rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier i ponownie zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej dodawać żółtka, cały czas miksując. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, następnie dodać do masy i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy(...)serka mascarpone; 250 g śmietany kremówki (30%); 3 płaskie łyżeczki żelatyny; 60 g kawy cappucino (proszku); około 3 łyżki drobnego cukru do wypieków; Serek mascarpone wymieszać dokładnie z cappucino. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody (około 50 ml), przestudzić. Śmietanę (dobrze schłodzoną) ubić razem z cukrem na sztywno, cały czas miksując wlewać do śmietany przestudzoną żelatynę. Ubitą masę dodać
In my kitchenostudzenia. Musi prawie zgęstnieć. Pomarańcze obrać, połamać na mniejsze kawałki. Dodać pomarańcze do galaretki. Galaretkę z pomarańczami wlać do dużej miski. Odstawić, żeby całkowicie zgęstniała. Masa serowa – śmietanę ubić, dodać cukier puder, serek mascarpone, jogurt wymieszać, ale już delikatniej. Ciągle jednak ubijać trzepaczką do ubijania piany. Masa powinna być dobrze napowietrzona. Przygotowanie czekolady – czekoladę plus śmietanę położyć
Kuchnia PokoleńKrem 200 g serka mascarpone 100 g masła 2 łyżki cukru pudru łyżeczka skórki pomarańczowej lub kilka kropli aromatu pomarańczowego Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone, skórkę pomarańczową i miksujemy do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Kremu ze skórką nie polecam nakładać szprycą o małym przekroju , bo może zapchać szprycę lepiej nakładać go szpatułką
Farmażonycieście również sprawdzi się doskonale. Sernik rabarbarowy z tonką i musem truskawkowym Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 325 g serka mascarpone 450 g serka kremowego 155 g cukru 4 jajka 300 g rabarbaru 1 ziarno tonki mus: 300 g truskawek 300 ml śmietany kremówki (38%) 3 łyżeczki żelatyny(...)Podpiec w 180 st. C. przez 12-15 minut. Przestudzić. Rabarbar pokroić, zagotować z cukrem. Gdy zacznie się rozpadać, zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na gładką masę, ewentualnie przetrzeć przez sitko. Serek kremowy, mascarpone, pozostały cukier i jajka zmiksować na gładką masę. Podzielić ją na pół. Do połowy dodać mus rabarbarowy, do drugiej części - startą tonkę. Wymieszać. Na spód
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto takie awaryjne, jak to zwykle bywa czasem trzeba coś wymyślić, dodać, bo nie wychodzi tak jak sobie to zaplanowaliśmy. To wymyśliłam sobie tak - na spodzie biszkopt, potem masa z serkami mascarpone i wafelkami, biszkopty okrągłe i pianka. Taki słodziak ;))) Blaszka jak zwykle 24x34 cm. Jutro może jeszcze jeden zaległy ;)) Miłego dnia. Składniki na biszkopt: 5 jajek(...)wymieszałam i na koniec dodałam mąkę, ponownie wymieszałam. Ciasto przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach około 25-30 minut. Składniki masa z wafelkami: 2 x 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30 % 4-5 sztuk wafelków (ja dałam estelle) Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka cytrynowa 500 ml śmietany 30% strata gorzka czekolada Galaretkę zalewamy
kruche babeczkipęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych o różnych kolorach sól, pieprz do smaku ulubione zioła do dekoracji (bazylia, tymianek, oregano) Wykonanie: Mascarpone (250 gramów) zblenduj wraz z majonezem i chrzanem na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój ogórka w cienkie plastry. Z chleba tostowego odkrój skórki, ułóż na dnie tortownicy, docinając chleb(...)niej ułóż plastry łososia. Podobnie układaj kolejne warstwy tortu, aż do wyczerpania składników i całkowitego wypełnienia formy. Do pozostałej masy chrzanowej dodaj następnie trzy łyżki stołowe mascarpone, zblenduj na gładką masę i dopraw ponownie do smaku solą i pieprzem. Wysmaruj nią wierzch oraz boki tortu. Pokrój szczypiorek (na wysokość tortu), rzodkiewki i pomidorki. Szczypiorkiem udekoruj boki tortu
