mascarpone, mała śmietana 30%, 6 mniejszych bananów, 2 kiwi, 250 g truskawek, 2 opakowania cukru waniliowego, galaretka agrestowa i truskawkowa, płatki białej i mleczn ej czekolady. Przygotowanie: Mascarpone miksuję na gładką masę z bananami i śmietaną, dodaję cukier waniliowy. Przygotowuję galaretki (każdą rozpuszczam w 1 szklance wody), wlewam do kwadratowego lub prostokątnego naczynia. Odkładam do stężenia, następnie kroję w kostkę
JejKuchniaserka mascarpone lub innego śmietankowego • 250 ml słodkiej śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru • 2 łyżki żelatyny Masa arbuzowa • 1,5 kg miąższu arbuza bez pestek • wydrążone kulki z arbuza do dekoracji ok. 30 sztuk • 1 galaretka truskawkowa • 3 łyżki żelatyny Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. • Wrzucić żółtka, ubić
To co kochamkokosowe Przygotowanie: Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy mleko, jajko, całość mieszamy. Następnie dodajemy 3 łyżki Stovit „Naturalnie owocowe” w wersji truskawkowej (można użyć dowolnego smaku) i łyżkę jogurtu, wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Masę przekładamy do naczynia do zapiekania. Owsiankę pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut. Przed podaniem na wierzch można
Słodkie okruszkiSkład: cukier*, skrobia ziemniaczana*, barwnik (sproszkowany burak czerwony*, kurkuma mielona*), kwas jabłkowy, aromat truskawkowy, kwas askorbinowy (witamina C). Firma: Amylon (Czechy). Cena: 2-3 zł. Masa netto: 30 g. Przygotowanie: zaw artość torebki zalać 180 ml wrzątku i dokładnie mieszać przez ok. minutę. Spożyć od razu po przygotowaniu. Produkt jest bezglutenowy. Może zawierać śladowe ilości mleka i jaj. Idealny
Qlinarnie i QlinarnieNutri Boost od Russell Hobbs ) i miksujemy na gładki mus. W dużej misce delikatnie mieszamy ubite białka, ubite żółtka, bitą śmietanę i mus truskawkowy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że używamy silikonowej), wypełniamy ją masą. Foremkę owijamy folią spożywczą i wsadzamy do zamrażarki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Wyciągamy z zamrażarki 15 minut przed podaniem
Gotowanie i blogowanieDodać cukier i budyń, dokładnie połączyć. Na samym końcu wbić jajka i zmiksować tylko do połączenia. Dodać kawałki melona, delikatnie wmieszać do masy. Masę serową wylać na przestudzony spód, wyrównać. Za pomocą łyżki wyłożyć puree truskawkowe, tworząc asymetryczne kleksy. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 65-70 minut. Wystudzić. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego
Domowa cukiernia EwySmakują rewelacyjnie! 2. Wersja dla średnio leniwych – jaglany pudding z truskawkami . Przygotujemy jak pannę cottę , ale bez wanilii i przed wylaniem masy jaglanej, wykładamy boki formy silikonowej pokrojonymi truskawkami. Można deser polać sosem truskawkowym lub innym. Nie wymaga dużo pracy, ale trzeba trochę poczekać. 3 . Wersja dla pracusiów: pyszny dżem truskawkowo-bananowy lub truskawkowy . Jeśli
Qlinarnie i QlinarnieKupiłam truskawki na straganie, niestety okazało się, że nie smakują tak jakbym tego oczekiwała. Deszczowa pogoda ostatnich dni sprawiła, że truskawki nie były słodkie i pachnące
Smakowity Blog Kulinarnykostka margaryny, 25 dag 4 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczeniaBeza:4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu2 łyżki mąki ziemniaczanejDodatkowo:słoik dżemu lub konfitury, u mnie frużelina truskawkowa, ale może być wiśnia lub brzoskwinia garść orzechów włoskich od www.Skworcu.com.plMasa budyniowa:1/2 litra mleka1/2 szklanka cukru kryształucukier waniliowy2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej20 dag masła 1. Składniki(...)bezy. Surowe ciasto w formach smarujemy cienką warstwą dżemu. 2. Biała ubijamy na sztywno, do ubitej piany dodajemy cukier i miksujemy razem, na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Masę z białek dzielimy na połowę i wykładamy ją równo na ciasta z dżemem. Orzechy kroimy i posypujemy jedno z ciast to, które będzie wierzchem naszej pychotki.3. Piekarnik rozgrzewamy
Apetyczna babeczkapieczenia 60 ml mleka do dekoracji: 2 łyżki dżemu malinowego 500 g malin [ ja miałam mrożone] 1 opakowanie galaretki truskawkowej Rolada: jajka, cukier, cukier wanilinowy i aromat wymieszać mikserem na gładką masę.Dodać mąkę, zmiksować. Na dużą prostokątną blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia wylać ciasto i równo rozsmarować. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika
Moje domowe kucharzeniecukru wanilinowego - 4 łyżki zimnego mleka Nadzienie tofu - truskawkowe - 100g tofu naturalnego - 2 łyżki dżemu truskawkowego - 1 szklanka cukry pudru W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąka, cukier biały, soda, proszek do pieczenia, sól, cukier wanilinowy, kakao. Dodajemy masełko i mleko, wyrabiamy ciasto rękami. Masa powinna być jednolita, trochę lepka, w formie brązowej kuli. Zawijamy ciacho w folię i chłodzimy
upichconażelatyna- 1 płaska łyżka + 1/3 szklanki wodySos truskawkowy:* truskawki- pół szklanki* skrobia kukurydziana- 1 lekko czubata łyżeczka + 1/3 szklanki wody* cukier- 1 łyżka* sok z cytryny- 1 łyżeczkaSos truskawkowy:Zacząć od zasypania cukrem truskawek i odstawić na 10 minut.Kiedy już truskawki puszczą sok, zmiksować je, dodać sok z cytryny, wstawić na palnik i zagotować.Skrobię wymieszać z wodą i kiedy(...)podgrzewać do rozpuszczenia.Zdjąć z ognia, przestudzić i połączyć z masą serową.Ubić kremówkę i ją również połączyć z masą.Całość przelać do małej, okrągłej formy wyłożonej folią.Porobić kilka kropek z kisielu truskawkowego na wierzchu sernika i porozmazywać w fikuśne kształty.Sernik wstawić do stężenia na kilka godzin.Smacznego
Kraina Miodem PłynącaTakie ciasta często królują w sezonie w moim domu. Lubię patrzeć jak cała moja rodzinka zajada się tym ciastemBiszkoptowe z serem i galaretką SKŁADNIKI:Biszkopt4 jajka4
Kuchnia Danusiłyżek oleju agawa Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao Dodatkowo: mus truskawkowy Orzechy nerkowca zalałam wodą i odstawiłam na noc, by napęczniały. Kruchy spód: Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, nakłułam w kliku miejscach widelcem i wstawiłam na 10 min do lodówki. Następnie ciasto wstawiłam(...)jeżyny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Masę sernikową przełożyłam na wcześniej upieczony spód i wstawiłam do piekarnika na 50 min, temp. 180°C. Czekolada: Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam. Na upieczony i schłodzony sernik wyłożyłam czekoladę oraz mus truskawkowy. Sernik najlepiej smakuje następnego dnia
nietadietaserek waniliowy (np. Danio) 2 garści rodzynek (wcześniej namoczonych) 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 3 galaretki truskawkowe lub brzoskwiniowe Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy partiami cukier i mieszamy aż masa będzie gładka i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość
My simple kitchensoli, 2-3 łyżki kakao, tłuszcz do formy. Masa owocowa: niecały kilogram czereśni, cukier do smaku, trochę wody, ok. 3 łyżeczek mąki ziemniaczanej. Masa śmietanowa: mały kubek śmietany 30% lub 36%, zagęstnik do śmietany o smaku truskawkowym, opakowanie serka mascarpone, cukier puder do smaku. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Połącz obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz(...)Wystudzone ciasto wyjmij z formy i przekrój na pół, tak aby powstały dwa blaty. Blachę ponownie wyłóż papierem do pieczenia. Na dno połóż jeden z blatów. Rozprowadź na nim masę czereśniową (parę połówek owoców można odłożyć do dekoracji). Owoce przykryj drugim blatem. Wierzch posmaruj równą warstwą kremu. Ciasto udekoruj za pomocą szprycy cukierniczej
blog.moje-pasje.infośmietana 36% – 100 ml * nutella – 60 gDODATKOWO : * marmolada truskawkowa – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Białka ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.Wlewamy na blachę ( 22×26 )Pieczemy w 180C przez(...)Nagrzewamy piekarnik na 20C i wkładamy ciasto na ok. 20 minut.Wyciągamy , ostawiamy do ostudzenia.Podpieczone smarujemy marmoladą truskawkową.KREM CYTRYNOWY :Budyń śmietankowy gotujemy na mleku, studzimy,Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem.Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę.Jeśli chcemy masę mocniej cytrynową dodajemy otartą z cytryny skórkę.Żelatynę mieszamy w wodzie , odstawiamy do napęcznienia.Dodajemy
Ostra na Słodkomożna piec na programie góra-dół, bez termoobiegu). Można wstawić do nagrzanego piekarnika, wówczas pieczemy tylko ok.20- 25 minut. Składniki masy: - słoik domowego musu jabłkowego, ok.600g (lub gęste jabłka prażone) - 500ml kremówki 36% - 250g mascarpone - 1 galaretka malinowa lub truskawkowa na 500ml wody (najlepiej bez cukru, wówczas dodajemy ksylitol) - 1 kostka gorzkiej czekolady Galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku, dokładnie rozmieszać
Smaczne Zdrowełyżki cukru 3 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao MASA ŚMIETANOWA 1/2 l śmietany kremówki 30% śmietana Śnieżka 2 śmietanki fix 3 łyżki żelatyny DODATKOWO 30 dag truskawek 3 opakowania galaretki truskawkowej BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i ubić na sztywno, następnie dodać żółtka. Obie mąki wymieszać razem z proszkiem
Gotuję Testujętruskawek mrożonych 2 galaretki truskawkowe 500 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 1 mały dżem truskawkowy 1 gorzka czekolada WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)naczynia, zaś truskawki zblendować na jednolitą masę. Odlać 3/4 szklanki masy i odłożyć. Do pozostałych w blenderze truskawek wlać wcześniej odlany sok i uruchomić urządzenie. Przelać do garnka i zagotować. Wyłączyć palnik i mieszając dodać galaretki. Zostawić do ostudzenia. Ostudzony biszkopt pokroić na 3 oblaty. Dolny posmarować dżemem truskawkowym i ułożyć na nim truskawki. Zalać cienką warstwą tężejącej galaretki (zostawić
Passions hobbies lifeSernik truskawkowy z biszkoptem i dżemem malinowym - swoim wyglądem i smakiem zachwyci gości :) Poniższe ciasto na zimno nie jest za słodkie ani za ciężkie. Jego przygotowanie naprawdę nie jest trudne, jednak wymaga czasu (przygotowanie biszkoptu, stężenie sernika). Spokojnie możecie przygotować je kilka godzin przed podaniem (masa szybko tężeje). Zachęcam do wypróbowania moich innych przepisów na ciasta z truskawkami (np. sernik(...)biszkopt był bardzo mocno zawinięty (dzięki temu podczas krojenia biszkopt się nie rozpadnie). Następnie przygotować różową masę: żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Truskawki pozbawić szypułek, wsypać do blendera, zasypać cukrem i zblendować. Do miski przełożyć twaróg, jogurt oraz mus truskawkowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, np. za pomocą miksera. Na sam koniec wlać rozpuszczoną żelatynę. Ponownie wszystko
Ugotowaćmogłam się oprzeć by nie zrobić z nich sorbet! Polecam też: sorbet truskawkowy z winem zamiast wody, albo zielony sorbet z melona, lub sorbet jagodowy. Idealny Sorbet truskawkowy „Trzy Znaki Smaku”na upalne dni przygotowałam specjalnie na konkurs „Blog ze Znakiem Smaku”: 1 szklanka Truskawek kaszubskich/ kaszëbskô malëna ChOG 1/3 szklanki cukru 1 łyżka miodu drahimskiego ChOG lipowego(...)powstanie syrop. Odstawiamy do przestudzenia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Truskawki wsypujemy do pojemnika blendera, zalewamy słodkim syropem i dokładnie miksujemy. Przekładamy masę owocową do pojemnika i zamrażamy ok. 5 godzin (mieszamy mniej więcej co godzinę). Sorbet truskawkowy wykładamy do miseczek, ja podałam z listkami mięty. Można dodać bitą śmietanę. The post Sorbet truskawkowy „Trzy Znaki Smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnowy poziom - uwielbiam obserwować, jak maszyna wszystko dokładnie miesza, jak masa robi się coraz bardziej puszysta i całość nabiera tej cudownej, delikatnej konsystencji. A potem wyciągam lody z zamrażarki, zamykam oczy i niemal czuję promienie słoneczne na twarzy (choć później się okazuje, że to tylko lampa). Zrobiłam bowiem lody truskawkowe, i muszę napisać, że są to najlepsze lody, jakie kiedykolwiek(...)wymieszać z truskawkami. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce.Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów. Pod koniec mieszania dodać posiekaną czekoladę. Przełożyć do pudełek do lodów, zamrozić.Smacznego!Jedyna zmiana w stosunku do oryginalnego przepisu to dodatek czekolady - nie mogłam się powstrzymać... W sklepach nie ma lodów truskawkowych z czekoladą, a to naprawdę rewelacyjne połączenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzekoladowy biszkopt, czekoladowa masa, ptasie mleczko, galaretka, a wszystko polane polewą czekoladową, czyli czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada ;)Ciasto wygląda zjawiskowo po przekrojeniu, a do tego nie jest ciężkie w wykonaniu. Polecam szczególnie tym, którzy szukają szerszych pomysłów na to co zrobić z otrzymanym opakowaniem ptasiego mleczka.Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Składniki:Biszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka(...)czekolady gorzkiej100 g czekolady mlecznej4 łyżki cukru pudru2 łyżki żelatynyPolewa:50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej60 g masła2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe1 opakowanie ptasiego mleczkaCzekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Sposób przygotowania:Masa:Śmietankę podgrzać, wrzucić czekoladę i rozpuścić (nie gotować). Po ostudzeniu odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Najlepiej na całą noc.Po tym czasie ubić śmietankę
Słodka Strona