kawy...a potem ...nie wiedziałam co dalej..ale pomału coś już zaczęło się składać w całość..ale jak to u mnie kiepsko bywa z czasem..i nie czekałam aż masa truskawkowa zastygnie..i układałam dalej..i nie wyszło tak jak miałam na myśli..ciasto mogłam też pokroić na węższe paski..ale i tak ciasto było pyszne.. ...Pomysł na masę(...)Ciasto: 5 jajek 22 dkg margaryny 20 dkg cukru 25 dkg mąki pszennej 5 łyżek mleka 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 3/4 szk. cukru 2 galaretki [ u mnie wiśniowa i truskawkowa] 2 budynie śmietankowe Masa śmietanowa: 500 ml schłodzonej śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny
Moje domowe kucharzenieLekki biszkopt, pyszna masa truskawkowa i niebiańska pianka, a na wierzchu chrupiące ciasteczka... Do szczęścia nie trzeba mi nic więcej:) Sezon truskawkowy powoli się zaczyna, więc koniecznie zapiszcie sobie ten przepis!! Ja znalazłam go u Agaty :) Gorąco polecam! Biszkopt:3 jajka, 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki pszennej,1/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić(...)przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec o. 30 min w temp. 170st. Ostudzić i przepołowić. Masa truskawkowa: 90 dag świeżych lub mrożonych truskawek, 1i1/4 szkl. wody, 2 galaretki truskawkowe, 2 budynie śmietankowe, szkl. cukru. Truskawki (mrożone rozmrozić) zalać 3/4 szkl. wody, dodać cukier i zagotować. Dusić
Z miłości do słodkościziemniaczanej2 łyżki oleju2 łyżki wodypłaska łyżeczka proszku do pieczeniaI warstwa truskawkowa;1/2 kg truskawek3 galaretki truskawkowe2-3 łyżki cukruII warstwa serowa ;1 kg sera homogenizowanego waniliowego 2 galaretki o dowolnym smakuIII warstwa cappuccino ;2 szkl. cappuccino3 śnieżki ( jeśli chcemy więcej masy kawowej dodajemy więcej śnieżek)1 łyżka żelatyny2 szkl. mlekaBiszkopt :Rozdzielamy jajka(...)musi być ostudzona i gęsta by nie wsiąkła w biszkopt.II warstwa :Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odstawić do lekkiego stężenia.Wymieszać z serkami. Masę wylać na warstwę truskawkową, która jest dość zimna. Schłodzić w lodówce.III warstwa :Zagotować mleko i rozpuścić w nim cappuccino.Gdy ostygnie wstawić do lodówki (powinno być bardzo zimne). Następnie dodać
Garnkowe fanaberieSezon wakacyjny można dzisiaj uznać już za zakończony i pora wracać do swoich codziennych obowiązków. Pogoda jak na ostatni dzień wakacji jest świetna, słonko świeci, jest
ciastkarnia na kruchym spodzieTruskawki i czekolada to połączenie idealne :) Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Biszkoptowa rolada jest w smaku delikatna, a masa kremowa. Szybko znika ze stołu.
