masy krówkowej Do dekoracji: 150 g białej czekolady pomarańczowy barwnik spożywczy ( w żelu lub proszku ) kolorowe posypki Wykonanie: Okrawki ciast dokładnie pokruszyć. Do okruszków dodać serek mascarpone i masę krówkową - połączyć składniki. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na tacy. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. W międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Czekoladę
kolorowotorcikowomleka odtłuszczonego, granulowanego) · 100 g solonych orzeszków ziemnych · 250 g mascarpone Polewa : · 1/2 puszki masy krówkowej · 4 łyżki mleka · 50 g solonychorzeszków ziemnych Przygotowanie: Wszystkie(...)razem z karmelem zmiksować na gładką masę. Orzechy włożyć do worka i rozbić dość drobno tłuczkiem. Pamiętamy aby część z nich zostawić do polewy. Dodać do masy ser mascarpone oraz orzechy. Wymieszać na gładki krem. Przygotować polewę. Masę kajmakową podgrzać w rondelku z grubym dnem, dodać mleko. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się
Mania Gotowaniagustu wielu łasuchom Składniki na biszkopt: - 6 jajek - 180 g mąki tortowej - 180 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę borówkową: - 300 g borówek - 70 g cukru pudru - 150 g serka mascarpone - 200 g śmietany 30% - 2 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wody (ok. 60g) Dekoracja: - 300 g borówek - kilka listków mięty Tortownica o średnicy(...)ogonki to je urywamy. Następnie blendujemy je z cukrem pudrem na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Potem dodajemy masę borówkową, żelatynę i miksujemy. Masę dajemy do lodówki na ok. 30 minut żeby lekko stężała. Biszkopt kroimy na 2 równe części. Na jedną część nakładamy 2/3 masy borówkowej
Kuchenne Wariacjeodstawiamy do ostudzenia. Krem z mascarpone: – 300 g mascarpone – 150 ml śmietanki kremówki 36% – 1,5 łyżki cukru pudru Składniki na krem powinny być chłodne czyli najlepiej wyjęte z lodówki. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Powoli łyżka po łyżce dodajemy mascarpone i krótko miksujemy. Tego momentu zawsze się trochę obawiam, żeby mascarpone się nie zważyło, albo żeby(...)lodówki. Po paru minutach, maczałam biszkopty w kawie (po sekundzie na każdą stronę) i układałam je na masie, jeden obok drugiego. Ciacho znów wstawiłam do lodówki, a zabrałam się za szykowanie masy z nutellą. Krem nutellowy: – 150 g mascarpone – 100 g nutelli (lub kremu samodzielnie przyszykowanego) Tutaj jest odwrotnie niż w kremie powyżej. Czyli tutaj składniki muszą mieć
Relaxtimezdziwienie i niedowierzanie po pierwszym kęsie. Torcik smakował wybornie, padło nawet pytanie – gdzie ta marchewka? Mokry, chrupiący i aromatyczny z idealnie pasującą masą z serka mascarpone. Zniknął dość szybko. Ja upiekłam wersję bezglutenową, bez mąki, ale z mąką wyjdzie bardziej puszysty i wyższy. Inspiracja przepisem z Kwestii smaku. Składniki: Ciasto(...)średnicy 24-26 cm, której boki wysmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia. • Piec w temp. 150 st.C przez 70 minut. Krem mascarpone • Utrzeć na gładką masę miękkie masło i cukier puder. • Dodać serek mascarpone i wymieszać na wolnych obrotach dość szybko, aby masa się nie zważyła. • Wystudzone ciasto delikatnie przekroić
To co kochamkogo: dla zastanawiających się nad wielkanocna dekoracją stołu dla szukających pomysłu jak wykorzystać pianki mini marshmallows dla chcących zrobić niespodziankę dzieciakom Składniki na masę: 125g serka mascarpone 100ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 1 łyżeczka cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy tutaj ) Składniki na dekorację: marcepan (ok. 150g) pianki marshmallows (najlepiej mini marshmallows) - ok. 140g białe perełki kostka gorzkiej(...)czekoladowy pisak Do przygotowania owieczek potrzebujemy najpierw upiec babeczki, które następnie będziemy dekorować. Przepisy do wyboru tutaj , choć ja w szczególności polecam: waniliowe i z colą . Wykonanie masy: Serek mascarpone ubić ze śmietaną kremówką i cukrem waniliowym na gęsty, jednolity krem. Włożyć do lodówki. Wykonanie dekoracji: Pianki pokroić na małe kawałki. Jeśli mamy pianki mini marshmallows wystarczy przeciąć
