masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:23/237)

Tiramisu - przepis tradycyjny 161

żółtek z cukrem. Korzystałam z przepisu z broszury "DESERY - nowa kuchnia włoska". Składniki: naczynie szklane lub ceramiczne o wymiarach 20x15 cm 24 szt. biszkoptów (do tiramisu) 500 g mascarpone  3 jajka 40 g cukru pudru 100 ml amaretto  150 ml mocnego naparu z kawy (z ok. 3-4 kopiastych łyżeczek) gorzkie kakao do oprószenia Przygotowanie: Parzymy mocną kawę(...)rozpuszczalną) i przelewamy bez fusów do głębszego naczynia, dodajemy amaretto i mieszamy. Jajka parzymy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek.  Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach albo mieszamy silikonową szpatułką. Jeżeli zmiksujemy zbyt szybko, krem może zrobić się rzadki. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową

bistro mama
Tort Pomarańczowo - Waniliowy z Miętową Nutą 145

równe blaty. Masa miętowa: 250 ml śmietanki kremówki 36% - dobrze schłodzonej 250 g serka mascarpone 1/4 szklanki cukru pudru kilkanaście kropel ekstraktu miętowego Masa: Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Mascarpone rozmiksować chwilkę w osobnej misce i dodać do ubitej kremówki. Na koniec dodać ekstrakt miętowy i zmiksować krótko. Ta masa potrzebna jest do jednej warstwy. Masa waniliowa(...)śmietanki kremówki 36% - dobrze schłodzonej 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru ziarenka z dwóch lasek wanilii Masa: Podobnie jak przy masie miętowej, z tym, że zamiast ekstraktu miętowego dodajemy ziarenka waniliowe. Masa na drugą warstwę, wierzch i boki tortu. GANACHE: 250 ml śmietanki kremówki 30% 200 g gorzkiej czekolady połamanej 50 g masła 3 łyżki cukru pudru Ganache

Blondynka Gotuje
Straszne Tiramisu 223

espresso, odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem aż uzyskają kremową konsystencję.  Do doskonale ubitych żółtek,  porcjami dodajemy mascarpone ( musi być swieży i dobrej jakości) ; całość mieszamy(można użyć miksera). W innym naczyniu ubijamy białka, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy, tak by składniki dobrze się połączyły.   Na głęboki talerz wlewamy espresso i alkohol. W kawie(...)układamy sćiśle na dnie płaskiego naczynia. Można użyć  naczynia o jakimkolwiek kształcie: prostokątnym, kwadratowym, owalnym. Można bardziej fikuśnie w szklance czy salaterce. Na biszkopty wykładamy połowę masy z mascarpone i posypujemy kakao. Powtarzamy procedurę z pozostałymi biszkoptami i ponownie przykrywamy warstwą mascarpone. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na co najmniej 4 godziny do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem oprószamy gorzkim

Mia Cucina Sofieta
Tort migdałowy w paski 295

125g migdałów nieblanszowanych 25 ml rumu Biszkopt kakaowy: 8 jajek 110g cukru 100g mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa śmietankowa: 400ml śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone kilka kropli aromatu migdałowego cukier puder do smaku Dodatkowo: migdały w słupkach migdały w całości nie blanszowane Sposób przygotowania: Ciasto migdałowe: Migdały mielimy w blenderze. Jajka(...)zawijamy w roladę. Studzimy i kroimy na 4 równej szerokości paski. Masa śmietankowa: Dobrze schłodzona kremówkę ubijamy z cukrem pudrem aż do uzyskania lekkich fal. Stopniowo dodajemy mascarpone. Miksujemy aż masa będzie jednolita bez grudek sera. Dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego. Na ciasto migdałowe nakładamy masę migdałowa i równomiernie rozprowadzamy. Na każdym z pasków biszkopta kakaowego nakładamy warstwę masy śmietankowej

