łyżeczki startej mlecznej czekolady (1 na jedno jabłko) Masa czekoladowa na spaghetti: 40g gorzkiej czekolady 220g mąki 3 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru pudru Masa z mascarpone podana w czekoladowym serduszku: szklanka mascarpone 1 żółtko cukier puder dla smaku Dużo tłumaczenia nie mam:) przepis banalnie prosty - potrzebujemy do niego tylko dużo czekolady . Zaczynamy od czekoladowych serduszek . Roztapiamy(...)masie.Odkładamy je na 30 minut do lodówki. Po czym gotujemy we wrzątku przez 5 minut. Układamy nasze spaghetti na talerzu, następnie układamy pieczone jabłko i serduszko z masą mascarpone :) Pozostaje już tylko posypać cukrem pudrem :) Smacznego
dlaSmaQszklanki gorącej wody i dodajemy razem z cukrem pod koniec ubijania śmietany. PRZYGOTOWANIE TORTU: Na paterze układamy jeden blat biszkoptu i skrapiamy go wcześniej przygotowanym nasączeniem. Rozsmarowujemy 1/2 masy mascarpone i nakładamy na nią ani za lekko ani za mocno stężoną galaretkę agrestową. Następnie przenosimy podstawę tortu do lodówki, aż galaretka mocno stężeje. Po schłodzeniu na galaretkę nakładamy pozostałą część(...)masy mascarpone. Kładziemy drugi blat biszkoptu, ponownie nasączamy i rozsmarowujemy na nim 1/2 masy z białą czekoladą, następnie nakładamy galaretkę truskawkową i ponownie wkładamy tort do lodówki. Rozsmarowujemy masę czekoladową i kładziemy na wierzch ostatni trzeci blat biszkoptu. Cały tort dokładnie z wierzchu i z boków dokładnie smarujemy masą śmietanową. Następnie boki tortu obsypujemy płatkami migdałów, a górę dekorujemy świeżymi
Kuchnia Pani WiosnyDzisiaj propozycja babeczek, które powstały na bazie przepisu brownie z solonym karmelem . Przygotowałam kruche ciasto i masę identyczną jak w brownie. Wyszło bardzo słodko ale naprawdę efektownie;) 10 – 12 babeczek 2 h masa mascarpone z karmelem: 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypta soli morskiej 250 g sera mascarpone 100 g masła orzechowego solony karmel: 1/3 szklanki(...)dodajemy masę karmelową. Zmiksowaną masę odstawiamy do lodówki. Solony karmel: cukier podgrzewamy w rondelku nie mieszając go w ogóle, doprowadzając do momentu aż będzie brązowy. Wówczas dodajemy śmietanę kremówkę i energicznie mieszamy do momentu rozbicia wszystkich kryształków cukru. Następnie mieszamy gotując kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli morskiej. Zimne spody z kruchego ciasta wypełnić masą mascarpone, posypać
Ania i Marcin gotujążelatyny, mieszając żeby się rozpuściła. Studzimy w zimnej kąpieli wodnej. Ma być zimna ale nie zastygnięta. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serki mascarpone. Mieszamy. Powoli dodajemy czekoladę z żelatyną. Masę dzielimy na 3 części: 2 większe i jedną mniejszą- by wystarczyło do posmarowania boków tortu. Do jednej większej części dodajemy kokos, do drugiej startą na grubych oczkach(...)czasie formujemy bardzo małe kuleczki (troszkę większe niż draże czy orzechy laskowe). Obtaczamy w kokosie i pozostawiamy do schłodzenia. Najlepiej zrobić je poprzedniego dnia. 6. Przełożenie tortu: Biszkopt kawowy- masa mascarpone z czekoladą- wkładka orzechowa- masa mascarpone z kokosem- biszkopt kawowy- polewa- dekoracja z kulek kokosowych. Napis zrobiony z białej czekolady
Kuchnia w czekoladziemascarpone 2-2 1/2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru 5-6 brzoskwiń igiełki tagiatele marble Sempre z Cukieteria.pl cukrowe kwiaty z Cukieteria.pl czereśnie Uwaga! Podczas przygotowywania masy mascarpone należy ją próbować – ilość cukru i cytryny jest orientacyjna. Masa nie może być mdła, ma być lekko słodka. Przygotowanie: Miksujemy dokładnie mascarpone, z cytryną i cukrem pudrem. Próbujemy(...)masa nie może być mdła, ma być lekko słodka. Masę mascarpone wykładamy na dno pucharków. Pucharki wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. W misie blendera z nożami miksujemy obrane brzoskwinie (u mnie nie za słodkie, co doskonale komponowało się z resztą składników). Brzoskwiniowy mus wykładamy na schłodzone mascarpone. Na wierzch każdego deseru układamy cukrowy kwita, czereśnie, a całość posypujemy słodkimi
