Krem: 330 ml zimnej śmietany 30% 250 g sera mascarpone 1 łyżka cukru pudru 100 g mlecznej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo: 20 g gorzkiej czekolady (do posypania wierzchu) Ciasto: Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ucierając. Jajka wymieszać widelcem, dodać(...)180ºC. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Ciasto wystudzić. Krem: Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać mascarpone i miksować dalej do połączenia się składników. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać do kremu i wymieszać. Około 1 szklanki kremu odłożyć (użyjemy na wierzch ciasta). Połamaną czekoladę rozpuścić
BullioKrem: 330 ml zimnej śmietany 30% 250 g sera mascarpone 1 łyżka cukru pudru 100 g mlecznej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo: 20 g gorzkiej czekolady (do posypania wierzchu) Ciasto: Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ucierając. Jajka wymieszać widelcem, dodać(...)180ºC. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Ciasto wystudzić. Krem: Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać mascarpone i miksować dalej do połączenia się składników. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać do kremu i wymieszać. Około 1 szklanki kremu odłożyć (użyjemy na wierzch ciasta). Połamaną czekoladę rozpuścić
BullioDeser wyszedł po prostu bajeczny, i gwarantuję, że nikt mu się nie oprze.Jeśli nie używacie w kuchni surowych jajek, można je zastąpić pasteryzowanymi. Można też przygotować krem z mascarpone i bitej śmietany - też będzie pyszny, ale to już jednak nie to samo...To tiramisu zrobiło u nas furorę, i choć sycące, zniknęło błyskawicznie. Jeśli macie w domu jeszcze trochę(...)pudru1/2 łyżeczki przyprawy do piernikaziarenka z 1/2 laski waniliinasączenie:75 ml mocnej, ostudzonej kawy25 ml likieru kawowegododatkowo:150 g pierniczków2 łyżki kakaoŻółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować. Dodać przyprawę do piernika i wanilię, połączyć. Białka ubić na sztywną pianę, partiami dodawać do kremu, delikatnie mieszając łyżką.Kawę wymieszać z likierem. Zanurzać w niej pierniczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna użyć dodatkowo barwnik gdy chcemy intensywniejszy odcień sera lub gdy nie mamy bądź nie chcemy użyć alkoholu do pół tubki barwnika w żelu. Masa śmietankowa 150 g śmietany 30% 150 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja: 100-150 g jagód/borówki amerykańskiej listki świeżej mięty Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąki przesiać przez sito i połączyć z proszkiem(...)lodówce. Masę śmietankową przygotować przed samym podaniem deseru. Masa śmietankowa: 1. Ubić mocno schłodzoną śmietanę na sztywno, dodać cukier puder 2. Pod koniec ubijania dodać schłodzony serek mascarpone, ubijać aż masy się połączą Schłodzony sernik dekorować chmurkami masy śmietankowej, jagodami oraz listkami mięty. Smacznego :) Zobacz także: Sernik z wiśniami sernik z kiwi
KreatywnePinyłyżki cukru pudru 300 g mascarpone 200 g zmielonych pistacji (ok. 500 g ze skorupkami) Wykonanie: Migdały mielicie w robocie kuchennym na drobny proszek. Jajka ucieracie z cukrem na puszystą pianę, dodajecie cynamon i otartą skórkę z cytryny. Dodajecie zmielone migdały i mieszacie albo szpatułką, albo mikserem na najniższych obrotach. Przelewacie masę na okrągłą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)każdym razie będzie ze wszech miar delikatne, więc ostrożnie! Pistacje wyjmujecie ze skorupek i mielicie w robocie kuchennym. Mikserem ubijacie śmietankę z cukrem pudrem na jednolitą gęstą masę. Dodajecie mascarpone – łyżka po łyżce, cały czas miksując. Na koniec wsypujecie zmielone pistacje, mieszacie do połączenia się składników. Krem wykładacie na ciasto i równomiernie rozsmarowujecie. Posypujecie odrobiną pistacji i wstawiacie
