masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:35/237)

Sernik oreo 291

Dzień dobry w maju! Rozpoczynam ten najpiękniejszy miesiąc w roku zaległym co prawda, ale najlepszym przepisem na pieczony sernik Oreo - cudownie delikatnym, śmietankowym, z kawałkami ciasteczek, udekorowany masą śmietanową z mascarpone. Oczywiście, jeśli chodzi o serniki to największą rolę odgrywa ser, jakiego używamy. Najlepszy jest gładki, mielony, tłusty (wypieki z odtłuszczonych składników zawsze smakują gorzej) - dzięki temu nasz sernik będzie(...)masła, rozpuszczonego Ciasteczka zmielić wraz z kremem, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wcisnąć masę ciasteczkową w dno, wygładzić. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masyMasa serowa wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej 4 jajka 1/2 szklanki cukru łyżka cukru z wanilią 750 g tłustego, zwartego, zmielonego sera

Słodkie inspiracje
Domowe lody jogurtowo-borowkowe bez jajek 119

borówką amerykańską Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody rabarbarowe Sorbet truskawkowy Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie Składniki: 250 g mascarpone 150 g jogurtu greckiego 90 g drobnego cukru 350 g borówek + ok.150 g borówek patyczki i foremki do lodów Wykonanie: Miska na lody powinna się mrozić przez 24 godziny, zanim zaczniemy(...)łyżeczki zmiksowanych owoców na dno foremek na lody (wykorzystałam papierowe foremki na muffiny), foremki wkładamy do zamrażarki. Drugą porcję borówek miksujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy lodowej. Zimne mascarpone i jogurt ubijamy wraz z cukrem przez 3-4 minuty. Do tak przygotowanej masy dodajemy zmiksowane borówki i  mieszamy. Z zamrażarki wyjmujemy misę na lody, przelewamy

Kulinarne przygody Gatity
Tort malinowy z paloną białą czekoladą 324

kremówki odlewamy 150 ml i odstawiamy – na tym etapie nie będzie potrzebna. Pozostałą kremówkę (ok. 450 ml) ubijamy na sztywno. W drugiej, dużej misce krótko miksujemy mascarpone. Łączymy obie masy – dodając stopniowo śmietanę do serka i mieszając szpatułką (nie mikserem). Dżem przecieramy przez sito (aby pozbyć się pestek) do małej miseczki. Do dżemu dodajemy jedną, czubatą łyżkę ubitej(...)była gładka) lub blendujemy. Rozpuszczona, palona czekolada powinna mieć głęboki, brązowy kolor. Lekko studzimy. Z lodówki wyjmujemy śmietanę z mascarpone. Dodajemy 2-3 łyżki do czekolady i mieszamy. Teraz możemy wlać całość do ubitej śmietany. Mieszamy do połączenia. Masa zrobi się rzadsza, dlatego warto ją schować na ok. 15 minut do lodówki. Tort malinowy z paloną białą czekoladą: Zimny biszkopt

Poezja smaku
Tort kufel piwa 135

rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy. Krem kajmakowy Do śmietany dodajemy mascarpone i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy kajmak i mieszamy(...)miksera, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Trwa to około 10 minut. Stopniowo dodajemy masło, nie przerywając ucierania. Po pewnym czasie zauważymy, że masa robi się rzadsza i wyglądem przypomina zważony krem. Ale nie panikujmy, tak ma być. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie "mlaska". Pod koniec miksowania dodajemy pastę waniliową. Piana Do mascarpone dodajemy cukier puder

Wędrówki po kuchni
Sernik marmurkowy z Nutellą / Nutella zebra cheesecake 238

Składniki na spód: 120 g ciasteczek digestive lub herbatników 3 łyżki k akao 100 g miękkiego masła Składniki na masę serową: 800 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie 5 jajek ½ szklanki cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych) 200 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki budyniu waniliowego 300 g Nutelli Składniki na polewę: 100 g Nutelli(...)zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż masą spód tortownicy. W misce miksera ubij jajka z cukrem pudrem, do uzyskania jasnej masy, po czym wmieszaj twaróg wraz z mascarpone i budyniem. Miksuj, aż masa stanie się jednolita bez grudek. Teraz podziel masę na pół, do jednej połowy wmieszaj ekstrakt waniliowy, do drugiej Nutellę. Masę serową wykładaj na spód na przemian po kilka

