masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:6/167)

CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ TRUSKAWKOWĄ 130

spód blaszki (34x24cm) wyłożyć jedną część ciasta -posypać bułką tartą,równomiernie wyłożyć starte jabłka - wierzch przykryć pozostałym ciastem.Upiec w 180 st c przez ok 30-35min.   Masa truskawkowa:   1 1/2 - 2 l musu truskawkowego  galaretki truskawkowe Zmiksować truskawki,wymieszać z suchymi galaretkami.Mieszając,podgrzać (nie zagotować) do czasu rozpuszczenia się galaretki.   Beza:   5 białek(...)wody.Śmietanę ubić ,dodać rozpuszczoną żelatynę lub galaretki.Podzielić na dwie części. Dodatkowo:   2 opakowania Delicji   ZŁOŻENIE CIASTA: Ciasto z jabłkami - połowa masy śmietankowej - równomiernie rozłożyć delicje - masa truskawkowa - połowa masy śmietankowej - wierzch przykryć bezą

Niespełnione zdolności kulinarne
Kokosek z truskawkami i brzoskwiniami 391

kokosowego. Ciasto przygotowałam na samych białkach, tak jak robi się tradycyjne kokosanki. Słodycz przełamują również świeże truskawki. CIASTO KOKOSOWE: 6 białek 1 1/2 szklanki cukru 300 g wiórek kokosowych MASA TRUSKAWKOWA: 400 g truskawek + połówki truskawek między masy 1/4 szklanki cukru 250 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody MASA BRZOSKWINIOWA: 400 g brzoskwiń z puszki(...)pestek, ale nie jest to konieczne. Żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuścić podgrzewając delikatnie nad palnikiem. Wlać do truskawek. Schłodzone mascarpone utrzeć i zmiksować razem z zimną masą truskawkową. Wylać na pierwszy kokosowy blat, a po zastygnięciu ułożyć połówki truskawek. Przygotować masę brzoskwiniową. Żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuścić podgrzewając delikatnie nad palnikiem.Owoce odsączyć z syropu

https:KKuchniaMniam
Serniczek truskawkowy 1088

truskawek1 galaretka truskawkowa250 ml wody do przygotowania galaretkiGalaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wody i odstawić do wystudzenia. Żelatynę przygotować według przepisu rozpuszczając ją we wodzie lub też mleku. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie cały czas ubijać i dodawać porcjami ser a następnie rozpuszczoną żelatynę. 2/3 masy przełożyć do foremki. Masę wyrównać i ułożyć na niej truskawki(...)lekko wcisnąć je w masę. Potem wyłożyć resztę masy serowej i wierzch ładnie wyrównać, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki zmiksować blenderem, wymieszać z wcześniej przygotowaną tężejącą galaretką. Masę truskawkową wylać na masę serową. Serniczek dobrze schłodzić aby masy dobrze stężały

Monia miesza i gotuje
Lody truskawkowe 119

śmietanę kremówkę dodając cukier waniliowy. Po ubiciu wszystkich warstw powoli je łączymy. Najpierw delikatnie mieszamy ubite białka i żółtka, następnie dodajemy śmietanę i na koniec mieszając delikatnie, powoli wlewamy masę truskawkową. Tak powstałą masę wkładamy do opakowań, szczelnie zamykamy i wkładamy do zamrażalnika na minimum 12 godzin. Przed podaniem lodów należy je na chwilę wyciągnąć z zamrażalnika, następnie nakładać. Lody(...)truskawek, odlewamy do garnuszka 1/4 i dodajemy 6 kostek gorzkiej czekolady. Całość podgrzewamy mieszając, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawiamy do ostudzenia. Do pojemników nakładamy nieco gotowej masy truskawkowej i polewamy lekko polewą czekoladową i tak na przemian

Passions hobbies life
Tartaletki z truskawkami 153

CIASTO: 1 ¼ szklanki mąki 0,5  szkl. cukru pudru 1 łyżka  kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ½ łyżeczki sody szczypta soli 18 dkg margaryny 3 łyżki zimnej wody Masa truskawkowa:  30 dkg truskawek  1/3 szkl. cukru  sok z 0,5 cytryny  2 łyżki żelatyny 300 ml śmietany 36% Zagnieść ciasto i schłodzić.[ ja najpierw wyłożyłam(...)zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła i wystudzić. Śmietanę  ubić na sztywno i powoli dodawać do sosu truskawkowego, delikatnie wymieszać.Masę truskawkową wyłożyć na schłodzone tartaletki. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, do stężenia.Dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Kostka miętowo-truskawkowa na maślance. 214

