masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:13/237)

Serniczek na zimno z jeżynami 190

czerwona ,ja dałam niebieską, o smaku owoców leśnych, ale w połączeniu z sokiem wiadomo, dały kolor bordo. Wykonanie bardzo proste,pamiętać należy, alby serek mascarpone był porządnie schłodzony. Zmiksuj ciasta z rozpuszczonym masłem, powstanie masa. Wylep nią tortownicę. Moja miała średnicę 32 cm, natomiast tortownica Maniusi miała 26 cm, to spora różnica, stąd też..no cóż moje kawałki były dość(...)traktujemy blenderem i podgrzewamy je w garnku, dodajemy napęczniałą żelatynę i rozpuszczamy ją w masie jeżynowej. Ostawiamy na bok, do całkowitego wystudzenia. Po czym dodajemy masę powoli do masy z mascarpone i mieszamy. Przelewamy na spód z ciasteczek i schładzamy w lodówce. Układamy na masie jeżyny lub borówki i wkładamy do lodówki. Sok mieszamy z gorącą wodą i rozpuszczamy galaretkę

Z Kuchni Do Kuchni
Deszczowy maj. I sernik zamiast słońca 148

czego chciałam. Chrupiący, orzechowy spód, słodka, a jednocześnie wyrazista za sprawą cynamonu i goździków masa figowa, a całość zwieńczona cudownie kremowym serem z nutą pomarańczy. Wyszedł dokładnie taki, jak się spodziewałam - pyszny, mazisty, pełen kontrastów, które wspaniale się uzupełniają. Delikatny za sprawą mascarpone, który nadaje sernikom nadzwyczajnej, wyjątkowej struktury. Poezja smaku. Koniecznie spróbujcie, jeśli tylko będziecie mieli pomarańcze i figi.Sernik(...)pomarańczy i goździkami, dodać cynamon. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, lub dopóki większość soku nie odparuje. Ostudzić.Serek utrzeć ze skórką i cukrem na puszystą masę. Dodać mascarpone, zmiksować. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Białka ubić na sztywną masę, partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.Na ostudzony spód wyłożyć masę figową

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny kawowe z krówką 170

Muffinki wyłożyć z formy i ozdobić. Ja roztopiłam kilka krówek i polałam muffinki, posypałam posiekanymi migdałami. Składniki na krem: 1 puszka masy krówkowej (około 560g); 500 g serka mascarpone; Wykonanie: Masę krówkową (o temperaturze pokojowej) zmiksować z serkiem mascarpone na jednolity krem. Gotowym kremem udekorować muffiny.  Odstawić do lodówki do lekkiego schłodzenia

In my kitchen
Piernikowe tiramisu 163

kostkę (ciasto można także pokruszyć). Do 1/2 szklanki gorącej wody wsypujemy kawę, mieszamy i studzimy. Do wystudzonego naparu dodajemy łyżkę likieru migdałowego Amaretto. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder ubijamy krótko mikserem. Masa powinna być gęsta. Przygotowujemy pucharki/szklanki/kieliszki. Na dno każdego z nich wsypujemy trochę rozdrobnionego piernika, polewamy go ok. 2-3 łyżeczkami kawy z dodatkiem likieru. Następnie(...)nakładamy warstwę śmietany z mascarpone, którą przykrywamy piernikiem (nasączonym kawą), a ten z kolei ponownie masą śmietanowo-serową. Powinniśmy zrobić 2-3 takie warstwy na jedną porcję (kończąc masą z mascarpone). Gotowe desery posypujemy kakao wymieszanym z przyprawą do piernika. Aby uzyskać jeszcze bardziej świąteczny akcent możemy wyciąć z kawałka kartonu np. gwiazdkę, położyć ją na wierzchu każdej porcji