GRUBY WAŁEKwyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodać zmielony mak, kaszę, migdały, proszek do pieczenia . Osobno ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą makową. Ciasto makowe przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok 40 minut, do suchego(...)mascarpone 4 łyżki cukru pudru (lub więcej - do smaku) ½ łyżeczki mielonego kardamonu (lub więcej) Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miseczki. 200 g śmietanki zagotować na małym ogniu, zalać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Chwilę przestudzić, odstawić do lodówki na 1 godzinę. Mascarpone rozetrzeć, wymieszać z cukrem i kardamonem. Pozostałą śmietankę ubić w wysokim schłodzonym naczyniu. Połączyć z mascarpone i masą
Pełny talerzSkładniki: spód: 400 g herbatników 440 g masy krówkowej masa serowa z batonikami: 750g serka mascarpone 150 ml śmietanki kremowej 30 % 4 łyżki cukru pudru 3 batony lion masa śmietanowa: 500 g śmietany kremowej 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan(...)batony lion Sposób wykonania: Dno blaszki o wymiarach 24x33 wykładamy herbatnikami, smarujemy masą krówkową, przykrywamy warstwą herbatników. Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone. Batony siekamy, dodajemy do masy delikatnie mieszając łyżką. Wykładamy na herbatniki. Przykrywamy warstwą herbatników. Śmietanę 36 % ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Rozsmarowujemy po herbatnikach. Wierzch posypujemy posiekanymi batonami. Na noc wstawiamy
Darcia w kuchniMalibu Składniki na muffinki: - 1 szklanka mąki pszennej - ½ szklanki wiórek kokosowych - 1 szklanka cukru - ½ szklanki jogurtu - 1/3 szklanki oleju - 1/3 szklanki syropu kokosowego - 1 łyżeczka sody Składniki na masę: - 200g serka mascarpone - ½ szklanki wiórek kokosowych - 50ml rumu Malibu - 100g śmietanki 30% Do miski wrzucamy przesianą mąkę, dodajemy wiórki kokosowe, cukier, sodę i wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy syrop kokosowy, olej(...)momentu całkowitego połączenia składników. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do wysokości 2/3 i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni na 25minut. Teraz zabieramy się za masę. Najpierw ubijamy śmietankę, następnie dodajemy serek mascarpone i wiórki kokosowe oraz rum. Wszystko razem miksujemy i wstawiamy na pół godz. do lodówki. Kiedy muffinki się upieką wyciągamy je z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy
Kuchenne Wariacjecukrem z dodatkiem wanilii aż uzyskamy jasny, kremowy puch. Najlepiej jeśli cukier będziemy dodawać stopniowo. Powinno nam to zająć nie więcej niż 10 minut. Następnie delikatnie mieszamy powstałą masę z mascarpone. Kawę mieszamy z likierem i krótko moczymy w niej kolejno biszkopty, które układamy na dnie prostokątnego naczynia (lub w pucharkach jeśli mamy ochotę). Następnie nakładamy część kremu. Całość posypujemy
Mango Papajasernik snickers , a także mazurek orzechy-karmel-czekolada , który łączy w sobie smaki charakterystyczne dla tego znanego wszystkim batonika. Tarta snickers Składniki: SPÓD 150g herbatników 75g masła MASA ORZECHOWA 250g mascarpone 100g śmietanki 30% 100g masła orzechowego z kawałkami orzechów 1-2 łyżki cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku) SOS KARMELOWY 40g drobnego cukru 40g domowego cukru waniliowego(...)pieczenia - do tortownicy przełożyć masę ciasteczkową, wykleić nią cały spód i około 1/3 wysokości formy - formę z herbatnikowym spodem schłodzić w lodówce MASA ORZECHOWA - składniki na masę powinny być zimne - do naczynia przełożyć mascarpone, wlać śmietankę, dodać masło orzechowe, składniki krótko zmiksować (końcówkami do ubijania) do uzyskania gęstego kremu - dodać cukier puder (1-2 łyżki lub do smaku, można też
