masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:29/237)

Tort piankowo truskawkowy 428

drobnego cukru do wypieków - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki octu (10%) - 3 łyżki oleju (o neutralnym smaku) - ekstrakt waniliowy - szczypta soli Składniki masy cytrynowej: - 500ml mocno schłodzonej kremówki - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - 2 galaretki cytrynowe - 400ml wrzątku (na 2 galaretki) Składniki masy wiśniowej: - 500ml mocno schłodzonej kremówki - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru(...)rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Takiej samej ilości wody używamy do rozpuszczenia galaretek wiśniowych. Gdy galaretki będą zimne, ale jeszcze płynne ubijamy mocno schłodzoną śmietanę (robimy masę cytrynową) z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone – mieszamy łyżką. Kolejno – wlewamy tężejące, ale płynne galaretki cytrynowe – mieszamy. Biszkopt przekrajamy na dwie części. Pierwszą (która będzie stanowić spód) nasączamy sokiem jabłkowym i smarujemy

mojewypiekiinietylko
Wielkanocne ciasto marchewkowe 141

jajka pół łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 500 g marchewki * odmierzamy szklaną o pojemności 250 ml Na masę: 250 g serka mascarpone 125 g serka Philadelphia Light 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 g cukru pudru (5-6 łyżek) Do dekoracji: 100 g zielonych wiórków kokosowych (przepis tutaj ) kilka czekoladowych jajeczek(...)średnicy 22 cm) .   8. Piec ok. 50 min. (do suchego patyczka).   9. Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie przekroić na 2 blaty. Masa: 10. W misie miksera utrzeć serek mascarpone i Philadelphia. Ciągle miksując dodać ekstrakt z wanilii i stopniowo dosypywać cukier puder.  11. Masę podzielić na 2 części: większą i mniejszą. Większą porcją przekładamy

Domowa Cookierenka Agi
Tiramisu 152

Jeden z najpyszniejszych, a zarazem najprostszych deserów na świecie... tiramisu. Biszkopty zanurzone w mieszance mocnej kawy i alkoholu, serek mascarpone, ubite na puszysta masę żółtka, najlepsze kakao... W tej wersji dodałam również ubitą śmietanę kremówkę, gdyż takie tiramisu uwielbia mój Mąż... Oryginalnie nie potrzeba dodawać śmietanki, ale myślę, że nie psuje ona tradycyjnego smaku:) Deser jest jeszcze bardziej puszysty(...)cukrem pudrem i ubij je na parze na puszystą, jasną masę.W wysokim naczyniu ubij zimną śmietanę kremówkę na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone. Dobrze, ale krótko zmiksuj, a następnie przełóż masę jajeczną.Wymieszaj jeszcze wszystko mikserem szybko i dokładnie na jednolity krem. Do zaparzonej i ostudzonej kawy dolej alkohol i wymieszaj. Krem, biszkopty i kawę podziel

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort czekoladowo-orzechowy "Kraina Lodu" 201

przekroju :) Przepis na blaty orzechowe podpatrzyłam na stronie "Mama gotuje" Blaty orzechowe: 8 białek 250g zmielonych orzechów włoskich 250g cukru pudru 4 okrągłe wafle o śr. 20cm Masa czekoladowa: serek mascarpone 330ml śmietanki 30% 2 tabl. gorzkiej czekolady 3 łyżki nutelli 1/3 szkl cukru pudru Wykończenie: 500ml śmietanki 30% 2 śmietanfixy 1/2 szkl cukru pudru op. landrynek niebieskich opłatek(...)Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. W misie miksera ubić śmietanę na sztywną pianę. Dodać cukier puder, rozpuszczoną czekoladę, nutellę i mascarpone. Utrzeć tylko do czasu aż składniki się połączą. Blaty orzechowe przełożyć masą czekoladową. Schłodzić. Landrynki rozbić tłuczkiem nie otwierając opakowania. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać równą warstwę rozkruszonych landrynek. Włożyć do piekarnika nagrzanego

Smakołyki Asi
Owocowe tiramisu 172

dnie szklanek po 3 - 4 sztuki, możesz je przekroić na połowę wtedy ułatwi to ładniejsze ułożenie. Borówki zblenduj z miodem na gładką masę i połącz z serkiem mascarpone oraz bitą śmietaną. Masę dokładnie wymieszaj u ułóż w równych porcjach do szklanek. Deser udekoruj świeżą borówką i ciasteczkiem :) Desery możesz jeść od razu albo przechowuj w lodówce  Smacznego

Niezły Młynek
Budyniowiec śmietanowy z figami 157

pieczenia-  2 łyżeczki octu-  4 łyżki olejuSkładniki na masę budyniową:- 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru- 1/2 litra mleka- 6 łyżek cukru- 340 g miękkiego masła- 250 g mascarpone Składniki na masę śmietanową:- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku- 500 ml słodkiej śmietanki (fresh cream)- 2 łyżki cukru z wanilią- 4 galaretki o różnych kolorachDodatkowo:- figi 5 szt. (albo inne owoce(...)odstawiamy do zastudzenia (najlepiej przelać  do płaskich naczyń, będzie łatwiej potem kroić). Na drugi dzień pozostaje do zrobienia masa budyniowa i śmietanowa. Do zimnego budyniu dodajemy 340g masła o temperaturze pokojowej, wyrabiamy robotem na niskich obrotach. Dodajemy, po łyżce, 250g serka mascarpone – należy delikatnie go wmieszać. Biszkopt przekrawamy na dwie części, nasączamy sokiem owocowym (np. z marakują), lekko smarujemy kwaśnym

mojewypiekiinietylko
Wafle kajmakowo-orzechowe 195

suchych wafli - tym razem z masą krówkowo-orzechową. Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z lodówki. Przepis dodaję do akcji Jak ugryźć wafla . Składniki: 1 opakowanie masy krówkowej (tj. kajmaku) 100 g serka mascarpone kilka łyżek masła orzechowego 4 okrągłe wafle Masę krówkową przełożyć do wysokiego naczynia, dodać serek mascarpone i za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. Wafle przekładać