MyCookBook.pl
Ciasto podwójnie orzechowe z wafelkami 223

dodatkiem kakao, do tego masa na bazie serka mascarpone utartego z nutellą oraz podprażonymi orzeszkami ziemnymi. Masa przez dodatek nutelli jest dosyć słodka, dlatego drugą masę stanowi m.in kwaśna śmietana wymieszana ze zmielonymi orzechami włoskimi i pokruszonymi wafelkami. Kawałki wafelków oddzielają również obie masy, co daje bardzo przyjemny efekt. Konsystencją ciasto różni się nieco od Mlecznego Wafelkowca . To jest zdecydowanie(...)Biszkopt kakaowy: 4 duże jajka 3/4 szkl. cukru drobnego 3/4 szkl. mąki pszennej 3 płaskie łyżki kakao 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Masa nutellowa: 250 g serka mascarpone 200 g nutelli ( jeśli ktoś nie lubi mocno słodkich ciast, należy zmniejszyć ilość) 50 g orzeszków ziemnych Masa orzechowa: 100 g miękkiego (!) masła 2 żółtka (z dużych

Smaki Na Talerzu
Kokosowe Muffinki - Babeczki Króliczki/Zajączki na Wielkanoc 455

pieczemy ok. 20-25 minut w 160 stopniach.Gdy muffinki ostygną przygotowujemy masę.Śmietankę ubijamy* pod koniec dodając fix i cukier puder. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone i partiami, delikatnie mieszając dodajemy do śmietany. Do masy wrzucamy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.Gotowym kremem smarujemy każdą babeczkę, formując bok każdej na kształt główki króliczka.Wkładamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy

Słodka Strona
Tort czekoladowo- wiśniowy 240

połączenia się składników.  Krem czekoladowo wiśniowy: 300 gram czekolady gorzkiej dobrej jakości 500 ml kremówki 36 % 500 gram serka mascarpone 5 łyżek przesianego cukru pudru 300 gram wiśni zalanych spirytusem (należy to wykonać na tydzień przed robieniem masy, wiśnie zalewamy tak aby alkohol w całości je przykrywał) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić(...)kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. W misce na sztywno ubijamy kremówkę, pod koniec dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Gdy kremówka będzie gotowa dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Następnie do naszej masy dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy. Na sam koniec dodajemy lekko odciśnięte z alkoholu wiśnie, całość mieszamy do połączenia się składników.  Spirytus z wiśni można wykorzystać

Krakowskie smaki Ani
Ciasto Królowa nocy 517

minut. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Rozcinamy na 2 blaty. Krem kajmakowy: ·          500 g serka mascarpone ·          150 g masy kajmakowej (z puszki) ·          100 g białej czekolady Czekoladę łamiemy(...)kawałki, wrzucamy do małej metalowej miski i ustawiamy ją na garnku z lekko gotującą się wodą. W tym czasie w większej misce przez chwilę miksujemy serek mascarpone, po czym dodajemy masę kajmakową i wszystko razem jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy czekolada się rozpuści, mieszamy ją, lekko przestudzamy, dodajemy do masy kajmakowej i miksujemy. Dolną połowę biszkoptu nasączamy połową herbaty z cytryną

Trzeci talerz
Tiramisu 188

Tiramisu to bardzo popularny włoski deser składający się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych w kawie z odrobiną amaretto, przełożonych masą z serka mascarpone, cukru oraz żółtek. Deser po przygotowaniu powinien schładzać się przez kilka godzin, ale gdy spróbujecie tej pysznej serowej masy, to nie wiem czy tyle wytrzymacie :) Ciekawostką dotyczącą tego włoskiego specjału, o której powinniście wiedzieć jest(...)mocnej kawy 4 łyżki amaretto (ewentualnie 3 łyżki wódki + łyżeczka migdałowego ekstraktu) kakao Wykonanie: Żółtka wraz z cukrem ubijamy przez kilka minut w mikserze na gładką, jasną masę. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone, nie przerywając mieszania. Miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Do wystudzonej kawy dodajemy alkohol. Biszkopty zanurzamy pojedynczo na chwilę w kawie i układamy w przygotowanym naczyniu, jeden

