masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:31/237)

Sernik z orzechami 142

pewno wykorzystam ją jeszcze przy innych deserach. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek 200 g białej czekolady 1 łyżeczka esencji waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej(...)temperaturze pokojowej. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Formę wysmarować masłem i wyłożyć masą z ciasteczek. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg zmiksować z mascarpone oraz mąką ziemniaczaną do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Wbijać kolejno jajka i ciągle miksować na małych obrotach. Czekoladę

Bullio
Sernik z orzechami 378

Trochę zmodyfikowana wersja sernika dekadenckiego ze strony kwestiasmaku.com. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek 200 g białej czekolady 1 łyżeczka esencji waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej(...)temperaturze pokojowej. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Formę wysmarować masłem i wyłożyć masą z ciasteczek. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg zmiksować z mascarpone oraz mąką ziemniaczaną do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Wbijać kolejno jajka i ciągle miksować na małych obrotach. Czekoladę

Bullio
Torcik waniliowo- truskawkowy na Dzień Matki 167

Delikatna warstwa waniliowa i galaretka z truskawkowego likieru tworzą połączenie idealne.  Uwaga! Tylko dla dorosłych ;))) Spód: 100 g kakaowych herbatników 100 g masła Masa waniliowa: 3/4 szkl likieru Dalkowski Vanilla   250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 2 czubate łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny Masa Truskawkowa: 2/3 szkl likieru Dalkowski Strawberry 2 płaskie łyżki żelatyny(...)waniliowa: żelatynę namoczyć w 1/3 szkl zimnej wody. Po kilkunastu minutach rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej, przestudzić. Śmietankę ubić, cały czas miksując dodać mascarpone i likier. Łyżkę masy wymieszać z przestudzoną żelatyną a następnie, miksując masę, wlewać powoli do ubitej śmietanki. Masę waniliową wylać na spód z herbatników, schłodzić. Masa truskawkowa: żelatynę wymieszać z 1/3 szkl

Smakołyki Asi
Jabłecznik korzenny. 249

łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 galaretka o jasnym kolorze ( u mnie tym razem brzoskwiniowa , ale lepiej sprawdza się smakowo cytrynowa) Masa śmietanowa :  300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Jabłka karmelizowane :  2 jabłka 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie  : Biszkopt : Białka(...)ogniu aż jabłka się rozpadną a część wody wyparuje. Zestawić z ognia , wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać . Wystudzić. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem na sztywno , dodać mascarpone i dalej ubijać aż masa będzie gładka i sztywna . Jabłka karmelizowane : Jabłka dokładnie umyć  , wyciąć delikatnie gniazda nasienne , nie rozkrawać jabłek . Pokroic je na cienkie plastry (ok pół cm ) Na patelni

Malinowa Kawiarenka
Pijany adwokat 318

wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Masa adwokatowa:  puszka masy krówkowej o smaku adwokata od Helio 250 g. serka mascarpone Kajmak miksujemy dokładnie serkiem. Masa śmietanowa: 1/2 litra śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki mleka Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie(...)łyżkami śmietany i dopiero tak rozmieszaną żelatynę wlewam do pozostałej śmietany) Dodatkowo: paczka biszkoptów pół szklanki przegotowanej wody pół szklanki likieru adwokat puszka masy krówkowej o smaku adwokata od Helio 250 g. serka mascarpone płatki migdałowe Mieszamy likier z wodą i tą mieszanką delikatnie nasączamy ostudzony  biszkopt , a następnie równomiernie wykładamy masę adwokatową. Biszkopty moczymy w ponczu i układamy

Cynamonowe szczęście
Torcik kakaowy z mascarpone i dżemem śliwkowym 142

Pyszny torcik z masą z serka mascarpone z bitą śmietaną - smak przełamany kwaskowym dżemem śliwkowym, dzięki czemu nie jest mdły, a jednocześnie dżem trochę nawilży biszkopt zamiast ponczu! Polecam na małe uroczystości lub po prostu do kawy :)   Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 dużych jaj 3/4 szkl. mąki 2,5 łyżki kakao (kopiate) 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (30-36%) Dodatkowo: 1 słoik dżemu śliwkowego posypka cukrowa Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Gdy tak się stanie dodajemy po jednym żółtka - po każdym dokładnie miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy

Kolorowy Przepisownik
Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy 343

suchego maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia   Masa truskawkowa: 300 g truskawek 200 g śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone 50 g wiórek kokosowych 1 galaretka truskawkowa   Masa jagodowa: 200 g jagód 200 g śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone 50 g wiórek kokosowych 1 galaretka jagodowa(...)rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na pierwszy biszkoptu makowy i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. 3. Masa jagodowa: Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1/3 szklanki

Na Ciasteczkowych Papierach
Słodkości na Walentynki: praliny z rumem, praliny z likierem pomarańczowym, ciasteczka czekoladowe z chili, koktajl z prosecco ( 158

czekolady, rumu i mascarpone (Praline di cioccolato fondente, rum e mascarpone) SKŁADNIKI 200 g gorzkiej czekolady 100 g serka mascarpone 1-2 łyżki rumu **** INGREDIENTI 200 g di cioccolato fondente 100 g di mascarpone 1-2 cucchiai di rum PRZYGOTOWANIE Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy mascarpone i 1-2 łyżki rumu. Masę miksujemy. Schładzamy w lodówce(...)arancia e mascarpone) SKŁADNIKI 200 g białej czekolady 100 g serka mascarpone 1 łyżka likieru  pomarańczowego **** INGREDIENTI 200 g di cioccolato bianco 100 g di mascarpone 1 cucchiaio di liquore all'arancia PRZYGOTOWANIE Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. Do czekolady dodajemy mascarpone i 1  łyżk ę   likieru. Masę miksujemy. Schładzamy

