masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:43/167)

Lody domowe truskawkowe i śmietankowe 105

muszę przyznać ,że się nie zawiodłam. Lody wyszły pyszne i wprost aksamitne. Skorzystałam z dwóch przepisów: na lody śmietankowe (przepis z jajkami), który znalazłam w sieci oraz na lody truskawkowe (przepis bez użycia jajek, dostarczony z urządzeniem). LODY DOMOWE   LODY ŚMIETANKOWE Składniki: 1 szklanka mleka 3,2% 330 ml śmietany 30% 2/3 szklanki cukru 4 żółtka 2/3 szklanki śmietany(...)gotujemy aż mieszanina zacznie lekko gęstnieć i osiągnie konsystencję rzadkiego kremu. Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie dodajemy śmietanę 18%. Tak przygotowaną masę przelewamy do urządzenia do lodów i dalej postępujemy według instrukcji urządzenia LODY TRUSKAWKOWE Składniki: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka mleka 150 g truskawek  Przygotowanie: Truskawki myjemy, pozbywamy je szypułek, a następnie

Bon appetit mon amie
Ciasto z jabłkami i ptasim mleczkiem 904

dodawać po łyżce budyniu. Żelatynę rozpuścić, ostudzić i dodać powoli do masy. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Wyłożyć na przestudzoną masę jabłkową. Schłodzić. Ptasie mleczko:3 białka, 2 łyżki cukru, dowolna galaretka (u mnie truskawkowa).Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Galaretkę dodać do ubitych białek. Chwilę

Z miłości do słodkości
Petit fours 208

sztuk:4 jajka 8 łyżek cukru 4łyżki gorącej wody 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa:1 opakowanie surowego marcepanu (250g) 1 duży kieliszek wiśniówki szklanka dżemu truskawkowego 3 mleczne czekolady biała czekolada do dekoracjiPetitit fours - to nic innego jak przepyszna krajanka z dodatkiem marcepanu i dżemu owocowego, oblana mleczną czekoladą. Mąkę przesiać

Świat Ciasta
Ciasto z budyniem i musem truskawkowym 124

Składnkiki: biszkopt 2 jajka 1/3 szklanki cukru 50 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej masa  2 budynie waniliowe 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru mus 400 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty

magiczna kuchnia Kasi
Sorbet truskawkowy 142

Wystarczy zamienić je w sorbet. Sorbet truskawkowy możemy przyrządzić bez względu na porę roku. Możemy użyć zarówno świeżych owoców jak i mrożonych po sezonie letnim. Polecam przepis na sorbet truskawkowy. Jest tak prosty w przyrządzeniu, że nawet kulinarny laik wykona je wyśmienicie. Co najważniejsze sorbet przygotujemy również bez specjalnej maszyny do mrożenia. Składniki: 800g truskawek 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki(...)zamrażalnika na 3-4 godziny. Po tym czasie wyjmij sorbet i ponownie zmiksuj całość blenderem. To nada puszystości i lekkości naszemu deserowi. Ponownie masę wstaw do zamrażalnika na ok 3-4 godziny. Artykuł Sorbet truskawkowy pochodzi z serwisu FoodMagazine.pl - przepisy kulinarne

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Quiche ze szpinakiem, serem, pomidorkami i szynką serrano 286

ogniu, aż woda odparuje. Ostudzić.Do ostudzonego szpinaku dodać jajka, śmietankę, parmezan, szczyptę oregano i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotową masę przełożyć na przestudzone ciasto. Na wierzch ułożyć pokrojoną szynkę serrano, przekrojone wzdłuż pomidorki truskawkowe i pokruszony ser feta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) przez około 30 minut, aż jajka się zetną. Smacznego

Oryginalny smak
BANANOWIEC Z GALARETKĄ – bez pieczenia 335

fajnie orzeźwiające. Takie ciasto, które jest idealne na upale dni, które mamy za oknem! Herbatniki pokryte masą bananową i galaretką są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie pop dokładkę! Ps. ja do zalania użyłam galaretki truskawkowej , Wy śmiało możecie zrobić ze swoją ulubioną – brzoskwiniową, cytrynową czy też agrestową – każda sprawdzi się idealnie(...)masło ( miękkie ) – 250 g * cukier puder – 4 łyżki DODATKOWO: * banan * galaretka truskawkowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, odstawiamy do tężenia. Miękkie ( koniecznie! ) masło ucieramy z cukrem, dodajemy rozgniecione widelcem miękkie banany i miksujemy na gładką masę ( jeśli masa nie chce się zrobić kremowa ucieramy nad kąpielą wodną ). Do masy wlewamy tężejące

Ostra na Słodko
Ciasto na zimno z truskawkami i kaszą jaglaną 399

prawda sezon na truskawki ma się już ku końcowi mam dla Was jeszcze jeden truskawkowy przepis;)) Pyszne ciasto na zimno wyglądem przypominające sernik, jednak z serem nie mając nic wspólnego:) Zamiast sera w masie natomiast znajdziemy odrobinę bardzo zdrowej kaszy jaglanej i sporo truskawek:)  Spód: 100g herbatników maślanych,  70g masła lub margaryny. Herbatniki zmiksować w blenderze na pył(...)Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21 cm. Masa: 1/2 szklanki kaszy jaglanej,  1/2 szklanki cukru,  300 ml śmietanki 30%,  szklanka wrzątku,  szczypta soli,  1/2 szklanki jogurtu naturalnego,  laska wanilii,  1 i 1/2 łyżeczki żelatyny,  500 g truskawek,  galaretka truskawkowa. Kaszę zalać wrzątkiem wraz ze szczyptą soli. Gotować na małym

Z miłości do słodkości
Dżem truskawkowy z chia, bez cukru 142

Sezon truskawkowy uważam oficjalnie za otwarty! Dzisiaj świetny dodatek do deserów, naleśników, gofrów, ciast – dżem truskawkowy bez cukru, za to z szałwią hiszpańską (chia). Konsystencję dżemu możecie sami tworzyć w zależności od ilości dodanych nasionek chia czy też zblendowania truskawek, jeśli lubicie idealnie gładkie dżemy. Jeśli z jakiś względów musicie unikać dodatku cukru, a lubicie omlet czy też naleśniki(...)agawy (opcjonalnie) Wykonanie Truskawki myjemy i kroimy w drobniejsze kawałki. Truskawki gotujemy ok 10 min. Wyłączamy truskawki i czekamy aż masa trochę ostygnie. Dodajemy ewentualne słodzidło. Dodajemy nasiona chia. Mieszamy. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/dzem-truskawkowy-chia/ BosowKuchni Artykuł Dżem truskawkowy z chia, bez cukru pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sernik owocowy siostry Anastazji 911

wanilinowy i budyń. Dobrze wymieszać i lwać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Gdy budyń ostygnie , utrzeć miękkie masło i połączyć z budyniem. Masa owocowa: 1 kg truskawek ( mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 3 galaretki truskawkowe Wykonanie: Duże truskawki kroimy na ćwiartki , małe na pół. Wsypać d garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu . Gdy uzyskamy mus , dosypać

Słodkości i nie tylko
Truskawkowa kostka 365

nadzieję, że tym ciastem zachwycicie się tak jak my :) Biszkopt z kremem śmietankowym, podłużne biszkopciki, galaretka z truskawkami i truskawkowa pianka :-) Już sam opis zachęca do zrobienia, a zdjęcie utwierdza w przekonaniu, że warto :) To jak, kto z Was je zrobi? :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)opcjonalnie) + 200 g podłużnych biszkoptów Śmietanę chwilę miksować, dodać mascarpone, cukier puder i zagęszczacz do śmietany, ubić na sztywno, wyłożyć na wystudzony biszkopt. Na masę śmietankową wykładać podłużne biszkopty, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce. Galaretka truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, dodać zamrożone truskawki i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę

Domowa cukiernia Ewy
Deser truskawkowy bezglutenowy 105

Poniższy deser będzie idealny dla osób, które nie tolerują glutenu. W smaku i konsystencji przypomina budyń. Deser truskawkowy jest lekko słodki, kremowy i naprawdę pyszny!   Składniki na 4 mniejsze porcje: 200 g mrożonych/świeżych truskawek 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru, np. brązowego 4 łyżki surowego ryżu basmati ½ szklanki przegotowanej wody do dekoracji: świeże truskawki Co najmniej 1 godzinę(...)koniec truskawki przelać przez sito i pozbawić pestek. Zmiksowane truskawki (3-4 łyżki pozostawić do dekoracji!) wlać do mleka. Wymieszać. Przygotowaną mleczną masę przelać do pucharków/literatek. Ostudzić. Przed podaniem udekorować pozostawionym sosem truskawkowym i ewentualnie świeżymi truskawkami

Ugotować
Śmietanowiec z galaretką i białą czekoladą 289

niedzieli :) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej szczypta proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 300 ml śmietanki 30 - 36% 2 opakowania galaretki (np. truskawkowej) Polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady 1 łyżka masła 3 łyżki mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy(...)pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa śmietanowa: Galaretki wysypujemy do miski, zalewamy połową objętości wody podanej w przepisie na opakowaniu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie do lodówki, aby delikatnie zgęstniała. Śmietanę ubijamy mikserem

W kuchni Katie
Walentynkowy tort serce 152

mocna słodka herbata- 5 łyżek kakaoNa kremy:- 1 litr śmietany 30%- opakowanie fixu do bitej śmietany- 4 łyżeczki cukru pudru- opakowanie fixu truskawkowego do bitej śmietany Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Mąkę przesiać razem z kakao i dodawać po trochu do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Gotową masę przelać do formy (metalową formę wykładamy papierem do pieczenia(...)plasterki banany, skrapiamy je cytryną żeby nie ściemniały i nakładamy porcję kremu. Podobnie postępujemy z drugim blatem (część śmietany zostawiamy do ozdobienia wierzchu tortu). Pozostałą śmietanę ubijamy z fixem truskawkowym i pozostałym cukrem, po czym wykładamy krem na wierzch i boki tortu. Dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i ewentualnie czekoladowymi serduszkami

W poszukiwaniu inspiracji
Biszkopt śmietanowo-truskawkowy 108

Dzień Dziecka delektowaliśmy się takim oto biszkoptem z masą śmietanowo-galaretkową i dużą ilością truskawek. Ciasto najbardziej smakowało 5-letniemu Szymonowi, najmłodszemu uczestnikowi wczorajszej grillowej imprezy. Aż miło było patrzeć, jak pałaszował kolejne porcje, a to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: Biszkopt • 6 jajek • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Częściowo tężejące roztrzepać mikserem. Wymieszać z 450 ml ubitej śmietany. Dodać pokrojone truskawki. Część truskawek zostawić na wierzch ciasta. • Masę wylać na biszkopt. Przykryć drugim blatem i nasączyć sokiem z cytryny. • Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. • 250 ml śmietany ubić, dodać tężejącą galaretkę i roztrzepać mikserem. Wylać na biszkopt

To co kocham