przyspieszyć i ułatwić sobie pracę możecie wykorzystać biszkopty. Składniki : Na biszkopt : 2 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka) pół szklanki cukru (110g) pół szklanki maki (90g) 1 łyżka oleju. Masa truskawkowa : 2 szklanki zblendowanych truskawek - musu (ok pół kg) 1 szklanka maślanki (250 ml ) 300 ml śmietany 30% 5-6 łyżek cukru pudru (wg uznania) 8 łyżeczek żelatyny(...)Przesiać do niej mąkę i delikatnie wymieszać. Wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia  ( u mnie 23x23 cm ) i piec ok 15 min w 180'C Wystudzić.  Masa truskawkowa. Śmietanę ubić na sztywno. Maślankę połączyć z cukrem i musem truskawkowym , dodać ubitą śmietanę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie ją rozpuścić wstawiając szklankę do gorącej wody. Dodać

Malinowa Kawiarenka
Bezglutenowy sernik z musem truskawkowym 120

Kwestii Smaku. Pysznie polecam!   SKŁADNIKI: MASA SEROWA 2200 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 1 budyń waniliowy 1 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 6 jajek MASA TRUSKAWKOWA 500 g truskawek około 1/4 szklanki cukru 3 łyżki kisielu truskawkowego (op.30 g) POLEWA JOGURTOWA 300 g jogurtu greckiego DEKORACJA 400 ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru truskawki Schłodzony(...)oczkach,a sito ustaw na garnku. Jogurt delikatnie wylej na wyłożone gazą sito i wstaw do lodówki na około 24 godziny. Jogurt w między czasie przemieszaj delikatnie parę razy. Masa truskawkowa: Duże truskawki pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zasyp cukrem i podgotuj przez około 5 minut na średnim ogniu. Kisiel rozpuść w 1/4 szklanki wody i wlej

Kuchnia bezglutenowa
"Panna cotta" truskawkowa 162

łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo - budyniowa: 2 szklanki serka homo 1 budyń śmietankowy z cukrem 2 szklanki mleka  1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody Truskawkowa masa: 2 szklanki zmiksowanych truskawek (mrożonych lub świeżych) 2 galaretki truskawkowe Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać żółtka. Odstawić mikser, dodać przesianą mąkę, kakao(...)masy budyniowo-serowej dodać żelatynę. Obie masy przed wylaniem na biszkopt nie powinny jeszcze tężeć. Tak więc najpierw wylewamy białą masę a potem łyżą lub nabierką delikatnie nakładamy truskawkową masę, następnie malutką łyżeczką, kawałek po kawałku próbujemy robić esy-floresy, tzn. próbujemy białą masę wykładać na wierzch czerwonej, dlatego bardzo ważne jest aby masy na tym etapie nie tężały

Jadło i czytadło
Cuszima 198

proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Masa truskawkowa: 1/2 kg truskawek - mogą być mrożone 3 galaretki truskawkowe Masa śmietankowa: 1/2 litra śmietany kremówki 1 galaretka czerwona 2-3 łyżki cukru 1 opakowanie okrągłych biszkoptów(...)przykrywam resztą musu truskawkowego. Kremówkę ubijam na sztywno dodając  cukier i tężejącą galaretkę, uprzednio rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Masę śmietankową wykładam na zastygnięty mus truskawkowy. Na wierzchu kładę biszkopt biały. Składniki polewy rozpuszczam w garnuszku i polewam tym wierzch ciasta

Ciasteczkowy Potwór
Tort truskawkowo- kokosowy na białkach 176

truskawkowy: Truskawki z sokiem oraz cukrem stawiamy na małym ogniu aż do momentu zagotowania. Ściągamy z palnika, miksujemy na gładko i wsypujemy galaretkę truskawkową. Mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Zimną lecz nie całkiem zastygłą masę wylewamy na pierwszy płat biszkopta pozostawiając ok 6 łyżek musu. Przykładamy drugim blatem i chłodzimy. 4. Masa kokosowa: Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem(...)mascarpone. Dzielimy na dwie części. Kokos zalewamy likierem, dobrze mieszamy i dodajemy do połowy masy śmietanowej. Łączymy delikatnie i wykładamy na drugi blat biszkopta. Przykładamy kolejnym- trzecim.  5. Masa truskawkowa: Pozostałą masę śmietanową łączymy z pozostawionym wcześniej musem truskawkowym. Wykładamy na biszkopt pozostawiając ok 2-3 łyżki kremu. Przykładamy ostatnim- czwartym blatem, którego smarujemy pozostałą masą.  6. Galaretkę

