pieczenia!Składniki na trzy biszkopty:1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej tortowej3/4 szklanki cukru drobnegoszczypta soli5 jajek (żółtka+białka)niebieski barwnik (ja użyłam w proszku)Składniki na masę mascarpone:330 ml śmietanki 30%250 g mascarpone2 łyżki cukru pudru2 opakowania śmietan-fixuOpcjonalnie:kruche biszkopty1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptów. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając(...)przy pomocy noża. Tak samo przygotowujemy pozostałe blaty. Studzimy.3. Teraz przygotowujemy masę. Śmietankę ubijamy na sztywno z śmietan-fixem, pod koniec dodajemy cukier puder i mascarpone. 4. Na paterze kładziemy najciemniejszy blat. Smarujemy masą, kładziemy blat w średnim odcieniu, znów smarujemy masą i kładziemy najjaśniejszy blat. Górę i boki tortu smarujemy masą. Do boku przyklejamy połówki biszkoptów. Wstawiamy
My Culinary ArtBananowy sernik z mascarpone to ciasto bez pieczenia z kremową i słodką masą mascarpone, gorzką czekoladową masą śmietankową i dwiema warstwami bananów, a wszystko to ułożone jest na herbatnikowym spodzie. Jest to kolejny na moim blogu sernik na zimno, gdyż jestem wielbicielką takich ciast, lubię łączyć różne masy i smaki. Serniki bez pieczenia nie są ciastami szybkimi w przygotowaniu, zwłaszcza(...)liczyć się z tym, że ciasto będzie niższe. Sernik bananowy z mascarpone bez pieczeniaSkładniki:100g herbatników (około 12 sztuk)50-60g masła2-3 bananysok wyciśnięty z 1 cytryny masa mascarpone 500g mascarpone200g białej czekolady2 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody2 łyżki gorącej wodymasa śmietankowa 50g czekolady deserowej2 łyżki wody1 jajko150ml śmietanki 30% lub 36%1 łyżka cukry pudru1 łyżeczka żelatyny2
Smakołyki Berenikiprzygotować kremu czekoladowo - twarożkowego jak to jest w oryginale, zastąpiłam go masą z bitej śmietany oraz mascarpone. Kostka BRW - Black Red White czyli Czarny spód z ciasteczek oreo Biała masa mascarpone oraz Czerwona galaretka z owocami. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SPÓD (forma 22x22cm) 300 g ciastek typu oreo 60 g masła MASA MASCARPONE 200 g śmietany 36% 500 g serka mascarpone szklanka(...)pokruszyć na drobne kawałeczki dodać masło i zmiksować do chwili aż ciasteczka wchłoną masło. Następnie przełożyć do formy i wyrównać spód. Wstawić do lodówki na 30 minut. Masa mascarpone Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklany goręcej wody odsawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem z cukrem pudrem. Gdy jest już ubita na sztywno cały czas miksując po łyżce
RAROSSApieczenia sok z 1 cytryny Masa truskawkowa: 250g mrożonych truskawek 1/2 szklanki cukru kryształu 1 galaretka truskawkowa Masa pomarańczowa: 2 pomarańcze 1/2 szklanki cukru kryształu 2 galaretki pomarańczowe Masa mascarpone: 1 duża śmietana 30% (330g) 2 serki mascarpone (500g) 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1 limonki Dekoracja: 1 banan 2 kiwi 2 mandarynki 2 świeże truskawki 1 galaretka cytrynowa(...)białych skórek. Przekładamy do rondelka i podobnie jak truskawki smażymy z dodatkiem cukru. Do gotujących się pomarańczy dosypujemy dwie pomarańczowe galaretki. Miksujemy i pozostawiamy do stężenia. 3. Masa mascarpone: Śmietanę ubijamy, następnie miksujemy z dodatkiem cukru pudru oraz serków mascarpone. Do gotowej masy wyciskamy sok z jednej limonki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania tortu. 4. Przełożenie
Kuchnia w czekoladziedodatkiem delikatnego kremu z mascarpone wyszło idealnie :) Ciasto: szklanka cukru szklanka mąki kostka masła pół szklanki mleka 4-5 jajek laska wanilii łyżeczka proszku do pieczenia Dodatki: waniliowa masa kajmakowa opakowanie mascarpone opakowanie śmietanki 30% cukier waniliowy Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z cukrem, mlekiem i wanilią aż do momentu gdy masa będzie gładka bez wyczuwalnych kryształków(...)smarujemy połową puszki masy kajmakowej (drugie pół jest to dowolnego zużycia, hyhy). Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilę. Obkładamy ciasto kremem w dowolny sposób, nie żałując sobie podjadania - masy wychodzi wystarczająco dużo, żeby starczyło do ciasta i ku naszej uciesze :) Gotowe ciasto powinno się schłodzić w lodówce przez
