cukier puder do smaku 1 łyżeczka gorzkiego kakao kilka chocolate chips (można użyć posiekanej ulubionej czekolady) Wykonanie: Serek mascarpone zmiksowałam z cukrem pudrem na puszystą masę. W szklaneczce ułożyłam kolejno pokruszone ciastko, łyżeczkę musu truskawkowego, serek mascarpone, gorzkie kakao i tak do wykorzystania składników. Na wierzchu ma pozostać serek mascarpone posypany kakao i chocolate chips. Wstawić do lodówki do schłodzenia
Blondynka Gotujecukrem wanilinowym. Ubijać około 8 minut, aż masa będzie puszysta. Zdjąć z ognia, od razu dodawać po łyżce przesianej mąki. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 23x33cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temp. 160st. Wyjąć z formy, ostudzić, usunąć z formy i ponownie umieścić w blaszce. Pianka truskawkowa: 400ml śmietanki 30%, 200ml wrzątku(...)okrągłych biszkoptów. Galaretki rozpuścić we wrzątku i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania powoli wlewając przestudzoną galaretkę. Masę wylać na ciasto, wstawić na 10 minut do lodówki. Następnie ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego, lekko je dociskając. Schłodzić. Mus truskawkowy: 600g truskawek (mogą być mrożone), 2 galaretki truskawkowe (150g) użyłam Master Cook . Owoce zmiksować blenderem, następnie mocno
Z miłości do słodkościcukru 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 2 łyżki mleka w proszku 1,5 szklanki cukru 1 szklanka śmietany kremówki 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% 150 ml mleka 2% 6 jajek 1 serniks lub budyń śmietankowy Wierzch: ½ litra śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy: 1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek 1 łyżka cukru(...)ogniu do momentu aż się rozpadną a woda odparuje i powstanie gęsty mus. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno mikserem, wsypując pod koniec cukier puder-masa ma być sztywna, rozsmaruj na zimnym serniku, rozprowadź truskawkowy mus i wykałaczką porób esy-floresy. Wstaw do schłodzenia do lodówki. A potem po prostu zjedz :) Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonmąki ziemniaczanej 203 g cukru Krem 500 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 36% Frużelina truskawkowa 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem maślany pod masę cukrową 200 g masła 170 g cukru pudru 1-2 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nasączenie 20 ml zaparzonej herbaty(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą, jasną masę. Pod koniec ucierania dodajemy mleko i ekstrakt waniliowy. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru. Frużelina truskawkowa Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie
Wędrówki po kuchniwykonaniu:) Serowa i śmietanowa masa, połączona z galaretkami, tworzy idealną całość, polecam , nie pożałujcie;) Zapraszam też do poczytania "Dekalogu zdrowego żywienia" i prostych przepisów na zdrowe posiłki KLIK biszkopty okrągłe galaretki rubinowa + 300 ml wody 1 kg mielonego sera 3 galaretki agrestowe + 300 ml wody 300 ml śmietanki 30% 2 galaretki truskawkowe+ 500 ml wody brzoskwinie(...)biszkopty, wstawiam do lodówki. Ser przekładam do misy miksera i miksuję, dodaję zimne i lekko tężejące galaretki agrestowe, szybko wykładam na biszkopty ( masa błyskawicznie zastyga) Ubijam kremówkę i pod koniec dodaję zimne galaretki truskawkowe , miksuje całość do połączenia się składników, wykładam na ser. Wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia. Dekoruję bitą śmietaną i kolorową, słodką, posypką