Garniec MagaliePyszny torcik z ciasta ptysiowego, nadziany masą śmietankowo-mascarpone z truskawkami i malinami. Pyszności <3 Przepis na ciasto ptysiowe znalazłam na stronie ' Ósmy kolor tęczy ', nadzienie to moja inwencja twórcza ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 375 ml wody 75 g masła szczypta soli 180 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 6 jajek Składniki na nadzienie: 500 ml śmietanki(...)minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Śmietankę ubijamy ze szczyptą soli na prawie sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone i cukier puder. Truskawki kroimy na ćwiartki, maliny na połówki - owoce wrzucamy do masy i delikatnie mieszamy. 5. Na jeden pełny ptysiowy blat wykładamy połowę masy, kładziemy drugi pełny blat, wykładamy resztę masy, przykrywamy blatem z dziurką. Całość
My Culinary Artczas ubijając dodawać cukier (~1/ 3 szkl. ) , cukier waniliowy. Zwolnić ob roty miksera, dodawa ć kolejno żółtk a , wymie szać . Wyłączyć mikser. Dosypywa ć mąkę zmieszaną z orzechami do masy jajecznej , delikatnie mieszając łopatką. Przelać ciasto do tortownic y wyłożonej papierem. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika (żeby piana nie opadła) . Piec ok. 40 -45 minut. Po wyjęciu z piekarnika(...)karnika, ostudzić. Krem 250 g serka mascarpone 100 ml ś mietany kremówki 200 g masy kajm akowej (ok. połowa puszki) 1 nakrętk a wódki Serek mascarpone wymieszać mikserem z masą kajmakową (najlepiej próbować i dodać tyle masy kajmakowej ile uważamy za sto sowne ) i wódką. Kremówkę ubić w oddzielnym naczyniu. Dodać kremówkę do masy serowo-kajmakowej. Krem do czasu
coolinarnastrefa.blogspot.compyszny...). Piekłam w tortownicy o śr.25cm. Składniki: Spód: - 200g ciastek amaretti - 50g masła - 1 łyżka likieru amaretto - 2 łyżki mielonych migdałów (gdyby masa była zbyt mokra) Masa serowa: - 850g mascarpone - 350g ricotty (dałam twaróg "Juliko") - 150g cukru trzcinowego lub zwykłego (lub ksylitolu) - 150g mielonych migdałów - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 jajek - 3 łyżki amaretto Dodatkowo: - puder trzcinowy do oprószenia(...)ciasta Ciasteczka miksujemy, dodajemy rozpuszczone masło i amaretto (ja dodałam także 2 kopiaste łyżki mielonych migdałów). Masę mieszamy i rozkładamy na spodzie blaszki (dno wyłożone papierem do pieczenia). Dokładnie wygniatamy spód i wstawiamy blaszkę do lodówki. Mascarpone, ricottę (lub zwykły twaróg mielony), cukier, mielone migdały, mąkę ziemniaczaną, jajka i amaretto wrzucamy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę
Smaczne Zdrowedelikatnie mieszamy.Na papierze do pieczenia odrysowujemy 2 koła o średnicy 24 cm. Układamy papier na blaszce, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Daktyle kroimy w kostkę.Masę dzielimy na 2 części i wykładamy na przygotowany papier, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni ( w oryginalnym przepisie podane było 140 stopni(...)uchylonych drzwiczkach przez kilka godzin, najlepiej jest zostawić ją na noc.Gdy beza jest już całkowicie wystudzona możemy zacząć przygotowywać krem.Daktyle kroimy w kostkę. Mascarpone miksujemy z masą kajmakową. W osobnej misce ubijamy na sztywno kremówkę, dodając pod koniec cukier puder. Następnie do masy kajmakowej dodajemy po łyżce kremówki, delikatnie mieszając, na koniec dodajemy bakalie, mieszamy.Na