Ugotować
Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi 456

szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli 5 suszonych daktyli 1 łyżka orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni) Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 150 g masy kajmakowej 1/3 szklanki orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni) 10 suszonych daktyli Przygotowanie: Blaty bezowe: Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła(...)przez 7-8 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec przez 80-90 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić, aż do ostygnięcia. Krem: Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Dodać grubo posiekane orzechy włoskie i posiekane daktyle. Wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Na jednym blacie bezowym rozprowadzić krem i przykryć drugim

Oryginalny smak
Mini tiramisu 276

jest zawsze ten sam… niepowtarzalny. U mnie, wersja mini tiramisu – na poprawę humoru… i nie tylko. Inspiracją na masę był przepis Asi  z Kwestii Smaku.             Składniki:  - ciasteczka amaretti- 4 żółtka- 4 łyżki drobnego cukru- ziarenka z ½ laski wanilii- 250g zimnego serka mascarpone- kawa (u mnie nescafe Azera)- wino Marsala (Amaretto,rum…)- kakao i cappuccino z Brendy do oprószenia  (może być(...)białka – wbijamy do słoika, do wykorzystania innym razem), dodajemy 4 łyżki drobnego cukru oraz ziarenka wanilii  – ubijamy mikserem, na najwyższych obrotach przez 8 minut, na gładką i puszysta masę. Zimny serek mascarpone przekładamy do drugiego pojemnika i ubijamy mikserem na średnich obrotach przez ok. 2 minuty. Ubite jajka dodajemy do mascarpone. Chwilę miksujemy, tylko do połączenia składników. Ciasteczka krótko zanurzamy

mojewypiekiinietylko
Świąteczny tort. 204

różowej skorupce Delecta kamyczki czekoladowe Delecta zielony barwnik spożywczy 250 ml śmietany kremówki 30-36% 250 g sera mascarpone  cukier waniliowy Delekta 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Ubijamy na sztywno białka, dodajemy po łyżce cukier stale ubijając. Następnie, kiedy masa jest sztywna i błyszcząca dodajemy żółtka. Całość dokładnie miksujemy i dodajemy przesiane mąki z przyprawą do piernika. Ciasto mieszamy(...)Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta i nasączamy go. Tort wstawimy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno jak wcześniej, dodajemy  cukier i cukier waniliowy do smaku, pod koniec ser mascarpone. Odkładamy trochę masy i barwimy ją na zielono. Wyjmujemy ciasto z lodówki i jasnym kremem smarujemy całą powierzchnię tortu. Z zielonej masy wykonujemy przy pomocy tylki w formie gwiazdki choinki

Malinowe Pocałunki
W marcu jak w garncu. I wiosenny sernik z marchewką 153

wzięłam marchewkę (od siebie dodałam sok z pomarańczy, który pasuje tutaj wyśmienicie) i pomysł na dekorację. Do spodu dodałam orzechy - dzięki temu jest cudownie chrupiący. Masę serową zrobiłam po swojemu - z dodatkiem mascarpone, na serku kremowym. Wyszła idealnie gładka, kremowa i rozpływająca się na języku, o dość intensywnym waniliowym smaku. Lukier przygotowałam na mascarpone, też z dodatkiem soku z pomarańczy(...)przez 15 minut. Przestudzić. Serek kremowy i mascarpone, śmietanę, ekstrakt, cukier i jajka zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Połowę masy serwoej wylać na spód, następnie po okręgu ułożyć marchewkę (tak, żeby środek został pusty). Na wierzch wylać pozostała masę, wyrównać wierzch. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przepis na tiramisu 138

łyżki stołowe cukru 150 gram podłużnych biszkoptów Sok z dwóch pomarańczy Liście mięty Gorzka czekolada (do dekoracji) Sposób przygotowania Żółtka jaj ucieramy z cukrem. Do utartej masy dodajemy ser mascarpone i słodką śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i odstawimy do lodówki na 2 godziny, aby masa stężała. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku

Miód i pieprz
Tort bezowy Lusette 153

szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru, aż do uzyskania gęstej masy, wlewam sok z cytryny oraz dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję. Dwie duże płaskie blachy-od piekarnika, wykładam papierem pergaminowym, na jednej rysuję dwa okręgi o śr 20 cm na drugiej jeden, masę bezową dzielę na 3 równe części i rozsmarowuję na narysowanych okręgach formując koło(...)należy dopuścić do zagotowania! dodaję połamaną gorzką czekoladę, czekam chwilę, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszam do całkowitego rozpuszczenia.  Studzę.  Wkładam do lodówki. Następnego dnia do masy czekoladowej, dodaję mascarpone i miksuję na gęsty krem , wafelki kruszę dodaję do masy, mieszam delikatnie łyżką. Kremem przekładam krążki bezowe.  Schładzam torcik w lodówce. Słodkich wypieków! Wpis dodaję do akcji

Wanilia i Kardamon
Torcik malinowy 155

czekoladę, cały czas podgrzewając na niewielkiej mocy, mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić. Żółtka oddzielić od białek i ubić je z połową cukru na jasną, puszystą masę. Dodać serek mascarpone, wanilię, migdały i roztopioną czekoladę. Zmiksować na gładką masę. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy. Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania