masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:21/237)

Ciasto orzechowe 131

tortownica 24 cm)  ciasto: 150 g mąki razowej 150 g mielonych orzechów 250 g masła 4 jajka 220 g miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa orzechowa: 250 g serek mascarpone 1/2 szklanki mielonych orzechów 2 łyżki cukru pudru sok  i skórka z 1/2 cytryny polewa: 100 g czekolady 150 g śmietany 30% 1 łyżka masła Przygotowanie(...)wstawiamy do piekarnika 160 stopni na około 50 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem) Studzimy przez 10 minut w formie , potem na kratce. Ciasto musimy przekroić na 2 blaty. masa orzechowa: Serek mascarpone miksujemy z cukrem i orzechami. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. polewa: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzewamy i łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Studzimy

Bon appetit mon amie
Pasztet pod pierzynką 191

koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka czerwona słodka do smaku Warstwa szpinakowa: 150g świeżego szpinaku baby 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego Masa serowa: 250g mascarpone 300g białego sera półtłustego 1 białko 3 cebule 1 marchew 2 łyżki margaryny zwykłej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku ziarna słonecznika na wierzch Sposób przygotowania: Mięso(...)delikatnie solimy. Lekko blanszowany szpinak przekładamy na warstwę mięsną. Margarynę przekładamy na patelnię, gdy się roztopi dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy. Białko ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz twarogowy. Do masy serowej dodajemy przyrumienioną cebulkę, marchewkę startą na drobnych oczkach oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie i wykładamy na warstwę szpinakową. Całość dokładnie posypujemy ziarnami słonecznika. Pasztet pieczemy w nagrzanym

Kuchnia w czekoladzie
Tiramisu 184

się bardzo delikatnie może przygotować je w pucharkach. Wtedy mamy od razu gotowe porcje i nawet jak masa będzie nieco rzadka nie sprawi to problemu bo z pucharka nic nie ucieknie. składniki: 6 jajek 6 łyżek cukru pudru 500 g serka mascarpone ok 250 ml zaparzonej i wystudzonej mocnej kawy rozpuszczalnej 2 opakowania podłużnych biszkoptów (ok 400 g) kakao(...)posypania szczypta soli Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier puder i ubić na puszystą masę. Serek mascarpone wymieszać aby nie był taki sztywny, a następnie szpatułką delikatnie połączyć z ubitymi żółtkami. Gdy składniki się połączą dodać ubite białka. Ponownie delikatnie wymieszać szpatułką aż składniki się połączą. Blaszkę

Monia miesza i gotuje
Sernik z migdałami 152

pieczenia. Masę ciasteczkową dokładnie ugnieść na dnie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 12-15 minut, ostudzić.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać serek, mascarpone, migdały, likier, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 1,5 godziny.Ostudzić w piekarniku.Ostudzony sernik

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort kosz kwiatów 142

mieszamy. Na sam koniec dodajemy orzechy i całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, samo dno i pieczemy około 18-20 minut w temperaturze 175 stopni bądź do suchego patyczka.  Krem orzechowo-kawowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 2 opakowania serka mascarpone każdy po 250 gram 4 kieliszki wódki orzechówki 200 gram posiekanych orzechów włoskich(...)grudek, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i nadal ubijamy. Do gotowej kremówki dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Następnie dodajemy kawę, orzechy i wódkę, mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy wystudzoną żelatynę. Masę odstawiamy na godzinę do lodówki, po tym czasie możemy przekładać tort. Do naponczowania tortu użyłam wódki orzechowej

Krakowskie smaki Ani
Profiterolki 137

Rurki lub ptysie, eklerki . Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki tortowej * - 250 ml wody - 125 g masła - 4 jaja - szczypta soli Składniki na masę: - 250 ml mocno schłodzonej śmietany 36% (u mnie double cream) - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką(...)piekarnika), do uzyskania słomkowego koloru. Po wyjęciu upieczone ciastka studzimy na kratce. Gdy ciastka wystygną ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna sztywnieć zminiejszamy obroty robota, dodajemy cukier puder, następnie serek mascarpone. Gotową masą napełniamy od spodu, przy użyciu strzykawki cukierniczej z długą końcówką ostudzone ciastka. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. „Z podstawowego ciasta ptysiowego można stworzyć mnóstwo klasycznych deserów o bardzo wdzięcznych

mojewypiekiinietylko
Tort makowo - migdałowy z kremem advocat 163

mleka 300 ml likieru advocat 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 gram sera mascarpone Wykonanie: Biszkopt makowy Masło z miodem, cukrem i żółtkami ucieramy na pulchną masę. Białka ubijamy z solą na sztywno. Do puszystej masy dodajemy mak, migdały oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie ucieramy, do masy nie dużymi porcjami(...)połączyły. Mleko zagotowujemy, zestawiamy z ognia, dolewamy likier, następnie masę jajeczną, energicznie mieszamy, aż powstanie kremowa konsystencja. Masę zagotowujemy cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Masę budyniową studzimy. Serek mascarpone ubijamy na puszystą masę, po czym małymi porcjami dodajemy budyń. Biszkopt makowy przekrawamy na trzy części, przekładamy kremem advokat. Wierzch tortu dekorujemy według własnego uznania. Tort umieszczamy

kgwjanczewo
Nutella Zebra Cake (na spodzie Oreo) 431

tortownicę o średnicy 26 cm): Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód kruchy: 200 gram ciastek Oreo 50 gram rozpuszczonego masła 1 łyżka Nutelli Masa serowa: 700 gram zmielonego twarogu 5 jaj 1/2 szklanki cukru 100 gram mascarpone 1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ziarenka z 1 laski wanilii) 60 gram budyniu waniliowego (proszek) 250 gram Nutelli Czekoladowy ganache: 50 gram(...)Nutellą do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na spód tortownicy i przekładamy całość do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję twaróg, mascarpone i budyń. Miksuję do połączenia składników. Masę serową dzielę na pół. Do jednej części dodaję Nutellę, natomiast do drugiej wanilię. Na przygotowany wcześniej spód nakładam łyżkę masy serowej waniliowej