Mania Wypiekaniaprzy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. krem: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 150 g masy kajamkowej pół szklanki posiekanych(...)orzechów włoskich 10 posiekanych daktyli Mascarpone wymieszać za pomocą miksera z kajamkiem na gładką masę. Śmietanę kremówkę i cukier puder ubić na sztywno. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając łopatką. Dodać bakalie i ponownie wymieszać. ponadto: cukier puder do oprószenia kakao do oprószenia daktyle do dekoracji Na talerzu ułożyć jeden z blatów
Kolorowa kuchnia Elkikolejny rok byliście ze mną. Zapraszam ponownie. TORTY BEZOWY z MASĄ CYTRYNOWĄ Składniki: beza: 6 białek 300 g cukru 2 łyżeczki soku cytrynowego masa: 250 g serka mascarpone 150 g śmietany 30 % sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, powoli dodajemy cukier a na końcu sok cytrynowy. Białka powinny być sztywne i lśniące(...)stopni i suszymy ją w tej temperaturze 40 minut. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. W taki sam sposób pieczemy drugi blat z pozostałej połowy białek. masa: Serek mascarpone ubijamy ze śmietaną dodając na końcu sok z cytryny. Ja nie słodzę masy ponieważ bezy są bardzo słodkie, a taka kwaśna masa świetnie równoważy ten smak. Upieczone
Bon appetit mon amiełyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Składniki na krem kajmakowy: 100 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 3 łyżki kremu masy kajmakowej z puszki (około 1/2 puszki) Składniki na krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo(...)obrócić do góry nogami i w ten sposób wystudzić. Ciasto przekroić na 2 blaty. Przygotowanie kremu kajmakowego (wszystkie składniki dobrze schłodzone): Śmietanę ubić mikserem i dodać do niej mascarpone oraz masę kajmakową. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Dolny blat ciasta posmarować cienką warstwą marmolady z pigwy (połowa przygotowanej ilości), a na nią wyłożyć krem kajmakowy, wyrównać go i przykryć
Trzeci talerzdużym błedzie. Zróbcie go u siebie, a przekonacie się, że rodzinka będzie bić się o dokładkę;) Polecam bardzo:) mała paczka ryżu preparowanego (70g) 400 g masy krówkowej (u mnie o smaku czekoladowym) 250 g mascarpone 250-300 ml śmietanki 36% ok. 1/2 łyżeczki soli morskiej 100 g migdałów Do przybrania: czekolada, migdały/orzeszki/krokant, drobne owoce, ryż preparowany, mięta Migdały zalewamy(...)mieszamy. Następnie dodajemy połowę masy krówkowej (można wcześniej puszkę ogrzać w garnuszku z gorącą wodą, by była bardziej płynna – u mnie nie było takiej potrzeby). Wszystko razem dokładnie mieszamy, do połączenia. Następnie wykładamy przygotowany ryż na dno pucharków. Schłodzoną kremówkę ubijamy. Do wciąż płynnej śmietany dodajemy pozostałą masę krówkową oraz sól morską. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilę
