całość idealnie uzupełniają ciasteczka Oreo o lekkim słonawym smaku .....idealny na letnie upały. Składniki na 6 dużych pucharków : - 500 g serka mascarpone - 500 g jeżyn ( połowa może być mrożona ) - 250 g ciasteczek Oreo - 80 g cukru pudru do masy serowej ( jak lubimy słodsze smaki można dodać więcej) - 1 łyżka cukru do frużeliny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 4 jajka (osobno żółtka(...)garnku zagotować wodę i ustawić na nim miseczkę z żółtkami) , ubijać na jasną masę , dodać cukier puder nadal ubijając , zdjąć z garnka i wystudzić masę ,do ostudzonej masy dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać ,już nie ucierać żeby serek nie zrobił się za rzadki , w drugiej misce ubić białka na sztywno i połączyć z masą serową delikatnie mieszając
Wypieki Renepapierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakersów. Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) rozprowadzamy na ciastkach, po czym układamy drugą warstwę krakersów. masa serowa Do wysokiej miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze(...)chwilę wszystko miksujemy. Tak przygotowaną masę przekładamy na ciastka i dokładnie ją rozprowadzamy a na niej układamy kolejną warstwę krakersów. masa orzechowa W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, miód oraz cukier i ciągle mieszamy, żeby masa się nie przypaliła, następnie wsypujemy orzechy i całość gotujemy około minuty ciągle mieszając. Na krakersy wykładamy masę orzechową starannie ją rozprowadzając. polewa
Smakowite Daniamasy dyniowej, przykryć ostatnią warstwą namoczonych biszkoptów.Śmietanka: 250g serka mascarpone,1/2 szklanki śmietanki 30%,1/4 szklanki cukru,starta czekolada. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu deseru. Schłodzić.Przed podaniem posypać startą mleczną i gorzką czekoladą.Tiramisu przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościpiach, dodajemy miękkie masło - ponownie blendujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy, ( spód wykładamy papierem do pieczenia). Przełożone ciasto dociskamy dłonią lub spodem szklanki. Masa biała: 50 dag serka śmietankowego lub waniliowego 25 dag serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 20 dag malin 2,5 łyżki żelatyny 1/4 szklanki gorącego mleka 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka(...)przesianym przez sito cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Mniejszą część masy wykładamy na ciemne ciasto, wysypujemy maliny i przykrywamy resztą białej masy. Różowa masa: 25 dag serka mascarpone 20 dag malin 3-4 łyżek gorącego mleka 1 łyżeczka żelatyny 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy
Apetyczna babeczkaśrednicy około 23 cm. Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki gorzkiego kakao Masa czekoladowa: Serek mascarpone i śmietanka powinny być schłodzone. 200 g gorzkiej czekolady 500 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 500 ml śmietanki 30 - 36% Wiśnie w alkoholu(...)nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy, aby lekko przestygła. Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę, miksujemy do połączenia składników. Śmietankę ubijamy z pozostałymi 3 łyżkami cukru. Do ubitej śmietanki
W kuchni KatieCiasto, które ma w sobie wszystko co najlepsze. Cienka warstwa biszkoptu, masa owocowa, na niej krem z mascarpone i śmietanki, a całość wieńczy galaretka z kawałkami brzoskwiń. Prawdziwa rozkosz smaku. To ciasto z tych, które na długo zapadają w pamięć. Męża dalej nie ma, a ja się relaksuję w kuchni ;) Tym razem wybył za granicę, przynajmniej o samochód nie muszę(...)Schładzać w lodówce do całkowitego stężenia warstwy owocowej. Krem: 150 g serka mascarpone 250 ml śmietany 36% 1 zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie) Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone, połączyć. Wyłożyć na stężałą masę brzoskwiniową, schłodzić. Galaretka brzoskwiniowa: 5-6 małych brzoskwiń 1,5 galaretki brzoskwiniowej Brzoskwinie umyć, obrać i usunąć pestki, pokroić w kostkę, odłożyć. Galaretki rozpuścić
Domowa cukiernia Ewykruchych ciastek maślanych 80 g rozpuszczonego masła 4 łyżki soku z cytryny skórka starta z 1/2 cytryny Masa serowa: 500 g sera tłustego lub półtłustego potrójnie mielonego (ja swój po prostu bardzo mocno potraktowałam blenderem) 500 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru 4 duże jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej sok wyciśnięty z 3 cytryn skórka starta z 1,5 cytyn(...)cytryny oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy aż uzyskamy masę na kształt mokrego piasku, którym wykładamy dno tortownicy. Podpiekamy około 5-7 minut, po czym wyjmujemy i studzimy. Masa serowa Twaróg, mascarpone i cukier dokładnie miksujemy. Dodajemy sok z cytryny, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cały czas miksując na wolnych obrotach - wbijamy po jednym jajku. Masa ma być gęsta
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!serniczki na spodzie brownie w bardzo przyjemny sposób rozpoczną lub zwieńczą dzień pracy. Składanki na 12 szt Czas przygotowania: 45 min + schładzanie Masa serowa 500 g twarogu trzykrotni mielonego 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 60 ml śmietany 36% 4 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii 250 g cukru Czekoladowy spód 70 g ciemnej czekolady(...)cukrem na puszysta masę. W innej miseczce ubijamy na pianę jajko. Łączymy wszystkie składniki, najpierw delikatnie mieszamy utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem 3. Masę brownie wylewamy do przygotowanych foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok 10-15 min, wyjmujemy 5. Masa - twaróg, cukier i mascarpone ucieramy, dodajemy skrobię ziemniaczaną
Słodki Kompromisnaszym domu zyskała nowy smakołyk. Smak wyśmienity, a wygląd oceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt • 4 jajka • 4 łyżki cukru • 4 łyżki mąki pszennej Masa • 250 g sera mascarpone • 1 biała czekolada • puszka moreli w syropie • 1 dżem morelowy niskosłodzony Wykonanie: Rolada • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. • Dodawać(...)morelowym, po czym zwinąć z powrotem. • Roladę zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na kilka godzin lub na noc. Masa • Białą czekoladę rozpuścić na parze. • Serek mascarpone wymieszać mikserem, o czym dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać. • Morele wyjąć z puszki, osączyć z syropu i wyciąć małym kieliszkiem
To co kochamjajka - 6 szt mąka - 1 szkl cukier - 1 szkl olej - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Krem śmietanowy serek mascarpone - 250 g śmietana 36 % - 500 ml 2 op. zagęstnika do śmietanki cukier puder - 3 łyżki Na masę maślaną (do obłożenia tortu): masło - 1 kost sok z cytryny - 4 łyżeczki cukier puder - 170 g Dodatkowo brzoskwinie - 1 puszka masa(...)stop, tzw do suchego patyczka. Krem śmietanowy : Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać zagęstniki, dalej ubijać. Następnie dodawać stopniowo, cukier puder i po łyżce serka mascarpone, delikatnie wymieszać. Masa maślana : Do miski przełożyć masło pokrojone w kostkę, ubić do białości, następnie dodać cukier puder i sok z cytryny, dalej ubijać. Odłożyć 1 łyżkę masy maślanej do opłatka. Poncz
Kuchnia Danusirozdrobnionego szpinaku 3 jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 500 ml śmietany 36% 2 opakowania śmietan-fix 250 g serka mascarpone oraz 2 owoce granatu Przygotowanie: Jajka ucieramy w mikserze z cukrem. Następnie dodajemy olej i chwilę wszystko dalej miksujemy. Rozmrożony i odsączony szpinak dodajemy(...)rozdrabiamy go palcami - tworząc w ten sposób nasz mech :) Przygotowujemy masę. Mikserem ubijamy śmietanę wraz z śmietan fixami. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję dodajemy do niej serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Masę rozprowadzamy równomiernie na wierzchu ciasta, po czym posypujemy ją pokruszonym "mchem" - delikatnie wbijając go w śmietanę. Wierzch posypujemy pestkami granatu. Jeśli chcemy szybko wydobyć
Taste Therapynawet, do czego mi pierwotnie było potrzebne.Choć zostało mu jeszcze trochę czasu, postanowiłam wykorzystać je natychmiast. Nigdy jeszcze nie piekłam sernika na samym tylko mascarpone, i stwierdziłam, że to wyśmienita okazja. Dodałam do masy słodzone mleko skondensowane, które w czasie pieczenia lekko się skarmelizowało - na wierzchu sernika powstała cudowna karmelowa skorupka, a całość nabrała niesamowitego zapachu i delikatnego posmaku(...)przez 15 minut.Wystudzić.Z pozostałego ciasta wykroić paski o szerokości 5 cm, wyłożyć nimi brzegi tortownicy, formując krawędź.Mascarpone, mleko skondensowane, jajka, ekstrakt i budyń umieścić w misce. Zmiksować na gładką masę - tylko do połączenia składników.Owoce obtoczyć w mące, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką.Masę przelać do formy.Piec w 150 st. C. przez 1,5 godziny.Wy
Pożeraczka, czyli raz adobrzelikieru szklanka cukru brązowego łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki pół szklanki likieru szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: 200 g. marcepana białego lub migdałowego 4 łyżki ciemnego kakao pół tabliczki czekolady mlecznej pół tabliczki czekolady białej DO NASĄCZANIA: Przestudzona, zapażona kawa z jednej łyżeczki kawy sypanej z odrobiną cynamonu(...)połączenia się składników w jednolitą masę. W oddzielnym, dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder wymieszany ze smietan fix’em oraz masę z serka mascarpone i likieru. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem- przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy
Domowe Tortyserka mascarpone 1 budyń śmietankowy 3 duże jajka 100 g cukru 200 g melona + 200 g truskawek Truskawki zmiksować, odłożyć. Melon pokroić w kostkę, odłożyć. Twaróg zmiksować z mascarpone na gładką masę. Dodać cukier i budyń, dokładnie połączyć. Na samym końcu wbić jajka i zmiksować tylko do połączenia. Dodać kawałki melona, delikatnie wmieszać do masy. Masę serową wylać na przestudzony
Domowa cukiernia Ewygalaretki wiśniowePrzygotowanie :Ciastka pokruszyć, masło rozpuścić. Wymieszać. Przesypać do tortownicy, docisnąć i odstawić do lodówki na 20 minut. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku - wystudzić. Wymieszać z twarogiem i mascarpone na gładką masę. Wylać na spód. Ułożyć wiśnie. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Przestudzić i lekko tężejącą wylać na wiśnie. Odstawić na 3 godziny do lodówki
Magiczne Życie Martydodajemy 2 łyżki naparu kawy z alkoholem i serek mascarpone oraz 2 łyżki cappuccino w proszku. Całość miksujemy na puszystą masę. Następnie ubijamy białka dodaj do masy z serka mascarpone. Delikatnie mieszamy. Połowę kremu rozsmarowujemy na ułożonych wcześniej biszkoptach. Później układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i rozsmarowujemy na nich resztę kremu. Deser chłodzimy w lodówce na 30 minut
Bon Appetit Małgorzaty