zacznie się rozpuszczać, dokładnie wymieszać, wystygniętą masę włożyć na minimum 4 godziny do lodówki lub na całą noc. Następnego dnia dodać do masy cukier puder i zmiksować na krem. Masa truskawkowa: Żelatynę zalać minimalną ilością ciepłej wody mieszać do rozpuszczenia, połączyć z musem truskawkowym. Dobrze schłodzoną kremówkę umieścić z serem mascarpone i cukrem pudrem w misce i miksować(...)uzyskania gładkiego kremu, dodać mus delikatnie wmieszać razem z likierem. Złożenie ciasta: Ciemny biszkopt posmarować cienko konfiturą lub dżemem , wyłożyć czekoladowy krem przykryć jasnym biszkoptem i przykryć masą truskawkową. Udekorować dowolnie. Schłodzić w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonurodziny małego Patryka;) Mama chłopca poinformowała mnie, że malec uwielbia zielony kolor i samochody, dzięki tym informacją kształt tortu był pewny- auto- a na dodatek zielone;) Tort przełożony masą truskawkową na kakaowych biszkoptach. Ciekawe czy Patrykowi spodoba się tort;) Biszkopt: 10 jajek 300 ml cukru 170 ml kakao 350 ml mąki tortowej Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Następnie dodać(...)pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut bądź do tzw suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt upuścić (w foremce ) i postawić do wystygnięcia. Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 1 kg serka mascarpone łyżeczka kwasku cytrynowego 300 gramów cukru kryształu 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej Wykonanie: Truskawki (mrożonych nie rozmrażać) wraz z cukrem i kwaskiem
Krakowskie smaki Aniczasie, wyciągamy bezę, odwracamy do góry nogami, zdejmujemy papier i rolujemy na roladę, póki jest jeszcze gorąca. Jak wystygnie nie zrolujesz ciasta, bo całe popęka. Gotowe. Odstawiamy do wystudzenia. MASA TRUSKAWKOWA: - 350 g serka kremowego (twarogowego) o zawartości tłuszczu min. 18% - 100 ml mleka - 150 ml zmiksowanych truskawek - 70 g cukru pudru - 1 cukier wanilinowy Delecta - 2 łyżki wiórków kokosowych(...)lodówki, to masa zacznie bardzo szybko tężeć. Jak masa już będzie wystarczająco gęsta aby wypełniać roladę kokosową, zaczynamy działać. Roladę delikatnie rozwijamy tak aby nam się nie połamała, wypełniamy masą truskawkową i rolujemy, całość owijamy w folię aluminiową i wstawiamy na minimum 3- 4 godziny do lodówki. Po tym czasie roladę wyjmujemy, oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy. Ja do dekoracji
SMYKWKUCHNIpół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody Masa Budyniowa: 0,5 l mleka 3 łyżki mąki 1 budyń waniliowy cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru 200 g masła Masa Truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 400 g truskawek mrożonych szklanka wody Przygotowanie: Ciasto: mleko podgrzać tak, by było ciepłe i dało się rozpuścić w nim czekoladę. Odstawić do ostygnięcia. W misce(...)zgęstniała za bardzo. Ciasto po wystudzeniu i zdjęciu papieru wkładamy znów do foremki. Posmarować masą budyniową, dokładnie do brzegów by truskawki nie wpadły na dno ciasta. Na wierzch wylać masę truskawkową. Wstawić do lodówki. SMACZNEGO
Panda i jej światkonfitury truskawkowej 200 g musu truskawkowego (zmiksowanych truskawek) dosłodzonych do smaku kilka truskawek do dekoracji Śmietankę przelać do małego garnka. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż. Nasionka wydłubać i dodać do śmietanki razem z pustym strąkiem. Zagotować, zmniejszyć moc i gotować 10 minut na małym ogniu. Odstawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Stopniowo dodawać na przemian twaróg(...)obie mąki, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą serową. Konfiturę truskawkową wymieszać ze 80 g musu truskawkowego. Mieszankę rozsmarować na podpieczonym cieście. Na masę truskawkową nałożyć masę serową (najpierw po łyżce, aż przykryje truskawki,potem wylać resztę). Piec 10 minut w 180C. Zmniejszyć temperaturę do 160°C Piec jeszcze 60-80 minut. Studzić