La grande e la piccola cuoca
Tiramisu 159

rumem i wlewamy do głębokiego talerza. Żółtka ubijamy z cukrem na parze, aż powstanie gęsta jasna masa. Zestawiamy masę z ognia i cały czas ubijając dodajemy po łyżce mascarpone. Na koniec masę łączymy z ubitą na sztywno kremówką. Biszkopty delikatnie maczamy w kawie połączonej z alkoholem. Na nie układamy warstwę kremu, znów namoczone biszkopty i pozostały krem. Całość obficie posypujemy

Zainspirowana w kuchni
Malinowy Misz Masz 143

Masz - Biszkopt czekoladowy z malinami , czego brakło dorobiłyśmy. Składniki: biszkopciki (my użyłyśmy resztek ciasta), nasączamy je kawą Masa malinowa:   300 g malin 1 galaretka malinowa 2 łyżki cukru Krem: 500 ml śmietany 36 % 3 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone(...)malin dodatkowo Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Maliny zmiksować z cukrem i dodać do nich galaretkę.  Śmietanę z cukrem pudrem i mascarpone ubić na sztywną masę. Do szklanki włożyć biszkopt, wylać masę malinową, nałożyć na nią kremówkę z mascarpone, ułożyć kilka malin i znowu nałożyć krem z bitej śmietany i mascarpone. Zdobić maliną i miętą

Lili w kuchni
Pianka karmelowa 164

śmietany 30% 200 g sera mascarpone 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Żelatynę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie. Śmietanę ubić na sztywno, dodać partiami ser mascarpone. Miksując, dodać masę kajmakową. Łyżkę masy dodać do żelatyny, wymieszać i dopiero wtedy dodać do reszty masy. Zmiksować. Na wystudzony biszkopt wylać masę i odstawić do lodówki na kilka godzin. Polewa

Moja Galeria Smaku
Ciasto słodki Lion 352

jego rewelacyjnym smakiem. Przepis podpatrzyłam na stronie Słodkich Fantazji ( tutaj) . Ciasto przygotowałam z troszkę innych proporcji.  7 paczek herbatników maślanych 460 g masy kajmakowej  I masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany 36% 1 łyżka masy kajmakowej 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru 2 białe batony Lion (po 50 g) 2 czekoladowe batony Lion(...)herbatników. Masę kajmakową delikatnie mieszamy widelcem, po to aby łatwiej rozsmarowała się na herbatnikach. W puszce pozostawiamy jedną łyżkę (potrzebną do masy śmietanowej). Masą dokładnie pokrywamy pierwszą warstwę herbatników, na niej układamy kolejną warstwę herbatników. Ser mascarpone oraz śmietanę 36% przekładamy do misy miksera. Ubijamy na sztywną pianę wraz z śmietan fixem. Dokładamy cukier puder i łyżkę kajmaku. Mieszamy tylko

VioletoweKucharzenie
Domowe lody borówkowe 109

patyczki do lodów Wykonanie: Miska na lody powinna się mrozić przez 24 godziny, zanim zaczniemy robić lody.  Borówki miksujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy lodowej. Zimne mascarpone i jogurt ubijamy wraz z cukrem przez 3-4 minuty. Masę przekładamy do maszynki do lodów i kręcimy przez około 40 minut. Lody przekładamy do pojemnika, na wierzch wylewamy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto W -Z . 267

Dodatek mascarpone do śmietany kremówki pozwoli uniknąć dodawania żelatyny , z którą się nie lubię i ciasto jest bajecznie smaczne. Składniki : mała kwadratowa blaszka o boku 20cm 4 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną masę .Dodajemy(...)stopni przez około 20 minut .Studzimy i przecinamy wzdłuż na pół . Masa śmietankowa: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki serka mascarpone Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną masę ,ale nie za długo ,bo się zacznie rozwarstwiać .Dodajemy mascarpone ubijamy do połączenia się ze śmietaną i przekładamy masą ciasto. Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki

Ladylaura.
Tarta pomarańczowa z orzechami 320

formie o średnicy 21cm . Tarta pomarańczowa z orzechami Składniki: CIASTO 140g mąki pszennej 60g orzechów włoskich 80g masła 50g cukru pudru 1-2 łyżki zimnej wody NADZIENIE 300g mascarpone 2 jajka 2 pomarańcze 4 łyżki cukru 1 łyżeczka (6g) mąki ziemniaczanej POLEWA 1 łyżka (20g) masła 1 łyżka cukru 80ml soku wyciśniętego z pomarańczy 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki żelatyny(...)cząstki, oddzielić miąższ od błonek (potrzebne jest około 150g miąższu) - miąższ i skórkę pomarańczową przełożyć do rondelka, dodać cukier, podgrzewać, aż masa odparuje i lekko zgęstnieje, ostudzić - mascarpone zmiksować z jajkami, masą pomarańczową oraz mąką ziemniaczaną - masę przelać na podpieczony i ostudzony spód z ciasta - wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec przez 35-40 minut do ścięcia

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania