można bardziej wyrafinowane dania, a w tym morelowe tartaletki. Niestety w grze próżno szukać wskazówek co do składników, więc posłużyliśmy się tradycyjnym połączeniem – kruchego spodu z migdałami, słodkiej masy z mascarpone oraz kawałków dojrzałych moreli. Nie dziw, że te małe słodkości pojawiły się właśnie w tych lokacjach – nie tylko dobrze się prezentują, ale i zaskakują wybornym smakiem oraz różnorodnością tekstur(...)połówki ponownie tniemy na pół. 7. MASA SEROWA (3 min) Jajko wbijamy do miski, dodajemy cukru i miksujemy ze sobą przez 1 minutę. Następnie dodajemy serek mascarpone i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy bez grudek. 8. MONTAŻ TARTALETEK (7 min) Podpieczone tartaletki wyciągamy z piekarnika, a temperaturę obniżamy do 180 stopni. Do form wlewamy po około
Nerds Kitchensię odłożyć odrobinę i wykorzystać je do przygotowania słodkiego deseru. Mam dzisiaj dla Was kolejne ciacho bez pieczenia - spód z ciasteczek z kremem czekoladowym i czekolady, kremowa masa ze śmietanki i mascarpone i galaretka ze świeżutkimi truskawkami :) W smaku tej tarty można się zakochać, naprawdę ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij(...)łyżki cukru pudru + 1 galaretka truskawkowa truskawki Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić i odłożyć do stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i mascarpone, jeszcze chwilę miksować. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Na masie śmietankowej ułożyć truskawki, przykryć tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyewentualnie dosłodzić nieco do smaku i odstawić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Potem dodać ubite białka i ponownie wymieszać aby składniki(...)się połączyły. Z przygotowanej masy , pokruszonych herbatników i truskawkowego musu skomponować własny deserek w pucharku lub szklaneczce. Ja przygotowałam trzy duże deserki. Na dno każdego pucharka ułożyłam warstwami: masę z serka mascarpone i jajek, trochę pokruszonych biszkoptów, truskawkowy mus i tak dalej do wyczerpania składników.Na wierzchu deser udekorowałam chrupiącym dodatkiem w postaci przekąski owsiano-orkiszowej Granex . Małe chrupiące prostokąciki
Monia miesza i gotujegarnka z gorącą wodą i masę jajeczną miksować do czasu, aż wystygnie, będzie prawie biała i puszysta. Następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone i bardzo delikatnie, na wolnych obrotach miksera łączyć go z masą. Intensywnie nie miksować, gdyż masa stanie się rzadka. Masa ma postać delikatnego kremu, który daje się rozsmarowywać (pozostawia ślady po łyżce), ale nie rozpływa się(...)Można kawę przelać do głębokiego talerza i maczać w niej biszkopty lecz należy uważać by nie namaczać za mocno, gdyż będą się rozpadać. Na biszkopty wyłożyć połowę masy z mascarpone, wyrównać i delikatnie oprószyć za pomocą sitka kakao. Następnie ułożyć biszkopty, namoczyć kawą i rozsmarować pozostałą część masy kremowej. Jeśli tiramisu będzie jedzone w tym samym dniu, to wierzch
Kuchcik gotujemasła - 50g orzeszków ziemnych Herbatniki rozkruszyć, dodać rozdrobnione orzeszki ziemne i masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą masą wykleić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Składniki masy serowej: - 500g mielonego twarogu (może być z wiaderka) - 250g mascarpone - 125ml słodkiej kremówki - 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu - 4 jajka - 30g mąki ziemniaczanej - 1 łyżka(...)ksylitolem z wanilią, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy przełożyć ser, rozkręcić go. Wsypać mąkę ziemniaczaną i zamieszać dokładnie. Następnie dodawać stopniowo masę jajeczną na zmianę z masą śmietanowo-serową (kremówkę ubić wcześniej na sztywno razem z mascarpone). Gotową masę wylewamy na schłodzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C, pieczemy na programie góra-dół (bez termoobiegu) ok.70-80
Smaczne ZdroweZielona wyspa to pyszne ciasto będące połączeniem biszkoptu szpinakowego, masy śmietanowej z mascarpone oraz bananów i galaretki. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować, ponieważ jest przepyszne. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150g rozdrobionego szpinaku, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 5 łyżek serka mascarpone, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo(...)minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 250 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję serek mascarpone oraz tężejącą galaretkę. Delikatnie miksuję. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 3. Galaretki gruszkowe rozpuszczam w 750 ml wrzątku. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Banany obieram ze skórki i kroję
Tradycyjna kuchnia Kasitruskawkami. Składniki: – 6 białek – 250g drobnego cukru do wypieków – 1 łyżka octu – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej – szczypta soli waniliowej Masa: – 400g śmietany kremówki – 250g serka mascarpone – skórka z cytryny – 3 łyżeczki cukru pudru – 600g truskawek Dodatkowo do dekoracji: - czekolada - bita śmietana - truskawki Białka ubijamy z solą waniliową. Pod koniec ubijania(...)zamrażarki na kilka godzin. Wyjmujemy deser mrożony. Podajemy ze świeżymi truskawkami i bitą śmietaną. Rolada bezowa z truskawkami – na dwa sposoby – na upały… i nie tylko. Połączenie bezy, masy z serka mascarpone i truskawek zawsze się sprawdza. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na słodkie rolady znajdujące się na blogu: Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith Rolada
