jajka - 6 szt mąka - 1 szkl cukier - 1 szkl olej - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Krem śmietanowy serek mascarpone - 250 g śmietana 36 % - 500 ml 2 op. zagęstnika do śmietanki cukier puder - 3 łyżki Na masę maślaną (do obłożenia tortu): masło - 1 kost sok z cytryny - 4 łyżeczki cukier puder - 170 g Dodatkowo brzoskwinie - 1 puszka masa(...)stop, tzw do suchego patyczka. Krem śmietanowy : Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać zagęstniki, dalej ubijać. Następnie dodawać stopniowo, cukier puder i po łyżce serka mascarpone, delikatnie wymieszać. Masa maślana : Do miski przełożyć masło pokrojone w kostkę, ubić do białości, następnie dodać cukier puder i sok z cytryny, dalej ubijać. Odłożyć 1 łyżkę masy maślanej do opłatka. Poncz
Kuchnia Danusirozdrobnionego szpinaku 3 jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 500 ml śmietany 36% 2 opakowania śmietan-fix 250 g serka mascarpone oraz 2 owoce granatu Przygotowanie: Jajka ucieramy w mikserze z cukrem. Następnie dodajemy olej i chwilę wszystko dalej miksujemy. Rozmrożony i odsączony szpinak dodajemy(...)rozdrabiamy go palcami - tworząc w ten sposób nasz mech :) Przygotowujemy masę. Mikserem ubijamy śmietanę wraz z śmietan fixami. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję dodajemy do niej serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Masę rozprowadzamy równomiernie na wierzchu ciasta, po czym posypujemy ją pokruszonym "mchem" - delikatnie wbijając go w śmietanę. Wierzch posypujemy pestkami granatu. Jeśli chcemy szybko wydobyć
Taste Therapynawet, do czego mi pierwotnie było potrzebne.Choć zostało mu jeszcze trochę czasu, postanowiłam wykorzystać je natychmiast. Nigdy jeszcze nie piekłam sernika na samym tylko mascarpone, i stwierdziłam, że to wyśmienita okazja. Dodałam do masy słodzone mleko skondensowane, które w czasie pieczenia lekko się skarmelizowało - na wierzchu sernika powstała cudowna karmelowa skorupka, a całość nabrała niesamowitego zapachu i delikatnego posmaku(...)przez 15 minut.Wystudzić.Z pozostałego ciasta wykroić paski o szerokości 5 cm, wyłożyć nimi brzegi tortownicy, formując krawędź.Mascarpone, mleko skondensowane, jajka, ekstrakt i budyń umieścić w misce. Zmiksować na gładką masę - tylko do połączenia składników.Owoce obtoczyć w mące, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką.Masę przelać do formy.Piec w 150 st. C. przez 1,5 godziny.Wy
Pożeraczka, czyli raz adobrzelikieru szklanka cukru brązowego łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki pół szklanki likieru szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: 200 g. marcepana białego lub migdałowego 4 łyżki ciemnego kakao pół tabliczki czekolady mlecznej pół tabliczki czekolady białej DO NASĄCZANIA: Przestudzona, zapażona kawa z jednej łyżeczki kawy sypanej z odrobiną cynamonu(...)połączenia się składników w jednolitą masę. W oddzielnym, dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder wymieszany ze smietan fix’em oraz masę z serka mascarpone i likieru. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem- przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy
Domowe Tortyserka mascarpone 1 budyń śmietankowy 3 duże jajka 100 g cukru 200 g melona + 200 g truskawek Truskawki zmiksować, odłożyć. Melon pokroić w kostkę, odłożyć. Twaróg zmiksować z mascarpone na gładką masę. Dodać cukier i budyń, dokładnie połączyć. Na samym końcu wbić jajka i zmiksować tylko do połączenia. Dodać kawałki melona, delikatnie wmieszać do masy. Masę serową wylać na przestudzony
Domowa cukiernia Ewygalaretki wiśniowePrzygotowanie :Ciastka pokruszyć, masło rozpuścić. Wymieszać. Przesypać do tortownicy, docisnąć i odstawić do lodówki na 20 minut. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku - wystudzić. Wymieszać z twarogiem i mascarpone na gładką masę. Wylać na spód. Ułożyć wiśnie. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Przestudzić i lekko tężejącą wylać na wiśnie. Odstawić na 3 godziny do lodówki
Magiczne Życie Martydodajemy 2 łyżki naparu kawy z alkoholem i serek mascarpone oraz 2 łyżki cappuccino w proszku. Całość miksujemy na puszystą masę. Następnie ubijamy białka dodaj do masy z serka mascarpone. Delikatnie mieszamy. Połowę kremu rozsmarowujemy na ułożonych wcześniej biszkoptach. Później układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i rozsmarowujemy na nich resztę kremu. Deser chłodzimy w lodówce na 30 minut
Bon Appetit MałgorzatyRolada kokosowa z galaretką Składniki : Biszkopt jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól szczypta Masa serowa serka mascarpone - 250 g śmietanki kremówki 30% - 350 ml wiórki kokosowe - 90 g cukier puder - 3 łyżki żelatyna - 1 łyżka woda gotowana - 3 łyżki do żelatyny Dodatkowo: galaretka truskawkowa - 1 opak Przygotowanie: Biszkopt(...)ciasto, na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, od razu z ciasta zdjąć papier, zwinąć w roladę razem ze ściereczką. Odstawić do wystudzenia. Masa serowa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i serek mascarpone dalej ubijać. Wsypać trochę wiórków kokosowych, resztę zostawić na posypkę na wierzch rolady., wymieszać. Ubijając wlewać do kremu rozpuszczoną
