masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:34/237)

CIASTO CZEKOLADOWE 138

cukru, żółtka,wystudzoną masę a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Piec w tortownicy lub małej kwadratowej blaszce ok 40 min w 180stC.   Masa:   1 serek mascarpone nutella Serek wymieszać z nutellą.Dodać jej według uznania.Jeśli wolimy słodką masę można dać połowę lub 3/4 słoika.Wystudzone ciasto przecinamy na dwie części i smarujemy masą

Niespełnione zdolności kulinarne
Sernik z rabarbarem na zimno 215

kwaskowej rabarbarowej galaretki jest doskonały. Inspiracja Plate of joy.  Sernik z rabarbarem na zimno Składniki Spód: 120 g okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty Masa serowa: 250 g mascarpone 300 ml kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody +  3-4 łyżki Galaretka: 5 łodyg rabarbaru 1/3 szklanki cukru(...)minut, po czym dodajemy jeszcze 3-4 łyżki gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Żelatyna w momencie dodawania do masy serowej powinna być lekko ciepła.  Do miski wkładamy zimne mascarpone i cukier. Miksujemy przez  3-4 minuty, po czym dodajemy schłodzoną kremówkę i ubijamy dalej, aż do powstania sztywnej masy

Kulinarne przygody Gatity
CIASTO BALOWE 214

się znaleźć w tym cieście i ruszyłam do boju. Biszkopt przygotowałam wg mojego starego, niezawodnego przepisu, do tego ciasteczka petit beurre, krakersy, masa krówkowa i górna warstwa czekoladowej masy śmietanowej (u mnie na bazie kremówki i mascarpone). Ciasto ponoć zwie sie balowe, taką informację pozyskałam przed wprowadzeniem przepisu, tak więc go zamieszczam. Mimo niezbyt zdrowych składników, ciasto naprawdę godne polecenia(...)warstwę ciastek wylewam podgrzaną w rondelku masę krówkową (podgrzewam tylko do postaci płynnej, nie gotuję). Na warstwie masy krówkowej układam warstwę krakersów, również dokładnie, miejsce przy miejscu. Całość zakrywam folią i odstawiam do przestudzenia. Na wystudzone ciasto wykładam masę śmietanową. W tym celu ubijam w misie miskera kremówkę razem z mascarpone i cukrem pudrem (daję trzcinowy lub mielony ksylitol

Smaczne Zdrowe
Biszkoptowo-orzechowe kulki ( cake pops bez patyczków ) 174

przygotowania kulek, możecie śmiało zużywać okrawki różnych ciast, nie tylko biszkoptowego. Składniki: 250 g pokruszonego, suchego ciasta biszkoptowego ( lub innego, np piaskowego ) 100 g masy kajmakowej orzechowej ( np. Helio ) 100 g serka mascarpone ewentualnie łyżka kwaskowatego dżemu Do dekoracji: roztopiona czekolada kolorowe posypki lukier  barwniki spożywcze - do czekolady i lukru Wykonanie: Pokruszone ciastko biszkoptowe wsypać do miski. Masę kajmakową(...)lekko podgrzać i przelać do okruszków. Dodać serek mascarpone i dżem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.  Masę wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formować z masy nieduże kulki. Kulki ponownie schować do lodówki - do stężenia. Schłodzone kulki oblewać płynną czekoladą i ozdabiać. Przechowywać w lodówce.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Torcik z czarnymi malinami 147

serkiem mascarpone Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę truskawkową: - 200 g śmietany 30% - 250 g serka mascarpone - 70 g cukru pudru - kilka czarnych malin Składniki na wierzch: - czarne maliny Najpierw robimy biszkopt – białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miksera. Białka(...)czas pieczenia do 45 minut. Gdy biszkopt mamy upieczony, studzimy go i robimy masę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dorzucamy kilka malin a następnie dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy na gładką masę. Biszkopt kroimy na 2 równe części i przekładamy połową masy a drugą połową smarujemy górę tortu i boki. Na wierzchu układamy maliny. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Tort czekoladowo-żurawinowy z bezą 133

pieczenia • 1 łyżeczka sody • 1/2 łyżeczki soli • 1 szklanka mleka • 1/2 szklanki oleju Bita śmietana: • 1/2 litra śmietany 30-36% • 4 czubate łyżki cukru pudru • 250 g serka mascarpone • 1 słoiczek (szklanka) dżemu żurawinowego Piana zaparzana • 4 białka • 300 g cukru • 1/2 szklanki wody – 125 ml • 1 łyżeczka octu 10% Wykonanie: Biszkopt: • Białka ubić na sztywno, dodać cukier(...)pieczenia. Piec każde po 20 minut. • Sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie mokry,  to piec jeszcze po 5-10 minut. Krem śmietankowy • Serek mascarpone rozmiksować na gładką masę. • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. • Połączyć mascarpone ze śmietaną bez zbędnego ubijania. Składanie tortu • Jeden blat ułożyć na tortownicy, rozłożyć 1/2 dżemu żurawinowego

To co kocham
Krem z likierem Baileys 336

dokładnie mieszamy mikserem, do momentu połączenia się składników w jednolitą masę. W oddzielnym, dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder oraz masę z serka mascarpone i likieru. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Gotowy krem nakładamy do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. [ Polecana końcówka : duża, wpół otwarta gwiazdka]. Przechowujemy

