natluszczona blache i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CW tym czasie robimy mase serowa. Miksujemy serek mascarpone ze smietana, cukrem, zoltkiem i maka.Podpieczone ciasto wyciagamy z piekarnika i posypujemy mielonymi orzechami laskowymi oraz smarujemy masa serowa. Na koncu ukladamy osuszone maliny.Placek ponownie wkladamy do piekarnika na okolo 40 minut.Po wystudzeniu upieczonego ciasta mozemy je posypac cukrem pudrem.zrodlo
Przysmaki KarolkiPrzepis na lekkie ciasto na bazie bitej śmietany i sera mascarpone na herbatnikach. Składniki: Masa: 650 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 250g mascarpone 2 galaretki (dałam o smaku owoców leśnych)Dodatkowo: ok. 200g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie cały czas(...)miksując dodajemy mascarpone i bardzo powoli wlewamy zimną, ale jeszcze nie tężejącą galaretkę. Na blaszce (moja ma wym 24x26cm) układamy herbatniki, wylewamy połowę masy, wyrównujemy łyżką, układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy drugą połowę masy (odrobinę masy zostawiamy na wierzch). Układamy ostatnią warstwę herbatników, rozsmarowujemy pozostałą masę i wysypujemy na nią startą czekoladę. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarneLekkie ciasto przygotowane na biszkoptach, z waflowymi rurkami, które ciekawie się prezentują w przekroju oraz z delikatną masą na bazie mascarpone. Może i trzeba troszkę czasu, by je zjeść, ale nie jest pracochłonne i samo przygotowanie, to kwestia godzinki. Warte jest Waszego poświęcenia, zapewniam ;) Składniki na blaszkę 24x36cm: 1 i 1/2 paczki podłużnych biszkoptów 100g kakaowych herbatników 1 duża puszka(...)małym ogniu. Zagotowujemy ciągle mieszając, a do gorących dodajemy dwie galaretki brzoskwiniowe. Studzimy i wylewamy na biszkopty. Na ciepłej masie układamy również po skosie rurki waflowe. 3. Śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem i cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, a na końcu przestudzoną, tężejącą galaretkę. Krem wykładamy na rurki waflowe. Całość posypujemy startą czekoladą i schładzamy w lodówce
Kuchnia w czekoladzieblenderem, następnie dodajemy masło, cukier oraz mak gotujemy masę ok 10-15 minut. Ugotowaną masę zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, do ubitej masy dodajemy serek mascarpone łączymy delikatnie. Tortownicę 24 cm. wykładamy folią spożywczą. Biszkopty maczamy w kawie z dodatkiem alkoholu, wykładamy dno tortownic. Na biszkopty wykładamy masę makową, przykrywamy następną partią biszkoptów ( nie moczymy
kgwjanczewojajka 1/3 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki tortowej Żółtka oddzielić od białek, a następnie zmiksować na gładką masę wraz z cukrem, dodać łyżkę wody.W oddzielnym naczyniu białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połączyć wszystko razem, dodać mąkę i proszek do pieczenia i mikserem na małych obrotach wszystko(...)kawy espresso, tak by w między czasie zdążyła nam się przestudzić. Następnie dokładnie myjemy jajka , można je również sparzyć. Żółtka miksujemy razem z cukrem pudrem na jednolitą masę, dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy. Przestudzoną kawę przelać do szerokiej miseczki i dodać do niej kieliszek likieru Amaretto. Białka wraz ze zwykłym cukrem ubijamy na sztywną pianę, najlepiej
Aromatyczne Podróżenajlepiej przez noc. Następnie dodać wiórki kokosowe i likier. Wymieszać. Krem czekoladowy: 380 - 400 g (puszka) czekoladowej masy krówkowej o smaku truflowym (zawiera alkohol) lub masy czekoladowej i 2 łyżeczki wódki 1000 g serka mascarpone 1 tabliczka gorzkiej czekolady 4 czubate łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru Serek wymieszać dokładnie z masą truflową. Jeśli mamy masę czekoladową, należy dodać(...)łyżeczki wódki. Dodać cukier puder i kakao. Dobrze wymieszać by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach i delikatnie wmieszać do masy. Biały krem do dekoracji: 250 g serka mascarpone 2łyżki cukru pudru Serek wymieszać z cukrem na gładką masę. Poncz: 400 ml mocnej kawy 100 ml likieru Amaretto oraz: 300 g wiśni
maniapieczeniawszystkim i lubiony przez miliony osób deser.Niesamowicie delikatny , a zarazem intensywny w smaku.Składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto połączony z delikatną masą na bazie mascarpone.Dziś mam dla Was muffinki zainspirowane właśnie Tiramisu.A odrobiną Amaretto i przepysznym kremem mascarpone.Nie tylko wyglądają obłędnie , ale i tak samo smakują! SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka(...)gPONCZ:- kawa rozpuszczalna – 1 łyżeczka- cukier – 1 łyżka- amaretto – 1 łyżkaKREM:- serek mascarpone – 125 g- śmietana 36 % – ok. 50 g- cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO :Jajka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Miksujemy do połączenia składników.Przelewamy do foremek na muffinki ( u mnie
Ostra na Słodkolubię jeść ciasta na zimno albo desery z użyciem sezonowych owoców. Ostatnio udało mi się wymyślić ciacho o cudownym smaku. Spód stanowi warstwa podłużnych biszkoptów, później warstwa masy składającej się z serka mascarpone, śmietany kremówki, białej czekolady i mleczka kokosowego, w jej środku pyszne czerwone czereśnie, wierzch znowu podłużne biszkopty. Ciacho wbrew pozorom nie jest słodkie, także można sobie pozwolić(...)ostudzić. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i powoli wlewać białą czekoladę (lekkim strumienie, bo masa może się zważyć). Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. Na końcu wlać mleczko kokosowe i ciepłą żelatynę, całość delikatnie wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki, do lekkiego zgęstnienia. Wylać połowę masy na biszkopty