Symfonia smakowaNiezwykle lekki torcik z delikatną śmietanową masą i orzeźwiającym musem truskawkowym. Polecam wypróbować ten przepis, ponieważ ciasto jest przepyszne i wyjątkowe w swojej prostocie.Tort Truskawkowy z Masą Śmietanową i Musem - Składniki:Biszkopt:3 jajka6 łyżek cukru3/4 łyżki mąki tortowej110 g mąki ziemniaczanej (ponad pół szklanki) 3/4 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyMus truskawkowy:250 g truskawek3 łyżki cukru pudru3(...)żelatyny3 łyżki syropu truskawkowego1 łyżka ciepłej wodyMasa śmietanowa:500 ml śmietany kremówki (30%)4 łyżki cukru pudru2 opakowania fixu do ubijania śmietany ponadto:ok. 10 większych truskawekTort Truskawkowy z Masą Śmietanową i Musem - Sposób przygotowania:Biszkopt:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Tortownice ze ściąganym pierścieniem (20 cm) wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka
Słodka Stronarazem z masą budyniową z dodatkiem mleka w proszku oraz konfiturą malinową. Maliny idealnie współgrają z truskawkami, a masa mleczna nadaje całości wyjątkowego, aksamitnego smaku. Tort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka8 łyżek cukrucukier waniliowy3/4 szklanki mąki tortowej1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanejpłaska łyżeczka(...)mleka1/3 szklanki cukruszklanka mleka w proszkubudyń śmietankowyłyżka mąki ziemniaczanej125 g masła200 g truskawekok. 4 łyżki konfitury malinowejok. 70 g wiórków kokosowychok. 100 g truskawek do dekoracjiTort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową - Sposób przygotowania:Tortownice (21 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę
Słodka StronaZaczął się sezon truskawkowy to u mnie marchewkowe ciasto z truskawkami i z masą budyniową. Ciasto jest wilgotne z dodatkiem migdałów. Robi bardzo dobre wrażenie wzrokowe jak i co najważniejsze smakowe :)Składniki:Ciasto marchewkowe: 2/3 szkl. cukru 300 g marchwi 200 g zmielonych migdałów 4 jajka 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa(...)tłuszczem. Ciasto wlac do foremki. Piec ok. 40 minut w temp. 180 C. Masa budyniowa: Budyń ugotowac na mleku , po ugotowaniu dodac cukier i masło. Utrzec. Ciasto marchewkowo - truskawkowe:Ciasto posmarowac masa budyniową i porozkładac przekrojone na pół umyte truskawki. Wstawic do lodówki. Dodatkową zaletą ciasta jest to , że można go jeśc właściwie po przygotowaniu ;)Smacznego
Słodkości i nie tylkoOrzeźwiający tort z masą na bazie jogurtu truskawkowego oraz masy z czerwonym frugo w której zatopione zostały kawałki owoców. Proces powstawania ciasta zbliżony do Tortu Kiwi jednak jego truskawkowa wersja jest bardziej słodka i z pewnością znajdzie grono fanów wśród miłośników tych owoców.Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo(...)Kawałkami Owoców - Składniki: 4 jajka (osobno żółtka i białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowygalaretka o smaku truskawkowym Masa truskawkowa - budyniowa:1,5 szklanki (375 ml) soku frugo czerwonego (lub innego soku w kolorze czerwonym)7 łyżek cukru300 g świeżych truskawekbudyń śmietankowy Masa truskawkowa - jogurtowa:150 g jogurtu
Słodka Stronamleka 2,5 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 5 łyżek cukru 500 g masła o temperaturze pokojowej 5 łyżek cukru pudru Składniki na masę truskawkową 1,5 kg truskawek (umyte i bez szypułek) + 1 ¼ szklanki wody 2,5 opakowania galaretki truskawkowej 2,5 opakowania budyniu śmietankowego + ¾ szklanki wody 1 ¼ szklanki cukru(...)budyniowy nie był rzadki, należy przestrzegać ważnej zasady: budyń musi być cieplejszy niż masło. Gotowy krem odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Podzieliłam na 5 części. Do wykonania masy truskawkowej zagotowałam truskawki z wodą i cukrem. Zmiksowałam i wsypałam galaretkę w proszku. Budyń rozmieszałam z wodą (3/4 szklanki) i wlałam do masy truskawkowej. Wymieszałam i na małym gazie
