pełnoziarniste gofry z mojego przepisu, śmiało mogą równać się smakiem z tymi, które znamy z budek nad morzem. Ja do moich gofrów dodałam jeszcze masę owoców , nieujętych na zdjęciu. Białkowe, pełnoziarniste gofry, z musem truskawkowym i masłem słonecznikowym 100%: - 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 białka jaj - ok. 1/2 szklanki wody/mleka roślinnego - łyżeczka syropu z agawy/stewii - łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki proszku
Pland based fillekostkę, przekładamy do pudełka (jeśli zrobimy małą porcję) i wkładamy do zamrażarki, potem wystarczy je wyciągnąć i wraz ze śmietanką zmiksować na gładką masę, mamy błyskawiczne lody. Polecam też przepis na błyskawiczne lody truskawkowe , przygotowywane z mrożonych truskawek, jogurtu i miodu. Jeśli chcemy zamrozić większa partię owoców to polecam zamrozić pojedyncze owoce (truskawki, maliny, jeżyny) lub pokrojone na kawałki (banany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętakże pięknie prezentował się w przekroju. składniki: masa serowa 1 kg mielonego sera może być z wiaderka 100 g miękkiego masła 5-6 łyżek cukru* 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny mus 400 g rabarbaru 400 g truskawek, moga być świeże lub mrożone 4 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 2 galaretki truskawkowe 4 łyżki cukru* oraz biszkopty do wyłożenia formy(...)chwilę gotować aby rabarbar się ugotował i rozpadł na małe kawałeczki. Garnek zestawić z ognia i zawartość zmiksować na gładki mus. Wsypać galaretki truskawkowe i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Gotowy mus odstawić do wystudzenia. Przygotować masę serową. Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Zostawić na kilka minut aby żelatyna napęczniała
Monia miesza i gotujeroztopi i powstanie jednolita kremowa masa. Dodajemy likier i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Gdy masa zgęstnieje formujemy z niej kulki i obtaczamy je w migdałach. Trufle truskawkowe Składniki: 1/2 szklanki śmietanki kremówki 225 g czekolady 2 łyżeczki likieru truskawkowego (można dodać inny likier np wiśniowy) kakao do obtoczenia Do dzieła!!! Postępujemy(...)masła 2-3 łyżki esencji różanej z tego przepisu wiórki kokosowe lub kolorowy cukier do obtoczenia Do dzieła!!! Postępujemy jak wyżej tylko esencję dodajemy już do przestudzonej masy czekoladowej. Kulki obtaczamy w wiórkach lub cukrze. Schładzamy Smacznego
sierotka maRysia w kuchniTruskawkowy sezon trwa, więc aż szkoda nie zrobić pysznego ciasta. Zastanawiałam się jakie zrobić. Myślałam o dwóch, ale padło na to z ciemnym biszkoptem. Wyszedł torcik, bo biszkopt pięknie wyrósł. Przepis zaczerpnęłam z gazetki Przepisy czytelników nr 6/2016. Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę pod tytułem Truskawkowo mi! Ciasto(...)polecam bo jest pyszne. Biszkopt: 5 jajek 165 g cukru 2 łyżki kakao 120 g mąki 4 g proszku do pieczenia Masa: 200 ml kremówki 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe około 400 g truskawek Biszkopt: białka ubić z cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku, cały czas miksując. Wsypać
Ewusiowe SmakiTruskawkowe szaleństwo trwa. Jest zbyt krótkie żeby z niego nie korzystać. Tym razem zapraszam na sernik bez pieczenia na herbatnikowo orzechowym spodzie z dodatkiem truskawek. Same pyszności. Sernik podany na talerzyku z kolekcji Rajski Ogród z Porcelana Bogucice. Składniki: Spód 100 g kakaowych herbatników typu petitki 100 g orzechów włoskich mielonych 120 g masła Masa serowa 800 g twarożku(...)kremówki 30% (zimna) 70 ml gorącej wody 2 łyżki żelatyny (kopiaste) truskawki 400 ml wrzątku galaretka truskawkowa Przygotowanie: Spód:Herbatniki zmiksować w blenderze. Masło roztopić. W misce wymieszać herbatniki, orzechy wlać ciepłe masła i wymieszać. Masę równomiernie rozłożyć i docisnąć do dna w tortownicy o średnicy 23 cm. Włożyć do lodówki i w tym czasie przygotować masę serową. Masa serowa
Ala piecze i gotujedrożdże świeże 24 g sól 1 łyżeczka ciepłe (nie gorące!) mleko 350 ml cukier 100 g rozpuszczone masło 50 g gotowa masa makowa lub domowej roboty 350-400 g dżem (u mnie truskawkowy, domowej roboty) ok 10 łyżek Na lukier: cukier puder 200 g gorąca woda ok 2 łyżki sok z cytryny 1 łyżeczka lub kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki(...)godziny. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę posypaną mąką, dzielę na dwie części a następnie rozwałkowuję kolejno części w kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto cienko smaruję dżemem a na to masę makową (warstwa ok 0,5 cm). Zwijam w rulon i kroję w paski o szerokości ok 1,5-2 cm Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję
Kuchnia Vikizostały. Samą masę ,,serową" przygotowałam z ugotowanej na mleku kaszy jaglanej, którą zblendowałam z cukrem, jogurtem oraz dodatkiem budyniu i jajka. Najważniejsze, by dobrze ugotować kaszę! Należy ją wcześniej wypłukać lub uprażyć w garnku. W ten sposób pozbywamy się charakterystycznej ,,goryczki", która może zepsuć cały wypiek. Po upieczeniu i ostudzeniu jagielnika, udekorowałam go konfiturą truskawkową i wiórkami kokosowymi. Moja(...)Ciasteczka i płatki zmiksować przy użyciu malaksera na drobny pył. Połączyć w misce z roztopionym masłem. masa jaglana 200 g suchej kaszy jaglanej 3 szklanki mleka 2% 120 g cukru 1/2 opakowania budyniu waniliowego mały jogurt naturalny 1 jajko dodatkowo słoiczek konfitury truskawkowej wiórki kokosowe/płatki migdałów (opcjonalnie) Suchą kaszę jaglaną uprażyć w garnku z grubym dnem do momentu
Kuchnia Elliegęstego, zmrożonego szejka, idealnego dla schłodzenia i orzeźwienia. Jest kremowy, intensywnie owocowy i po prostu pyszny! Jeśli wolicie lody jogurtowe zamroźcie powstałą masę (można użyć maszyny, lub co 30 minut przemieszać całość dokładnie). To co, gotowi na truskawkowe orzeźwienie? Jeśli tak, to zapraszam! Składniki na mrożony jogurt truskawkowy: na 2 porcje 180 g mrożonych truskawek 250 g gęstego jogurtu(...)zostanie gęsty jogurt. Truskawki przekładamy do kielicha miksującego, włączamy funkcję do kruszenia lodu. Gdy truskawki są już zmiksowane dodajemy cukier, jogurt i jeszcze chwilę miksujemy. Gotowe! Masę przekładamy do miseczek i podajemy od razu. Prawda, że proste
Rozpustne gotowanietrzymam ją w rondelku na kuchence i podgrzewam co jakiś czas dodając do niej wodę, żeby nie była zbyt gęsta. Masa musi być gorąca, żeby wafle zmiękły i rolada ładnie się nam zwinęła. Składniki: 1 galaretki truskawkowe 4-5 łyżek kakao 1 margaryna ¾ szklanki cukru 2 paczki herbatników po 250g 3-4 banany 2 paczki wafli tortowych (Podałam
The Sweet Damselzimnego mleka* 2 galaretki truskawkowe* 300 ml wrzątkuPonadto:* około 0,5 kg truskawek* cukier puderWykonanie:Jaja myć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia cukru. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia - przesiać.Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz
kolorowotorcikowomleka, cukru kryształu, cukru waniliowego oraz budyniu w proszku ugotować budyń. Utrzeć masło i powoli połączyć z przestudzonym budyniem. Składniki na masę owocową: 1 kg truskawek (mogą być mrożone); 2-3 łyżki cukru kryształu; 3 galaretki truskawkowe; Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. Owoce rozprażyć w garnku na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać
In my kitchenktóry bardzo odbiegł od głównego tematu na osłodę przed grudniowym szaleństwem zakupowym mam pyszne ptasie mleczko dla miętowych smakoszy. Składniki: na tortownicę o średnicy 24 cm 2 galaretki truskawkowe 400 ml śmietany 30% 50 ml likieru miętowego 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek cukru pudru owoce do dekoracji Wykonanie: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i czekamy(...)minut. W tym czasie do pozostałej części śmietany wsypujemy cukier puder i ubijamy co chwile dodając po łyżce lekko tężejącej galaretki truskawkowej. Pamiętajmy aby wszystko dokładnie rozmieszać tak aby w ptasim mleczku nie pozostały nam grudki galaretki. Gotową masę wylewamy do tortownicy na zastygłe miętowe ptasie mleczko. Gdy wierzchnia warstwa zastygnie można udekorować wierzch owocami lub zrobić dowolna
ciastkarnia na kruchym spodziewody, ostudzić i poczekać ,aż będzie lekko zżelowana. Śmietanę z cukrem delikatnie ubić, do śmietany dodać galaretkę, wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt płynna odstawić na chwilę do lodówki. Wyłożyć na biszkopt. Odstawić do lodówki Warstwa z galaretki: 1 galaretka truskawkowa 1,5 szkl wody Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wody, poczekać aż zacznie lekko tężeć i wyłożyć na zastygniętą
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamasłem, wyklejamy tortownicę ( u mnie 20 cm ). MASA SEROWA: Żelatynę zalewamy odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy cały czas mieszając, studzimy. Ser biały i jogurt grecki miksujemy z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Dodajemy żelatynę i wszystko bardzo dokładnie mieszamy, wylewamy na kruchy spód i odstawiamy do lodówki do stężenia. MUS TRUSKAWKOWY: 3/4 truskawek ( reszta do przybrania ) miksujemy na puree(...)mieszając , studzimy. Do musu dodajemy jogurt oraz żelatynę i wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy na stężałą masę serową. Wstawiamy do lodówki. BIAŁA CZEKOLADOWA: Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ze śmietaną, a następnie przestudzoną wylewamy na stężały mus truskawkowy, Dekorujemy truskawkami i kroimy po zastygnięciu. Smacznego
Ostra na Słodko