Takie tam pichcenieładniki spodu:- 250g sucharów (u mnie bez cukru)- ok.400g nutelli (lub innego kremu orzechowego)Składniki masy serowej:- 0,5kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka )- 0,5l kremówki- 1 galaretka malinowa+1 łyżeczka żelatynySkładniki warstwy owocowej:- 250g odszypułkowanych truskawek- 1 galaretka agrestowa- 2 galaretki truskawkowe lub malinoweSkładniki polewy:- 100g gorzkiej czekolady (u mnie 60%)- 100ml kremówki- 1 łyżeczka żelatynyPrzygotować sobie(...)przestudzenia.*w trzecim, trochę większym kubeczku przygotowujemy galaretki malinowe: do kubka wlewamy 500ml gorącej wody, dodajemy 2 galaretki malinowe lub truskawkowe i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.Suchary rozkruszyć (jak najdrobniej ), wymieszać dokładnie z nutellą i wyłożyć masą spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Gdy galaretki już nam przestygły przystępujemy do przygotowania masy serowej. W tym celu ubijamy
Smaczne Zdroweprostu zamiast soku dodać kilka świeżych bądź mrożonych truskawek. Składniki: 1 duży mrożony banan 1 miarka białka roślinnego waniliowego Blend Warrior 4 łyżki soku truskawkowego Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, aż masa stanie się puszysta i bezgrudkowa
Zdrowie na języku :Pzrobić miłą niespodziankę bliskim? Śniadanie do łóżka? ;-) Owocowe, kolorowe i przepyszne! Obiecuję zrobicie je w 30 minut! Zapraszam na"30 minut z Apetiną”! Kremowo-truskawkowe tarteletki, niczym obłok przyjemności! ;-)) SKŁADNIKI: NA MASĘ: - 1 serek Arla Apetina- kremowy Naturalny - około 15 truskawek - 2 białka -6 łyżek śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru NA CIASTO: - 150 g mąki - 1 żółtko
SMYKWKUCHNIśmietanę, dodając cukier puder. Teraz powoli dokładamy zmielony ser. Cały czas miksujemy . Dodajemy żelatynę- miksujemy do połączenia wszystkich skłądników. Wylewamy do formy. Na ser nalewamy mus truskawkowy I mieszamy łyżką , zanurzając łyżkę w masie- kopiemy :)Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.Dekorujemy truskawkami, zalewamy galaretkąGotowe:) Smacznego
Smaki Edytymalinami, ale C. podrzucił mi pomysł z suszonymi truskawkami. Kupiłam, a później nie użyłam. Krem jednak zrobiłam o smaku truskawkowym - i bardzo dobrze. Zrobił wrażenie (czego się po kremie maślanym nie spodziewałam). A później zaczęły się schody...Masę cukrową robiłam już dwa czy trzy razy, co oznacza, że moje doświadczenie jest niezbyt duże (ujmując sprawę delikatnie). Ostatnio dużo się(...)doświadczenia wiem, że maluchy nie przepadają za wyrazistymi czy wyjątkowo oryginalnymi połączeniami smakowymi. Karolinę zachwycił krem truskawkowy - bardzo truskawkowy. Całość smakowała dobrze, a wyglądała uroczo. Oczywiście moje zdolności są ograniczone, ale jestem z tego ciasta wyjątkowo dumna - to najładniejsze ciasto z masą cukrową, jakie do tej pory przygotowałam. Żałuję tylko, że nie mam zdjęcia środka - efekt był bowiem naprawdę świetny
Pożeraczka, czyli raz adobrze250g herbatników kakaowych, 120g masła lub margaryny. Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze na pył, dodać masło, krótko zmiksować do połączenia składników. Masą wylepić dno i boki formy na tartę. Schłodzić.Mus truskawkowy: 400g truskawek, 400g rabarbaru, 2 czubate łyżki żelatyny, szklanka cukru, szklanka śmietanki 30%. Rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem(...)przez około 10 minut. Przestudzić.Z truskawek usunąć szypułki, przełożyć do blendera i zmiksować na puree. Dodać rabarbar, zmiksować. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Przestudzić i dodać do masy. Krótko zmiksować, ostudzić.Masę wylać na schłodzony spód. W masę wetknąć kilka przepołowionych truskawek. Wstawić na całą noc do lodówki
