Witajcie :)Zapraszam Was dzisiaj na pyszny włoski deser Tiramisu . Połączenie biszkoptów z kawą i masą z serka mascarpone i śmietanki to rozkosz dla podniebienia wprost rozpływa się w ustach :)Wiecie że ten deser zrobił międzynarodową karierę dopiero w czasie 2 wojny światowej , gdy włoscy żołnierze przebywali w alianckiej(...)gorzkie HolenderskieWykonanie :Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.Kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , ciągle mieszając dodawać po łyżce serka mascarpone .Następnie wlać likier i wymieszać.Do szklanki z żelatyną dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać , przelać do masy śmietanowo serkowej i chwilę ubijać mikserem aż lekko zgęstnieje.Dno szklanego naczynia wyłożyć biszkoptami nasączonymi w kawie (zanurzamy i szybko wyciągamy
Sama słodycz i szczypta chiliciasto: 250 g masła 320 g cukru 4 jajka 370 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szklanka maślanki 4 łyżki kakao 30 ml barwnika spożywczego kolor czerwony masa: serek mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru 500 ml śmietany kremówki Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i barwnikiem spożywczym. Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy maślankę i miksujemy je razem(...)przelewamy do formy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek mascarpone. Zimne ciasto przekrawamy na pół i ścinamy wierzch ciasta. Przekładamy go masą. Pozostałą ilość masy smarujemy boki i wierzch ciasta i posypujemy wiórkami z ściętego wcześniej wierzchu, smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziesami możemy ilością dodanego mleka skondensowanego regulować smak). Bardzo ważną rzeczą jest, aby deser przechowywać w lodówce ze względu na delikatność serka mascarpone. Spróbujcie :) Składniki: 500g serka mascarpone 200g masy krówkowej 2 łyżeczki orzeszków ziemnych (bez soli) puszka ananasa herbatniki (duże opakowanie) karmelowa posypka ( u mnie delecta) Przygotowanie: Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia i przykrywamy warstwą maślanych herbatników(...)Ananasa kroimy w ósmeki. Serek mascarpone wykładamy do miski i na najwolniejszych obrotach (aby z serka nie zrobiło się mleko) miksujemy. Masę krówkową dodajemy małymi porcjami cały czas mieszając. Wykładamy 1/2 część masy na herbatniki, wraz z 1/2 puszki ananasa, posypując całość orzeszkami. Połową herbatników przykrywamy pierwszą warstwę, smarujemy kremem i wykładamy ananasa. Posypujemy karmelem. Wkładamy do lodówki
ChilliJemyszklanka mąki pszennej 1 łyża mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szczypta soli masa kokosowa: 1,5 szklanki mleka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g serka mascarpone 150 g wiórków kokosowych 1 łyża mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko 3/4 szklanki wody 100 g masła polewa: 120 g czekolady(...)wodzie, dodajemy żółtko i wlewamy do gotującego się mleka z wiórkami. Kiedy masa zgęstnieje (powstanie budyń) zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z serkiem mascarpone. 3/4 masy przekładamy blaty biszkoptowe, pozostałą 1/4 masy smarujemy wierzch. Na koniec całość polewamy jeszcze polewą czekoladową, przygotowaną
Bon appetit mon amiepomocą mamy i siostry a drugi raz sama. Za każdym razem się udał i jest przepyszny. Żeby nie był taki słodki pominęłam dodanie masy karmelowej do kremu, wg mnie bez tej masy w kremie jest przepyszny. Zawsze zastanawiałam się czy dam radę przygotować i upiec blaty bezowe i się udało! Teraz wiem, że już nic nie jest mi straszne :) Składniki(...)łyżka cukru pudru 150g masy karmelowej z puszki (ja pominęłam) pół szklanki orzechów włoskich 10 daktyli Orzechy i daktyle posiekać na mniejsze kawałki. do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę karmelową, wymieszać łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie wymieszać (śmietanę dodając do serka, nie odwrotnie
Motylkowa Kuchniafinał. Dziś w towarzystwie orzechów stworzyły pyszne, wilgotne blaty bezowe do tortu na powitanie, na pożegnanie .... Przepis na ciasto bezowe zaczerpnęłam z książki DESERY wydawnictwa Konemann. Masa to moja własna wariacja na temat mascarpone. SKŁADNIKI NA BLATY(...)BEZOWE 185 g mielonych orzechów włoskich 6 białek 185 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu NA MASĘ 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 5-6 łyżek likeru kawowego 1 opakowanie cukru waniliowego Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca
KUCHARNIAśmietany kremówki 36%, bardzo dobrze schłodzonej - 2 łyżki serka mascarpone - 5 wafelków Lusette- smak mleczny- http://lusette.pl/ - łyżka syropu karmelowego (jeśli nie masz dodaj 2 łyżeczki cukru pudru) Serek mascarpone wymieszaj z trzema posiekanymi wafelkami Lusette. Śmietanę wyjmij z lodówki, wlej do wysokiego naczynia i ubijaj na sztywną masę, na najwyższych obrotach. Śmietana musi być bardzo dobrze ubita(...)serka mascarpone dodaj masę śmietanową i syrop karmelowy, całość delikatnie wymieszaj. Krem wyłóż obficie na bezę, którą dodatkowo udekoruj pokrojonymi w trójkąty dwoma wafelkami mlecznymi Lusette. Deser przechowujemy w lodówce. Królowa bezowa ma tylko jedną wadę, znika w oka mgnieniu, jest obłędnie dobra! Smakuje obłędnie z filiżanką espresso. Polecam Wam ją bardzo gorąco ;-))) Życzę pięknego weekendu! PRZEPIS ZGŁASZAM
SMYKWKUCHNISkładniki: biszkopt rzucany : 5 jajek 1 kubek drobnego cukru do wypieków 1 kubek mąki tortowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli masa wiśniowa: 1 l śmietany kremówki (mocno schłodzonej) 2 op serka mascarpone (500g) 5 łyżek cukru pudru 1 galaretka wiśniowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku) 3 łyżeczki żelatyny( namoczonej w 0,5 szklanki wody) oraz: słoiczek dżemu wiśniowego(...)powrotem do wyłączonego już piekarnika. Pozostawiamy w nim do wystygnięcia. Po wystygnięciu biszkopt rozcinamy na trzy blaty Ubijamy schłodzoną śmietankę, stopniowo dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Całość masy delikatnie i dokładnie mieszamy do połowy dodając wystudzoną, ale płynną galaretkę wiśniową. A do drugiej części namoczoną w 0,5 szklanki wody żelatynę Pierwszy blat, który będzie spodem tortu, nasączamy
Luźna Kuchniamasy cukrowej, ale bardzo dobrze sprawdzi się tutaj również ta domowa (i moim zdaniem jest dużo smaczniejsza). Składniki na babeczki Składniki na domową masę cukrową Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) + serek mascarpone, kuwertura czekoladowa lub polewa Po upieczeniu babeczki odstawiamy do przestudzenia. Lukier przekładamy do woreczka strunowego i wyciskamy na papier do pieczenia kulki(...)grubości ozdób będą potrzebowały godziny do kilku godzin na wyschnięcie, można je sobie przygotować dzień wcześniej. Przestudzone babeczki smarujemy serkiem mascarpone (można też użyć do tego dowolnego kremu, ale nie chciałam, żeby całość była zbyt słodka). Masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek i pokrywamy nią babeczki ( jak to zrobić? ) – nie musi być równo i tak będziemy przyczepiać
CiastkozercyBardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a dzięki świeżym owocom jest idealna na lato. Owoce idealnie komponują się z masą z serka mascarpone i kremowej śmietanki. Tarta jest przepyszna, a jedynym minusem jest to, że znika za szybko. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki: 250 g mascarpone, 200 ml śmietany 30% lub 36%, 3 łyżki cukru pudru(...)formy na tartę o średnicy 26cm. Mocno dociskamy. Odstawiamy do lodówki, żeby się schłodziła. Śmietanę ubijamy na małych obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na ciasteczkowy spód. Następnie układamy owoce. Owoce smarujemy tężejącą galaretką. Tartę odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Passion of Cookingchrumkania Gizmo ;) Bo to w końcu dla Niego. Serduszko. 200g masła 200g cukru 200g gorzkiej (70%) czekolady 4 jajka (osobno białka i żółtka) 200ml (36%) śmietany 250g serka mascarpone wiórki startej czekolady, orzechy nerkowca, suszona żurawina (opcjonalnie, do dekoracji) Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu rozpuściłam masło. Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę. Żółtka utarłam(...)białkową pianę, wymieszałam delikatnie łyżką. Tortownicę (26cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej czekoladową masę. Całość piekłam 50min. w 150st. W międzyczasie ubiłam śmietanę z serkiem mascarpone. Gotową masę schłodziłam w lodówce. Jeśli po upieczeniu ciasto nieco opadło i popękało, to dobrze. O to właśnie chodziło! Im bardziej nieforemne, tym lepiej. Teraz wystarczy środek wypełnić serową masą oraz
bastalenaNastępnie kiedy miskę można już obrócić bez obawy, że masa ucieknie nam z niej dodajemy po jednej łyżce cukru i miksujemy, aż całkowicie się on rozpuści. Masa musi być bardzo sztywna i błyszcząca. Następnie dolewamy łyżeczkę octu i miksujemy. Na koniec dodajemy daktyle i delikatne mieszamy. Kilkoma szybkimi ruchami rozkładamy masę bezową na wyrysowanych okręgach i delikatnie wyrównujemy ją. Blaszkę(...)śmietany 30% schłodzonej 250 g serka mascarpone schłodzonego 150 g kajmaku 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka amaretto 0,5 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich 0,5 szklanki drobno pokrojonych suszonych daktyli Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mascarpone z masą kajmakową. Ubitą śmietanę przekładamy do miski z mascarpone i kajmakiem
Emskie Smakikakao* mocna kawa – ok. 125 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:( Jajka wyparzamy ).Żółtka ucieramy wraz z cukrem w metalowej misce ( w kąpieli wodnej ) przez ok. 5 minut, studzimy.Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy.Śmietanę ubijamy na sztywno.Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.Pucharki wykładamy biszkoptami, nasączamy kawą, przykrywamy kremem , oprószamy kakao.Powtarzamy do wykończenia składników.Wkładamy
Ostra na Słodkoczasie wyczarujemy pyszne ciastka francuskie z truskawkami. Składniki na 8 sztuk: - 1 opakowanie ciasta francuskiego 375g- 1 jajko do posmarowania ciastek- brązowy cukier (Demerara) Masa śmietanowa: - 500ml fresh double cream- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudruDodatkowo:- truskawki- kilka szt. borówek- listki mięty- cukier puder do oprószenia- skórka z cytryny Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185°C na 20 minut. Upieczone, studzimy na kratce. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy, dodając 2 łyżki cukru pudru. Następnie należy delikatnie wmieszać serek mascarpone. Gotową masę nakładamy (woreczkiem z tylką w kształcie gwiazdki) na ostudzone ciastka. Na masie śmietanowej układamy pokrojone truskawki, borówkę, niteczki skórki cytrynowej (oczywiście cytryna uprzednio musi być wyszorowana i wyparzona), ozdabiamy
mojewypiekiinietylkośmietany 30 % 1 serek mascarpone 2 tabliczki czekolady mlecznej Wykonanie Śmietanę ubijam na sztywną masę dodaje serek mascarpone i wszystko razem mieszam . Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i smaruję delikatnie ciasto a resztę dodaje do masy śmietanowej i wykładam na ciasto na które wcześniej wysmarowałam czekoladą i zwijam delikatnie ,zdobię
Mój Smak