karmelowy
Tarta śmietankowo-czekoladowa z malinami (bez pieczenia) 165

jest fantastyczny! SKŁADNIKI: (forma na tartę ok 26 cm - u mnie silikonowa)   30-35 dag ciastek - w zasadzie dowolnych: kruchych, herbatników, owsianych*  15 dag masła Masa śmietankowa: 50 dag mascarpone (2 op.) 200 g śmietanki 30% 1 śmietan-fix 1 czubata łyżeczka żelatyny** 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 30 dag czekolady mlecznej maliny lub inne owoce(...)Żelatynę zalać zimną wodą (ok 2 łyżki) i odstawić do napęcznienia. 3. Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan-fix. Dodać mascarpone, zmiksować. 4. Napęczniałą żelatynę podgrzać (np. w mikrofali) i wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Dodać 2 łyżki masy i wymieszać, upewnić się że nie ma grudek (gdyby były - podgrzać ponownie i wymieszać). Dodać do ubitej śmietany z mascarpone, zmiksować

Kto ugości moich gości?
11. Mały słodycz na smutny wieczór, czyli dwukolorowa tarta sernikowa z mascarpone. 278

wanilią (użyłam domowego)2 całe jajaMasa serowa 2(dodatki do masy serowej 1)łyżka gorzkiego kakaołyżka masła orzechowego (użyłam domowego)kilka orzechów laskowych Mielimy biały ser na gładką masę, łączymy z mascarpone i dodajemy wszystkie składniki po kolei. Mieszamy blenderem wszystkie składniki aż osiągniemy gładką, jednolitą masę.  Dzielimy masę na 2 części, jedną przekładamy do miski (białej zostawiamy więcej

Symfonia Smaków
Semifreddo waniliowo czekoladowe 87

zmrożony”. Efekt końcowy może zapowiadać, że przygotowanie zajmie duuuużo czasu. A tu miła niespodzianka i zaskoczenie. Samo przygotowanie, to nie dłużej, jak 20 minut.    Składniki:   - 3 jajka- 250g mascarpone- 250 ml fresh double cream- 1/3 szklanki drobnego cukru- 1 łyżka cukru pudru- ziarenka z 1 laski wanilii- skórka otarta z cytryny- 100 g dobrej czekolady- 80 g uprażonych płatków(...)następnie ochłodziłam pod bieżącą wodą. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem i ziarnami wanilii, dodałam skórkę z cytryny dalej ucierając, aż powstała puszysta i gładka masa. Dodałam serek mascarpone i wmieszłam go robotem na niższych obrotach. Ubiłam śmietankę z łyżką cukru – dodałam do masy jajecznej i wymieszałam.  Ubiłam na sztywno pianę, którą dodałam do masy wraz

mojewypiekiinietylko
Sernik królewski 2422

Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35cm: ciasto: 400 g mąki 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 250 g masła 100 g cukru masa serowa: 0,5 kg sera mascarpone 0,5 kg gładkiego twarożku 1 kisiel cytrynowy w proszku  100 g miękkiego masła 100 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego 3 żółtka 6 białek Przygotowanie(...)czasie jedną część zetrzeć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. MASA SEROWA: Białka oddzielić od żółtek. Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę, Cały czas miksując dodawać stopniowo mascarpone i twaróg. Na końcu wsypać kisiel i jeszcze przez chwilę miksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową. Masę wylać na warstwę potartego

Ze smakiem i z pasją
CIASTO CZEKOLADOWE 101

cukru, żółtka,wystudzoną masę a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Piec w tortownicy lub małej kwadratowej blaszce ok 40 min w 180stC.   Masa:   1 serek mascarpone nutella Serek wymieszać z nutellą.Dodać jej według uznania.Jeśli wolimy słodką masę można dać połowę lub 3/4 słoika.Wystudzone ciasto przecinamy na dwie części i smarujemy masą