Pełny talerztakie dni jak dziś, zimne i orzeźwiające desery to wybawienie :) Puszysta masa truskawkowa z nutą kokosa i gęsty jogurt to połączenie wręcz idealne! SKŁADNIKI ( 4 porcje) 20 dużych dojrzałych truskawek 150 ml jogurtu greckiego 2 jajka ( można pominąć, ale deser nie będzie wtedy taki puszysty) 2 łyżki cukru waniliowego ( można więcej) 1 łyżka oleju kokosowego dodatkowo: płatki kokosowe płatki czekoladowe(...)waniliowego ubić na kogel mogel. W misie blendera umieścić truskawki, kogel mogel, olej kokosowy i jogurt. Całość zmiksować na jednolitą masę. 4. Białka ubić na sztywno. Delikatnie dodawać do masy truskawkowej. 5. Wyłożyć do naczyń i włożyć do zamrażarki na ok 40 min. Z wierzchu powinna utworzyć się cienka skorupka w środku zimny puszysty mus. Udekorować płatkami kokosa
DefinicjaSmakukrem budyniowy 1 budyń o smaku waniliowym na 0,75 l mleka (64 g proszku) 3 szklanki zimnego mleka 3 łyżki zwykłego cukru 1 kostka miękkiego masła (200 g) masa truskawkowa 2 galaretki, np. o smaku malinowym 1 l musu truskawkowego (zmiksowanych truskawek, np. mrożonych) Biszkopt Piekarnik rozgrzać do 180ºC. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną(...)masłem. Miksować tak długo, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i powstanie jasny krem. Na upieczony biszkopt wylać krem budyniowy. Ciasto wstawić do lodówki, aby masa budyniowa stężeje. Masa truskawkowa Na sam koniec przygotować warstwę truskawkową. Mus truskawkowy przelać do garnka i podgrzać. Gdy będzie bardzo gorący to wsypać proszek z galaretek. Całość już nie gotować i bardzo dokładnie
UgotowaćSkładniki: 2,5 szklanki maki pszennej 1 kostka margaryny 2 łyżki gęstej śmietany 0,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka Masa truskawkowa 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone ) 2 budynie waniliowe 6 łyżek cukru 1 szklaka wody Beza kawowa 4 białka szczypta soli 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej wody(...)szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, dalej miksujemy. Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody, cienkim strumieniem wlewamy do masy bezowej delikatnie mieszając. Bezę kawową wykładamy na masę truskawkową. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Ciasto przygotowała Elżbieta Smacznego
kgwjanczewołyżki cynamonu, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki octu, Masa truskawkowa: 60 dag truskawek świeżych lub mrożonych, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu
Tradycyjna kuchnia KasiWafle z masą śmietankowo-truskawkową Mając ochotę na małe co nie co do kawy, ofiarą padło opakowanie suchych wafli, które zawsze mam w pogotowiu w zapasie. A masa do przekładania wafli, to zawsze wymysł mojej(...)fantazji, bądź zawartość spiżarki. Fantazja podpowiadała mi że muszą to być koniecznie wafelki na czerwono. Trafiło więc na galaretkę truskawkową. Może być oczywiście każda inna, mi zachciało się akurat truskawkowej. Masa na bazie śmietanki i mleka w proszku smakuje jak masa śmietanowo-truskawkowa do tortów. Nie można jej się oprzeć. Składniki: 350 ml śmietany 30% 3/4 szklanki mleka
na moim stole...przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy i wyrównać. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Warstwa serkowo-truskawkowa: Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu wykorzystując jednak tylko(...)lodówki, żeby nieco stężało przed nałożeniem na ciasto. Warstwa galaretki z truskawkami: W misie blendera umieścić truskawki, dodać 200 ml wody i zblendować. Przelać do garnka i zagotować masę truskawkową mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik, wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Składanie ciasta: Ostudzony biszkopt posmarować cienką warstwą dżemu truskawkowego. Następnie nałożyć tężejącą masę serkowo-truskawkową