Kuchnia u KrysiSezon truskawkowy trwa w najlepsze, a ja mam ich tyle, że pomysłów zaraz zabraknie;) Tym razem powstał bardzo prosty i szybki deser, do tego tak smaczny, że zniknął przy pierwszym podejściu:) Jeśli lubicie połączenie budyniu i truskawek, koniecznie zróbcie taką kopułę... Składniki: 350g świeżych truskawek, 2 budynie waniliowe, 300ml mleka, 200ml śmietany 12%, 3 łyżki cukru pudru(...)Resztę owoców pokroić w kosteczkę. 250ml mleka zagotować z cukrem i śmietaną. W reszcie mleka rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko, gotować około 1 minuty, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Do zimnej masy budyniowej dodać pokrojone truskawki. Masę wyłożyć do miski z truskawkami. Schładzać ok. 4 godz. Następnie wyłożyć na płaski talerz, odwracając do góry dnem. Oprószyć
Z miłości do słodkościskładniki* podlużne biszkopty (najlepiej typu wloskiego)masa truskawkowa* 500 ml zmiksowanych truskawek* 250 g serka mascarpone* 200 ml śmietany kremówki* 8 łyżeczek zelatyny* 6 łyzek cukrusos truskawkowy* 250 ml zmiksowanych truskawek* 2 łyżki cukru* 1 lyżka mąki ziemniaczanejgalaretka truskawkowa* 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny* 250 ml zmiksowanych truskawek* 2 lyżki cukruSposób wykonaniaTortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami. (można również(...)żelatyną, wlać do reszty truskawek i dokładnie wymieszać. Dodać do truskawek serek mascarpone i lekko ubić, aby masa dobrze się połączyła.Ubić kremówkę na sztywno i delikatnie wymieszać z masą truskawkową.½ masy wlać do tortownicy, wyrownać i wstawić do zamrażarki na 10 minut.Po tym czasie wyjąć, masa powinna być stężała, wyłożyć na nią sos truskawkowy, rozprowadzić.Następnie wyłożyć
Mix smakumąki ziemniaczanej 80g drobnego cukru (pół na pół z waniliowym) 40g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia PONCZ 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody MASA TRUSKAWKOWA 300g truskawek 300g naturalnego serka homogenizowanego 150ml śmietanki 30% 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody FROSTING 100ml śmietanki 30% 60g białej czekolady(...)piekarniku - biszkopt odkroić od brzegów formy ostrym nożem dopiero po całkowitym ostygnięciu - przekroić na dwa cieńsze blaty - od razu przełożyć masą lub przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby nie wysechł MASA TRUSKAWKOWA - truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na gładki mus - serek homogenizowany zmiksować z domowym cukrem waniliowym - żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia - napęczniałą żelatynę podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej
Smakołyki Berenikiwarto poświęcić na nie swój czas. Składniki: Biszkopt: jajka 4 sztuki cukier kryształ 1 szklanka mąka krupczatka 4 łyżki mąka ziemniaczana 4 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa truskawkowa: 1 kostka margaryny (250g) 3/4 szklanki cukru pudru ok. 15 dkg dojrzałych i miękkich truskawek Masa śmietanowa: 1 litr śmietany 22% 1 opakowanie żelatyny 1 szklanka cukru pudru(...)proszkiem mąki przesiane przez sito, mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Upieczony i przestudzony biszkopt delikatnie przekrawamy wzdłuż na całej długości. Wystarczy odciąć tylko cieniutką warstwę, tak by przełożyć ją między masę truskawkową, a śmietanową. 3. Masa truskawkowa: Margarynę ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Dodajemy truskawki i ponownie ucieramy. 4. Śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach, dodajemy cukier puder oraz
Kuchnia w czekoladzieglosowania i dziękuję ..https://www.facebook.com/DrozdzeBabuni/app_467939593270340 50 dkg mąki 40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml oleju rzepakowego 1 jajko szczypta soli Masa rabarbarowo-truskawkowa: kilka łodyg rabarbaru 30 dkg truskawek 1 jabłko 1 opakowanie budyniu malinowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 100ml wody + 6 łyżek wody 60 g cukru(...)radełkiem w paseczki o szerokości około 1 cm.Paski ciasta skręcić, a następnie zwinąć ślimaczki i układać na blaszce.Na środku ślimaczka małym kieliszkiem zrobić wgłębienie , włożyć w nie masę rabarbarowo-truskawkową i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut
Moje domowe kucharzenie