sama złodyczcytryny i podgrzewamy, aż owoce się rozpadną. Do gorących malin dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy. Gdy masa zacznie tężeć, należy przełożyć nią tort. MASA MASCARPONE: Składniki: 1 litr śmietanki 30% 150 g białej czekolady 1 serek mascarpone Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy do sztywno. Dodajemy mascarpone i przestudzoną białą czekoladę. ZŁOŻENIE TORTU: Wystudzony biszkopt(...)przekroić dwa razy. Możemy lekko nasączyć go przegotowaną wodą z cytryną. Na pierwszy blat wykładamy połowę malinowego żelu, potem 1/3 masy mascarpone. Układamy kolejny blat, nasączamy, wykładamy resztę malinowego żelu i 1/3 masy mascarpone. Na koniec przykrywamy trzecim blatem. Wykładamy na niego resztę masy mascarpone i ozdabiamy tort. Mój tort ma boki przykryte wiórkami kokosowymi. Na wierch
psgotujemypołączenia się składników- żelatynę rozpuścić w 0,25 szklanki mleka, podgrzać w kuchence mikrofalowej, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia- do ciepłej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy mascarpone, wymieszać dokładnie, tak powstałą mieszankę wlać do reszty masy i dokładnie zmiksować- masę wylać na rozsmarowaną masę krówkową, schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy- masę krówkową na polewę przełożyć(...)można je stosować zamiennie, czyli zamiast np. 400g gotowej masy skorzystać z 400g rozpuszczonych krówek. Masa budyniowa jest mocno kremowa, brak dodatku cukru sprawia, że ma wyjątkowo delikatny smak. Masa mascarpone jest wyczuwalnie krówkowa, a całość doskonale uzupełniają orzechy włoskie zanurzone w polewie krówkowej
Smakołyki Berenikimasa mascarpone z karmelem: 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypta soli morskiej 250 g sera mascarpone 100 g masła orzechowego solony karmel : 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypta soli morskiej dodatkowo: 100 g orzeszków ziemnych solonych Czekoladę rozpuścić z masłem, uważając aby nie zagotować składników. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Po przestudzeniu(...)dodajemy masę karmelową. Zmiksowaną masę odstawiamy do lodówki. Solony karmel: cukier podgrzewamy w rondelku nie mieszając go w ogóle, doprowadzając do momentu aż będzie brązowy. Wówczas dodajemy śmietanę kremówkę i energicznie mieszamy do momentu rozbicia wszystkich kryształków cukru. Następnie mieszamy gotując kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli morskiej. Na jeden z blatów rozkładamy 2/3 masy mascarpone, przykrywamy
Ania i Marcin gotująkremową masę. Do naszej masy dodajemy łyżką mascarpone, ciągle miksując, aż do połączenia się mascarpone z żółtkami. Jak żelatyna jest już lekko wystudzona, ale nie ścięta, dodajemy dwie łyżki masy mascarpone którą przed chwilą przygotowaliśmy i mocno mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część masy i dokładnie razem mieszamy. Śmietanę i białka osobno ubić na sztywną pianę. Wszystko razem czyli ubitą śmietanę(...)ubite białka i masę mascarpone, delikatnie wymieszać. Umyć truskawki i pokroić w kostkę. Zmiksować razem z winem. Biszkopty pokruszyć na mniejsze kawałki. W naczyniu układamy najpierw biszkopty, później zmiksowane truskawki i masę mascarpone. Układamy tak kilka warstw. Na około 5 godzin wstawiamy do lodówki i gotowe. My przygotowujemy tego typu desery od razu w słoiczkach bądź kielichach, wtedy dużo lepiej
KasiaiKrzysiu.plSkładniki na ciasto: 70 g masła 3 jajka 100 g czekolady gorzkiej 1 szklanka cukru brązowego 3 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka sody oczyszczonej 4 szklanki mąki pszennej Masa mascarpone: 1 opakowanie serka mascarpone 150 ml śmietany 30 % 4 łyżki cappuccino (ja użyłam orzechowego) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa: 100 ml śmietany 36% cukier(...)następnie przekroić na pół by wyszły dwa blaty ciasta. W czasie jak ciasto się studzi możemy zrobić poncz. Pół szklanki kawy wymieszać z 2-3 łyżkami spirytusu lub wódki. Masę mascarpone przygotować jak już ciasto będzie zimne. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier oraz przestudzoną żelatynę
Panda i jej światcukier się rozpuści, zdjąć z palnika. Zmiksować, przetrzeć przez sitko. Do cały czas gorącej masy dodać odciśniętą żelatynę, dobrze wymieszać. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone, dodać do owocowej masy. Delikatnie wymieszać, żeby nie zburzyć struktury śmietany.Przełożyć masę na całkowicie ostudzony spód, wstawić do lodówki na 30 minut.W ten sam sposób przygotować masę truskawkową:Żelatynę namoczyć w zimnej(...)cukier się rozpuści, zdjąć z palnika. Zmiksować, przetrzeć przez sitko. Do cały czas gorącej masy dodać odciśniętą żelatynę, dobrze wymieszać. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone, dodać do owocowej masy. Delikatnie wymieszać, żeby nie zburzyć struktury śmietany.Przełożyć masę na masę jagodową, wstawić do lodówki na 30 minut.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Mleko zagotować z cukrem i wanilią, ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeStudzimy,a następnie wylewamy masę owocową na zastygniętą galaretkę rubinową, która utworzy drugą cienką warstwę wypełnienia. Stężałe wypełnienie wyjmujemy z formy i kroimy na pasy o szerokości pasów biszkoptowych, ale krótsze od nich o 1-1,5 cm,ponieważ na końcu zwijania biszkopt musimy "zlepić" (docisnąć do siebie dwa brzegi biszkoptu) . masa: Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem(...)rozwijamy, smarujemy cienką warstwą masy mascarpone (około 1/3 masy zostawiamy do dekoracji) , a na niej układamy galaretkowe wypełnienie. Całość zwijamy w rulon, nadmiar galaretki można przyciąć tak, aby biszkopt można było "zlepić" brzegami (dociskamy do siebie dwa brzegi biszkoptu). Tak przygotowane roladki wkładamy do obręczy cukierniczych pionowo, wierzch wyrównujemy masą mascarpone i odstawiamy do lodówki na 2,3 godziny
Bon appetit mon amieżółtka od białek • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru • 5 czubatych łyżek mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nasączenie rum MALIBU Masa mascarpone: • 2/3 szklanki cukru pudru • 1 kg sera mascarpone • 250 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej) oraz: • 1 słoiczek (250 g) konfitury truskawkowej • 500 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę(...)minut. Wyłożyć na metalową kratkę. Upiec drugi biszkopt jak powyżej. Po ostudzeniu każdy biszkopt przekroić na 2 blaty. Zachować okruchy na posypanie wierzchu tortu. Przygotować nasączenie biszkoptu. Przygotować masę mascarpone: Ser śmietankowy utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem (około 3 minuty). Dalej ubijać dodając po łyżce ser mascarpone. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywną pianę zimną śmietanką kremówką
Moje Słodkie Piekiełkostudzimy. Wystudzony biszkopt kroimy 2 razy, tak by powstały 3 równe blaty. Nasączenie blatów: 160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej) 80 ml likieru kawowego Składniki [MASA]: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 100 g cukru pudru Wykonanie [MASA]: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodać serek mascarpone i szybko wymieszać(...)blat biszkoptu kładziemy na tortownicy. Nasączamy 1/3 mieszanki kawy z likierem. Wykładamy 1/3 masy z mascarpone, którą posypujemy 1/3 wiórków gorzkiej czekolady. Następnie wykładamy 2 blat, nasączamy, wykładamy 1/3 masy mascarpone, posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady. Z trzecim, wierzchnim blatem postępujemy tak samo jak z poprzednimi. Tort kończymy masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również smarujemy masą. Należy schłodzić
psgotujemyostudzenia. Ciasto nie wyrośnie bardzo wysoko, może też po upieczeniu lekko opaść, ale jest bardzo miękkie, puszyste i wilgotne. Po wystudzeniu blat nasączyć likierem. MASA KAWOWO-KARMELOWA 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki - użyłam 30% kilka łyżek masy krówkowej (użyłam gotowej z puszki o smaku kawowym) Mascarpone(...)przełożyć do miski, dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać na gładką masę, tak by składniki idealnie się połączyły. W mikserze ubić kremówkę na sztywno, następnie wymieszać delikatnie z masą mascarpone. Masę podzielić na 3 części. Jedną część masy kawowo-karmelowej rozsmarować na blacie bezowym. Nałożyć na niego blat orzechowy - wcześniej nasączony likierem, a na nim rozprowadzić
KUCHARNIA