Kuchnia w czekoladzie
Tort truskawkowo- śmietankowy z serkiem mascarpone 143

stopni C około 45-50 minut. Krem truskawkowy - 250 g truskawek - 1 galaretka truskawkowa Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, mieszamy z masą truskawkową i odstawiamy do wystygnięcia i stężenia. Krem śmietankowy - 330 ml śmietanki 30 % - 1 serek mascarpone Śmietankę miksujemy na sztywno, powoli dodajemy serek mascarpone cały czas miksując i odstawiamy. Poncz – proporcja(...)były borówkami amerykańskimi) Ciasto po wystygnięciu odwracamy, góra będzie spodem a spód górą. Przecinamy na trzy części. Dolną wkładamy do tortownicy i nasączamy przygotowanym ponczem. Wykładamy na górę przygotowaną masę truskawkową. Kładziemy środkową część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem, zostawiając część na boki tortu.  Kładziemy ostatnią część biszkoptu i delikatnie nasączamy. W między czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową

Kulinarne życie
Szpinakowy truskawkowiec 148

ciasto 450 g szpinaku mrożonego (rozdrobniony) 1,5 szklanki mąki krupczatki 1,5 szklanki mąki zwykłej szklanka cukru 1,5 szklanki oleju 5 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia masa truskawkowa 3 galaretki truskawkowe 1 kg mrożonych truskawek masa śmietanowa 0,5 l. śmietany kremówki  3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania : Jaja za pomocą miksera ubijamy(...)dwóch szklankach wody. Wlewamy je do truskawek. Miksujemy. Wykładamy na ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wykładamy na masę truskawkową. Całość posypujemy pokruszonym plackiem. Ozdabiamy według własnego uznania. Ja użyłam cukrowej posypki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: ok. 2 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Sernik truskawkowy na zimno 261

masła 700 g twarogu z wiaderka 250 ml kremówki 30% 150 g cukru pudru 350 g truskawek 4 łyżki żelatyny ale -raj 100 ml mleka 2 galaretki truskawkowe 800 ml wody 400 g truskawek  Przygotowanie: Blachę o wymiarach 24*24 cm z wysokim kantem wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek. Dodać roztopione masło(...)blachy.  Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Wlać zmiksowane na mus truskawki (350 g) i zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno i wmieszać lub zmiksować na wolnych obrotach z masą truskawkową. Letnią i rozpuszczoną żelatynę w mleku wlewać wolnym strumieniem do masy i miksować. Masę truskawkową wylać na herbatnikowy spód. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny by masa stężała

Ala piecze i gotuje
Tort Batman z truskawkami 280

jajka 1/2 szklanki cukru szczypta soli 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka oleju napar z herbaty i cytryny do nasączenia MASA TRUSKAWKOWA: 750 g truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 łyżka żelatyny 1 szklanka wody MASA ŚMIETANKOWA: 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody DODATKI: biszkopty(...)Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie. Papier usunąć i przekroić biszkopt na dwa blaty. Delikatnie nasączyć naparem z herbaty. Jeden krążek ponownie włożyć do formy. Przygotować masę truskawkową. Galaretkę razem z żelatyną zalać wrzątkiem i rozpuścić. Z podanej ilości umytych truskawek wydzielić 250 g, które zmiksować w kielichu blendera. Wlać przestudzoną galaretkę i odstawić, aż zacznie tężeć. Pozostałe truskawki

https:KKuchniaMniam
Jogurtowe lody z truskawkami 155

kremowe i pyszne. Po prostu trzeba ich spróbować :) SKŁADNIKI lody jogurtowe 600g jogurtu greckiego 200ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru lub ksylitolu (można więcej) 2 łyżki domowego ekstraktu cytrynowego masa truskawkowa ok. 10 słodkich truskawek 1 łyżka cukru lub ksylitolu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jogurt, kremówkę, cukier oraz ekstrakt cytrynowy miksujemy na gładką, lekko puszystą masę. Przelewamy do szczelnie zamykanego pojemnika(...)czasie przelewamy masę do maszyny do lodów i postępujemy według instrukcji.  Miksujemy truskawki z cukrem na gładką masę. Przed wstawieniem lodów do zamrażarki należy delikatnie wmieszać do nich masę truskawkową tworząc esy floresy (nie doprowadzamy do całkowitego połączenia się mas i uzyskania jednolitego koloru!). Lody najlepiej wyjąć z zamrażarki na ok. 20-30 min przed podaniem. Smacznego

DefinicjaSmaku