Mango Papaja
Ciasto cappuccino 224

polecam Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki (bez 2 łyżek) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki masa cappuccino: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 36% 4,5 płaskiej łyżeczki żelatyny 10 łyżek kawy cappuccino 3 łyżki cukru pudru Na górę: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru(...)szklanki gorącej wody, następnie przestudzić. Serek mascarpone zmiksować z cappuccino. Kremówkę ubić na sztywno, powoli dodając cukier. Następnie powoli wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascarpone z cappuccino i dokładnie wymieszać. Na wystudzone ciasto wyłożyć krem cappuccino. Na górę : śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanofixem. Następnie wykładamy ją na masę cappuccino. Wierzch

IMPRESJA SMAKU
Seromakowiec 206

przy maszynce i mielić trzykrotnie maku. Dzięki takim firmom jak Helio możemy śmiało skorzystać z gotowego już do spożycia maku. Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować delikatny sernik z przewagą mascarpone na masie z maku połączonego z serem białym oraz prawdziwą, ciemną czekoladą. Wszystko powstało na spodzie z maślanych herbatników. Gorąco polecam(...)Święta. 1 godzina blaszka 24×26 składniki: spód: 500 g herbatników 20 g masła masa makowa: 500 g gotowej masy makowej HELIO 250 g białego sera do serników 2 jajka 60 g ciemnej, 80% czekolady deserowej lub gorzkiej część serowa: 500 g mascarpone 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 jajko 1 żółtko 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy polewa: użyłam gotowej

Ania i Marcin gotują
Krem "Monte" 180

syrop orzechowy oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce i przekładamy do pucharków np. za pomocą rękawa cukierniczego. Posypujemy posiekanymi orzechami

Pyry na Gaz
DESER TIRAMISU WERSJA l 359

ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pozostały cukier i cały czas ubijać. Ubijać jeszcze przez ok.3 minuty aż masa będzie błyszcząca i gęsta. Białka połączyć delikatnie z masą z mascarpone, najlepiej w trzech etapach, po każdym dokładnie mieszając łyżką. Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie i wykładać na spód naczynia. Na biszkopty wyłożyć połowę masy, wyrównać, posypać przez sitko

Smaczne Zdrowe
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone 333

pieczenia, 3/4 szklanki startej marchewki, 50g orzechów włoskich, Krem: 250 ml śmietany 30%, 1,5 łyżki cukru pudru, 100g serka mascarpone, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, ozdoby cukrowe. PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika(...)piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy i przekrawam na dwa blaty. Schłodzoną śmietaną ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz serek mascarpone. Miksuję. Masą przekładam upieczone ciasto. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam. Polewę przekładam na rękawa cukierniczego z cienką końcówką. Na wierzchu ciasta robię kratkę z polewy. Dodatkowo

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta ciasteczkowa z bananami, toffi i bitą śmietaną (Banoffee pie) 116

malakserze lub bardzo drobno pokruszyć. Mieszając, stopniowo dodawać stopione masło. Masą wyłożyć dno i boki formy. Nadzienie 400 g gotowej masy krówkowej lub dulce de leche 3-4 banany 1-2 łyżki soku z cytryny 250 g śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez min. 10 godzin) 125 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie(...)starta na tarce deserowa lub gorzka czekolada albo kakao do posypania Banany obrać pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Masę krówkową rozsmarować na ciasteczkowym spodzie. Schłodzić przez godzinę. Na masie rozłożyć plasterki bananów. Kremówkę i mascarpone przełożyć do masy miksera. Miksować na niewielkich obrotach aż się połączą, następnie ubić na sztywno. Śmietanę rozłożyć na bananach posypać startą czekoladą

Pełny talerz
Tarta ciasteczkowa z bananami, toffi i bitą śmietaną (Banoffee pie) 437

malakserze lub bardzo drobno pokruszyć. Mieszając, stopniowo dodawać stopione masło. Masą wyłożyć dno i boki formy. Nadzienie 400 g gotowej masy krówkowej lub dulce de leche 3-4 banany 1-2 łyżki soku z cytryny 250 g śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez min. 10 godzin) 125 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie(...)starta na tarce deserowa lub gorzka czekolada albo kakao do posypania Banany obrać pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Masę krówkową rozsmarować na ciasteczkowym spodzie. Schłodzić przez godzinę. Na masie rozłożyć plasterki bananów. Kremówkę i mascarpone przełożyć do masy miksera. Miksować na niewielkich obrotach aż się połączą, następnie ubić na sztywno. Śmietanę rozłożyć na bananach posypać startą czekoladą

Pełny talerz