masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:8/237)

Deser - Malinowy Król 171

łyżeczki cukru pudru 1 serek mascarpone 1 śmietana 30% 1 opakowanie herbatników odrobinkę startej gorzkiej czekolady Żółtka ubijamy z 4 łyżeczkami cukru pudru. Dodajemy do tej masy serek mascarpone i ponownie ubijamy. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę 30% z odrobinką soli. Wszystkie składniki łączymy razem, delikatnie mieszając. Maliny miksujemy blenderem z 2 łyżeczkami cukru pudru. Na sos. Na spodzie wysokich(...)szklanek kruszymy herbatniki, lekko skropione mlekiem. Na herbatniki kładziemy masę z mascarpone, maliny i znów mascarpone.  Całość posypujemy startą gorzką czekoladą. Deser możecie uwieńczyć listkiem mięty. www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego! Przepis, wykonanie i zdjęcia

Kuchnia smaków
Torcik czekoladowo - pomarańczowy 185

serka mascarpone 250 g dżemu pomarańczowego skórka starta z jednej pomarańczy + wyciśnięty z niej sok cukier puder do smaku 4 g żelatyny pomarańczowy barwnik spożywczy (opcjonalnie) Masa czekoladowa: Serek mascarpone i śmietanka powinny być schłodzone. 200 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 250 ml śmietanki 30 - 36% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek(...)pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa pomarańczowa: Serek mascarpone miksujemy z dżemem pomarańczowym. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy. Dokładnie mieszamy. Można dodać odrobinę pomarańczowego barwnika spożywczego - jeśli chcecie uzyskać mocniejszy kolor masy (opcjonalnie). Dodajemy cukier

W kuchni Katie
Tiramisu z burbonem 220

pudru 250 ml kawy espresso 100 ml burbonu  50 g czekolady deserowej Przygotowanie: Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę i łączymy delikatnie z masą mascarpone. W naczyniu 25x10 cm (może być większe wtedy zmniejszycie o jedno piętro) układamy biszkopty namoczone w mieszance kawy z burbonem, przekładamy kremem i posypujemy startą czekoladą, czynność powtarzamy jeszcze

Niezły Młynek
Biszkopt z mascarpone i truskawkami 161

Biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej * 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem z mascarpone: * 500 g serka mascarpone * 250 ml śmietanki kremówki 30% * 2/3 szklanki cukru pudru * 250 g truskawek Poncz: * sok z 1 cytryny * 200 ml ciepłej wody * 3 łyżki cukru Wykonanie: Jajka umyć, oddzielić żółtka(...)serka mascarpone, delikatnie połączyć składniki. Truskawki pokroić wedle uznania, ja swoje kroiłam "na cztery". Blat biszkoptowy ułożyć na tortownicy, nasączyć połową ponczu. Na biszkopt wyłożyć 1/2 część masy z mascarpone, na masę wyłożyć truskawki. Owoce przykryć resztą masy. Położyć biszkopt, lekko docisnąć, równając masę na brzegach ciasta. Biszkopt nasączyć resztą ponczu. Odstawić do lodówki na min 1 godzinę. Przed podaniem

kolorowotorcikowo
Tiramisu w wersji letniej z owocami 141

pozostały cukier. Do masy z żółtek i mąki dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o długości około 40cm.Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Krem tiramisu:Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru mikserem przez co najmniej 15 minut na puszysty krem. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy(...)dodać szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy pozostały cukier cały czas ubijając. Białka zwiększą objętość deseru, ale jeśli będą źle ubite masa będzie wodnista.Łączymy masę mascarpone z pianą z białek.Upieczony wcześniej biszkopt kroimy w paski.Mus ze zmiksowanych truskawek mieszamy z likierem Amaretto.Kawałki biszkoptu (lub biszkopty kocie języczki) moczymy w musie truskawkowym

Smakowity Blog Kulinarny
tort bezowy 134

Składniki: spód bezowy: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka octu masa: 300 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone 1/2 puszki masy kajmakowej daktyle Sposób wykonania: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od upieczenia blatów bezowych, które pieczemy dzień wcześniej. Białka ( schłodzone ) ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier (po jednej łyżce) i miksujemy za każdym razem aż do momentu gdy się(...)stopni suszymy 90 minut. (Bezy powinny się zarumienić, mogą też popękać , ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie.) Piekarnik wyłączamy pozostawiając w nim blaty na całą noc. Masa: Serek mascarpone mieszamy z karmelem, daktyle kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy do masy mieszając szpatułką.  Blaty bezowe delikatnie odklejamy od papieru

Darcia w kuchni
,,Mini torciki z ciasteczkami oreo’’ 225

Spód: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i mąką a następnie wykładamy równomiernie dno obręczy. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Składniki na masę mascarpone: Śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone ubijamy na sztywno. Ubitą kremówkę delikatnie mieszamy z mielonymi ciasteczkami oreo i przekładamy do naszych obręczy, wierzch dekorujemy ciasteczkiem oreo. Wstawiamy

Podróż w kulinaria
NALEŚNIKOWE TIRAMISU 196

jajek, dodać 70 gram cukru i zmiksować. Białka z 3 jajek dać do odzielnej miski i zmiksować na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę dodać do masy z mascarpone i delikatnie wymieszać szpatułką. Wstawić do lodówki. Zrobić naleśniki – do miski wbić jajko, szczyptę soli, 10 gram cukru i miksować przez chwilę. Następnie dodać mąkę, mleko i esencję kawy. Wlać olej(...)całość zmiksować. Smażyć na suchej patelni na średnim ogniu. Na gotowe naleśniki nakładać po 3 łyżki masy z mascarpone i kłaść kolejne naleśniki i czynności powtarzać do ostatniego naleśnika. Na samą górę posypać kakao. Wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin

kuchniabellissima.wordpress.com
,,Orzeźwiający deser truskawkowy’’ 215

Truskawki oczyszczamy cukrujemy do smaku. Truskawki miksujemy blenderem na puree. Mascarpone mieszamy z jogurtem i dosładzamy do smaku cukrem pudrem. W szklankach bądź kieliszkach nakładamy warstwami na zmianę herbatniki, masa mascarpone i truskawki. Dekorujemy całymi truskawkami. Deser przechowujemy w lodówce