Smakołyki Berenikimiałam do w domu dodałam troche wódki) starta gorzka czekolada do posypania Wykonanie : Żółtko ucieramy z połową cukru pudru i łączymy z serkiem mascarpone. Tak jak pisałam wyżej możemy użyć więcej cukru pudru zależnie od naszego upodobania do słodkości :) Resztę cukru pudru dodajemy do kawy. W zależności od tego czy deser ma być z alkoholem(...)Amaretto lub inny trunek. W kawie moczymy biszkopty, które układamy w pucharkach. Przykrywamy warstwą serka. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić masa z mascarpone. Wierzch oprószamy czekoladą. Deser schładzamy w lodówce. Nie wierzyłam, że tak niewiele czasu i pracy potrzeba żeby uzyskać tak prosty i pyszny deser. Polecam
cucinaremąki pszennej 33 g mąki ziemniaczanej 130 g drobnego cukru do nasączenia 160 ml ostudzonej mocnej kawy 80 ml likieru może być kawowy albo amaretto na masę: 750g serka mascarpone 100g drobnego cukru 150 ml śmietanki kremówki 100g czekolady gorzkiej startej na dużych oczkach. Przygotowanie: Biszkopt - oddzielamy białka od żółtka. Ubijamy białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać(...)formy. Boków niczym nie smarować . Wyłożyć ciasto . Pieczemy w temperaturze 160 -175 stopni, przez 45 min . Kawę z likierem wymieszać . Masa- kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodać serek mascarpone na małych obrotach zmiksować. Wykonanie : Pierwszy blat biszkopta kładziemy na tortownicy, nasączamy 1/3 likieru z kawą, dodajemy 1/3 masy serowej i 1/3 wiórek czekoladowych
Wypieki Uliproszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 2/3 szklanki mleka łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią Na krem: 250ml śmietanki kremówki 100g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Na dekorację: czerwone żelki lub wiśnie kandyzowane białe draże parcelki roztopiona kostka czekolady Wykonanie: Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia(...)przemian dodajemy w 3 partiach suche składniki i mleko. Formę do muffin wykładamy papilotkami, do każdej foremki nakładamy masę do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia. Masa: kremówkę, mascarpone, cukier i ekstrakt miksujemy razem do powstania gęstego kremu. Kremem napełniamy rękaw cukierniczy i dekorujemy babeczki. Dodajemy noski z żelków
Smak mojej kuchniszklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki budyniu czekoladowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao KREM CZEKOLADOWY: ½ litra śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao Goplana 3 łyżki cukru pudru 1 słoiczek konfitur z czarnej porzeczki PONCZ DO NASĄCZENIA: 1 szklanka naparu z czarnej herbaty 4 łyżeczki brązowego cukru(...)Masa czekoladowa: Kremówkę przelać do rondelka, podgrzać prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, chwilę odczekać, wymieszać do połączenia. Odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia wmieszać w masę serek mascarpone i zmiksować mikserem do połączenia. Poncz: Zimną osłodzoną cukrem herbatę wymieszać z likierem migdałowym. Przełożenie: Jeden placek ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, nałożyc połowę kremu
Wanilia i Kardamonsztuk podłużnych biszkoptów (u mnie dł. 10 cm) 180 g okrągłych biszkoptów 250 ml mocnej kawy dowolna nalewka – u mnie gruszkówka z zanurzonymi laskami wanilii 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 3 łyżki cukru pudru kakao maliny Parzymy kawę i odstawiamy do przestudzenia, kiedy nie jest już gorąca dodajemy alkohol. Żelatynę namaczamy w niewielkiej(...)mikrofalówce, dodajemy do niej łyżkę ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Zabieloną żelatynę wlewamy do reszty bitej śmietany i miksujemy krótko do całkowitego połączenia się składników. Dodajemy do masy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Okrągłe biszkopty zamaczamy po jednym w kawie z alkoholem, ważne, żeby nie robić tego zbyt długo, żeby ciasto nie wyszło za mokre. Układamy
Ciastkozercy