mnie to był piernik) 150 g masła masa serowa : 500 g twarogu (ale nie serka z wiaderka!!!) 135 g białej czekolady 135 g jogurtu 1 laska waniliowa skórka z 1 cytryny 90 g cukru wierzch: 100 g białej czekolady 300 g śmietany 22% 120 g śmietany 36% dekoracja: 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie: spód: Herbatniki/pierniki kruszymy i łączymy z roztopionym(...)minut. wierzch: Łączymy obydwie śmietany i miksujemy z ciepłą rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Masę przelewamy na upieczony ciepły sernik, który ponownie wstawiamy do piekarnika na 7 -10 minut. Pu upieczeniu studzimy i wstawiamy do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w wodzie wylewamy na dno miski,a po zastygnięciu wycinamy z niej serduszka foremką do ciastek. Serduszkami oraz startą
Bon appetit mon amieobrane kawałeczki pomarańczy, wtykając gdzieniegdzie listki świeżej mięty.Całość posypujemy odrobiną startej białej czekolady. Dodatkowo: 2 pomarańcze 1 szklanka musu truskawkowego kilka gałązek świeżej mięty 2 łyżki białej czekolady startej na tarce Każdy blat smarujemy najpierw musem, a potem masą. Musu użyłam zamiast ponczowania blatów biszkoptowych.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Obok mojego tortu widać mniejszy torcik, który zrobiłam przy okazji
Blondynka Gotujemisie miksera rozcieramy masło (w temperaturze pokojowej). Na niskich obrotach miksera stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ubite jajka oraz budyń truskawkowy. Na koniec stopniowo i bardzo powoli dodajemy spirytus i sok z cytryny ( KONIECZNIE W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!- inaczej masa może się zważyć)- można pominąć.Przed nałożeniem na tort zalecam schłodzić w lodówce :)Bon Appetit
Pudełko rozmaitościustach. Zapraszam. SKŁADNIKI Na biszkopt: 8 żółtek 100 g cukru 4 białka 80 g mąki pszennej 20 g maki ziemniaczanej szczypta soli Masa: 1/2 l śmietany kremówki najlepiej 30% 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe fix do ubijania śmietany Dodatkowo 1 galaretka truskawkowa. smażone jabłka czarna i biała polewa do ciast WYKONANIE Najlepiej wcześniej przed pieczenie przygotować(...)przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Ubijając dodajemy po jednym żółtku. Masa ma być pulchna i puszysta. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok 28 x34 cm, wyrównujemy i pieczemy
W kuchennym oknie Ewyjajka • 4 pełne łyżki mąki pszennej • ½ pełnej łyżki mąki ziemniaczanej • ¾ szklanki cukru, w tym cukier waniliowy • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: • 1 budyń waniliowy z cukrem • 2 szklanki mleka • 200 g masła Wierzch: • 2 galaretki truskawkowe • 3 szklanki wrzątku • 500 g mrożonych (lub świeżych) truskawek Sposób przygotowania: 1. Upiec biszkopt według tego przepisu , ale z podaną
W mojej kuchnijajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia sól szczypta Masa śmietankowa 500 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać
Ala piecze i gotujeosób będących na diecie. Jednakże należy pamiętać, że nie wolno spożywać zbyt dużych ilości nasion chia! Więc moja dzisiejsza propozycja na śniadanie z nasion chia, to proste placki z truskawkową salsa. Składniki: -> 1 ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej -> 2 łyżeczki proszku do pieczenia -> ½ łyżeczki sody -> 2 łyżki nasion chia -> 1 łyżka miodu ( bądź cukru(...)misce. Wbijamy jajko, zalewamy mlekiem z dodatkiem miodu. Pozostało jeszcze dodatnie ekstraktu waniliowego oraz szczypty soli. Wszystko łączymy w jedną masę. Smażymy na rozgrzanej patelni kilka minut z każdej strony. W propozycji podania: salsa truskawkowa Salsa: 300 g świeżych truskawek Sok z połowy limonki Szczypta chilli Garść świeżej mięty 1 łyżeczka miodu Teraz należy przygotować salsę
