dodajemy 2 łyżki naparu kawy z alkoholem i serek mascarpone oraz 2 łyżki cappuccino w proszku. Całość miksujemy na puszystą masę. Następnie ubijamy białka dodaj do masy z serka mascarpone. Delikatnie mieszamy. Połowę kremu rozsmarowujemy na ułożonych wcześniej biszkoptach. Później układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i rozsmarowujemy na nich resztę kremu. Deser chłodzimy w lodówce na 30 minut
Bon Appetit MałgorzatyRolada kokosowa z galaretką Składniki : Biszkopt jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól szczypta Masa serowa serka mascarpone - 250 g śmietanki kremówki 30% - 350 ml wiórki kokosowe - 90 g cukier puder - 3 łyżki żelatyna - 1 łyżka woda gotowana - 3 łyżki do żelatyny Dodatkowo: galaretka truskawkowa - 1 opak Przygotowanie: Biszkopt(...)ciasto, na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, od razu z ciasta zdjąć papier, zwinąć w roladę razem ze ściereczką. Odstawić do wystudzenia. Masa serowa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i serek mascarpone dalej ubijać. Wsypać trochę wiórków kokosowych, resztę zostawić na posypkę na wierzch rolady., wymieszać. Ubijając wlewać do kremu rozpuszczoną
Kuchnia Danusipołączenia się składników, dodać pokruszone bardzo drobno herbatniki, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i schłodzić w lodówce- twaróg i mascarpone wymieszać z cukrem na gładką masę, wycisnąć sok z pomarańczy, przecedzić go przez sitko, żeby pozbyć się miąższu- żelatynę rozpuścić w soku pomarańczowym, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej- do ciepłej żelatyny dodawać
Smakołyki Berenikisztywno mikserem lub trzepaczką. Miskę zdjąć z kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia, ubijając od czasu do czasu, aby górna warstwa nie zastygła. Do przestudzonej masy dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać. Ubić pianę z białek i ostrożnie połączyć z masą.w odpowiednim wielkością do moczenia biszkoptów naczyniu, połączyć kawę z rumem. Moczyć kolejno
Stare Garyzimno na upalne dni, tylko dla dorosłych. SKŁADNIKI Spód: 120 g herbatników maślanych , 4 łyżki roztopionego masła, 2 łyżki miodu, 1/3 szkl. zmielonych orzechów włoskich Masa czekoladowa: 150 g serka mascarpone, 200 g śmietany kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 50 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady Masa adwokatowa: 1 łyżka żelatyny, 100 ml kremówki, 100 ml adwokata Dodatkowo: rurki(...)folią, wykładamy spód herbatnikowy, wkładamy do lodówki. Masa czekoladowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ubijamy kremówkę, dodajemy mascarpone, czekoladę a na końcu wystudzoną żelatynę. Wylewamy cienką warstwę masy. Wokół obręczy tortownicy układamy obok siebie rurki czekoladowe, zalewamy resztą masy. Odstawiamy do stężenia. Masa adwokatowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ wrzątku, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno
słodki bratekkryształ) 2 jajka 5 czubatych łyżek kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki konfitury z pigwy (sprawdzą się też powidła śliwkowe, dżem porzeczkowy, z róży...) Masa serowa: 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru (tu najlepiej biały, brązowy zmieni kolor masy) 1 jajko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: owoce (u mnie jeżyny) Sposób przygotowania: Masło przekładamy do rondelka(...)czas mieszając (aby cukier się rozpuścił), ale nie gotujemy. Zestawiamy z ognia i lekko studzimy, po czym dodajemy masę do miski z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Wbijamy też jajka i krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach. Do drugiej miski przekładamy mascarpone, dodajemy cukier, jajko i mąkę i całość łączymy (dobrze jest to zrobić blenderem). Do foremek na muffinki (piekłam
Kolorowy Przepisownikserka mascarpone 1 opakowanie cukru wanilinowego 0,5 szklanki śmietany 30% 0,5 szklanki malin (ja użyłam mrożonych, często mrożę owoce w całości aby móc je wykorzystać w zimę) aby krem był zwarty można dodać 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wodzy ( ja nie użyłam żelatyny i masa jest bardziej płynna) maliny do dekoracji(...)temperaturze 120 C, następnie zmniejsz temperaturę do 100 C i susz bezę przez 2,5 h. Krem: Do miksera włóż maliny i zblęduj je na gładką masę, dodaj serek mascarpone i mieszaj razem, dodaj cukier i śmietanę wszystko razem mieszaj przez 1-2 minuty masa wtedy zgęstnieje. Aby masa była gęsta do dekoracji dodaj
Niezły MłynekDzień dobry w maju! Rozpoczynam ten najpiękniejszy miesiąc w roku zaległym co prawda, ale najlepszym przepisem na pieczony sernik Oreo - cudownie delikatnym, śmietankowym, z kawałkami ciasteczek, udekorowany masą śmietanową z mascarpone. Oczywiście, jeśli chodzi o serniki to największą rolę odgrywa ser, jakiego używamy. Najlepszy jest gładki, mielony, tłusty (wypieki z odtłuszczonych składników zawsze smakują gorzej) - dzięki temu nasz sernik będzie(...)masła, rozpuszczonego Ciasteczka zmielić wraz z kremem, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wcisnąć masę ciasteczkową w dno, wygładzić. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy. Masa serowa wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej 4 jajka 1/2 szklanki cukru łyżka cukru z wanilią 750 g tłustego, zwartego, zmielonego sera
