schłodzone) 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Dodatkowo: *fasola "Jaś" do obciążenia ciasta przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowa SKŁADNIKI na krem do tarty: 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru kryształ 2 łyżki cukru pudru 400 ml śmietanki 30% (schłodzona) 1 laska wanilii 2 łyżeczki żelatyny SKŁADNIKI na wykończenie ciasta: 500 g świeżych truskawek 1 saszetka(...)koniec dodajemy nasiona wanilii. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy na jednolity krem. W oddzielnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. Na sztywno. Pod koniec dosładzamy cukrem pudrem. Bitą śmietanę dodajemy do masy mascarpone i delikatnie mieszamy. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Tak przygotowany krem schładzamy w lodówce. PRZYGOTOWANIE tarty z kremem mascarpone i truskawkami: Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą
kulinarnyJabrzegi formy. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Przygotować galaretkę, rozpuszczając ją w 300 ml wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. Przygotować krem. Ubić mascarpone z cukrem waniliowym, osobno śmietanę kremówkę. Delikatnie połączyć obie masy (można za pomocą szpatułki bądź mikserem na małych obrotach). Na spód wyłożyć krem, a na następnie poukładać borówki. Na tarte wylać delikatnie zastygającą galaretkę. Pozostawić(...)godziny w lodówce do schłodzenia. P.S Zostało mi po 3 łyżki każdego składnika. Postanowiłam zrobić wersję „take – away” w słoiku. Ułożyłam na spodzie kolejno ciasteczka Oreo, masę mascarpone, owoce i wszystko zalałam galaretką wygląda okazale
Ania i Marcin gotująmają niesamowity smak i aromat. Mając dojrzałe brzoskwinie i własne jeżyny stworzyłam takie oto babeczki z kremowym słodkim nadzieniem z serka mascarpone i kremówki.Przepis:150g margaryny300g mąki pszennej1 jajko100g cukru pudru (dodatkowo pół szklanki cukru do masy śmietaknowej)2 łyżki kakao200 ml kremówki1 opakowanie serka mascarponejezyny, brzoskwinie lub inne świeże owocelistki mięty do dekoracji Z mąki, margaryny(...)tłuszczem i wylepić warstwą schłodzonego ciasta. Piec ok 15-20 min w 180st. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier (pół szklanki). Zmiksować delikatnie na małych obrotach miksera z mascarpone. Masą serową napełniać babeczki, udekorować owocami. Przed podaniem można włożyć do lodówki aby masa stężała. Można posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty
happycreatiff.blogspot.comwierzchu rozprowadzić pozostałą masę, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin. Galaretkę gruszkową rozmieszać z 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić. Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym. 150 g śmietanki ubić, dodać serek i delikatnie wymieszać. Częścią masy posmarować boki tortu, a resztę kremu odłożyć do ozdobienia wierzchu. Następnie boki obłożyć płatkami czekoladowymi (fot.3). Pozostałe gruszki odsączyć(...)pokroić w plasterki. Poukładać je na wierzchu tortu jak na zdjęciu (fot.4), zostawiając troszkę miejsca od krawędzi tortu na zrobienie rozetek. Następnie gruszki posmarować rozpuszczoną galaretką. Z pozostałej masy mascarpone zrobić rozetki wokół gruszek. Przed podaniem tort wstawić jeszcze na minimum 2 godziny do lodówki.Źródło: malacukierenka
Świat Ciastaciasto jest pyszne, chyba nie trzeba nikogo o tym przekonywać, choć wizualnie na to nie wygląda. Biszkopt, masa z serka mascarpone, czy może być lepsze połączenie? Jak dla mojej familii to nie!!! Uwielbiają wszyscy bez wyjątku, dlatego i ja Wam polecam ten niezwykle smaczny deser :) Składniki: 6 jajek 12 łyżek cukru 3 łyżki maki pszennej Masa: 500 g serka mascarpone(...)Upieczony wyjmuję, studzę i kroję na trzy blaty. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na parze, aż będą białe, zdejmuję i miksuję do ochłodzenia masy. Dodaję serek mascarpone i ewentualnie ubite białka, jeśli masa ma być bardziej delikatna. Blaty nasączam kawą z likierem i przekładam masą serową. Wierzch również smaruję masą serową i oprószam kakao. Całość schładzam
Ciasteczkowy Potwórpieczenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Krem Miksujemy mascarpone z ricottą i cukrem pudrem na gładką masę. Mascarpone i ricotta powinny być zimne, dopiero co wyjęte z lodówki. Krem odstawiamy na 30 minut do lodówki. Tort Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy
La grande e la piccola cuocatylko koneser, ale i ekspert w dziedzinie czekolady. Składniki na 4 sztuki: 200 g białej czekolady (ja użyłam białej czekolady, kaletki firmy Callebaut ze sklepu Patiserka) 100 g serka mascarpone 1 żółtko ok. 10 g cukru pudru 1 łyżeczka herbaty Matcha Skworcu 20 sztuk malin listki melisy do dekoracji Wykonanie: Czekoladę wsypałam do miski i rozpuściłam na parze. Jestem(...)lodówki. W tym czasie sparzyłam jajko, oddzieliłam żółtko od białka. Żółtko utarłam z cukrem pudrem na puszystą masę, dodałam herbatę Matcha i nadal miksując dodawałam po łyżeczce serka mascarpone. Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wstawiłam do lodówki, z której wyciągnęłam tacę z zastygniętą czekoladą. taflę pokroiłam ciepłym nożem na 12 równych prostokątów, na długość 4 malin. na czterech płatkach
