masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:24/237)

Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym 810

serowej wlać cienkim strumieniem letnią czekoladę (nie może być za zimna, gdyż w połączeniu z masą serową może utworzyć grudki), miksować tylko do momentu uzyskania masy o jednolitym kolorze - masę serową przelać do tortownicy na ostudzony spód z ciasta kruchego, wyrównać i wstawić do piekarnika- piec 70-80 minut lub do momentu ścięcia się wierzchu sernika (środek może być lekko(...)zaczął się zbyt mocno ścinać)- gdy mus osiągnie wymaganą gęstość, zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz zimny, lekko rozmiksowany serek mascarpone- do masy delikatnie dodać lekko gęstniejący mus pomarańczowy oraz ziarenka z 1/2 laski wanilii, wymieszać lub krótko zmiksować na najniższych obrotach- gotowy mus przełożyć na wierzch schłodzonego sernika, wyrównać- sernik z musem schłodzić

Smakołyki Bereniki
SERNIK NA ZIMNO NA SPODZIE Z NUTELLI I TRUSKAWKAMI 173

przygotowaniu, w takiej wersji polubią go wszyscy, a spód to istna petarda :) Nawet mój teść, który słysząc "sernik na zimno" dostaje alergii bardzo lubi tą wersję. Do masy serowej użyłam sera mascarpone i żółtek ubitych na parze. SKŁADNIKI: SPÓD: - 250 g herbatników - 300 g nutelli MASA SEROWA: - 400 g sera mascarpone - 4 żółtka - 2 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki cukru

Kuchnia bezglutenowa Loli
Tort koszula 189

koniec do masy jajecznej wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną i tortową. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt upuścić z wysokości około 60 cm, wystudzić, nie przekrawać.  Krem truskawkowy*: 700 gram truskawek świeżych bądź mrożonych  750 gram serka mascarpone  2/3 szklanki cukru

Krakowskie smaki Ani
TIRAMISU – WŁOSKI DESER ( w słoiczku ) – NAJLEPSZE! 328

chcemy wersję alkoholową dodajemy odrobinę likieru amaretto do masy serowej. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajko wyparzamy, żółtko ucieramy z cukrem nad kąpielą wodną przez ok. 3 minuty, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone – miksujemy, a następnie wkładamy ubitą na puch śmietanę. Do słoiczka wkładamy biszkopt, nasączamy kawą, przykrywamy kremem serowym , oprószamy kakao. Powtarzamy do wykończenia składników, wkładamy do lodówki. Podajemy mocno

Ostra na Słodko
"Leśna Pokusa" - Tarta bez pieczenia 389

tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę powstałą ciasteczkową masą (łącznie z boczkami). Schłodzić w lodówce przez 30 minut, aż spód stwardnieje. Krem z białej czekolady: 350 g schłodzonej śmietany kremówki 36%  250 g schłodzonego serka mascarpone 100 g białej czekolady oraz: 400 g leśnych owoców np. maliny, borówki, jeżyny, jagody Czekoladę rozpuścić(...)metalowej lub szklanej miseczki umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą. Pod wpływem temperatury czekolada rozpuści się. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać serek mascarpone mieszając masę łyżką lub szpatułką. Następnie powoli dodawać schłodzoną białą czekoladę, delikatnie mieszając. Krem rozsmarować na schłodzonym ciasteczkowym spodzie. Wyrównać wierzch łyżką. Poukładać dowolnie leśne owoce. Schłodzić tartę w lodówce. Przed

maniapieczenia
Tort bezowy z owocami wg Aleex 136

bezowe: • 6 białek (z dużych jajek) • szczypta soli • 250 g drobnego cukru do wypieków • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Masa: • 500 ml śmietany kremówki 36% • 250 g serka mascarpone • 1 cukier waniliowy Dodatkowo: • 100 g borówki amerykańskiej • 100 g truskawek Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Trzy płaskie blachy wyłożyć(...)wierzchu. 8. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc. 9. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę z cukrem waniliowym. 10. Dodać mascarpone, zmiksować na gładką masę. 11. Truskawki pokroić na kawałki. Dwie pokroić w plasterki. 12. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, posmarować 1/3 masy. Rozsypać pokrojone truskawki. 13. Przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować

W mojej kuchni
Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy 105

najlepiej 90% kakao 80 g masła 80 g jasnego brązowego cukru 2 jajka 800 g mąki pszennej tortowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 200 g gotowej masy krówkowej 250 g serka mascarpone Warstwa malinowa: 400 g malin 1 galaretka o smaku jagodowym lub owoców leśnych 150 ml śmietany kremówki łyżeczka cukru pudru Maliny rozmrozić. Galaretkę rozpuścić(...)jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. Ciasto przestudzić.  Serek mascarpone utrzeć z masą krówkową. Równo rozsmarować na cieście. Kiedy galaretka przestygnie, maliny przecedzić i sok dodać do galaretki. Maliny wyłożyć na masę i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego

Czerwień i błękit
torcik z truskawkami na dobry początek 110

wymieszaną z kakao i proszek do pieczenia, wymieszać lekko łyżką. Wlać ciasto do wysmarowanej posypanej mąką tortownicy i piec 20 minut w temp 190 stopni C (termoobieg) Masa: serek mascarpone 250 g śmietana kremówka 36 %  400 g 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek płatków migdałów 2 kropelki olejku waniliowego Do serka dodajemy kremówkę, cukier puder, olejek waniliowy i miksujemy

noteskulinarnyfiga
Tort brzoskwiniowy 173

dodatkiem soli, następnie dodawać partiami cukier. Kiedy już białka z cukrem są ubite, do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.3. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.4. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości(...)Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt jeden dzień wcześniej).5. Robimy krem - śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone. 1/3 masy odkładamy do dekoracji, a do pozostałej części kremu dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.6. Biszkopt przekrawamy na 3 blaty.7. Przekładamy tort od dołu:biszkopt nasączony ponczemcienka warstwa dżemu morelowego1/3 kremu

Kuchnia domowa Ani
Najlepsze tiramisu 94

ewentualnie mocna kawa z wódką lub brandy Podłużne biszkopty (opakowanie 200g) 6 żółtek 3 łyżki cukru opcjonalnie gorzkie kakao Sposób przygotowania: Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.Dodać mascarpone i miksować na najwyższych obrotach jeszcze przez 2 minuty. Biszkopty namaczać dosłownie przez sekundę w ekstrakcie kawowym ( Jeśli przytrzymamy je dłużej to nam się rozpadną) i wykładamy nimi dno foremki.Nast

Wielki apetyt
TORT Z OWOCAMI I MASCARPONE 626

łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na drugi biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao masa: 1 litr smietany 30 % 1 serek mascarpone 350 g do nasączenia(...)biszkoptu: 2 filiżanki hernaty rasberry pear Richmont 2 kieliszki czystej wódki 2 kremy tortowe: smietankowy i czekoladowy do ozdobienia lub możemy ozdobić również dobrze bitą smietaną z mascarpone, przepis jak na masę truskawki, kiwi Wykonanie: 1 biszkopt: Oddzielamy żóltka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żóltka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia

Z Majeczką w kuchni
Walentynkowe tiramisu. Z jeżynami 144

cukru pudru 115 g podłużnych biszkoptów 150 ml soku z pomarańczy 50 ml likieru z czarnej porzeczki 250 g jeżyn Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać do kremu, delikatnie mieszając łyżką. Sok wymieszać z likierem. Maczać w nim krótko biszkopty, ułożyć na dnie szklanek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Beza pavlova z lemon curd i owocami 125

mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki soku z cytryny Lemon curd: 4 żółtka (ok 80g) 150g cukru 70ml soku z cytryn Szczypta soli 55g masła Krem: 200g śmietany 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Owoce (truskawki), mięta, cukier puder do dekoracji Sposób przygotowania : Białka ubijamy na wolnych obrotach, dodajemy szczyptę soli gdy się spienią. Do sztywnej piany stopniowo dodajemy(...)misy i ubijamy na gęsty krem. Do gotowego dodajemy mniejszą połowę lemon curdu, mieszamy. Wykładamy połowę na bezę, polewamy resztą kremu cytrynowego, uprzednio dobrze rozmieszanego i dekorujemy pozostałą masą z mascarpone i śmietanki. Układamy cząstki owoców, listki mięty i posypujemy cukrem pudrem. Zarówno bezę jak i lemon curd możemy przygotować odpowiednio wcześniej, jednak z kremem i dekoracją poczekajcie na ostatnią

Kuchnia w czekoladzie
Torcik urodzinowy 193

biszkopt: 8 jajek, 1 szkl. mąki tortowej, ½ szkl mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao (płaskie), ¾ szkl cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju   Składniki ma masę: 4 serki mascarpone ( po 250g każdy), 0,8 l śmietany 30%, 5 – 6 łyżek cukru pudru, 1 szkl wiórków kokosowych   Składniki na frużelinę: 500 g mrożonych owoców ( ja użyłam jagód(...)Pieczemy w temperaturze 160C przez ok. 30-40 minut. Jak już biszkopt wystygnie przekrajamy go na 3 części. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i cukier puder.   Ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy wiórki kokosowe.   Jak już masa jest gotowa pierwszy blat biszkoptu smarujemy połową frużeliny na to wykładamy krem i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu

Passion of Cooking
Truskawkowy tort dla magistra 180

mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i całość zagotować do czasu, aż masa delikatnie zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę (należy odrobinę frużeliny wymieszać dokładnie z żelatyną, aby nie powstały grudki) i dokładnie mieszamy z owocami. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Krem truskawkowy: 750 gram serka mascarpone cała frużelina Wykonanie: Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać frużelinę i delikatnie

Krakowskie smaki Ani