się korzystać z nich każdego dnia. Dzisiaj mam dla Was propozycję na przepyszny, zdrowy deser z dużą ilością truskawek. Przepyszny, chrupiący spód z granoli z delikatną jak chmurka masą jogurtowo- truskawkową i galaretką to, zapewniam, niebo w gębie. A przy tym jest to idealny deser, który nie tuczy a smakuje wyśmienicie. Składniki (na 2 porcje): Potrzebne Ci będą dwie obręcze(...)lodówce na 30 minut. Masa jogurtowa Truskawki miksuję z miodem na gładki mus. Mieszam z jogurtem. Żelatynę rozpuszczam we wrzątku, chwilę studzę. Rozpuszczoną żelatynę stopniowo dodaję do masy jogurtowo- truskawkowej i dokładnie mieszam. Odstawiam na 15 minut do całkowitego wystudzenia masy, następnie przelewam po równo do obręczy cukierniczych z wystudzonym spodem. Całość umieszczam w lodówce na godzinę. Ostatni etap Galaretkę
Mango Papajabiszkopt : 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 kopiasta szklanka mąki tortowej 1 łyżka oleju 1 łyżka gorącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowo truskawkowa : 0,5 litra zmiksowanych truskawek z 3 łyżkami cukru 1 cukier waniliowy 2 galaretki truskawkowe 1,5 szklanki gorącej wody 3 śmietany fix 500 ml kremówki 36 % Wykonanie(...)resztę musu truskawkowo galaretkowego i wymieszać mikserem . Warstwy ciasta: Biszkopt przeciąć na 3 części. 1. Spód biszkoptu. 2. 1/2 szklanki musu truskawkowego 3. połowa masy śmietanowo truskawkowej 4. blat biszkoptu 5. masa śmietanowo galaretkowa 6. 3 blat biszkoptu 7. reszta masy śmietanowej Udekorować według uznania. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Ja swój pokroiłam wcześniej i jeszcze
Sama słodycz i szczypta chilimiksujemy blenderem. Dodajemy do smaku cukier puder.3. Do kieliszka nakładamy zmiksowane truskawki, a na nie warstwę kremu kokosowego. Podajemy od razu.4. Serduszko namalowałam końcówką łyżki - nałożyłam odrobinę lekko rozpuszczonej masy truskawkowej na masę kokosową i ukształtowałam serducho.Wskazówki: - jeśli nie chcecie podawać bardzo zimnego deseru można przygotować wcześniej i wystudzić dżem z truskawek, podsmażając je powoli na patelni(...)uzyskać ładne warstwy pamiętaj o jednej zasadzie: najpierw nakładamy masę gęstszą, później rzadszą - ma to znaczenie zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na wersję z dżemikiem;- możesz zastąpić mus truskawkowy gotowym dżemem truskawkowym
Kraina Tysiąca Smakóworzeźwiający, ze świeżymi truskawkami. Takim tortem możemy zaskoczyć nawet największych smakoszy. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 75 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru pudru 750 g serka mascarpone 2 czekolady po 100 g 4 łyżki likieru kokosowego Frużelina(...)wstawiamy do lodówki. 15 truskawek , sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem miksujemy blenderem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z dwoma łyżeczkami wody i dodajemy do masy truskawkowej. Gotujemy ją. Po zagotowaniu dodajemy pokrojone truskawki. Studzimy. Biszkopt skrapiamy likierem kokosowym, nakładamy frużelinę truskawkową i masę kokosową. Tak robimy również z drugim biszkoptem
Pyszności SłodkościPuszysty, orzeźwiający, ze świeżymi truskawkami. Takim tortem możemy zaskoczyć nawet największych smakoszy. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 75 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru pudru 750 g serka mascarpone 2 czekolady po 100 g 4 łyżki likieru kokosowego Frużelina(...)masę kokosową. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki. 15 truskawek , sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem miksujemy blenderem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z dwoma łyżeczkami wody i dodajemy do masy truskawkowej. Gotujemy ją. Po zagotowaniu dodajemy pokrojone truskawki. Studzimy. Biszkopt skrapiamy likierem kokosowym, nakładamy frużelinę truskawkową i masę kokosową. Tak robimy również z drugim biszkoptem. Nakładamy trzeci biszkopt. Cały tort
Salonik smakówlaski wanilii do uzyskania puszystej, ale nie do końca sztywnej masy. Dodajemy zmiksowane i schłodzone truskawki i miksujemy do połączenia składników. Jeżeli lubimy lody w esy-floresy możemy masę truskawkową przemieszać szpatułką, ale nie do końca a jedynie tak by powstały truskawkowe mazańce ;) Masę przekładamy do pojemnika do zamrażania i mieszamy co pół godziny do całkowitego zamrożenia. W zależności
Pyry na Gazśmietanką, ekstraktem waniliowym oraz 2/3 przygotowanej żelatyny. Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać mus truskawkowy, pokrojone truskawki i resztę żelatyny. Na przygotowane wcześniej ciastka biszkoptowe wylać masę truskawkową z truskawkami, następnie masę białą. Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Uwagi: 1. Do przygotowania tego sernika użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale można przygotować sernik