Pyry na Gaz
Biała Pavlova – torcik bezowy 551

śmietanki 30% 500g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru aromat waniliowy owoce: maliny, borówki amerykańskie, jeżyny Przygotowanie (20 min +2h pieczenia): Beza Białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy, aż w masie nie będzie on zbyt wyczuwalny. Na końcu(...)czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy wysuszoną bezę do ostygnięcia. Zimną wyciągamy i dekorujemy kremem i owocami. Krem mascarpone Śmietanką 30% ubijamy z dodatkiem łyżeczki cukru pudru na sztywną masę. Dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropel aromatu waniliowego i miksujemy do wymieszania składników. Masę nakładamy na wystudzoną bezę i nakładamy na wierzch owocki. Smacznego

PastelFood
Biała Pavlova – torcik bezowy 463

śmietanki 30% 500g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru aromat waniliowy owoce: maliny, borówki amerykańskie, jeżyny Przygotowanie (20 min +2h pieczenia): Beza Białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy, aż w masie nie będzie on zbyt wyczuwalny. Na końcu(...)czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy wysuszoną bezę do ostygnięcia. Zimną wyciągamy i dekorujemy kremem i owocami. Krem mascarpone Śmietanką 30% ubijamy z dodatkiem łyżeczki cukru pudru na sztywną masę. Dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropel aromatu waniliowego i miksujemy do wymieszania składników. Masę nakładamy na wystudzoną bezę i nakładamy na wierzch owocki. Smacznego

PastelFood
Chałwowe bułeczki francuskie 139

przygotowanej masy) - 1 jajko do smarowania bułeczek - czarny sezam (do posypania bułeczek) Lukier chałwowy: - szklanka cukru pudru - 2 łyżeczki pasty tahini ( przepis ) - 2 - 3 łyżki wrzątku Przygotowujemy masę. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder (zamiennie stevia* lub ksylitol*), 1 jajko i 2 żółtka, pastę tahini. Składniki dokładnie łączymy ze sobą łyżką. Rozwijamy arkusze ciasta francuskiego (ok. 10 minut

mojewypiekiinietylko
Torcik kakaowo- śmietankowy z wiśniami i czekoladową koronką 131

będzie smakował każdemu. Zapraszam!!! Składniki: Biszkopt: 7 jajek, 0,5 szkl mąki ziemniaczanej, ¾ szkl. cukru, 0,5 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao,   Masa: 4 serki mascarpone ( po 250g każdy), 0,8 l śmietany 30%, 5 – 6 łyżek cukru pudru, 0,4 kg wiśni z kompotu lub mrożonych, Czekoladowa koronka: 2 gorzkie czekolady,   Wykonanie(...)Pieczemy w temperaturze 160C przez ok. 30-40 minut. Jak już biszkopt wystygnie przekrajamy go na 3 części. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i cukier puder.   Ubijamy na sztywną masę.   Jak już masa jest gotowa oddzielamy od niej ¼ masy. Do reszty dodajemy odsączone wiśnie. Mieszamy. Masą z wiśniami przekładamy blaty ciasta. Wierzch i boki tortu smarujemy

Passion of Cooking
Tiramisu z truskawkami 117

maskarpone 3 żółtka 3 łyżki cukru 3 łyżki amaretto lub innego alkoholu 1/2 szkl. mocnej kawy kilka sztuk biszkoptów  kilkanaście truskawek Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać mascarpone i 1 łyżkę likieru amaretto,wymieszać. Zimną kawę wymieszać z resztą amaretto,namoczyć biszkopty i ułożyć jedną warstwę w pucharkach. Część masy wyłożyć na biszkopty,na to kawałki truskawek

Kolorowa kuchnia Elki
CIASTO CZEKOLADOWE Z SERKIEM MASCARPONE I MALINAMI 279

ciasto: 200 g masła 300 g gorzkiej czekolady 70% kakao 2 łyżki kakao 5 jajek 200 g cukru trzcinowego masa: 150 g serka mascarpone 200 g śmietanki 36 % 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: świeże owoce p. maliny W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i masło. Do osobnej miski wrzucamy 2 całe  jajka i 3 żółtka. Dodajemy kakao , miksujemy tylko(...)piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 35 minut. Kiedy ciasto się upiecze studzimy je na kratce. W szklanej lub metalowej misce ubijamy śmietankę, dodajemy porcjami mascarpone i cukier puder. Masę wykładamy na ostudzone ciasto i dekorujemy owocami. Smacznego

