szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 500 ml śmietany 36% 200 g mascarpone 6 łyżek cukru pudru Dodatki : 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka agrestowa 30 dkg truskawek kilka listków mięty 50 g startej czekolady Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać roztopione(...)gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia, a potem wstawić do lodówki do zastygnięcia. Gdy galaretki będą już zastygnięte wymieszać je łyżką, tak aby powstała galaretkowa masa. Ciasto przekroić za pomocą dużego ostrego noża na pół i przełożyć połową masy. Położyć na wierzch drugą część biszkoptu i rozsmarować na nim resztę masy. Na wierzchu śmietany ułożyć poprzekrajane truskawki
Gosia gotujePyszne tartaletki z kruchego ciasta z dżemem truskawkowym, serkiem mascarpone i świeżymi truskawkami. Warto je upiec w sezonie truskawkowym, bo cieszą oko, są delikatne w smaku i błyskawicznie znikają ze stołu:) Polecam. Składniki na ciasto kruche: 450 g mąki pszennej; 220 g margaryny; 120 g cukru pudru; 5 żółtek; 1 opakowanie cukru waniliowego (16g); 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)śmietanę ubić na sztywno z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i wymieszać, by się składniki połączyły. Masy nie należy długo mieszać, gdyż lubi się zwarzyć. Dodatkowo: świeże truskawki do dekoracji; dżem truskawkowy; galaretka truskawkowa; Truskawki umyć i pokroić na plasterki. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Upieczone i wystudzone tartaletki posmarować
In my kitchentych, którzy tak jak my mają bzika na punkcie tych kwiatków... lub bez tej fanaberii :) W sklepach pełno polskich truskawek gruntowych, najlepszych na świecie, więc jako dodatek koniecznie sos truskawkowy :) Deser możecie przygotować w tortownicy lub tak jak my w małych foremkach, które przed napełnieniem można polać płynnym olejem kokosowym, co ułatwi wyjęcie serniczków przed podaniem. Z nazwy jest(...)pozostałą wymieszaj z masą białą. Do tortownicy lub silikonowych foremek wylej białą masę, wstaw do zamrażarki na 10 minut. Na wierzchu wylej masę zieloną, wstaw do lodówki do stężenia na ok. 4 godz. Przed podaniem polej musem truskawkowym
SzczyptaSmaQdziesięciu minutach miałam gotujące się owoce z przyprawami. Powoli truskawki zaczęły się rozpadać, tworząc niezwykle aromatyczną, intensywnie czerwoną masę. Pachniało w całym domu! Po dwóch dniach gotowania uzyskałam naprawdę wspaniały dżem - o cudownym kolorze, który mnie bardzo zaskoczył, bo domowe dżemy truskawkowe były zawsze takie różowawe i bez wyrazu. Ten ma cudownie głęboki kolor, który aż zachęca do zanurzenia łyżeczki(...)prostu bosko, a smakuje jeszcze lepiej - truskawki podbite przyprawami, dzięki dodatku soku z cytryny całość ma wyważony, przyjemnie słodki smak. Koniecznie musicie spróbować, póki jeszcze można kupić truskawki!Dżem truskawkowy z wanilią, cynamonem i goździkamiSkładniki:(na 350 ml dżemu)900 g truskawek300 g cukrusok z 1/2 cytrynyziarenka z 1 laski wanilii1/4 łyżeczki mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździkówTruskawki umyć, odciąć szypułki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMocno czekoladowe z kwaskowo-słodkim truskawkowym pudrem. Idealny pomysł na małą pralinkową przekąskę :) Składniki: (na około 10-15 sztuk) 150 g gorzkiej czekolady ja użyłam 78% kakao 50 g mlecznej czekolady 70 g śmietany kremówki łyżka whisky pół szklanki suszonych truskawek 1-2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: 1. Kremówkę zagotować 2. Dodać czekolady i rozpuścić je w kremówce. 3. Dodać(...)Odstawić masę do ostygnięcia na całą noc bądź na kilka godzin do lodówki. Masa znacznie zgęstnieje. 5. Ze zgęstniałej masy formułować kuleczki. 6. Truskawki rozdrobnić na proszek dodać cukier puder, dokładnie wymieszać. 7. Gotowe pralinki obtaczać w truskawkowym pudrze. Smacznego
KreatywnePinymasła 120 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej na piankę truskawkową: 350 ml śmietanki kremówki 400 dżemu truskawkowego -najlepiej domowego z całymi truskawkami łyżka żelatyny Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać żółtka. Kiedy masa będzie utarta dodać ser, budyń i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie ale krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą(...)zapiąć obręcz, wyścielić boki folią spożywczą. Połowę dżemu zmiksować blenderem na mus. Drugą połowę odłożyć do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno. Zmiksować z musem truskawkowym i żelatyną. Wylać do tortownicy najpierw wokół sernika a później na wierzch. Górę udekorować pozostałym dżemem. Wstawić do lodówki, żeby stężało