Podróż w kulinaria
Mazurek migdałowy z kremem amaretto i białą czekoladą 240

dokładnie zmieszać z amaretto za pomocą miksera. 2. Gdy serek uzyska gładką konsystencję dodać sok z cytryny 3. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę 4. Dodać białą czekoladę do masy mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem 5. Nakładać na warstwę konfitury, i włożyć do zamrażalnika na czas robienia bitej śmietany. Bita śmietana: 1. Śmietanę ubić mikserem na wysokich obrotach, dodać cukier(...)będzie dobrze ubita, żelatynę rozpuścić w wodzie i zostawić około 10 minut by napęczniała. 3. Dodać żelatynę do bitej śmietany i miksować przez kilka minut na małych obrotach aż masy dobrze się połączą. 4. Bitą śmietanę nakładać na warstwę amaretto. Chłodzenie:  1 Wstawić na około 20-30 min do zamrażalnika, następnie przełożyć do lodówki i chłodzić przez około

KreatywnePiny
Szybkie tiramisu i konkurs! 157

mieszając aż do rozpuszczenia cukru i lekkiego zgęstnienia, zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia. W drugiej misce ubij na sztywno resztę śmietanki i odstaw. Do schłodzonej masy jajecznej dodaj mascarpone i wymieszaj na gładką masę. Następnie delikatnie(...)wmieszaj bitą śmietanę i przełóż masę do rękawa z okrągłą końcówką. Przygotuj 6 naczynek do podania, ułóż na dnie każdego po biszkopcie podzielonym na połówki, następnie wyciśnij warstwę masy z mascarpone i ponownie ułóż po biszkopcie. Powtórz te czynności aż do wykończenia składników. Posyp kakao i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Smacznego! English version Easy

karmelowy
Serniczek z mascarpone i świeżymi owocami 142

schłodzić. Sernik: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mascarpone zmiksować krótko z cukrem pudrem, proszkiem budyniowym i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą mascarpone. Wylać na schłodzone herbatniki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Serniczek pieczemy ok 50 minut. Studzimy i dekorujemy owocami, miętą oraz posypujemy cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Lody wiśniowe 152

łyżka miodu  kilka wiśni do dekoracji Wykonanie z maszyną: Wiśnie wymyć i wydrylować (usunąć pestki). Wiśnie zmiksować (zblendować) - jeśli lubicie można zostawić kilka wiśnie w całości. Do masy dodać ser mascarpone i miód. Zmiksować. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Przelać masę do pojemnika maszyny do lodów. Wyrabiać ok. 10 minut i voila! Wykonanie bez maszyny: Wiśnie wymyć i wydrylować(...)usunąć pestki). Wiśnie zmiksować (zblendować) - jeśli lubicie można zostawić kilka wiśnie w całości. Do masy dodać ser mascarpone i miód. Zmiksować. Masę przelać do pojemnika (najlepiej plastikowego). Włożyć do zamrażarki. Wyciągać co ok. pół godziny i mieszać. W razie gdyby Wasza zamrażarka zbyt wszystko zamroziła na końcu potraktować całość przed podaniem kruszarką do lodu lub dobrym blenderem

Mania Wypiekania
Domowy Deser 217

mascarpone oraz gorzkiej czekolady.  Trzy warstwy, które łączą się wręcz idealnie.  Inspiracja - Zdrowa Kuchnia Składniki (na dwie porcję) : Herbatniki Garść Ulubionych orzechów 100g Gorzkiej czekolady  250g Mascarpone 1 łyżka soku z cytryny Ok. 2 płaskich łyżek cukru pudru Puszka brzoskwiń Sok z jednej dużej pomarańczy Borówki Jak przygotować? Herbatniki i orzechy pokruszyć za pomocą tłuczka do mięsa(...)czekoladę za pomocą kąpieli wodnej(ta metoda jest częściej polecana). Następnie do rondelka dodajemy herbatniki z orzechami i dokładnie mieszamy. Przekładamy do pucharków.  Teraz musimy przygotować nasza serową masę. Mascarpone mieszamy z sokiem cytryny oraz cukrem pudrem. Przekładamy do naszych pucharków. Brzoskwinie miałam tylko w puszcze, dlatego wrzuciłam je wszystkie do blendera,dodałam sok z pomarańczy i zmiksowałam

Chocolate Stop Tempting
Biszkopt z masą z mleka skondensowanego i owocami w galaretce 610

zamrażalki) i poczekać aż galaretka zacznie lekko tężeć (trzeba pilnować). MASA: puszka mleka skondensowanego słodzonego (400g) 500 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Mleko skondensowane chwilę zmiksować, następnie dodać serek mascarpone, miksować aż masa stanie się gładka (bez grudek) Do rozpuszczonej żelatyny(...)dodać 2 łyżki ubitej masy, wymieszać i połączyć z całą masą. Uwaga , szybko tężeje wiec dobrze by galaretka była już gotowa (tężęjąca) PONCZ: pół szklanki wody (lub pół na pół z alkoholem :) ) sok z połowy cytryny Pierwszy blat włożyć do formy, nasączyć ponczem, wyłożyć galaretkę, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć 3/4 masy z mascarpone. Nałożyć 3 blat, nasączyć ponczem

coolinarny