MyCookBook.pl
Słodkie środy - Ciasto "Kostka cappuccino" 371

gorzka czekolada - tabliczka 1 masło 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wody gorącej 130 g cukru 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa cappuccino 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 4 łyżeczki żelatyny do deserów 60 g cappuccino 2-3 łyżki cukru pudru Góra ciasta 250 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru(...)pieczenia, ciasto wylewamy i wstawiamy do piekarnika na 170 stopni na 25-30 minut - ciasto ma być suche przy sprawdzaniu patyczkiem. Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa płaty.   Masa: serek mascarpone zmiksować z cappuccino. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej powoli cukier i miksujemy, pomalutku dodajemy żelatynę. Ubitą masę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bezglutenowe tiramisu z cantucci i karmelizowanymi gruszkami 129

ćwiartki  1 filiżanka mocnej kawy 8 cantucci Nutrifree 1 łyżka miodu  20 g masła płatki migdałowe Ubij żółtka z cukrem na kogel mogel. Dodaj mascarpone i wymieszaj. Odstaw masę do lodówki na minimum(...)godziny. Podsmażaj gruszki na maśle kilka minut z obu stron, dodaj miód i skarmelizuj. Każde ciasteczko cantucci nasącz, zanurzając w kawie. W szklaneczce układaj warstwowo cantuccini i przełóż masą z mascarpone. Na wierzchu połóż gruszki i posyp płatkami migdałowymi

Kuchnia bezglutenowa
TIRAMISU 1633

kawy, zaparzonej, mocnej 2 łyżki Amaretto 20 g niesłodzonego kakao A jak to zrobić: Jajka utrzeć z cukrem do białości (jak kogel mogel). Porcjami dodawać serek mascarpone, zmiksować na gładka masę. Biszkopty krótko moczyć w zimnej kawie wymieszanej z Amaretto i ułożyć(...)jedna warstwę w naczyniu o wymiarach około 30 cm x 20 cm. Na biszkoptach rozprowadzić połowę masy serowej i ułożyć kolejna warstwę nasączonych biszkoptów. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę z mascarpone. Przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin. Oprószyć kakao bezpośrednio przed podaniem

Kuchnia w opałach
Kawowy torcik z malinami 171

Szybki torcik bez pieczenia z mascarpone i malinami. Składniki: 500 gram serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2 śmietan-fixy Masa malinowa: 500 gram malin 2 galaretki malinowe Dodatkowo: 1 op. biszkoptów okrągłych Poncz: 1 szklanka gorącej wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: Kawę zaparzamy w gorącej wodzie, dodajemy cukier.Maliny przekładamy do garnka, miksujemy(...)Odstawiamy do stężenia.Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy śmieten-fixy, mieszamy.Dno tortownicy (22 cm.)wykładamy biszkoptami maczanymi w zimnym naparze kawy. Wykładamy połowę masy z mascarpone, na to układamy biszkopty maczane w kawie i resztę masy z mascarpone.Na wierzch wylewamy tężejącą masę malinową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Bajeczna Kuchnia
Sernik z masą krówkową 233

lekkiego przestudzenia.  500 g twarogu, 250 g mascarpone, 200 g śmietany kremówki 30%, 180 g cukru, 2 jajka, 1 łyżka budyniu waniliowego 300 g masy kajmakowej Twaróg włożyć do miski, dodać mascarpone i zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać śmietanę - najlepiej na dwa razy, miksując chwilę. Dodać cukier oraz budyń waniliowy, zmiksować. Następnie dodać po jednym jajku, dokładnie

Plate of Joy
Urodzinowy tort dla dzieci 236

razem był to tort z kolorową dekoracją z MM'sów w kształcie tęczy. Przepis znalazłam u Kasi z bloga " Gotuję bo lubię ". Tort ten to biszkopt przełożony masą z mascarpone i nutellą oraz konfiturą truskawkową.  Biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia a mimo to pięknie i równo wyrasta. Po upieczeniu nie opada co zawdzięczamy opuszczeniu go na podłogę(...)suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt opuścić w formie z wysokości około 50 cm. Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.    Masa: 350 g nutelli 500 g mascarpone 150 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru Mascarpone zmiksować z kremówką i cukrem pudrem. Dodać nutellę. Zmiksować tylko do połączenia składników, dłuższe miksowanie może spowodować zważenie się masy

Moja Galeria Smaku