sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Masa: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 1 kostka masła 2 galaretki truskawkowe ok 1/2 kg truskawek i jagód Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Zagotowujemy mleko z cukrem
Cynamonowe szczęściegalaretek, na biszkoptach z dodatkiem banana, zasmakuje małym i dużym łasuchom ;) Masy szybciutko tężeją , można dodać inne owoce, lub je pominąć . Taki deser jest dobry o każdej porze roku :) 18-20 biszkopcików okrągłych ( u mnie duo z kakao) kupiłam tutaj (KLIK) 2 galaretki truskawkowe + 250 ml wody 2 galaretki agrestowe +250 ml wody 1 galaretka o smaku(...)agrestowe, rozpuszczam osobno w dwóch garnuszkach, każde w szklance wody(250 ml) odstawiam aby ostygły . Połowę sera miksuję, dodając zimną galaretkę truskawkową, od razu wlewam na biszkopty, tak samo postępuję z galaretką agrestową i drugą połową sera. Wylewam masę zieloną na czerwoną , aby uzyskać „wzorek” delikatnie mącę szpatułkę, aby masy nieco się zmieszały. Mona poczekać aby pierwsza warstwa zastygła( szybko
Takie tam pichcenierobić zupełnie coś innego ;) Składniki: na biszkopt: 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej na masę: 5 dużych łodyg rabarbaru 1 cytryna 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe 1 duży jogurt naturalny około ½ szklanki cukru galaretki na wierzch: 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka wieloowocowa-niebieska Przygotowanie: Białka ubijamy(...)Galaretki mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy rabarbar z cytryną, sok pozostały z duszenia rabarbaru, dosładzamy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy (jeśli będą grudki można całość zblendować). Odstawiamy masę, żeby zaczęła tężeć. Lekko tężejącą masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki. Galaretkę cytrynową i wieloowocową rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Po około
Symfonia smakowaśmietanki 36% 5łyżek cukru pudru 4 łyżki żelatyny ¾ szklanki gorącej wody 40 dag truskawek DODATKOWO: 40 dag truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu
RAROSSAwyłożyć na tortownicę (średnica 22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Utrzeć masło z cukrem i wanilią, dodać 230 g masy kajmakowej i dobrze zmiksować. Ciągle miksując dodać jajka, po łyżce sera i na koniec mąkę. Wyłożyć na upieczony spód i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika(...)przez wsadzenie łyżki drewnianej. Po całkowitym ostudzeniu polać ciasto polewą i posypać stostowanymi płatkami migdałów (zobacz np. tutaj: Przepis na trifle biszkoptowo-truskawkowy) 3. Polewę przygotowujemy mieszając w rondelku – na małym ogniu – pozostałe 170 g masy kajmakowej z 3 łyżkami mleka aż masa zrobi się bardziej płynna. Po zdjęciu z ognia należy mieszając dodać 2 łyżki masła
UgotujmyTo.plpowstanie gładka masa. Serek mascarpone miksujemy w osobnym garnku dodajemy do niego utartą na parze masę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. składniki na wierzch ciasta: ok. 200 g świeżych truskawek 350 ml gorącej wody 1 galaretka truskawkowa dodatkowo: woda różna do nasączenia biszkoptów lub zimna woda wymieszana z cukrem i cytryną wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniadelikatnie łyżką.Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wylewamy około 2 łyżek masy, w niewielkich odstępach.Pieczemy około 5-6 minut w piekarniku rozgrzanym do 200`C. Po wyjęciu z piekarnika lekko zginamy w pół. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Gotowe placuszki smarujemy z jednej, wewnętrznej strony dżemem truskawkowym, a następnie wyciskamy w środek za pomocą szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki
Słodkie Przyjemnościmnie to był piernik) 150 g masła masa serowa : 500 g twarogu (ale nie serka z wiaderka!!!) 135 g białej czekolady 135 g jogurtu 1 laska waniliowa skórka z 1 cytryny 90 g cukru wierzch: 100 g białej czekolady 300 g śmietany 22% 120 g śmietany 36% dekoracja: 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie: spód: Herbatniki/pierniki kruszymy i łączymy z roztopionym(...)minut. wierzch: Łączymy obydwie śmietany i miksujemy z ciepłą rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Masę przelewamy na upieczony ciepły sernik, który ponownie wstawiamy do piekarnika na 7 -10 minut. Pu upieczeniu studzimy i wstawiamy do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w wodzie wylewamy na dno miski,a po zastygnięciu wycinamy z niej serduszka foremką do ciastek. Serduszkami oraz startą
Bon appetit mon amieobrane kawałeczki pomarańczy, wtykając gdzieniegdzie listki świeżej mięty.Całość posypujemy odrobiną startej białej czekolady. Dodatkowo: 2 pomarańcze 1 szklanka musu truskawkowego kilka gałązek świeżej mięty 2 łyżki białej czekolady startej na tarce Każdy blat smarujemy najpierw musem, a potem masą. Musu użyłam zamiast ponczowania blatów biszkoptowych.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Obok mojego tortu widać mniejszy torcik, który zrobiłam przy okazji
Blondynka Gotujemisie miksera rozcieramy masło (w temperaturze pokojowej). Na niskich obrotach miksera stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ubite jajka oraz budyń truskawkowy. Na koniec stopniowo i bardzo powoli dodajemy spirytus i sok z cytryny ( KONIECZNIE W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!- inaczej masa może się zważyć)- można pominąć.Przed nałożeniem na tort zalecam schłodzić w lodówce :)Bon Appetit
Pudełko rozmaitościustach. Zapraszam. SKŁADNIKI Na biszkopt: 8 żółtek 100 g cukru 4 białka 80 g mąki pszennej 20 g maki ziemniaczanej szczypta soli Masa: 1/2 l śmietany kremówki najlepiej 30% 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe fix do ubijania śmietany Dodatkowo 1 galaretka truskawkowa. smażone jabłka czarna i biała polewa do ciast WYKONANIE Najlepiej wcześniej przed pieczenie przygotować(...)przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Ubijając dodajemy po jednym żółtku. Masa ma być pulchna i puszysta. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok 28 x34 cm, wyrównujemy i pieczemy
W kuchennym oknie Ewyjajka • 4 pełne łyżki mąki pszennej • ½ pełnej łyżki mąki ziemniaczanej • ¾ szklanki cukru, w tym cukier waniliowy • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: • 1 budyń waniliowy z cukrem • 2 szklanki mleka • 200 g masła Wierzch: • 2 galaretki truskawkowe • 3 szklanki wrzątku • 500 g mrożonych (lub świeżych) truskawek Sposób przygotowania: 1. Upiec biszkopt według tego przepisu , ale z podaną
W mojej kuchnijajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia sól szczypta Masa śmietankowa 500 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać
Ala piecze i gotujeosób będących na diecie. Jednakże należy pamiętać, że nie wolno spożywać zbyt dużych ilości nasion chia! Więc moja dzisiejsza propozycja na śniadanie z nasion chia, to proste placki z truskawkową salsa. Składniki: -> 1 ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej -> 2 łyżeczki proszku do pieczenia -> ½ łyżeczki sody -> 2 łyżki nasion chia -> 1 łyżka miodu ( bądź cukru(...)misce. Wbijamy jajko, zalewamy mlekiem z dodatkiem miodu. Pozostało jeszcze dodatnie ekstraktu waniliowego oraz szczypty soli. Wszystko łączymy w jedną masę. Smażymy na rozgrzanej patelni kilka minut z każdej strony. W propozycji podania: salsa truskawkowa Salsa: 300 g świeżych truskawek Sok z połowy limonki Szczypta chilli Garść świeżej mięty 1 łyżeczka miodu Teraz należy przygotować salsę
Jedz zdrowo żyj zdrowo!składniki masa owocowa * 1 szklanka zmiksowanych z cukrem owoców (truskawki, jagody, maliny, morele) * 250 ml śmietany 30% * 1 galaretka truskawkowa * 3 łyżeczki żelatyny galaretka z owocami * truskawki * jagody * maliny * morele * galaretka cytrynowa spód * mieszanka owoców * galaretka agrestowa wierzch * 250 ml śmietany 30% * 250 g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * 2 banany * masa marcepanowa różowa, naturalna i zielona lub brązowa
Mix smaku