Jedz zdrowo żyj zdrowo!składniki masa owocowa * 1 szklanka zmiksowanych z cukrem owoców (truskawki, jagody, maliny, morele) * 250 ml śmietany 30% * 1 galaretka truskawkowa * 3 łyżeczki żelatyny galaretka z owocami * truskawki * jagody * maliny * morele * galaretka cytrynowa spód * mieszanka owoców * galaretka agrestowa wierzch * 250 ml śmietany 30% * 250 g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * 2 banany * masa marcepanowa różowa, naturalna i zielona lub brązowa
Mix smakunajpierw musi stężeć masa sernikowa, później jeden kolor galaretki i dopiero drugi kolor, ale chyba warto ;) Tym bardziej, że w trakcie można zrobić wiele innych rzeczy ;) Składniki: 500 g serka 'Mój ulubiony', 300 g śmietanki 30%, 1,5 opakowania żelatyny fix do deserów Dr.Oetker , 1 łyżeczka cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru, 1 galaretka truskawkowa Dr.Oetker , 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker(...)Zalewamy tężejącą galaretką cytrynową (galaretka musi być lekko stężała, bo inaczej wyleje się poza określone ćwiartki lub wsiąknie w masę serową). Ciasto chowamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, układamy plasterki truskawek w dwóch pozostałych ćwiartkach i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Ponownie odstawiamy ciasto do lodówki
Aga w kuchnioraz mąki i dodajemy do gotującego się mleka z cukrem. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ucieramy do połączenia się składników. wierzch ciasta: 600 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 szkl wody wykonanie: Truskawki blendujemy na mus, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy galaretki, mieszamy
Domowy Smak JedzeniaNadrabiam truskawkowe zaległości:) Rano była sałatka, teraz przyszła kolej na deser. Lekki biszkopt, waniliowa masa serowa i spora porcja truskawek... Można też upiec większy biszkopt i przełożyć go kremem i truskawkami. Poza tym truskawki możecie zastąpić np. bardziej dostępnymi już malinami, będzie równie smacznie:) Ciasto najbardziej zasmakowało naszemu synkowi, który uwielbia truskawki pod każdą postacią. Biszkopt:3 jajka, 1/2 szklanki(...)temp. 170st-180st. Ostudzić. Krem: 350g waniliowego serka homogenizowanego, szklanka śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru, 750g truskawek, 1/2 cytryny, 2 łyżki galaretki truskawkowej, łyżka żelatyny. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić na 5 minut. Podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Serek homogenizowany zmiksować z cukrem pudrem, skórką oraz sokiem z 1/2 cytryny. Wlać rozpuszczoną żelatynę
Z miłości do słodkościorzeźwiający - doskonały na majówkę. SKŁADNIKI Składniki na spód: 100 g biszkoptów, 60 g masła, 1 łyżeczka kakao Masa serowa: 400 g serka waniliowego, 250 g serka z wiaderka, 4 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki nutelli, 1 łyżka cukru pudru, Dodatkowo: galaretka truskawkowa, truskawki WYKONANIE Spód: Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy szczelnie folią aluminiową. Masło rozpuszczamy, wystudzone mieszamy ze zmielonymi
słodki brateksztywno ze szczyptą soli, dodać do sera, posypać mąką i delikatnie wymieszać łyżką. Wmieszać również ocet. • Masę serową kłaść po łyżce na rozgrzany olej i smażyć z obu stron małe placuszki. Mus truskawkowy • Obrane truskawki zmiksować ze wszystkimi składnikami na gładki mus. • Ilość cukru dodać wg upodobania, bo placuszki
To co kochamszybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą grysikową. Składniki: 2 szkl. cukru 1 kostka masła lub margaryny 2 duże łyżki dżemu (np. truskawkowego, ja najbardziej polecam z czarnej porzeczki) 2 jajka 4 szkl. mąki 2 szkl. mleka 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu przyprawa
kuchcikownianaprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą grysikową.Składniki:2 szkl. cukru1 kostka masła lub margaryny2 duże łyżki dżemu (np. truskawkowego, ja najbardziej polecam z czarnej porzeczki)2 jajka4 szkl. mąki2 szkl. mleka1,5 łyżki kakao1 łyżeczka cynamonuprzyprawa do piernika2 łyżeczki sody oczyszczonejWykonanie:Cukier
kuchcikownia