Słodkie inspiracjeborówką amerykańską Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody rabarbarowe Sorbet truskawkowy Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie Składniki: 250 g mascarpone 150 g jogurtu greckiego 90 g drobnego cukru 350 g borówek + ok.150 g borówek patyczki i foremki do lodów Wykonanie: Miska na lody powinna się mrozić przez 24 godziny, zanim zaczniemy(...)łyżeczki zmiksowanych owoców na dno foremek na lody (wykorzystałam papierowe foremki na muffiny), foremki wkładamy do zamrażarki. Drugą porcję borówek miksujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy lodowej. Zimne mascarpone i jogurt ubijamy wraz z cukrem przez 3-4 minuty. Do tak przygotowanej masy dodajemy zmiksowane borówki i mieszamy. Z zamrażarki wyjmujemy misę na lody, przelewamy
Kulinarne przygody Gatitykremówki odlewamy 150 ml i odstawiamy – na tym etapie nie będzie potrzebna. Pozostałą kremówkę (ok. 450 ml) ubijamy na sztywno. W drugiej, dużej misce krótko miksujemy mascarpone. Łączymy obie masy – dodając stopniowo śmietanę do serka i mieszając szpatułką (nie mikserem). Dżem przecieramy przez sito (aby pozbyć się pestek) do małej miseczki. Do dżemu dodajemy jedną, czubatą łyżkę ubitej(...)była gładka) lub blendujemy. Rozpuszczona, palona czekolada powinna mieć głęboki, brązowy kolor. Lekko studzimy. Z lodówki wyjmujemy śmietanę z mascarpone. Dodajemy 2-3 łyżki do czekolady i mieszamy. Teraz możemy wlać całość do ubitej śmietany. Mieszamy do połączenia. Masa zrobi się rzadsza, dlatego warto ją schować na ok. 15 minut do lodówki. Tort malinowy z paloną białą czekoladą: Zimny biszkopt
Poezja smakurozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy. Krem kajmakowy Do śmietany dodajemy mascarpone i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy kajmak i mieszamy(...)miksera, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Trwa to około 10 minut. Stopniowo dodajemy masło, nie przerywając ucierania. Po pewnym czasie zauważymy, że masa robi się rzadsza i wyglądem przypomina zważony krem. Ale nie panikujmy, tak ma być. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie "mlaska". Pod koniec miksowania dodajemy pastę waniliową. Piana Do mascarpone dodajemy cukier puder
Wędrówki po kuchniSkładniki na spód: 120 g ciasteczek digestive lub herbatników 3 łyżki k akao 100 g miękkiego masła Składniki na masę serową: 800 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie 5 jajek ½ szklanki cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych) 200 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki budyniu waniliowego 300 g Nutelli Składniki na polewę: 100 g Nutelli(...)zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż masą spód tortownicy. W misce miksera ubij jajka z cukrem pudrem, do uzyskania jasnej masy, po czym wmieszaj twaróg wraz z mascarpone i budyniem. Miksuj, aż masa stanie się jednolita bez grudek. Teraz podziel masę na pół, do jednej połowy wmieszaj ekstrakt waniliowy, do drugiej Nutellę. Masę serową wykładaj na spód na przemian po kilka
karmelowyjest fantastyczny! SKŁADNIKI: (forma na tartę ok 26 cm - u mnie silikonowa) 30-35 dag ciastek - w zasadzie dowolnych: kruchych, herbatników, owsianych* 15 dag masła Masa śmietankowa: 50 dag mascarpone (2 op.) 200 g śmietanki 30% 1 śmietan-fix 1 czubata łyżeczka żelatyny** 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 30 dag czekolady mlecznej maliny lub inne owoce(...)Żelatynę zalać zimną wodą (ok 2 łyżki) i odstawić do napęcznienia. 3. Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan-fix. Dodać mascarpone, zmiksować. 4. Napęczniałą żelatynę podgrzać (np. w mikrofali) i wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Dodać 2 łyżki masy i wymieszać, upewnić się że nie ma grudek (gdyby były - podgrzać ponownie i wymieszać). Dodać do ubitej śmietany z mascarpone, zmiksować
Kto ugości moich gości?wanilią (użyłam domowego)2 całe jajaMasa serowa 2(dodatki do masy serowej 1)łyżka gorzkiego kakaołyżka masła orzechowego (użyłam domowego)kilka orzechów laskowych Mielimy biały ser na gładką masę, łączymy z mascarpone i dodajemy wszystkie składniki po kolei. Mieszamy blenderem wszystkie składniki aż osiągniemy gładką, jednolitą masę. Dzielimy masę na 2 części, jedną przekładamy do miski (białej zostawiamy więcej
Symfonia Smakówzmrożony”. Efekt końcowy może zapowiadać, że przygotowanie zajmie duuuużo czasu. A tu miła niespodzianka i zaskoczenie. Samo przygotowanie, to nie dłużej, jak 20 minut. Składniki: - 3 jajka- 250g mascarpone- 250 ml fresh double cream- 1/3 szklanki drobnego cukru- 1 łyżka cukru pudru- ziarenka z 1 laski wanilii- skórka otarta z cytryny- 100 g dobrej czekolady- 80 g uprażonych płatków(...)następnie ochłodziłam pod bieżącą wodą. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem i ziarnami wanilii, dodałam skórkę z cytryny dalej ucierając, aż powstała puszysta i gładka masa. Dodałam serek mascarpone i wmieszłam go robotem na niższych obrotach. Ubiłam śmietankę z łyżką cukru – dodałam do masy jajecznej i wymieszałam. Ubiłam na sztywno pianę, którą dodałam do masy wraz
mojewypiekiinietylko