki: Ciasto: 250 g masła 0,5 szklanki * wody 250 g cukru 5 łyżek kakao 2 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masa śmietanowo-truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody 2 duże śmietany kremówki 30% lub 36% (ok. 700 ml) 5 łyżek cukru pudru ok. 400 g truskawek Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 2 łyżki oleju * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto
Domowa Cookierenka Agidość. Lato jest rewelacyjnie pod względem, nie trzeba wiele by wyczarować smaczny i lekki deser, a inspiracji wystarczy poszukać w ogrodzie czy sadzie. Dzisiaj prezentuje wam mój kolejny truskawkowy pomysł na niedzielny deser. W dalszym ciągu trzymam się połączenia truskawki i czekolady. Składniki na tortownicę o średnicy 30 cm 700 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru(...)godzin, gdy masa zesztywnieje możemy polecać ją roztopioną czekoladą. jeśli nie lubicie bardzo słodkich deserów zamiast mlecznej możecie użyć deserowej lub gorzkiej. Gdy polewa zastygnie, torcik dekorujemy resztą truskawkowej masy. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziemąki krupczatki - 1 cukier o smaku cytrynowym - 180 g cukru pudru - 2 łyżki maślanki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zagnieć szybko ciasto, owiń folią i schłodź w lodówce. MASA TRUSKAWKOWA: - 1 kg truskawek mrożonych (lub świeżych) - 200 g wiórek kokosowych - 150 g cukru Dużą tortownicę wylep ciastem. Obsyp kakao. Wyłóż masę z truskawek. Na wierzch poukładaj kawałki
SMYKWKUCHNIkolejny tort. Tym razem dla małej, wielkiej fanki Violetty;) Kolorowe biszkopty przełożone masą truskawkową. Solenizantka była bardzo zadowolona, więc i ja się cieszę;) Serdecznie polecam:) Składniki: 3 jajka 150 g cukru 75 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej barwnik spożywczy opcjonalnie Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, dodać barwnik spożywczy i ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać(...)cukier, ciągle miksując. Do ubitych białek dodajemy żółtka i nadal miksujemy. Na sam koniec do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki i delikatnie całość mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm) i piec przez około 25- 30 minut w temperaturze 160 stopni. Przepis na masę znajdziecie tutaj
Krakowskie smaki Animąki pszennej 20 dag margaryny 10 dag cukru pudru 1 łyżka kakao Masa waniliowa: 2 budynie waniliowe 1 / 2 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 łyżka cukru waniliowego Ponadto: 1 torebka galaretki truskawkowej 1 / 2 kg truskawek Przygotowanie: Ciasto - Margarynę rozpuścić by było nam łatwiej zagnieść ciasto, przestudzić(...)litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać budyń. Całość wymieszać. W między czasie rozpuścić galaretkę i wystudzić. Truskawki wypłukać. Na upieczone ciasto wyłożyć masę truskawkową. Na wierzch ułożyć ciasno truskawki przekrojone na pół. Schłodzić w lodówce. Następnie na truskawki wylać tężejącą galaretkę i wkładamy z powrotem do lodówki by galaretka nam zastygła. Rada
Ciastka - domowe słodkościDodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszałam. Masę wylałam na ciasteczka. Galaretkę agrestową rozpuściłam w 1/3 szklanki wrzątku. Przestudziłam. Kremówkę ubiłam na sztywno, delikatnie wlałam galaretkę i wymieszałam. Wylałam na masę truskawkową, posypałam gwiazdkami i wstawiłam do lodówki na około 1-2h, do całkowitego stężenia. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich dzisiaj smutnych. I tych, z krwawiącym serduszkiem
W kuchni Karmel-itkiłyżka koniaku 2 białka 1 łyżka cukru pudru ( ciastka nie będą słodkie, jeżeli chcesz dodaj więcej cukru) 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania odrobina barwnika czerwonego szczypta soli masa truskawkowa 5 dużych truskawek ( mogą być mrożone) 100 g cukru pudru 100 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: ciastka Migdały prażymy na patelni(...)migdały. Z ciasta formujemy małe kuleczki i posypujemy cukrem, kulki delikatnie spłaszczamy ( najlepiej drewnianą łopatką). Pieczemy przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Studzimy. masa Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki blendujemy z cukrem i serkiem, dodajemy żelatynę i wszystko dobrze mieszamy. Masą sklejamy ciastka (najlepiej użyć rękawa kuchennego) Słodkich
Niezły Młynektortownicę o średnicy 23 cm Biszkopt : 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowo-truskawkowa : 24 dkg białego sera 45 dkg gęstego jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 50 dkg truskawek Mus truskawkowy : 25 dkg truskawek 3/4 szklanki wody galaretka truskawkowa Dekoracja : około(...)proszkiem. Ciasto wylej do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównaj.Piec w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie równe części. Masa jogurtowo-truskawkowa : Żelatynę rozpuść w gorącym mleku i odstaw do przestygnięcia. Truskawki umyj dokładnie, oczyść z szypułek, zmiksuj i przełóż do rondelka. Dodaj 4 łyżki wody, wsyp galaretki, dokładnie wymieszaj i mieszając
Przepisy i porady kulinarneMasa lukrowa jest w poprzednich postach. Potrzebne nam będzie: * 3 blaty biszkopta * 2 upieczone serca biszkopty Masa truskawkowa: * 0,5 kg truskawek * 2 galaretki truskawkowe Miksujemy truskawki. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody. Gdy pod stygnie dodajemy do truskawek, mieszamy i czekamy aż zacznie tężeć, jak zacznie chwytać pomału wylewać na biszkopt. Masa śmietanowa 0,5 l śmietany
Kuchcikowoasi...Kawałek mnie