Smaki Na Talerzutego warta), z dodatkiem owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu (w wersji dla dorosłych) , które zostały po wyrobie Crème de cassis , oraz prosty krem mascarpone z masą krówkową. Znakomitą dekoracji tortu są świąteczne pierniczki , które upiekliśmy dzień wcześniej. Pierniczki użyte do dekoracji jak i sam tort ozdobiliśmy naturalnymi posypkami Decorada Delecta. Czas przygotowania: Składniki: Ciasto(...)łyżeczki sody Delecta, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta, łyżka masła do posmarowania formy. Krem (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej) 100 g miękkiego masła, 400 g serka Mascarpone, ½ szkl. gotowej masy krówkowej , 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, szczypta soli. Dodatkowo: 3/4 szklanki gęstej konfitury (u nas czeremcha z czekoladą), 4 łyżki owoców jagodowych macerowanych w alkoholu (opcjonalnie), domowe pierniczki
SzczyptaSmaQtorcik i ozdobię go czekoladową figurką;-) I tak zrobiłam. I powiem Wam, że nawet fajnie wyszło. Jako, że nie lubię tortów z kremem z dodatkiem masła zrobiłam masę ze śmietaną i serkiem mascarpone. Do tego kakaowy biszkopt i truskawki. Pycha!!! Wykończyłam go czekoladowymi wafelkami, ale zamiast nich można użyć dowolnych batoników czy czekolady. Wszyscy podobno byli zachwyceni tortem. Zarówno(...)średnicy 18 centymetrów. Zapraszam!!!! Biszkopt: 3 jajka ( osobno żółtka i osobno białka), 120 g mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki kakao Masa: 500ml serka mascarpone, 500 ml śmietany 30%, 3-4 łyżki cukru pudru, 0,5 kg dowolnych owoców, Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając połowę cukru. W drugiej
Passion of Cookingpotrafię żyć bez słodyczy ;-) Z czystym sercem polecam więc ten tort wszystkim łasuchom. Czekoladowy tort z wiśniami biszkopt tradycyjnie z tego przepisu składniki na masę mały słoik wiśni 500 g mascarpone 2 śmietany kremówki po 250 ml każda 200 g gorzkiej czekolady cukier puder 30 g masła do dekoracji wiśnie (16 sztuk) wiórki czekoladowe wykonanie: Biszkopt pieczemy według przepisu(...)dodajemy do niej odłożoną wcześniej kremówkę (5 łyżek) Mieszamy. Masę czekoladową łączymy z wiśniami i wylewamy na dolny biszkopt. Przykrywamy środkowym krążkiem biszkoptu, na który wykładamy cześć masy czekoladowa z serka mascarpone. Przykrywamy górnym biszkoptem. Pozostałą masą dekorujemy górę i boki tortu.. Wykańczamy dekoracje posypując boki wiórkami czekolady, a na górze robimy dekoracje za pomocą szprycy wyciskając wzory
Przysmaki Karolkiforemki z białej czekolady. Resztę pozostawiam Waszej inwencji. Składniki na ok. 19 foremek: - 250g białej czekolady- 1 łyżka oleju z pestek winogronDodatkowo:- foremki silikonowe lub papierowe papilotki- masa śmietanowa (śmietana, mascarpone, cukier puder, cytryna)- wiśnie w syropie Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wstawiamy miskę(...)warstwa nie może być za cienka). Wstawiamy do zamrażarki lub lodówki i chłodzimy. Z gotowych, delikatnie zdejmujemy papilotki lub foremki silikonowe. Wypełniamy – czym kto lubi – bitą śmietaną, masą ze śmietany i mascarpone… owocami… i nie tylko. Wybór jest ogromny.Foremki z białej czekolady wypełniłam masą z ubitej śmietany z dodatkiem serka mascarpone, cytryny (trochę soku i skórki) i ozdobiłam wiśnią
mojewypiekiinietylkopieczenia z jabłkami, mascarpone i masą krówkową. Proste składniki a efekt nieziemski. A może właśnie to ciasto znajdzie się na Waszym wielkanocnym stole? Pychotka Składniki (na formę ok 20x30 cm): herbatniki (na 4 warstwy - około 2 duże paczki) 1 puszka masy krówkowej 600 ml śmietanki 30% 1 śmietan-fix 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny(...)przestygniętą żelatyną, dodać do reszty ubitej śmietanki i zmiksować. Dodać cukier i ponownie szybko zmiksować. Połowę ubitej śmietanki odłożyć (będzie na wierzchu ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników. Przełożenie: herbatniki, połowa masy krówkowej, herbatniki, połowa jabłek, połowa masy śmietankowo-krówkowej, herbatniki, połowa jabłek, połowa masy śmietankowo-krówkowej, herbatniki, odłożona bita
Cukiernia Pychotki