Domowe Torty
Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz 208

Pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem wafelków Lusette cappuccino, do tego masa na bazie serka mascarpone, śmietanki 30%,żelatyny i wafelków również o smaku cappuccino. Całość polana gorzką czekoladą. Ciasto jak wafelek Lusette :-). Pyszne jest, kaloryczne na pewno, ale raz na jakiś czas można zaszaleć :-). Miłego poniedziałku :-) Blaszka 21x31 cm Składniki ciasto: 8 jajek 200 g cukru trzcinowego 160 g maki(...)pieczenia przesiewamy, dodajemy powoli do masy jajecznej, mieszamy, dodajemy olej, pokruszone na drobno wafelki, mieszamy delikatnie.  3.Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, przewalamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Do tzw. "suchego patyczka". Ciasto studzimy na kratce, przekrawamy na dwa blaty. Masa wafelkowa: 400 ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (2 x 250g) 3 łyżki cukru

kruche babeczki
Ciasto Jamajka 1024

jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki cytrynowe 750ml wrzącej wody   Masa: 500ml śmietanki 30% 500g mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru Nasączenie: pół szklanki ciepłej wody sok z połowy cytryny łyżka cukru pudru Dodatkowo: 5-6 sztuk bananów sok z cytryny dżem morelowy, brzoskwiniowy(...)kupione banany są za krótkie na blachę, możecie ułożyć je tak jak na rysunku. Ułożone banany zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, możemy to zrobić za pomocą łyżki, blendera lub miksera. Na koniec dodajemy cukier. Najlepiej próbować masę, każdy ma inny gust co do słodkości

Czerwona Porzeczka
Torcik czekoladowo-jagodowy 189

Ciasto: 3 jajka ½ szklanki oleju roślinnego KUJAWSKI ¼ szklanki wody ½ szklanki cukru+3 łyżki 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jagodowa: 330 ml śmietany kremowej 30% 250 g serka mascarpone 40 dag świeżych jagód ½ szklanki wody 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Wykończenie: Bita śmietana Ażurki czekoladowe Kuleczki czekoladowe Liście melisy cytrynowej Sposób przygotowania: Ciasto(...)wody i gotować około 10 minut na wolniutkim ogniu, po czym wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, masę wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem dodać schłodzoną masę jagodową, zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe. Udekorować torcik bitą śmietaną, ażurkami i kuleczkami  czekoladowymi oraz cytrynową melisą. Wstawić na całą noc do lodówki. Przepis

Wanilia i Kardamon
Pavlova kakaowa, Beza-Krówka 168

dekoracji: 200 g serka mascarpone odrobina cukru pudru- pół łyżeczki  4 łyżki dulce de leche  o smaku orzechowym 4 cukierki krówki - miękkie w środku, o smaku mlecznym pokrojone w plasterki, bądź drobną kosteczkę 3 tafelki startej czekolady deserowej Przygotowanie: Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka(...)chrupiąca z wierzchu i mięciutka w środku. Jasno brązowa na zewnątrz a w środku ciemniejsza- koloru mlecznej czekolady. Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem. Na ostudzoną bezę, nałożyć masę kajmakową, następnie położyć mascarpone. Dekorować plasterkami krówki i startą deserową czekoladą. Z największą przyjemnością piszemy słowo:   Smacznego

KreatywnePiny
Mazurek migdałowy z malinami i czekoladą 178

składniki na masę malinową: 2 garście malin mrożonych 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka żelatyny składniki na masę czekoladową: 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao) 1 łyżka masła 1 łyżka serka mascarpone do dekoracji: maliny migdały w płatkach wykonanie:  Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem na gładkie ciasto. Formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki(...)lekko przestygnie wykładamy ją na spód mazurka i równomiernie rozprowadzamy. Gdy masa malinowa lekko się zetnie wykładamy na nią masę czekoladową. Czekoladę wraz z masłem i mascarpone roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotową masę czekoladową rozprowadzamy na malinach. Gdy jest jeszcze świeża dekorujemy za pomocą malin i migdałów

Przysmaki Karolki
Ciasto Princessa kokosowa 297

trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę śmietankowo-kokosową 500 ml śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 5 wafelków Princessa kokosowa (można kupić jeden więcej do dekoracji) WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki muszą być(...)ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Biszkopt zostawić do ostudzenia.   Masa śmietankowo-kokosowa: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Wafelki pokroić na małe kawałki. Nieco śmietany odłożyć do wyrównania góry ciasta, do pozostałej wsypać wafelki i wymieszać

Passions hobbies life
Pistacjowy deser z bananami 216

kostek czekolady mlecznej 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Pozostawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mieszamy. Do masy dodajemy ser mascarpone, miksujemy, stopniowo dodajemy lody, a na końcu mieszamy z zimną, tężejącą galaretką. Na spód formy wykładamy folię spożywczą, wylewamy połowę masy, układamy pokrojone w kostkę banany i przykrywamy

Kuchnia w czekoladzie
Uroki lata 185

natluszczona blache i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CW tym czasie robimy mase serowa. Miksujemy serek mascarpone ze smietana, cukrem, zoltkiem i maka.Podpieczone ciasto wyciagamy z piekarnika i posypujemy mielonymi orzechami laskowymi oraz smarujemy masa serowa. Na koncu ukladamy osuszone maliny.Placek ponownie wkladamy do piekarnika na okolo 40 minut.Po wystudzeniu upieczonego ciasta mozemy je posypac cukrem pudrem.zrodlo

Przysmaki Karolki