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakokosowych niesłodzonych 250 ml mleka 3 duże łyżki dżemu truskawkowego Polewa: 180 g masła osolonego 50 ml mleka 3 łyżki kakao 200 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wiórki kokosowe. W osobnej większej misce ucieraj mikserem na średnich obrotach masło z cukrem, jak masa zrobi się kremowa dodaj jajka i dalej ucieraj. Stopniowo(...)ciasto i ostudź. Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej wymieszaj masło, mleko czekoladę i kakao na gładka masę. Zdejmij ją z ognia i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej. Ostudzone ciasto przetnij poziomo na pół i posmaruj dżemem truskawkowym, na to nałóż 1/3 porcję polewy czekoladowej i przykryj górną częścią ciasta. Całe ciasto posmaruj resztą polewy i schłodź
Niezły MłynekSKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej): 750 g twarogu naturalnego z wiaderka (użyłam "Delfiko") 250 g mascarpone 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu (proszek, 40 g) 1,5 szklanki cukru 4 duże jajka 1 łyżka esencji waniliowej SKŁADNIKI NA PIANKĘ TRUSKAWKOWĄ(...)każdym dodaniu. Wylej masę na schłodzony spód i wstaw torownicę do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz sernik jeszcze przez 75 minut . Upieczony sernik pozostaw w piekarniku z całkowicie otwartymi drzwiczkami do ostygnięcia. PIANKA TRUSKAWKOWA: Truskawki zbledniej
Słodko-Słony Świat Ilonybudyniu waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii 250 g Nutelli Dodatkowo: 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego owoce do ozdoby Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciastka, Nutellę i masło wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania jednolitej masy ciasteczkowej. Dno tortownicy o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczkami dokładnie wylepiamy dno tortownicy. Wkładamy
Mania Gotowaniadawna w szafce pianki, zyskały drugie życie ;) Składniki: Spód 3 szklanki zmielonych ciastek/herbatników pół szklanki roztopionego masła Masa 100g pianek marshmallow 2 szklanki śmietanki 30% szklanka mleka 2,5 łyżeczki żelatyny łyżka cukru pudru Galaretka 1 galaretka truskawkowa kilka truskawek ( opcjonalnie ) Przygotowanie: Zmielone ciastka/herbatniki ( u mnie mieszanka ciastek i herbatników ) łączymy z płynnym masłem i mieszamy, najlepiej ręką, delikatnie
NiePieprz.plKiedy galaretka będzie już w początkowych etapach "ścinania" i będzie zimna, wlewamy ją stopniowo do kremówki, cały czas miksując. Tak powstałą masę wylewamy na pierwszą część biszkoptu. Przykrywamy drugą połówką. Wierzch: truskawki/ananasy/porzeczka etc. 2 galaretki truskawkowe lub z owoców leśnych 3 1/4 szklanki wody Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Czekamy do pierwszych etapów "ścinania". Tak tężejące galaretki wlewamy
Kuchnia smakówTruskawkowego szaleństwa ciąg dalszy ;) Tym razem zapraszam na pyszny, baardzo puszysty omlet w nadziany masą mascarpone i truskawkami. Oczywiście truskawki możecie zastąpić jagodami lub poziomkami. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 1 porcję: 2 jajka szczypta soli 1 łyżka mleka 1 łyżka mąki masło do wysmarowania patelni 2 łyżki mascarpone 1 łyżka drobnego cukru 6 truskawek CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM
My Culinary Artkrem 200 g serka homogenizowanego waniliowego cukier waniliowy 250 ml śmietanki 36% 50 dag truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej przepis Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Masę rozsmarowujemy na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.C. W czasie kiedy ciasto się piecze rozpuszczamy galaretkę według
Smakowite Danialaski wanilii dodatkowo: 500 g truskawek 2-3 łyżki dżemu truskawkowego Przygotować waniliowy krem: Mleko zagotować z wanilią. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki i dokładnie zmiksować. Ciągle mieszając wlewać powoli ciepłe mleko. Następnie przelać całość do rondelka i nadal mieszając podgrzewać, aż krem zgęstnieje. Przelać
wyzwania kuchennemasła w temperaturze pokojowej 2 łyżki cukru kilka kropli aromatu waniliowego/wanilia 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania 3 łyżki dżemu truskawkowego niskosłodzonego 2 łyżki płatków migdałów Mieszamy masło, cukier, serek i aromat na gładką masę. Następnie dosypujemy mąki, formujemy kulę. Wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Następnie dzielimy ciasto na 10 kulek i wałkujemy, podsypując mąką jeśli się klei
Powiedz dietom niejajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki wody 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki 1,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe + 3 szklanki wrzącej wody Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać wodę, mąkę i proszek. 2. Gotową masę wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną. 3. Piec w temp
A Ty Smakuj Mnie