Niespełnione zdolności kulinarne
Sernik z rabarbarem na zimno 169

kwaskowej rabarbarowej galaretki jest doskonały. Inspiracja Plate of joy.  Sernik z rabarbarem na zimno Składniki Spód: 120 g okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty Masa serowa: 250 g mascarpone 300 ml kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody +  3-4 łyżki Galaretka: 5 łodyg rabarbaru 1/3 szklanki cukru(...)minut, po czym dodajemy jeszcze 3-4 łyżki gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Żelatyna w momencie dodawania do masy serowej powinna być lekko ciepła.  Do miski wkładamy zimne mascarpone i cukier. Miksujemy przez  3-4 minuty, po czym dodajemy schłodzoną kremówkę i ubijamy dalej, aż do powstania sztywnej masy

Kulinarne przygody Gatity
CIASTO BALOWE 163

się znaleźć w tym cieście i ruszyłam do boju. Biszkopt przygotowałam wg mojego starego, niezawodnego przepisu, do tego ciasteczka petit beurre, krakersy, masa krówkowa i górna warstwa czekoladowej masy śmietanowej (u mnie na bazie kremówki i mascarpone). Ciasto ponoć zwie sie balowe, taką informację pozyskałam przed wprowadzeniem przepisu, tak więc go zamieszczam. Mimo niezbyt zdrowych składników, ciasto naprawdę godne polecenia(...)warstwę ciastek wylewam podgrzaną w rondelku masę krówkową (podgrzewam tylko do postaci płynnej, nie gotuję). Na warstwie masy krówkowej układam warstwę krakersów, również dokładnie, miejsce przy miejscu. Całość zakrywam folią i odstawiam do przestudzenia. Na wystudzone ciasto wykładam masę śmietanową. W tym celu ubijam w misie miskera kremówkę razem z mascarpone i cukrem pudrem (daję trzcinowy lub mielony ksylitol

Smaczne Zdrowe
Biszkoptowo-orzechowe kulki ( cake pops bez patyczków ) 124

przygotowania kulek, możecie śmiało zużywać okrawki różnych ciast, nie tylko biszkoptowego. Składniki: 250 g pokruszonego, suchego ciasta biszkoptowego ( lub innego, np piaskowego ) 100 g masy kajmakowej orzechowej ( np. Helio ) 100 g serka mascarpone ewentualnie łyżka kwaskowatego dżemu Do dekoracji: roztopiona czekolada kolorowe posypki lukier  barwniki spożywcze - do czekolady i lukru Wykonanie: Pokruszone ciastko biszkoptowe wsypać do miski. Masę kajmakową(...)lekko podgrzać i przelać do okruszków. Dodać serek mascarpone i dżem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.  Masę wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formować z masy nieduże kulki. Kulki ponownie schować do lodówki - do stężenia. Schłodzone kulki oblewać płynną czekoladą i ozdabiać. Przechowywać w lodówce.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Torcik z czarnymi malinami 103

serkiem mascarpone Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę truskawkową: - 200 g śmietany 30% - 250 g serka mascarpone - 70 g cukru pudru - kilka czarnych malin Składniki na wierzch: - czarne maliny Najpierw robimy biszkopt – białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miksera. Białka(...)czas pieczenia do 45 minut. Gdy biszkopt mamy upieczony, studzimy go i robimy masę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dorzucamy kilka malin a następnie dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy na gładką masę. Biszkopt kroimy na 2 równe części i przekładamy połową masy a drugą połową smarujemy górę tortu i boki. Na wierzchu układamy maliny. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Tort czekoladowo-żurawinowy z bezą 91

pieczenia • 1 łyżeczka sody • 1/2 łyżeczki soli • 1 szklanka mleka • 1/2 szklanki oleju Bita śmietana: • 1/2 litra śmietany 30-36% • 4 czubate łyżki cukru pudru • 250 g serka mascarpone • 1 słoiczek (szklanka) dżemu żurawinowego Piana zaparzana • 4 białka • 300 g cukru • 1/2 szklanki wody – 125 ml • 1 łyżeczka octu 10% Wykonanie: Biszkopt: • Białka ubić na sztywno, dodać cukier(...)pieczenia. Piec każde po 20 minut. • Sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie mokry,  to piec jeszcze po 5-10 minut. Krem śmietankowy • Serek mascarpone rozmiksować na gładką masę. • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. • Połączyć mascarpone ze śmietaną bez zbędnego ubijania. Składanie tortu • Jeden blat ułożyć na tortownicy, rozłożyć 1/2 dżemu żurawinowego

To co kocham