masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:31/237)

Kinder cake 245

papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 części. Masa czekoladowa: 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki słodkiego kakao 1 zagęstnik do śmietany + 100 g mlecznej(...)czekolady 1 kinder niespodzianka 1 Kinder czekolada 1 opakowanie cukierków Schokobons 1 Kinder Bueno Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać zagęstnik i cukier puder. Dodać serek mascarpone, zmiksować. Do masy śmietanowej dodać kakao, delikatnie połączyć. Masą przełożyć blaty ciasta, wierzch również, schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z niewielką ilością gorącego mleka

Domowa cukiernia Ewy
Tiramisu bez alkoholu 216

można było delektować się pysznościami :) Mniam :)***Tiramisu*** 6 żółtek 6 białek 300ml mocnej kawy rozpuszczalnej ( zrobiłam z 3 łyżeczek ) 7 łyżek cukru ( 3 do kawy i 4 do masy )500g serka mascarpone 2 opakowania biszkoptów  2 łyżeczki żelatyny    Kakao 1.  Rozpuścić i wystudzić kawę .2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną piane .3. Podgrzać(...)rozpuścić w niej żelatynę 4. Ubić żółtka z cukrem.5. Do żółtek  dolewać stopniowo żelatynę ( należy stale mieszać , aby jajka się nie ścięły)6. Dodać mascarpone i wymieszać mikserem,aż do uzyskania jednolitej masy .7.Dodać białka do masy i delikatnie wymieszać 8. biszkopty namoczyć w kawie i ułożyć w foremce , posypać Kakao i nałożyć masę , posypać Kakao i powtórzyć

ciemna strona patelni
Pijane Tiramisu 2407

grono też nie protestowało... :) *** Pijane Tiramisu *** 6 żółtek 6 białek 300ml mocnej kawy rozpuszczalnej ( zrobiłam z 3 łyżeczek ) 7 łyżek cukru ( 3 do kawy i 4 do masy )  500g serka mascarpone 2 opakowania biszkoptów  2 łyżeczki żelatyny    Kakao  1 opakowanie cukru wanilinowego  100ml wódki smakowej 1.  Rozpuścić i wystudzić kawę .2. Białka(...)rozpuścić w niej żelatynę 4. Ubić żółtka z cukrem.5. Do żółtek  dolewać stopniowo żelatynę ( należy stale mieszać , aby jajka się nie ścięły)6. Dodać mascarpone i wymieszać mikserem,aż do uzyskania jednolitej masy .7.Dodać białka do masy i delikatnie wymieszać 8. biszkopty namoczyć w kawie i alkoholu  i ułożyć w foremce , posypać Kakao i nałożyć masę , posypać

ciemna strona patelni
Jamajka 116

odległą, gorącą, karaibską plażę ;) Jest przepyszny, nic więc dziwnego, że podbija serca (i podniebienia) coraz większej liczby smakoszy. Dwie warstwy kakaowego ciasta przełożone delikatną masą z bitej śmietany i serka mascarpone oraz galaretką cytrynową z zatopionymi w niej bananami. Czy już nie brzmi pysznie? :) W smaku „Jamajka” przypomina popularny „Kopiec kreta”, ale moim zdaniem jest jeszcze lepsza, w końcu(...)mąki ziemniaczanej 2 lekko czubate łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 3 galaretki cytrynowe 1 l wrzącej wody Masa śmietanowo-serowa: 750 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru Poncz (do nasączenia ciasta): 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżki soku z cytryny cukier (do smaku) Dodatkowo: 5-7 sztuk

MyCookBook.pl
Ciasto JAMAJKA 789

śmietany kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 50g posypki czekoladowej lub grubo startej czekolady gorzkiej 1 łyżka kopiata żelatyny +1/3 szklanki zimnej wody masa na wierzch: 250g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % łyżka cukru pudru starta czekolada gorzka na wierzch (ok.50g) poncz do nasączenia biszkoptów 6 łyżek soku z cytryny(...)rozpuszczonej żelatyny , wymieszać i od razu wlać do reszty kremu straciatella delikatnie mieszając. Masę wyłożyć na galaretkę. Przykryć drugą połową biszkoptu, nasączyć resztą ponczu. Przygotować masę na  wierzch ciasta: Mascarpone chwilę zmiksować ze śmietaną. Dodać cukier, wymieszać. Wyłożyć delikatnie równą warstwę na cieście. Posypać  startą czekoladą. Schłodzić

Maślane ciasteczko
Sernik z orzechami 107

pewno wykorzystam ją jeszcze przy innych deserach. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek 200 g białej czekolady 1 łyżeczka esencji waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej(...)sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Formę wysmarować masłem i wyłożyć masą z ciasteczek. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg zmiksować z mascarpone oraz mąką ziemniaczaną do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Wbijać kolejno jajka i ciągle miksować

Bullio
Sernik z orzechami 134

pewno wykorzystam ją jeszcze przy innych deserach. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek 200 g białej czekolady 1 łyżeczka esencji waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej(...)temperaturze pokojowej. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Formę wysmarować masłem i wyłożyć masą z ciasteczek. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg zmiksować z mascarpone oraz mąką ziemniaczaną do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Wbijać kolejno jajka i ciągle miksować na małych obrotach. Czekoladę

Bullio
Sernik z orzechami 370

Trochę zmodyfikowana wersja sernika dekadenckiego ze strony kwestiasmaku.com. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek 200 g białej czekolady 1 łyżeczka esencji waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej(...)temperaturze pokojowej. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Formę wysmarować masłem i wyłożyć masą z ciasteczek. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg zmiksować z mascarpone oraz mąką ziemniaczaną do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Wbijać kolejno jajka i ciągle miksować na małych obrotach. Czekoladę

Bullio
Torcik waniliowo- truskawkowy na Dzień Matki 157

Delikatna warstwa waniliowa i galaretka z truskawkowego likieru tworzą połączenie idealne.  Uwaga! Tylko dla dorosłych ;))) Spód: 100 g kakaowych herbatników 100 g masła Masa waniliowa: 3/4 szkl likieru Dalkowski Vanilla   250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 2 czubate łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny Masa Truskawkowa: 2/3 szkl likieru Dalkowski Strawberry 2 płaskie łyżki żelatyny(...)waniliowa: żelatynę namoczyć w 1/3 szkl zimnej wody. Po kilkunastu minutach rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej, przestudzić. Śmietankę ubić, cały czas miksując dodać mascarpone i likier. Łyżkę masy wymieszać z przestudzoną żelatyną a następnie, miksując masę, wlewać powoli do ubitej śmietanki. Masę waniliową wylać na spód z herbatników, schłodzić. Masa truskawkowa: żelatynę wymieszać z 1/3 szkl

Smakołyki Asi
Jabłecznik korzenny. 237

łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 galaretka o jasnym kolorze ( u mnie tym razem brzoskwiniowa , ale lepiej sprawdza się smakowo cytrynowa) Masa śmietanowa :  300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Jabłka karmelizowane :  2 jabłka 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie  : Biszkopt : Białka(...)ogniu aż jabłka się rozpadną a część wody wyparuje. Zestawić z ognia , wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać . Wystudzić. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem na sztywno , dodać mascarpone i dalej ubijać aż masa będzie gładka i sztywna . Jabłka karmelizowane : Jabłka dokładnie umyć  , wyciąć delikatnie gniazda nasienne , nie rozkrawać jabłek . Pokroic je na cienkie plastry (ok pół cm ) Na patelni

Malinowa Kawiarenka
Pijany adwokat 307

wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Masa adwokatowa:  puszka masy krówkowej o smaku adwokata od Helio 250 g. serka mascarpone Kajmak miksujemy dokładnie serkiem. Masa śmietanowa: 1/2 litra śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki mleka Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie(...)łyżkami śmietany i dopiero tak rozmieszaną żelatynę wlewam do pozostałej śmietany) Dodatkowo: paczka biszkoptów pół szklanki przegotowanej wody pół szklanki likieru adwokat puszka masy krówkowej o smaku adwokata od Helio 250 g. serka mascarpone płatki migdałowe Mieszamy likier z wodą i tą mieszanką delikatnie nasączamy ostudzony  biszkopt , a następnie równomiernie wykładamy masę adwokatową. Biszkopty moczymy w ponczu i układamy