Zakątek rozkoszy kulinarnychbardzo smaczny… no bo kto nie lubi tiramisu? Składniki: Biszkopt • 6 jajek • 1 szklanka mąki • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa • 500 g serka mascarpone • 500 ml śmietany 30% • 4 łyżki czubate cukru pudru Poncz • 150 ml mocnego espresso • 100 ml likieru Amaretto • 1 kg truskawek Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać(...)leżący na paterze – ja nabieram poncz łyżką i rozlewam, zaczynając od obwodu do środka krążka. Masa • Śmietanę mocno schłodzoną ubić razem z cukrem pudrem na sztywno. • Dodawać po łyżce serka mascarpone cały czas ubijając. Ważne, aby ser był wyjęty wcześniej z lodówki, wtedy nie będzie grudek w masie. • Nie ubijać
To co kochamczereśniową chmurką SKŁADNIKI: spód: 1 1/2 szklanka mąki tortowej 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła masa: 500 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody galaretka: 2 słoiki 750 ml wiśni 2 galaretki 600 ml wrzącej wody dodatkowo(...)owocami zacznie tężeć przekładamy na kruchy spód. Krem: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. W wodzie namaczamy żelatynę, podgrzewamy do rozpuszczenia. Gorącą żelatynę dodajemy do śmietany z mascarpone i szybo mieszamy. Masę przekładamy na stężoną warstwę owoców. Na wierzchu masy układamy beziki. Ciasto odstawiamy na minimum 2-3 godziny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki cukru drobnego 2 duże jaja 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do pierników masa: 250 g serka mascarpone 1 galaretka cytrynowa sok z połówki cytryny starta skórka z połówki cytryny 1 łyżka cukru drobnego 500 ml śmietanki kremowej 1 puszka mango do dekoracji: dowolna polewa czekoladowa(...)kostki piernikowej. Galaretkę rozpuść w 150 ml wody z dodatkiem łyżki cukru. Odstaw do ostudzenia. Ubij kremówkę, wymieszaj ją z serkiem mascarpone, sokiem cytrynowym i skórką cytrynową po czym wymieszaj masę z t ężejącą galaretką. Wyłóż na ciasto połowę masy. Na górze ułóż pozostałą masę przekładając ją kostką piernikową
Gotuj Sam!kobiet Składniki Spód: 1,5 szkl. mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 łyżki cukru 125 g masła 3 żółtka Masa serowa: 600 g serka mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 150 g śmietany kremówki 30 % 180 g cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki rumu Sposób przygotowania: Spód : mąkę wymieszać(...)minut. Masa serowa: śmietanę kremówkę podgrzewać na małym ogniu ( nie można jej zagotować ). Do gorącej śmietanki dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do czasu , aż masa zrobi się gładka.Zdjąć z ognia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i jajkami. Wsypać mąkę , dolać rum. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim tortownicę. Na ciasto wylać masę serowo-czekoladową
Słodkości i nie tylkomasłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, do rozpuszczonej masy dodajemy cukier, pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia 3. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao i sól 4. Do masy czekoladowej wbijamy kolejno po jednym jajku, mieszamy po każdym dodaniu, następnie dodajemy suche składniki, łączymy, wykładamy masę do formy, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika na ok 15 min, kiedy(...)kardamonem dodajemy do rabarbaru, czekamy aż rabarbar zmięknie, część powinna pozostać w kawałkach, część może się rozpaść, usuwamy kardamon i odstawiamy rabarbar z ognia 6. Masa serowa - w misce miksera umieszczamy ser, mascarpone, mąkę ziemniaczaną i cukier, miksujemy na gładką masę, białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce 7. Do masy serowej dodajemy po jednym jajku, wciąż
Słodki Kompromisochotę trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem Składniki na bazę ciasteczkową: 400g pokruszonych herbatników lub innych ciastek (np. digestive bez czekolady) mogą być także resztki ciasta (bez mas) 125g sera mascarpone 50g białej czekolady 2–3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na dekorację: 200g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie mniej więcej pół(...)żeby nie był zbyt duże, bo wtedy lizaki będą się rozpadać na kawałki). Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać ser mascarpone, masło, kakao, łyżeczkę cukru waniliowego i rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Wszystko razem zmiksować lub porządnie wymieszać łyżką. Masę zagnieść rękami, by stała się plastyczna i włożyć na 10 minut do lodówki, by się schłodziła. Z masy formować kulki
Mania Wypiekaniapieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix 100 g gorzkiej czekolady MASA WIŚNIOWA I NASĄCZENIE 700 g mrożonych wiśni bez pestek 100 g cukru 2 opakowania galaretki wiśniowej 1 kieliszek wódki(...)masy wybrać wiśnie do osobnej miseczki, a galaretkę wstawić do lodówki żeby nieco stężała. Krem: W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników. Na koniec wsypać startą na tarce czekoladę i wymieszać szpatułką lub użyć miksera na wolnych obrotach. Wykonanie
Passions hobbies life