mogłam się oprzeć by nie zrobić z nich sorbet! Polecam też: sorbet truskawkowy z winem zamiast wody, albo zielony sorbet z melona, lub sorbet jagodowy. Idealny Sorbet truskawkowy „Trzy Znaki Smaku”na upalne dni przygotowałam specjalnie na konkurs „Blog ze Znakiem Smaku”: 1 szklanka Truskawek kaszubskich/ kaszëbskô malëna ChOG 1/3 szklanki cukru 1 łyżka miodu drahimskiego ChOG lipowego(...)powstanie syrop. Odstawiamy do przestudzenia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Truskawki wsypujemy do pojemnika blendera, zalewamy słodkim syropem i dokładnie miksujemy. Przekładamy masę owocową do pojemnika i zamrażamy ok. 5 godzin (mieszamy mniej więcej co godzinę). Sorbet truskawkowy wykładamy do miseczek, ja podałam z listkami mięty. Można dodać bitą śmietanę. The post Sorbet truskawkowy „Trzy Znaki Smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnowy poziom - uwielbiam obserwować, jak maszyna wszystko dokładnie miesza, jak masa robi się coraz bardziej puszysta i całość nabiera tej cudownej, delikatnej konsystencji. A potem wyciągam lody z zamrażarki, zamykam oczy i niemal czuję promienie słoneczne na twarzy (choć później się okazuje, że to tylko lampa). Zrobiłam bowiem lody truskawkowe, i muszę napisać, że są to najlepsze lody, jakie kiedykolwiek(...)wymieszać z truskawkami. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce.Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów. Pod koniec mieszania dodać posiekaną czekoladę. Przełożyć do pudełek do lodów, zamrozić.Smacznego!Jedyna zmiana w stosunku do oryginalnego przepisu to dodatek czekolady - nie mogłam się powstrzymać... W sklepach nie ma lodów truskawkowych z czekoladą, a to naprawdę rewelacyjne połączenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzekoladowy biszkopt, czekoladowa masa, ptasie mleczko, galaretka, a wszystko polane polewą czekoladową, czyli czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada ;)Ciasto wygląda zjawiskowo po przekrojeniu, a do tego nie jest ciężkie w wykonaniu. Polecam szczególnie tym, którzy szukają szerszych pomysłów na to co zrobić z otrzymanym opakowaniem ptasiego mleczka.Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Składniki:Biszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka(...)czekolady gorzkiej100 g czekolady mlecznej4 łyżki cukru pudru2 łyżki żelatynyPolewa:50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej60 g masła2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe1 opakowanie ptasiego mleczkaCzekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Sposób przygotowania:Masa:Śmietankę podgrzać, wrzucić czekoladę i rozpuścić (nie gotować). Po ostudzeniu odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Najlepiej na całą noc.Po tym czasie ubić śmietankę
Słodka Stronakremówki 1/2 szk mleka 3 łyżki żelatyny 1 szk cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej truskawki galaretka truskawkowa Przygotowanie: Herbatniki rozkruszyć w blenderze.Do herbatników dodać letnie roztopione masło i wymieszać.Wyłożyć dno tortownicy i ugnieść.Ułożyć na około tortownicy przekrojone truskawki. Masa jogurtowa:Jogurt zmiksować z cukrem pudrem dodać esencję waniliową wymieszać.Żelatynę namoczyć w mleku ,podgrzać do rozpuszczenia
Ala piecze i gotujeszklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia w razie potrzeby kapka mleka olejek rumowy Masa 2 kubki śmietany 30-stki łyżka żelatyny śnieżka do śmietany 4 łyżki cukru Ponadto 2 łyżki spirytusu dżem truskawkowy tabliczka gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka Wykonanie: Z podanych składników utrzeć biszkopt, w razie potrzeby gdy będzie nie dość wodnisty dodać
Pychotkaaadziecko zaoferowało się, że przyniesie ciasto na piknik z okazji zakończenia roku w przedszkolu. Co zrobić, żeby smakowało rodzicom i podobało dzieciom, które jedzą oczami? Moja propozycja to Pianka truskawkowa na biszkopcie. Nie wymaga dużo wysiłku, a do tego zawsze wychodzi. Jeżeli dzieci będą przy tym pomagać, to proponuję przygotować więcej truskawek niż jest w przepisie, bo szybko znikaja ;-) Biszkopt(...)truskawek Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować 400 g. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (kilka łyżek). Mus truskawkowy lekko podgrzać z sokiem z cytryny i cukrem. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Stopniowo wmieszać serek. Śmietanę ubić, dodać do masy i wymieszać. Masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 120 ml wody, wystudzić. Truskawki pociąć na połówki, ułożyć
Pełny talerzwyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i przekroić na 3 części. Masa śmietanowa: 1 l śmietany 36% 150 g cukru pudru 400 g truskawek zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie) + 50 g wiórków kokosowych truskawki 1/2 galaretki truskawkowej gorąca woda Truskawki umyć i pokroić na małe kawałki Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier
Domowa cukiernia Ewyczubata łyżka cukru. mus malinowy: 250g malin, 2-3 czubate łyżki cukru, galaretka malinowa ( poziomkowa lub truskawkowa). galaretka agrestowa (lub o innym smaku, ale by miała kolor zielony), winogrona. Przygotowanie: Uwaga!!! Moje ciasto jest miękkie. Także jeżeli wolisz bardziej sztywne do masy jogurtowej i musu malinowego użyj po półtora paczki galaretki. Masa jogurtowa: Galaretkę i łyżkę cukru rozpuścić w szklance
W kuchni u MonikiCzas przygotowania: 50 min. (oczekiwanie ok. 6 h)Składniki na tortownicę o śr. 25 cmKoszt przygotowania: 25,00 złSKŁADNIKI na kruchy spód:200 g herbatników maślanych100
kulinarnyJaDziś opowiem Wam bajkę i to nie byle jaką bajkę. W tej bajce delikatny biszkopt spotyka mus truskawkowy, który romansuje z kremem karpatkowym, a zazdrosne biszkopciki próbują ich rozdzielić, ale pojawia się czekolada i zgrabnie oblewa całość. :) Biszkopt: 4 jajka 130 g cukru 90 g mąki 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek(...)ubijamy na sztywno. Do piany, wsypujemy partiami cukier. Następnie, kolejno dodajemy żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i połączyć ( można mikserem na najniższych obrotach). Na koniec dodać łyżkę wody. Wymieszać. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 4-5 łyżek cukru 4 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli
Cynamonowe szczęściebrzoskwinie (świeże) listki świeżej mięty Sposób przygotowania: 1. Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę maślanych herbatników. 2. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy jak na opakowaniu. 3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i stawiamy na małym ogniu. Do gotujących(...)sernikową wylewamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą kakaowych lekko je dociskając. Wstawiamy do lodówki na min 30 minut. Po zastygnięciu masy serowej (ja jak widać na zdjęciach troszkę się pospieszyłam) posmarować herbatniki dżemem i wylać galaretkę truskawkową. Na wierzch ułożyć herbatniki maślane (które na początku będą pływać). Ponownie pozostawiamy do zastygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wykładamy
Kuchnia w czekoladzietruskawek . Składniki: biszkopt 4 jajka (rozmiar L) 1/2 szklanki cukru ponad 1/2 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek gorzkiego kakao mus truskawkowy 1/2 kg truskawek bez szypułek 350 ml śmietany 30% sok z połowy cytryny 1/3 szklanki cukru 5 łyżeczek żelatyny do dekoracji polewa czekoladowa Na samym początku przygotować biszkopt. Białka oddzielić(...)pianę. Gdy śmietana będzie już ubita to dodawać do niej po kilka łyżek przestudzonego (nie może być stężony!) musu truskawkowego. Miksować na niskich obrotach. Przygotowany mus lekko schłodzić i na sam koniec wylać na biszkopt. Ciasto umieścić w lodówce. Gdy masa stężeje to przewrócić ciasto do góry nogami i polać roztopioną czekoladą. Ponownie schłodzić i podawać dopiero wtedy, gdy czekolada
Ugotowaćniedzielę postanowiłam przygotować lekki deser mocno truskawkowy! Wygląda okazale, a smakuje jeszcze lepiej. Składniki: Biszkopt • 3 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki mąki pszennej Masa truskawkowo-serowa • 500 g sera mielonego na serniki • 1 kg truskawek • 3/4 szklanki cukru pudru • 6 płaskich łyżek żelatyny Dekoracja • kilkanaście truskawek • 1 czekolada gorzka Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywno, dodać(...)boków posmarowanych olejem. Masa truskawkowo-serowa • 1 kg truskawek obrać z szypułek i zmiksować z cukrem pudrem. • Żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje wstawić do mikrofali na 30 sekund aby się rozpuściła (można też podgrzać w garnku). • W mikserze rozbić biały ser na gładki krem, wlać mus truskawkowy i zmiksować
To co kochamtroszkę chęci, zapraszam :) Jeśli zostanie Wam musu i część masy serowej, zróbcie deser, jak ja, zdjęcia poniżej :) biszkopty okrągłe 2 galaretki szafirowe + 375 ml wody kupisz w KLIK 2 galaretki ametystowe + 375 ml wody kupisz w KLIK 1 kg sera mielonego polecam z (KLIK) 3 galaretki truskawkowe + 750 ml wody 50- 60 dag truskawek mrożonych(...)Truskawki przesypuje do miski, rozdzielam jeśli są „sklejone” zalewam gorącymi galaretkami truskawkowymi, które wcześniej rozpuściłam w 3 szklankach wrzątku. Odstawiam aby ostygły. Ser dzielę na połowę. Galaretki szafirowe i ametystowe, rozpuszczam osobno w 375 ml wrzątku, studzę. Gdy są zimne miksuję każdą z połową sera. Wykładam na brzoskwinie masę szafirową, jak zastygnie, wykładam ametystową. Galaretki z truskawkami miksuję
Takie tam pichceniesody 150g cukru 250g dżemu truskawkowego szczypta soli 1 szklanka mleka 100 g rozpuszczonego masła 3 łyżki kakao masa sernikowa: 1 kg twarogu zmielonego 1,5 szklanki
Amatorka kuchenna