Z miłości do słodkościwody. Ja użyłam truskawkowej. Ta galaretka będzie na wierzch jogurtowca. Pozostałe trzy galaretki (cytrynową, agrestową, pomarańczową) również rozpuścić, każdą osobno w 250 ml wody. Odstawić do wystudzenia. Do miski przełożyć 300 g jogurtu, dodać jedną wystudzoną ale płynną galaretkę ( u mnie cytrynowa) i zmiksować. Wystawić schłodzoną tortownicę z biszkoptami. Na biszkopty wylać ok 1/3 masy aby biszkopty namiękły i nieco(...)tortownicy i odczekać kilkanaście minut aby lekko stężała. Gdy ostatnia warstwa już się zetnie na wierzch wylać galaretkę rozpuszczoną w 400 ml wody (truskawkową). Odstawić do lodówki na kilka godzin aby wszystko dobrze stężało. ***Do masy galaretkowo-jogurtowej nie dodawałam już cukru bo jak dla mnie jest wystarczająco słodka ale jeśli ktoś woli bardziej słodkie można sobie dosłodzić
Monia miesza i gotujeakurat był sezon na rabarbar mogłam je sprawdzić;) Tak nam zasmakowało, że teraz w sezonie piekę je przynajmniej raz w roku. Biszkopt jest puszysty, masa rabarbarowa słodko - kwaśna i do tego mleczna warstwa z truskawkową nutą. Biszkopt: 3 duże jajka, 1/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2/3 szklanki mąki, 1 łyżka octu. Białka ubić(...)Piec ok. 40min. w 180st. Ostudzić. Masa rabarbarowa: 1/2 kg rabarbaru, 2 galaretki agrestowe, 3/4 szklanki cukru. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Rozgotować w 1/2 szkl. wody z cukrem. Wsypać galaretki, dobrze wymieszać i lekko przestudzić. Tężejące wylać na ciasto. Ostudzić.Pianka: 1 dowolna galaretka (u mnie truskawkowa), 1 Śnieżka, 200 ml mleka
Z miłości do słodkościdwóch zaproszeniach. Drugie związane jest z pysznym, klasycznym włoskim deserem, który przygotowałam w oparciu o pierwszy ebook pobrany przez stronę smakjezyka.pl . "Klasyczna panna cotta z kokosowo-truskawkowym musem" Składniki: 500 ml tłustej śmietany 150 g cukru pudru 3 płatki żelatyny 1 laska wanilii około 20 truskawek (u mnie mrożone) 8 łyżek mleczka kokosowego light Przygotowanie: Żelatynę moczymy(...)doprowadzić masy do wrzenia. Następnie łączymy żelatynę ze śmietaną, cały czas mieszając do dokładnego połączenia. Przekładamy nasz deser do wybranych szklaneczek (dobrze jest przetrzeć masę przez sitko), zostawiając miejsce na kokosowo-truskawkowy mus. Panna cottę wstawiamy do lodówki do stężenia (na około 4-5 godzin). Przed podaniem przygotowujemy mus. Do misy blendera wlewamy mleczko kokosowe i wkładamy na wpół rozmrożone
Słodkie okruszkiżółtka 1/2 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa serowa: 1,2 kg sera białego 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 3 żółtka 1 szklanka cukru 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy olejek migdałowy Pianka: 7 białek 7 łyżek cukru kisiel truskawkowy Dodatkowo: 1 słoik dżemu truskawkowego, ( może być ale nie musi) Wykonanie: 1. Ciasto kruche(...)zamrażarki na ok. 30 minut. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy na tarce pierwszą jasną część, na to dajemy cienką warstwę dżemu truskawkowego, a na dżem ścieramy ciemne ciasto. 2. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w blenderze i miksujemy kilka minut, aż masa będzie zupełnie gładka, można tradycyjnie mielić ser w maszynce, ale schodzi dużo więcej czasu. Gotową
Apetyczna babeczka