In my kitchenziemniaczaną. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170stopni do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na 2 części. W górnym blacie ciasta wykrawamy np. kieliszkiem od szampana dziurki. MASY: -1 galaretka truskawkowa -1 galaretka agrestowa -800ml wody -1 śnieżkę dużą - 200ml mleka -borówki około 1 szklanka Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, każdą w 400ml wody. Studzimy(...)borówki mrożone), zostawiamy trochę borówek na kropki biedronek :-) Ciasto chowamy do lodówki, i przygotowujemy drugą masę, czyli do drugiej połowy śnieżki wlewamy już całość galaretki agrestowej. Wylewamy na masę truskawkową, i przykrywamy spodem z dziurami. Do dziur dajemy po kilka borówek. Całość chowamy na chwilę do lodówki. Następnie gęstą galaretką truskawkową wypełniamy dziurki, i powstają nam biedronki :-) Ciasto najlepiej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukakaowa masa. Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut. Natychmiast wyjąć z piekarnika. Ciasto urośnie, po przestudzeniu lekko opadnie. Pozostawić je zapięte w tortownicy. Do przygotowania musu truskawkowego potrzebujemy: 400g truskawek (świeżych lub mrożonych) 1/3 szklani cukru sok z połowy cytryny(...)palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do sosu truskawkowego, delikatnie wymieszać.Masę truskawkową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Schłodzić w lodówce.Ponadto: 100 ml śmietany kremówki, 30%, schłodzonej 1 łyżeczka cukru waniliowego maliny, do dekoracji Śmietanę ubić mikserem, pod koniec dodając cukier
Malinowe Pocałunkidosładzamy do smaku. Galaretki zalewamy szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie rozpuścić ją w kąpieli wodnej, lub mikrofali i dodać do truskawkowego musu.Serki przełożyć do miski dodać troszkę syropu różanego z płatkami i dobrze wymieszać. Żelatynę zalać 1/4 szkl wody i odstawić do napęcznienia. Po tym czasie rozpuść tak samo jak w przypadku(...)wlewać po kilka łyżek masy serowej i truskawkowej ( tak jak w przypadku kultowego ciasta zebra). Całość wstawić do lodówki na kilka- kilkanaście min. Po tym czasie wierzch polać pozostałą masą truskawkową (ta akurat mi została) i ponownie wstawić do lodówki aby całość dobrze związała.Smacznego
Malinowe Pocałunkigalaretką . Idealne ciasto na gorące dni . Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 1 kilogram truskawek 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 4 łyżeczki cukru pudru cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier(...)lodówki do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej. Masę wykładamy na mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 0,8 litra gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Tężejące galaretki wylewamy na masę śmietanową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna KuchniaPoncz do nasączenia: 1/3 szklanki mocnej herbaty expresowej 10 kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka cukru Masa serowa: 700 g serka mielonego z wiaderka (np. Vitello z wanilią) 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml zimnej wody 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% Mus truskawkowy: 500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 500 g truskawek(...)przestrzenie między owocami (fot.5) . Wstawić na godzinę do lodówki. Gdy masa serowa stężeje, wylać na nią mus truskawkowy (fot.6) . Ponownie wstawić do lodówki do momentu całkowitego zastygnięcia masy truskawkowej. Przechowywać w lodówce. drukuj przepis
Świat Ciastajuż teraz nie mogę się powstrzymać przed dodawaniem truskawek do wszystkich ciast i deserów ;) Deser pełen smaku i białka ;) Połączenie mleka, twarogu i jogurtu greckiego, ukoronowane musem truskawkowym. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto je często spożywać, szczególnie w postaci tak smacznych(...)jogurtem, do masy stopniowo wlewać wystudzone mleko z żelatyną. 3/4 masy przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na około 15 minut. Do pozostałej masy dodać zblendowane truskawki, zmiksować. Masę truskawkową wyłożyć na masę mleczną o ponownie włożyć do schłodzenia na około 30 minut. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia EwyMini torciki są bardzo smaczne i efektownie się prezentują, idealne na różne uroczystości rodzinne. Do masy śmietanowej dodałam likieru truskawkowego Dalkowski , dzięki któremu masa ma wspaniały smak i kolor. Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 750 ml. Śmietany 30 % 150 ml likieru truskawkowego Dalkowski(...)truskawkowy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy na chwilę żeby napęczniała, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej, delikatnie miksujemy. Krążki biszkoptu smarujemy dżemem truskawkowym oraz masą śmietanową. Krążki układamy jeden na drugim, po dwa na każdy torcik. Boki każdego torcika smarujemy masą śmietanową, podłużne biszkopty kroimy na pół, obkładamy nimi torciki, związujemy wstążką. Pozostałą masę
Bajeczna Kuchnia