Cynamonowe szczęście
Torcik kakaowy z mascarpone i dżemem śliwkowym 129

Pyszny torcik z masą z serka mascarpone z bitą śmietaną - smak przełamany kwaskowym dżemem śliwkowym, dzięki czemu nie jest mdły, a jednocześnie dżem trochę nawilży biszkopt zamiast ponczu! Polecam na małe uroczystości lub po prostu do kawy :)   Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 dużych jaj 3/4 szkl. mąki 2,5 łyżki kakao (kopiate) 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (30-36%) Dodatkowo: 1 słoik dżemu śliwkowego posypka cukrowa Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Gdy tak się stanie dodajemy po jednym żółtka - po każdym dokładnie miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy

Kolorowy Przepisownik
Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy 334

suchego maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia   Masa truskawkowa: 300 g truskawek 200 g śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone 50 g wiórek kokosowych 1 galaretka truskawkowa   Masa jagodowa: 200 g jagód 200 g śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone 50 g wiórek kokosowych 1 galaretka jagodowa(...)rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na pierwszy biszkoptu makowy i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. 3. Masa jagodowa: Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1/3 szklanki

Na Ciasteczkowych Papierach
Słodkości na Walentynki: praliny z rumem, praliny z likierem pomarańczowym, ciasteczka czekoladowe z chili, koktajl z prosecco ( 149

czekolady, rumu i mascarpone (Praline di cioccolato fondente, rum e mascarpone) SKŁADNIKI 200 g gorzkiej czekolady 100 g serka mascarpone 1-2 łyżki rumu **** INGREDIENTI 200 g di cioccolato fondente 100 g di mascarpone 1-2 cucchiai di rum PRZYGOTOWANIE Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy mascarpone i 1-2 łyżki rumu. Masę miksujemy. Schładzamy w lodówce(...)arancia e mascarpone) SKŁADNIKI 200 g białej czekolady 100 g serka mascarpone 1 łyżka likieru  pomarańczowego **** INGREDIENTI 200 g di cioccolato bianco 100 g di mascarpone 1 cucchiaio di liquore all'arancia PRZYGOTOWANIE Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. Do czekolady dodajemy mascarpone i 1  łyżk ę   likieru. Masę miksujemy. Schładzamy

La grande e la piccola cuoca
Tiramisu 148

rumem i wlewamy do głębokiego talerza. Żółtka ubijamy z cukrem na parze, aż powstanie gęsta jasna masa. Zestawiamy masę z ognia i cały czas ubijając dodajemy po łyżce mascarpone. Na koniec masę łączymy z ubitą na sztywno kremówką. Biszkopty delikatnie maczamy w kawie połączonej z alkoholem. Na nie układamy warstwę kremu, znów namoczone biszkopty i pozostały krem. Całość obficie posypujemy

Zainspirowana w kuchni
Malinowy Misz Masz 134

Masz - Biszkopt czekoladowy z malinami , czego brakło dorobiłyśmy. Składniki: biszkopciki (my użyłyśmy resztek ciasta), nasączamy je kawą Masa malinowa:   300 g malin 1 galaretka malinowa 2 łyżki cukru Krem: 500 ml śmietany 36 % 3 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone(...)malin dodatkowo Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Maliny zmiksować z cukrem i dodać do nich galaretkę.  Śmietanę z cukrem pudrem i mascarpone ubić na sztywną masę. Do szklanki włożyć biszkopt, wylać masę malinową, nałożyć na nią kremówkę z mascarpone, ułożyć kilka malin i znowu nałożyć krem z bitej śmietany i mascarpone. Zdobić maliną i miętą

Lili w kuchni