Słodkie okruszkiubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, śmietanfixy i stopniowo dodajmy mascarpone. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy: biszkopty, masę z mascarpone, kawałki truskawek, tężejący mus truskawkowy i ponownie biszkopty, masę z mascarpone, kawałki truskawek, mus truskawkowy. Jeśli dobrze podzieliliśmy składniki to tworzymy kolejna trzecią warstwę biszkoptów, masy z mascarpone(...)kawałków truskawek i musu truskawkowego. Kończymy smarując ciasto masą z mascarpone. Na wierzch układamy truskawki. Wstawiamy na godzinę do lodówki
Pan i Pani Smith w kuchniMASCARPONE - zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać zimne mascarpone i cukier, krótko miksować do połączenia się składników - powstały krem powinien być bardzo gęsty- odłożyć 3 łyżki masy mascarpone - biszkopt ponownie włożyć do tortownicy (tym razem możemy wyłożyć ją papierem), nasączyć ponczem według uznania (u mnie około 1/4 szklanki) - na biszkopt wyłożyć masę mascarpone, wyrównać i schłodzić(...)ciągle płynną) galaretkę, wymieszać dokładnie i pozostawić do lekkiego zgęstnienia- ciasto wyjąć z lodówki, połowę truskawek oczyścić, przekroić na pół i poukładać w odstępach na kremie mascarpone, lekko zanurzając je w masie- na truskawki wylać mus rabarbarowo-truskawkowy, całość wstawić ponownie do lodówki i schłodzić do zastygnięcia musu (1-2 godziny)- przed podaniem wierzch udekorować połówkami truskawek Biszkopt ze swoją
Smakołyki Berenikimasa usztywniła tort, a zewnętrzna część schłodziła się i stanowiła dobrą bazę dla kremu właściwego. Pomysł na dekorację tortu - Kraina Lodu (Frozen) Jakiej masy użyć do dekoracji tortu? To pytanie często sobie zadaję. Wiele zależy od Waszych preferencji i rodzaju dekoracji. Nie używam mas cukrowych, ani gotowych kremów, więc pozostają mi domowe metody. Bardzo łatwo wykonać masę z serkiem mascarpone(...)takich mas jest ich duża plastyczność, trwałość kształtów i brak efektu obsychania przy dłuższym oczekiwaniu w lodówce na właściwą chwilę. Tego rodzaju masy kojarzą się z tradycyjnymi tortami i choć są lubiane, to jednak budzą wyrzuty sumienia. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest połączeniu zalet obu wyżej wymienionych mas i uniknięcie większości ich wad poprzez przygotowanie masy z serkiem mascarpone i masłem
Trzeci talerzmąkę ze szczyptą soli i mieszam do uzyskania gładkiej masy naleśnikowej po czym masie daję odpocząć ok 20 min- w tym czasie przygotowuję sos oraz masę do naleśnika - do miski wkładam serek mascarpone, pokrojonego(...)kostki łososia oraz avokado pieprzę oraz solę do smaku( dodaję więcej pieprzu)- na suchej patelni prażę orzechy włoskie ok 10 szt po czym kroje je i dodaję do masy mascarpone- masę wkładam do lodówki aby przeszła smakiem- rozgrzewam patelnię z cukrem brązowym po karmelizacji cukru dodaję masło i mieszam po czym wciskam sok z wyciśniętej pomarańczy dodaję świeży rozmaryn
Basia w kuchnidrzewie już pięknie czerwienią się czereśnie , dlatego też postanowiłam część z nich wykorzystać do zrobienia mojej ulubionej tarty. Delikatny, kruchy spód, obłędnie kremowa masa mascarpone , soczyste czereśnie i galaretka. Takie niby banalne, typowe połączenie, a sprawia, że ciężko oderwać się od talerza. Tarta jest niezwykle łatwa i szybka! Jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki i na imprezę. Gwarantuję(...)truskawkami ( TA ) będzie znikać w błyskawicznym tempie. Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * masło – 100 g * mąka – 170 g * cukier – 90 g * żółtko – 1 szt MASA: * mascarpone – 250 g * żółtko – 2 szt * cukier – 2 łyżki * laska wanilii – 1 szt * skórka cytrynowa – 1 łyżka DODATKOWO: * czereśnie – ok. 200 g * galaretka wiśniowa
Ostra na SłodkoMasę wylewamy do tortownicy (średnica 21 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Wyjmujemy, studzimy, dzielimy na dwie części. Masa mascarpone 250 g mascarpone 400 g kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wody wrzącej 2 łyżki mocnej kawy 2 dojrzałe banany Przygotowanie kremu: Żelatynę(...)około 120-150 ml kawy) blat, na to układamy banany pokrojone w grube plastry i wykładamy pozostałą masę Górny blat również nasączamy od tej strony, która będzie dotykać masy mascarpone. Wkładamy do lodówki na całą noc. Polewa 100 g gorzkiej czekolady 7 łyżek mleka 1 łyżka masła Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli z pozostałymi składnikami. Polewamy
Proste Potrawyszklanka kartoflanki 1 duża łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru masa cytrynowa 3 cytrynowe kisiele 2 cytryny 10 łyżek cukru krem śmietanowy 0,5 l śmietany kremówki ( u mnie 36%) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny masa mascarpone 25 dag mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 cytryny ponadto biszkopty (ok. 30 sztuk) 1/2 tabliczki czekolady(...)cukier i żelatynę. Mascarpone przy pomocy miksera łączymy z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Przygotowujemy polewę. Czekoladę z masłem rozpuszczamy na wolnym ogniu. Przełożenie ciasta: biszkopt, masa cytrynowa, śmietana, biszkopt, masa mascarpone, biszkopty+polewa Ilość porcji: ok. 20 Czas przygotowania: ok. 3 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbarypomocą blendera. Miód roztopić i przestudzić. Serek mascarpone rozmieszać dodać zmielonego granata i płynny miód, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać połowę białek do masy mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać. Następnie dodać pozostałe białka i wymieszać delikatnie. Do pucharków włożyć dwie łyżki masy, na to pestki granata i znowu masa mascarpone. Na górę obsypać pozostałymi pestkami
Kuchnia Pokoleńszklanki kakaopianka cytrynowa* 250 g serka homogenizowanego waniliowego* 125 g masła lub margaryny* 1/3 szklanki cukru pudru* 1 galaretka cytrynowa* 1 opakowanie śnieżki* 1/2 szklanki mlekamasa mascarpone* 250 g serka mascarpone* 250 g śmietany kremówki* 4 łyżki cukru pudru* 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo* 1 galaretka (dowolna)* wiórki kokosowe* dowolna dekoracjaSposób wykonania biszkoptOddzielić białka od żółtek. Białka ubić prawie(...)lodówki, następnie z naczynia wyjąć stężałą galaretkę i położyć na masie cytrynowej, wylać pozostałą część masy, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć i wstawić do lodówki.masa mascarponeŻelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody.Serek mascarpone, śmietanę i cukier i utrzeć końcówkami do ubijania piany na puszystą masę.Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, zahartować 2 łyżkami masy i połączyć z resztą masy.Mas
Mix smakuhave na lato – zwłaszcza wtedy kiedy ceny truskawek są minimalne, a truskawki obłędnie słodkie! Tarta nie wymaga pieczenia! Kruchy spód zrobiony z ciasteczek i obłędna, delikatna i kremowa masa mascarpone tworzy z truskawkami takie trio, któremu nie można się oprzeć! Taka tarta z mascarpone i truskawkami jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki albo jako słodkości na randkę. Gwarantuję(...)każdy z ogromną przyjemnością sięgnie po dokładkę! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( foremka 26 ) SPÓD: * herbatniki – ok. 350 g * masło – 150 g MASA: * mascarpone – 300 g * śmietana 36% – 125 ml * cukier puder – 3-4 łyżki * truskawki – ok. 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Herbatniki drobno siekamy/ miksujemy, dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciastem wylepiamy delikatnie
Ostra na Słodko