KuchcikoweLove
Kostka truskawkowa 232

przygotowanie do przepisów z truskawkami. Kostka truskawkowa z duża ilością galaretki i śmietankową masą na wierzchu. Użyłam mrożonych owoców ale już wkrótce możecie sięgnąć po świeże:) blaszka 20×30 cm 5 h około 20 herbatników 450 g truskawek 3 galaretki truskawkowe 250 g serka mascarpone 300 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Galaretkę rozpuścić w 750 ml wody(...)znalazły się w środku galaretki:) spokojnie można kończyć ciasto w takiej formie, jeżeli zdarzy Wam się coś podobnego) Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pomieszać z serkiem mascarpone. Wyłożyć masę na stężonej galaretce. Udekorować truskawkami

Ania i Marcin gotują
Sernik piernikowe tiramisu 383

bardzo, ale to bardzo głupiego.  Kto o zdrowych zmysłach zalewa pierniki kawą z alkoholem?  Przecież wiadomo, że powstanie wielka breja, prawda?  Potem okazało się, że masa z mascarpone prawie płynie.  Tutaj chyba będę winić mascarpone kupione w promocji przed świętami.  Dlaczego?  Dlatego, że kupiłam wtedy kilka opakować.  Z 2 pierwszych zrobiłam tort, który(...)namokną wyjąć.  2 żółtka ubić z cukrem na parze, aż będą białe i puszyste.  Mascarpone wymieszać z 50 ml likieru i dodać żółtka.  Wymieszać razem z odsączonymi i rozdrobnionymi pierniczkami.  Doda Ubić białko na sztywno i wymieszać z masą.    Żelatynę zalać około pół szklanki wrzątku i wymieszać, aż się rozpuści.  Dodać łyżkę

Sto kolorów kuchni
Deser truskawkowy 221

Składniki: 1 awokado 2 łyżki kakao 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 300 g truskawek Wykonanie: Awokado myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je do wysokiego naczynia (pestkę odrzucamy) Dodajemy kakao i dwie łyżki cukru. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę i przekładamy na dno pucharków. Truskawki myjemy i obieramy(...)wielkiej ilości wody i dodajemy pod koniec ubijania do  śmietany, podobnie jak cukier. Bitą śmietanę dzielimy na dwie części do pierwszej dodajemy mus truskawkowy i serek mascarpone. Gotową masę truskawkową układamy w pucharkach. Na wierzch szprycą wyciskamy pozostałą bitą śmietanę, którą wcześniej odłożyliśmy i dekorujemy ją truskawkami. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Trufelkowy deser z malinami. 137

jest wytrawna i mocno kakaowa. Dla podbicia smaku czekolady dodałam do niej odrobinę kawy. Całość ze świeżymi, lekko kwaskowymi malinami stanowi wspaniały deser. Polecam! SKŁADNIKI masa z białą czekoladą 150g serka mascarpone 100g białej czekolady 3 łyżek wódki lub białego rumu 1 łyżka mleka w proszku ( opcjonalnie, jeśli masa będzie zbyt rzadka) masa z gorzką czekoladą 150g serka mascarpone 150g(...)czekoladę ( każdą oddzielnie) roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. 2. Składniki na obra kremy (poza czekoladą) umieścić w dwóch miseczkach. W każdej z miseczek zmiksować składniki na jednolitą masę. Powoli dodawać czekolady. Wciąż miksować aż do uzyskania gładkich kremów. 3. Wstawić oba kremy do lodówki na 5-10 min. 4. Na waflu rozsmarować ciemny krem na grubość

DefinicjaSmaku
Kruche tarteletki z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone 127

bitą śmietaną z mascarpone' Składniki (na 8 tartaletek): * ciasto: - 50g miękkiego masła - ok.100g cukru pudru - 1 jajko - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli * masa: - 125g mascarpone - 125g śmietany kremówki 30% (np.Łaciata) mocno schłodzonej - truskawki - gorzka czekolada Ze składników na ciasto (50-60g cukru pudru) ugnieść szybko kruche ciasto i umieścić

CookYourself