masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:4/167)

TORCIK TRUSKAWKOWO LIMONKOWY 155

zimno obłędnie pachnący truskawkami, przełamany orzeźwiającym smakiem limonek SKŁADNIKI Biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 30 dag truskawek 50 dag serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Masa limonkowa 150 g białej czekolady 500 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 2 limonki(...)białek i delikatnie wymieszać  łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Po upieczeniu biszkopt przeciąć na dwie części MASA TRUSKAWKOWA Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Truskawki zblendować, i połączyć z serkiem

RAROSSA
Truskawkowiec z migdałami 134

Składniki: Biszkopt: 5 jajek, szklanka cukru, ½ szklanki mąki, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Masa truskawkowa- 1 kg truskawek, szklanka cukru, 2 galaretki truskawkowe, 2 budynie śmietankowe bez cukru; Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany tortowej 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny; 10 dag płatków migdałowych. Sposób przygotowania:  Żółtka oddzielamy od białek. Mąki mieszamy(...)Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i schłodzoną żelatynę. Biszkopt przekrawamy na pół. Na biszkopt wykładamy 2/3 masy truskawkowej i przykrywamy go drugim blatem ciasta. Na wierzch wykładamy pozostałą masę truskawkową, śmietanę. Całość posypujemy płatkami migdałów

Pobite gary Barbary
Wegański sernik w trzech smakach 143

oleju kokosowego masa czekoladowa: 30 szt namoczonych daktyli 4-6 kostek gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao lub karobu masa kokosowa: 200 g namoczonych wiórków kokosowych 50 g cukru masa truskawkowa: 250-300 g truskawek opakowanie budyniu waniliowego lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki masy podstawowej zblenduj na idealnie gładką masę. Podziel całość na mniej więcej 3 równe części(...)dodaj posiekaną czekoladę. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej, kokoswej masy dodaj wiórki kokosowe i cukier, zblenduj wszystko razem i przełóż na masę czekoladową. Do masy truskawkowej dodaj cukier, budyń/mąkę ziemniaczaną i połowę truskawek, zblenduj całość. Przełóż masę truskawkową na kokosową, a pozostałe truskawki podziej na ćwiartki i wciśnij w masę. Piecz całość około

greenscarf
Ciasto przekładaniec truskawkowy + film 121

przełożenie 14 biszkoptów okrągłych do przełożenia 70 dag truskawek cukier waniliowy 30 g kisiel truskawkowy 2 galaretki agrestowe przepis Biszkopty kruszymy na drobno. Margaryną rozpuszczamy na małym ogniu . Do biszkoptów wlewamy rozpuszczoną margarynę, mieszamy aby całość się dokładnie połączyła. Na wyłożoną  papierem do pieczenia formę wysypujemy wilgotne biszkopty i rozprowadzamy ugniatając dłonią. Formę wstawiamy do lodówki . Do rondelka przekładamy(...)dusimy. Do gorących truskawek dodajemy cukier waniliowy i kisiel całość bardzo dokładnie mieszamy. Gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje po czym odstawiamy z ognia i studzimy . W czasie gdy masa truskawkowa stygnie rozpuszczamy galaretki w połowie wody podanej na opakowaniu. Galaretkę odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Przestudzoną masę truskawkową wylewamy na spód biszkoptowy i dokładnie rozprowadzamy . Na masie truskawkowej

Smakowite Dania
Powidła truskawkowe i "Szukaj mnie wśród lawendy 1" 109

palniku o małej mocy od momentu zawrzenia. Mieszać od czasu do czasu, ale częściej niż poprzedniego dnia - masa jest zdecydowanie bardziej gęsta. Tego samego (trzeciego) dnia do gorącej masy truskawkowej dodać resztę (1,5 kg) truskawek. Gotować do zawrzenia na palniku o większej mocy, a potem zmniejszyć moc na ok. 20 minut. Mieszać od czasu do czasu, niezbyt często. Czwartego(...)dnia doprowadzić truskawkową masę do zawrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować przez 20 minut. Pamiętać o mieszaniu, ale niezbyt często - by owoce się nie rozpadły. Czwartego dnia umyć i wyparzyć słoiki i pokrywki. Odstawić je na suszarkę, by same obeschły (bez wycierania ściereczką). Ciągle trzymając garnek na włączonym palniku, dodać do masy truskawkowej cukier. Pogotować do rozpuszczenia cukru i zawrzenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Cuszima 696

łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 150 gram masła 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Masa truskawkowa: 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone ) 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 330 ml. śmietany kremówki 30% 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 0,5 paczki okrągłych biszkoptów tabliczka gorzkiej czekolady posypka(...)wylewamy pozostałą część.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na masę truskawkową . Przykrywamy jasnym biszkoptem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta, posypujemy posypką. Ciasto wstawiamy do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Deser ogrodnika 124

nasączenia ciasta (można pominąć) kilka łodyżek świeżej mięty (do dekoracji) Masa czekoladowa : 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 70 g gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietany lub mleka Masa truskawkowa: 250 g serka mascarpone 200 g truskawek 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Masa czekoladowa: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną/ mlekiem. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę(...)powstanie gładka masa. Odstawić do przestygnięcia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać płynną czekoladę i dokładnie wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego, aby łatwiej było nakładać masę do słoików. Masa truskawkowa: Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Truskawki zmiksować za pomocą blendera na puree i dodać do serka mascarpone, ponownie zmiksować - do połączenia składników. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Przygotować

Domowa Cookierenka Agi
Torcik waniliowo- truskawkowy na Dzień Matki 155

herbatników 100 g masła Masa waniliowa: 3/4 szkl likieru Dalkowski Vanilla   250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 2 czubate łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny Masa Truskawkowa: 2/3 szkl likieru Dalkowski Strawberry 2 płaskie łyżki żelatyny Dekoracja: 100 ml śmietanki 30% łyżka cukru pudru śmietan-fix kilka truskawek i listki mięty Spód: herbatniki drobno rozkruszyć(...)czas miksując dodać mascarpone i likier. Łyżkę masy wymieszać z przestudzoną żelatyną a następnie, miksując masę, wlewać powoli do ubitej śmietanki. Masę waniliową wylać na spód z herbatników, schłodzić. Masa truskawkowa: żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Po kilkunastu minutach rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej, przestudzić. Wmieszać dokładnie z likierem. Można od razu wstawić

Smakołyki Asi
Ciasto truskawkowo śmietankowe 159

ustach jest lekkie, delikatne i z wyraźną nutą truskawek.  Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 0,5 kg truskawek 5 łyżek cukru 0,5 szkl wody 1 galaretka truskawkowa 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c 0,5 szkl wody  Bita śmietana(...)silikonową łopatką. Blachę 35*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić.   Masa truskawkowa: Obrane z szypułek i umyte truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą, wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się "rozpadną". W pół szklance wody rozmieszać budyń

Ala piecze i gotuje
Tort truskawkowy 144

średnicy 27 cm. Biszkopt: 8 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy Masa truskawkowa i bita śmietana do dekoracji: ok. 0,8 kg truskawek 1 litr śmietany 36% 4 opakowania usztywniacza typu Śmietan-fix (1 opakowanie = 9 g) 3 łyżeczki żelatyny(...)rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić. Dodać do truskawek i zamieszać. Z bitej śmietany odłożyć kilka łyżek do dekoracji (użyłam 3 czubatych łyżek). Do pozostałej śmietany dodawać po łyżce masy truskawkowej i mieszać na niskich obrotach miksera do połączenia. Odstawić na około pół godziny do lodówki. Wystudzony biszkopt pokroić na trzy części. Układać warstwy: biszkopt, masa truskawkowa, pokrojone truskawki. Całość

Bullio
Tort truskawkowy 398

średnicy 27 cm. Biszkopt: 8 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy Masa truskawkowa i bita śmietana do dekoracji: ok. 0,8 kg truskawek 1 litr śmietany 36% 4 opakowania usztywniacza typu Śmietan-fix (1 opakowanie = 9 g) 3 łyżeczki żelatyny(...)rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić. Dodać do truskawek i zamieszać. Z bitej śmietany odłożyć kilka łyżek do dekoracji (użyłam 3 czubatych łyżek). Do pozostałej śmietany dodawać po łyżce masy truskawkowej i mieszać na niskich obrotach miksera do połączenia. Odstawić na około pół godziny do lodówki. Wystudzony biszkopt pokroić na trzy części. Układać warstwy: biszkopt, masa truskawkowa, pokrojone truskawki. Całość

Bullio
Tort na Pierwszy Dzień Lata 193

mascarpone, dodać do owocowej masy. Delikatnie wymieszać, żeby nie zburzyć struktury śmietany.Przełożyć masę na całkowicie ostudzony spód, wstawić do lodówki na 30 minut.W ten sam sposób przygotować masę truskawkową:Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Truskawki włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i ekstrakt. Zagotować, gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika. Zmiksować, przetrzeć przez sitko. Do cały czas(...)cukrem i wanilią, ostudzić.Zagotować raz jeszcze, przecedzić przez sitko. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone, delikatnie wmieszać do masy waniliowej. Przełożyć na masę truskawkową, wstawić do lodówki na 1 godzinę do całkowitego stężenia.Pozostałą kremówkę ubić z mascarpone. Ciasto wyjąc z tortownicy, ułożyć na talerzu. Wierzch i boki posmarować cienką warstwą śmietany. Brzegi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chmurka z musem śliwkowym 161

mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia BISZKOPT MAKOWY 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 kopiata łyżka maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA TRUSKAWKOWA 1 l śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix białe 1 śmietan fix o smaku truskawkowym masa śmietanowa z torebki (utwardzacz) 1 opakowanie żelatyny deserowej(...)przesiać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wlać do formy. Piec około 20 min w 180 st. Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko do mąki dodać mak. MASA TRUSKAWKOWA: Śmietanę kremówkę ubić dodać puder, śmietan fixy i pod koniec ubijania wsypać masę śmietanową z torebki i przygotowaną żelatynę jak podano na opakowaniu. MUS ŚLIWKOWY: Galaretki wiśniowe rozpuścić w gotowanej

Gotuję Testuję
CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO 219

masła, 3 łyżki wiórek kokosowych Masa czekoladowa: 1 gorzka czekolada, 3 łyżki cukru pudru, 150 ml śmietany 30%, 500 ml sera z wiaderka, 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku Masa truskawkowa: 3 łyżki cukru pudru, 150 ml śmietany 30%, 500 ml sera z wiaderka, 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku, ½ szkl. zmiksowanych truskawek Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa, truskawki WYKONANIE Spód(...)rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie serek i wystudzoną czekoladę. Na końcu dodajemy żelatynę, mieszamy wylewamy na ciastka. Wkładamy do lodówki aż masa stężeje. Masa truskawkowa: żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie serek i truskawki. Na końcu dodajemy żelatynę, mieszamy wylewamy na ciastka. Truskawki kroimy na mniejsze części. Galaretkę

słodki bratek
Tarta truskawkowa z pianką 152

minut.  Truskawki mieszamy z cukrem, gotujemy na wolnym ogniu. Wodę mieszamy z likierem i mąką ziemniaczaną, wlewamy do miękkich truskawek i energicznie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Gotową masę truskawkową wlewamy na upieczony spód ciasta. Białka miksujemy na sztywno, do gotowych dodajemy po łyżce cukru i miksujemy po każdym dodaniu. Gęstą piankę wykładamy na masę truskawkową i wkładamy(...)mąki ziemniaczanej 50ml wody Truskawki mieszamy z cukrem, gotujemy na wolnym ogniu. Wodę mieszamy z mąką ziemniaczaną, wlewamy do miękkich truskawek i energicznie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Gotową masę truskawkową wlewamy na upieczony spód ciasta

Gotowanie i blogowanie