Kuchnia Danusipołączenia się składników, dodać pokruszone bardzo drobno herbatniki, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i schłodzić w lodówce- twaróg i mascarpone wymieszać z cukrem na gładką masę, wycisnąć sok z pomarańczy, przecedzić go przez sitko, żeby pozbyć się miąższu- żelatynę rozpuścić w soku pomarańczowym, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej- do ciepłej żelatyny dodawać
Smakołyki Berenikisztywno mikserem lub trzepaczką. Miskę zdjąć z kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia, ubijając od czasu do czasu, aby górna warstwa nie zastygła. Do przestudzonej masy dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać. Ubić pianę z białek i ostrożnie połączyć z masą.w odpowiednim wielkością do moczenia biszkoptów naczyniu, połączyć kawę z rumem. Moczyć kolejno
Stare Garyzimno na upalne dni, tylko dla dorosłych. SKŁADNIKI Spód: 120 g herbatników maślanych , 4 łyżki roztopionego masła, 2 łyżki miodu, 1/3 szkl. zmielonych orzechów włoskich Masa czekoladowa: 150 g serka mascarpone, 200 g śmietany kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 50 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady Masa adwokatowa: 1 łyżka żelatyny, 100 ml kremówki, 100 ml adwokata Dodatkowo: rurki(...)folią, wykładamy spód herbatnikowy, wkładamy do lodówki. Masa czekoladowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ubijamy kremówkę, dodajemy mascarpone, czekoladę a na końcu wystudzoną żelatynę. Wylewamy cienką warstwę masy. Wokół obręczy tortownicy układamy obok siebie rurki czekoladowe, zalewamy resztą masy. Odstawiamy do stężenia. Masa adwokatowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ wrzątku, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno
słodki bratekkryształ) 2 jajka 5 czubatych łyżek kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki konfitury z pigwy (sprawdzą się też powidła śliwkowe, dżem porzeczkowy, z róży...) Masa serowa: 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru (tu najlepiej biały, brązowy zmieni kolor masy) 1 jajko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: owoce (u mnie jeżyny) Sposób przygotowania: Masło przekładamy do rondelka(...)czas mieszając (aby cukier się rozpuścił), ale nie gotujemy. Zestawiamy z ognia i lekko studzimy, po czym dodajemy masę do miski z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Wbijamy też jajka i krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach. Do drugiej miski przekładamy mascarpone, dodajemy cukier, jajko i mąkę i całość łączymy (dobrze jest to zrobić blenderem). Do foremek na muffinki (piekłam
Kolorowy Przepisownikserka mascarpone 1 opakowanie cukru wanilinowego 0,5 szklanki śmietany 30% 0,5 szklanki malin (ja użyłam mrożonych, często mrożę owoce w całości aby móc je wykorzystać w zimę) aby krem był zwarty można dodać 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wodzy ( ja nie użyłam żelatyny i masa jest bardziej płynna) maliny do dekoracji(...)temperaturze 120 C, następnie zmniejsz temperaturę do 100 C i susz bezę przez 2,5 h. Krem: Do miksera włóż maliny i zblęduj je na gładką masę, dodaj serek mascarpone i mieszaj razem, dodaj cukier i śmietanę wszystko razem mieszaj przez 1-2 minuty masa wtedy zgęstnieje. Aby masa była gęsta do dekoracji dodaj
Niezły MłynekDzień dobry w maju! Rozpoczynam ten najpiękniejszy miesiąc w roku zaległym co prawda, ale najlepszym przepisem na pieczony sernik Oreo - cudownie delikatnym, śmietankowym, z kawałkami ciasteczek, udekorowany masą śmietanową z mascarpone. Oczywiście, jeśli chodzi o serniki to największą rolę odgrywa ser, jakiego używamy. Najlepszy jest gładki, mielony, tłusty (wypieki z odtłuszczonych składników zawsze smakują gorzej) - dzięki temu nasz sernik będzie(...)masła, rozpuszczonego Ciasteczka zmielić wraz z kremem, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wcisnąć masę ciasteczkową w dno, wygładzić. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy. Masa serowa wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej 4 jajka 1/2 szklanki cukru łyżka cukru z wanilią 750 g tłustego, zwartego, zmielonego sera
Słodkie inspiracjeborówką amerykańską Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody rabarbarowe Sorbet truskawkowy Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie Składniki: 250 g mascarpone 150 g jogurtu greckiego 90 g drobnego cukru 350 g borówek + ok.150 g borówek patyczki i foremki do lodów Wykonanie: Miska na lody powinna się mrozić przez 24 godziny, zanim zaczniemy(...)łyżeczki zmiksowanych owoców na dno foremek na lody (wykorzystałam papierowe foremki na muffiny), foremki wkładamy do zamrażarki. Drugą porcję borówek miksujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy lodowej. Zimne mascarpone i jogurt ubijamy wraz z cukrem przez 3-4 minuty. Do tak przygotowanej masy dodajemy zmiksowane borówki i mieszamy. Z zamrażarki wyjmujemy misę na lody, przelewamy
Kulinarne przygody Gatity