Blondynka GotujeDlatego dzisiaj propozycja na bombę kaloryczną pod postacią czekolady, mascarpone i truskawek ☺ składniki: brownie: 3 tabliczki gorzkiej czekolady kostka masła 3 jajka 250 g cukru 130 g maki pszennej masa mascarpone: 500 g mascarpone 200 g kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 krople ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 0,7 kg truskawek, obranych i przekrojonych na pół Wykonanie(...)Pozostałą tabliczkę czekolady pokroić na małe kawałki, dodać do masy. Na końcu dodać mąkę i wszystko dokładnie pomieszać. Foremkę o wymiarach 20×30 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać do niej ciasto. Piec 35 minut w temperaturze około 170 stopni. W międzyczasie przygotowujemy krem: mascarpone dokładnie ubijamy. W osobnym garnku ubijamy śmietanę, dodając pod koniec
Ania i Marcin gotująmnie to ucieszyło, bo to właśnie z okazji jego urodzin powstało to cudeńko - połączenie biszkoptu piegowatego z dużą ilością wiśniowych smaków - dżem, galaretka i delicje wiśniowe - oraz słodkiej masy z kremu mascarpone. SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: (rzucany) 5 jajek 2/3 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki suchego(...)maku Warstwa wiśniowa: 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona 1 słoik dżemu wiśniowego (ok. 400g) Masa: 375 g mascarpone 375 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 6-7 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 1 duża paczka Delicji wiśniowych 1 słoik wiśni drylowanych w soku własnym 2 galaretki wiśniowe 1. Biszkopt: białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę
Kto ugości moich gości?upieczeniu wykładamy do ostudzenia. Do mufinów dodałam masę marcepanową.Składniki:200 ml śmietany do ubijania200 gr serka mascarpone2 łyżki cukru pudru.Wykonaie:Ubijamy śmietanę, dodając cukier puder. Na koniec serek mascarpone. Masa po ubiciu powinna być sztywna. Rękawem cukierniczym udekorowałam marchewkowe ciasteczka.Z masy marcepanowej zrobiłam marchewki :)Gotowe :) Smacznego
Smaki Edytywymieszać, bo często jest bardziej gęste przy dnie). Miksujemy do otrzymania jednolitej masy (nie ubijamy). Brzoskwinie kroimy w duże kawałki i układamy na wyjętym z zamrażarki cieście, zalewamy masą mascarpone i wkładamy do piekarnika. Po 30 minutach posypujemy ciasto płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze 15 minut w 180*C (można włączyć grzanie od spodu). Ciasto studzimy- masa
les mirabellesłyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 4 łyżkach wody, Składniki na krem: 500 ml śmietany 30% do ubijania, 250 g serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: Wiórki startej gorzkiej czekolady Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy partiami cukier oraz kakao. Trzy płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na nim okręgi o średnicy(...)wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. Jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy więcej mąki. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Masa powinna być sztywna. Pierwszy blat bezowy układamy na paterze. Na niego wykładamy połowę frużeliny oraz połowę masy śmietankowej. Przykrywamy kolejnym blatem bezowym. Na niego wykładamy resztę frużeliny i masy śmietankowej
Passion of Cookingtortownicę 28 cm) Biszkopt: (rzucany) 5 jajek 2/3 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki suchego maku Masa: 250 g mascarpone 375 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 6-7 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 1 słoik dżemu wiśniowego Orzech 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta/zielona 1. Galaretkę czerwoną rozpuścić(...)Śmietankę ubić lekko, dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. 6. Na biszkopt z dżemem wyłożyć masę z mascarpone, odkładając ok. 3 łyżki na posmarowanie wierzchu. Przykryć biszkoptem z wyciętymi kwiatkami. Odłożoną masą posmarować wierzch (poza otworami). 7. W środek każdego otworu włożyć ściętą wcześniej warstwę z każdego
Kto ugości moich gości?schładzania w lodówceSkładniki na formę: 30cm/10cm :Mascarpone 250gBiszkopty podłużne 200gMasa marcepanowa 200gTruskawki mrożone lub świeże 200-250gWino czerwone półsłodkie 100-150mlKsylitol do smakuKakao do dekoracjiPrzygotowanie:1/ Mascarpone i masę marcepanową łączymy w miarę jednolitą całosć - musimy je mieszać gdy są w temperaturze pokojowej lub wyższej. Jeżeli zostaną grudki masy marcepanowej to nie będzie to problem.2/ Podgrzewamy wino(...)odstawiamy do ostudzenia 3/ Gdy ostudzi się wino maczamy w nim biszkopty i układamy pierwszą warstwę na formie, dodajemy też truskawki na wierzch i następnie smarujemy biszkopty masą z mascarpone i marcepanu. Na krem ponownie układamy biszkopty nasączone winem a na nie ponownie masę. Z wierzchu posypujemy kakao sitkiem. 4/ Zabezpieczamy folią formę i wkładamy do lodówki
Kuchnia PROzdrowotna