Passions hobbies lifeTruskawkowe trio to połączenie trzech różnych warstw, w których powtarzającym się składnikiem są truskawki. Mamy więc truskawkowy budyń, masę śmietankowo-truskawkową oraz galaretkę z kawałkami soczystych truskawek, a wszystko to ułożone jest na puszystym biszkopcie. I uwierzcie mi, jedząc kawałek ciasta nie pomyślicie, że za dużo w nim truskawek. Poszczególne warstwy idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszną truskawkową całość. Ciasto(...)budyń truskawkowy 500g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 60g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 budynie śmietankowe bez cukru (40g każdy) 50g masła 1/3 szklanki wody masa śmietankowo-truskawkowa 200g serka naturalnego (homogenizowanego lub z wiaderka) 200ml śmietanki 30% 300g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1/4 szklanki wody 3 łyżeczki
Smakołyki Berenikiobejrzymy , a pozostaną nam tylko mrożone!Ciasto jest niesamowicie łatwe , szybkie … no i chyba nie muszę mówić , że przepyszne!Bo zdjęcie mówi samo za siebie!Delikatny biszkopt pokryty truskawkową masą z kisielu i soczystymi truskawkami zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI :BISZKOPT:* jajko – 5 szt* cukier – 3/4 szkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* mąka pszenna(...)blachę ( robiłam na dużej ) i pieczemy ok. 20 minut / 180C.MASA:Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody.Do gorącego wsypujemy truskawkową galaretkę.Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.Odstawiamy do przestudzenia. PIANKA:Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż to pisze na opakowaniu ( w 2 szklankach ).Odstawiamy do maksymalnego ostudzenia.Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno.Mieszamy z chłodnymi , ale jeszcze
Ostra na Słodkosię żelatyny. Gdyby nie chciała się do końca rozpuścić można wstawić ją na chwilkę do mikrofalówki i ponownie energicznie wymieszać. Żelatynę wlać do truskawkowego musu i odstaw do lodówki, aż masa zgęstnieje. W międzyczasie przygotować masę jogurtową: Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia, następnie wlać 3 łyżki wrzątku(...)wodzie żelatyny, a do drugiej 8 łyżek musu truskawkowego z lodówki i resztę żelatyny. Obydwie masy energicznie wymieszać (będą szybko tężeć!). Na pokruszone ciastka w szklankach wyłożyć masę truskawkową, gdy stężeje wylać na nią mus truskawkowy, a następnie białą masę jogurtową. Ważne, by poszczególne warstwy nakładać na siebie, gdy poprzednie stężeją. W innym wypadku masy się zmieszają. Najlepiej
Nastoletnie WypiekanieRodzinka ostatnio zażyczyła sobie sernik na zimno. Musiałam więc spełnić ich życzenie;) Przygotowałam pyszny sernik na czekoladowo- ciasteczkowym spodzie, z truskawkową masą serową oraz sporą warstwą musu truskawkowego. Ciasto rozeszło się tak szybko, że zdążyłam skubnąć tylko maleńki kawałeczek:) Inspirowałam się przepisem Oli. Spód:330 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym, 70g masła, czubata łyżka nutelli lub innego kremu czekoladowego(...)Masło i nutellę stopić. Ciastka połamać na kawałki i zmielić w blenderze na gładką masę, dodać stopione masło, zmiksować. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić. Masa śmietankowa: 320g truskawkowego serka homogenizowanego, 250ml śmietanki 30%, 400g gęstego jogurtu naturalnego, 2 czubate łyżki cukru pudru, 6 czubatych łyżeczek żelatyny. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody, odstawić
Z miłości do słodkości