Kulinarne przygody Gatitydrugi na przyjęcie z koleżankami córeczki z przedszkola. Ten jest akurat tym drugim (pierwszy też się pojawi na blogu). Na życzenie córki masa była biała. Bardzo lubię masy na bazie mascarpone - są bezproblemowe, szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszne. Do tego jeszcze domowy dżem z czarnej porzeczki świetnie przełamuje słodycz kremu. Polecam! Składniki (tortownica 23-25 cm) Biszkopt różowy(...)przygotować biszkopt z makiem, ale na koniec zamiast barwnika dodać suchy mak do ciasta. Po upieczeniu wystudzić. 3. Zrobić krem: śmietankę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i sok z cytryny, wymieszać. Odrobinę masy odłożyć do osobnej miseczki, dodać czerwony barwnik i wymieszać. 4. Przełożyć tort: Blat różowy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem, posmarować cienką warstwą
Kuchnia domowa Anicały dzień wolny i zrobiliśmy całą masę fajnych rzeczy. Zrobiliśmy pasztet z mięsa które zostało z rosołu (przepis niedługo), przetopiliśmy słoninę na smalec i jeszcze kilka innych rzeczy. A Madzia ogarnęła ten sernik. 200 g owsianych ciasteczek 100 g migdałów 90 g masła 15 g żelatyny + 60 ml wody 500 g serka mascarpone 100 g cukru 400 ml śmietanki(...)przekładamy do tortownicy (o średnicy ok. 26 cm). Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do stężenia. Śmietankę ubijamy z połową cukru, a drugą połowę dodajemy do serka mascarpone i ucieramy na jednolitą masę. Lekko stężałą żelatynę dodajemy do serka mascarpone. Mieszamy serek z ubitą śmietaną i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na spód z pokruszonych ciasteczek i wygładzamy powierzchnię. Maliny układamy
Marder&Marder Manufacturewczesniej kładziemy pergamin. Nie smarujemy brzegów! Pieczemy ok 30 min w 160* do tzw. suchego patyczka. Przekroić go 2 razy tak aby wyszły 3 blaty. Masa Truskawkowa: 250 g serka mascarpone 0,5l śmietany 30% 70 dag truskawek 1 łyżeczka cukru waniliowego 7 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny lub 1 galaretka truskawkowa Zelatynę wsypać do małego garnuszka(...)truskawkowym i delikanie mieszamy. Na koniec kawałki truskawek. Masę dzielimy na 2 części. Biszkopt nasączamy i wykładamy 1 część masy, przykrywamy blatem i wykładamy 2 część masy. Przykrywamy 3 blatem. WIERZCH: 1 serek mascarpone 0,33 l śmietany 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić dodać serek i cukier. Delikatnie obłożyć masą tort, równo wysmarować brzegi. GÓRA
Moje Słodkie Piekiełkoskładników, żeby warstwa budyniowa nie była za gruba.Moje ciasto cappuccino to dwie warstwy ciasteczkowe, wspomniana już masa budyniowa i krem cappuccino zrobiony na bazie Śnieżki i serka mascarpone. Ciasto cappuccino bez pieczeniaSkładniki:masa budyniowa2 budynie w proszku bez cukru0,5l mleka8dag margaryny4 łyżki cukru krem cappuccino1 opakowanie Śnieżki200ml mleka8 czubatych łyżek cappuccino w proszku250g serka mascarpone5 łyżeczek żelatyny2/3 szklanki ciepłej(...)rozpuścić w ciepłej wodzie, pozostawić do wystygnięcia - do zimnego mleka z cappuccino wsypać Śnieżkę i miksować kilka minut na wysokich obrotach- do ubitej Śnieżki dodać serek mascarpone, ponownie zmiksować- rozpuszczoną żelatynę połączyć z masą, delikatnie i dokładnie mieszając- masę wylać na gotową masę budyniową- tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, przed podaniem wierzch posypać startą czekoladą Ciasto
Smakołyki Berenikipieczenia takiego sernika zamiast zwykłego z lukrem i kruchym spodzie. Wyjdzie nam to na zdrowie. Składniki na masę czekoladową: szklanka kaszy pęczak łyżeczka kurkumy 4 łyżki stewii pół szklanki kakao 3 jajka 200ml jogurtu naturalnego Składniki na masę sernikową: 400g serka mascarpone 2 jajka 2 łyżki stewii 2 czubate łyżki masła orzechowego 200ml jogurtu naturalnego Dodatkowo do ozdoby gorzka czekolada(...)pęczak ugotuj w 2 szklankach wody z dodatkiem kurkumy. Odstaw do ostygnięcia. Do kaszy dodaj jajka, jogurt naturalny oraz stewię. Całość zmiksuj na gładką masę. Wymieszaj z kakaem. Wyłóż do foremki wysmarowanej olejem. Serek mascarpone wymieszaj mikserem razem z jajkami, stewią, masłem orzechowym oraz jogurtem naturalnym. Tak przygotowaną masę sernikową wylej na czekoladowy spód. Wstaw do nagrzanego piekarnika
wysmienity