mojewypiekiinietylkozastrzyk. Składniki: Beza • 8 białek z dużych jajek • 450 g cukru • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki octu Krem • 250 ml śmietanki 30% • 250 ml serka mascarpone • 1 puszka masy kajmakowej o smaku kawy – 400 g • borówka amerykańska do dekoracji Wykonanie: Beza • Białka ubić na sztywno. • Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas(...)przez 30 minut każdy blat osobno. • Zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i suszyć obie bezy razem na dwóch poziomach przez 3 godziny. Krem • Zmiksować masę kajmakową z serkiem mascarpone. • Śmietanę ubić na sztywno. • Na tortownicy ułożyć jeden upieczony blat bezowy i rozłożyć na wierzchu krem. Odłożyć trochę do dekoracji. • Przykryć drugą
To co kochamoryginał, a przynajmniej tak wygląda. Składniki: Kruche ciasto • 300 g mąki pszennej • 200 g masła • 100 g cukru pudru • 2 żółtka • szczypta soli Masa dyniowa • 2 szklanki puree z dyni • 250 g serka mascarpone • 3/4 szklanki cukru • 2 żółtka • 1 jajko • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę wymieszać z cukrem pudrem(...)ciasta kruchego, z którego wyciąć ozdobne ciasteczka listki do dekoracji pumpkin pie. • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. Masa dyniowa • Mascarpone wymieszać mikserem z cukrem. • Dodać puree z dyni, żółtka, jajko, przyprawy i zmiksować wszystko razem. • Masę wylać na podpieczony spód, wstawić do piekarnika
To co kochamtarta z mascarpone i czekoladą Kruche, delikatne ciasto wypełnione puszystą masą czekoladowo serową i bitą śmietaną. To idealna propozycja deseru na te mroźne dni. składniki ciasto 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru 2 łyżki kakao ponadto na wierzch tarty 250 g serka mascarpone 350 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany(...)desce siekamy na drobne kawałki tabliczkę czekolady i dodajemy ją do wymieszanej masy serowo-jogurtowej ( garść posiekanej czekolady zostawiamy do dekoracji). Na upieczony i wystudzony spód ciasta układamy masę z mascarpone i całość odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie do misy wlewamy słodką śmietanę, ubijamy ją na sztywno i cały czas mieszając, dodajemy dwie łyżki cukru. Tartę wyjmujemy
Miód i pieprzMoże nie na czasie, ale na pewno jeszcze nie raz się przyda. Tort zrobiłam, na komunię mojego syna i zachwycił wszystkich gości. Puszysty biszkopt i niesamowicie smaczna masa na bazie serka mascarpone z borówką amerykańską to jest to! Nie za słodki, lekki, po prostu pyszny. Składniki: 7 jaj 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki Masa: 1 kg serka mascarpone(...)blaty. Herbatę mieszam z cukrem i alkoholem i nasączam spód ciasta. Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz serem mascarpone. Połowę borówki miksuję blenderem i dodaję do masy, resztę zaś dodaję w całości. Masę wykładam na nasączonym spodzie biszkoptowym i formuję łopatka na kształt księgi. Przykrywam drugim blatem, łopatka formuję wgłębienie na środku księgi
Ciasteczkowy Potwórmasą i czarną porzeczką, a nasączony syropem grenadine. Chyba nie muszę mówić że był pyszny ;) Zrobiony jako niespodzianka dla mojej przyszłej teściowej na jej 18 urodziny ;))) Składniki na biszkopt: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki kakao 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 500 gram mascarpone(...)suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijamy aż masa osiągnie zadowalającą nas konsystencję ale nie a długo. Gotowy krem śmietanowy przechowujemy w lodówce do czasu kiedy nie przełożymy nim tortu. Blaty biszkoptu nasączamy, ja tym razem nasączyłam syropem grenadine
Życie zaczyna się w kuchnitortu. Składniki na biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 gram mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 1 banan 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie biszkoptu: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki(...)suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijamy aż masa osiągnie zadowalającą nas konsystencję ale nie za długo. Gotowy krem śmietanowy przechowujemy w lodówce do czasu kiedy nie przełożymy nim tortu. Blaty biszkoptu nasączamy gorzką ale nie zbyt mocną herbatą earl
Życie zaczyna się w kuchnitruskawek karmel solony ( przepis tu ) Sposób przygotowania: Biszkopty nasącz w whisky i połowę włóż na spód pucharka. Jajka utrzyj na gładką, puszystą masę z cukrem. Dodaj do niej mascarpone. Następnie masę wyłóż na biszkopty w pucharku i przykryj kolejną porcją nasączonych ciasteczek. Na samym końcu porządna łyżka kremu, świeże truskawki i pokruszony, słony karmel. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytpieczenia - 3/4 szklanki cukru Biszkopt II (pieczony w małej blaszce) - 4 jajka - 3/4 szklanki maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru Masa truskawkowa - 200g śmietanki kremówki 36% - 250g serka mascarpone - 1/2 szklanki cukru pudru - 20 dag truskawek - 2 śmietanfixy - 4g żelatyny rozpuszczonej we wrzątku Krem maślany - 200g masła w temperaturze pokojowej - 3/4 szklanki cukru pudru(...)poprzek. W ten sam sposób pieczemy biszkopt II. Z niego będziemy wycinać kółka. Masa truskawkowa . Truskawki myjemy i miksujemy na gładka masę. Serek mascarpone miksujemy z cukrem i musem truskawkowym. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy śmietanfixy. Ubitą śmietanę dodajemy do masy truskawkowej. Delikatnie miksujemy. Do rozpuszczonej żelatyny
Pan i Pani Smith w kuchni