masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:4/237)

Jogurtowy "Sernik" z Jagodami 159

jogurtową, wsypać jagody i wymieszać delikatnie. Na koniec wylewamy masę do tortownicy i wstawiamy do lodówki. W chwili jak masa zetnie się na wierzchu, przygotowujemy masę z serka mascarponeMasa na wierzch: 125 g serka mascarpone 1,5 łyżki jagód 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki miksujemy w malakserze i powstałą masą smarujemy wierzch "serniczka". Wstawiamy do lodówki najlepiej

Blondynka Gotuje
Lodowy tort semifreddo z gorącym sosem owocowym 171

minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnąć wraz z papierem do pieczenia i zostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Semifreddo: Kremówkę ubić wraz z cukrem na puszystą masę. Dodać mascarpone oraz pokruszoną/startą czekoladę i całość wymieszać. Sos owocowy: Świeże owoce wrzucić do rondla, zasypać cukrem i odstawić na około 15 minut, by puściły sok (owoce zamrożone odmrozić). Kiedy(...)zagotować, następnie zagęścić mieszanką z mąki ziemniaczanej z wodą. Składanie: Czekoladowy spód przełożyć do foremki- w której się piekł- wyłożonej folią aluminiową lub folią przeźroczystą. Następnie ułożyć warstwę z masy mascarpone i włożyć do zamrażalnika na 5-6 godzin. Przed podaniem ubić kremówkę, wyciągnąć deser z zamrażalnika, ozdobić kremówką, polać ciepłym sosem i podawać. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Tort kajmakowy 135

Składniki na biszkopt jajka, 6 szt cukier puder, 200g mąka pszenna, 6 łyżek mąka ziemniaczana, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka Składniki na masę I masa kajmakowa, 300g serek mascarpone, 250g śmietanka 36%, 2 łyżki Składniki na masę II   serek mascarpone, 150g śmietanka 36%, 100g Przygotowanie Biszkopt: Wszystkie składniki dzielimy na 2 części.  3 białka ubijamy(...)Dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy (26cm), wyłożonej papierem. Pieczemy 15 minut, studzimy, przekrawamy wzdłuż na 2 placki. Tak samo postępujemy z 2 częścią składników. Masa I: Serek mascarpone, śmietankę i masę kajmakową miksujemy razem do połączenia, odstawiamy do lodówki. Masa II: Śmietankę ubijamy na sztywno. W drugim naczyniu, miksujemy serek mascarpone, dodajemy po łyżce ubitej śmietanki

Gotowanie moimi oczami
Tort z owocami 152

takich warsztatach jeszcze zanim zostanie rodzicem...  No i wczoraj częstowałam tortem z owocami :-) Właśnie tym, który opisałam Wam poniżej :-) Biszkopt rzucany - niejednokrotnie Wam go już polecałam :-) masa z mascarpone i kremówką - dziś trochę rzadsza, żeby dodatkowo biszkopt chłonął wilgoć :-) i owoce... dowolne, jakie lubicie, ja wykorzystałam truskawki póki są, ale inne też się sprawdzą :-) koniecznie pamiętajcie, by biszkopt upiec(...)podgrzewamy do czasu aż wszystkie składniki połączą się. Truskawki kroimy na drobne kawałki. Biszkopt kroimy na trzy blaty. Pierwszy z nich sączymy ponczem,smarujemy dżemem i wykładamy masę z mascarpone. Następnie kładziemy drugi blat, sączymy, wykładamy masę i całą powierzchnię posypujemy obficie pokrojonymi truskawkami. Kładziemy trzeci blat, sączymy i polewamy polewą. Gdy polewa przestygnie pokrywamy ją warstwą piany

Czary - gary w kuchni
ekspresowa tarta malinowa 143

zamrożona, żebym mogła cieszyć się zimą moimi ulubionymi owocami, a Wy przepisami :) Malutką zaś część zabrałam do miasta żeby zrobić to ekspres - cudo. Składniki: - pojemniczek malin - 250 g serka mascarpone - 200 g śmietany 36 % - cukier puder wg uznania (u mnie ok 2 łyżki- nie jest mocno słodka) - opakowanie ulubionych markiz (u mnie hity) - 1/2 kostka masła Ciastka kruszę jak najdrobniej(...)zrobić się gorące). Łączę masło z ciastkami (ma powstać konsystencja mokrego piasku). Wykładam na wysmarowaną masłem formę do tarty mocno dociskając boki. Spód wkładam do zamrażarki na czas przygotowywania masy. Mascarpone mieszam z cukrem pudrem. Śmietanę ubijam na sztywno i delikatnie łączę z mascarpone. Gotową masę wykładam na ciasteczkowy spód, na wierzchu układam maliny lekko dociskając.  Tarta powinna się

Cook&Love
Czyżby jeżyny? 132

jeżyny- garstka naszych i pudełeczko sklepowych, tak pięknie wyglądających na półce, że musiałam je kupić. Nie miałam na nie pomysłu, ale kiedy wróciłam do domu przypomniała mi się masa krówkowa z mascarpone. Jak się okazało, mascarpone podświadomie kupiłam, a w szafce znalazłam odwieczną puszkę skondensowanego mleka. Jedno spojrzenie na datę przydatności i wiedziałam, że to siła wyższa. Bo to był(...)mleko skondensowane (przed wlaniem trzeba je wymieszać, bo często jest bardziej gęste przy dnie). Miksujemy do otrzymania jednolitej masy (nie ubijamy). Jeżyny układamy na wyjętym z zamrażarki cieście, zalewamy masą mascarpone i wkładamy do piekarnika. Po 30 minutach posypujemy ciasto wiórkami kokosowymi  i pieczemy jeszcze 15 minut w 180*C (można włączyć grzanie od spodu). Ciasto studzimy- masa

les mirabelles
Sernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia 1044

ilość składników (przykładowo na tortownicę o średnicy 24cm trzeba podwoić składniki). Sernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia Składniki: 60g okrągłych biszkoptów 30g masła 2 łyżki syropu brzoskwiniowego (z puszki) masa brzoskwiniowa 200g mascarpone 200g brzoskwiń z puszki 50ml śmietanki 30% 2 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody masa karmelowa 200g mascarpone 100ml śmietanki(...)płynny (ale nie wodnisty), przelać go do naczynia, odstawić, powinien zgęstnieć podczas stygnięcia (studzić w temperaturze pokojowej, nie chłodzić) - z podanych proporcji składników otrzymałam około 125g sosu karmelowego MASA KARMELOWA - mascarpone krótko zmiksować, dodać ostudzony karmel, zmiksować - żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, odstawić na chwilę do napęcznienia, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej (lub w kąpieli wodnej) do rozpuszczenia się żelatyny

Smakołyki Bereniki
Tiramisu na biszkopcie 146

SKŁADNIKI: Do wykonania ciasta potrzebujemy jeden biszkopt przekrojony na pół. Przepis  TU Masa śmietanowa 500 ml śmietanki kremówki (30 – 36%) 500 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo kakao  25 ml spirytusu(...)szklanka mocnej kawy- słodkiej dżem porzeczkowy lub inny kwaśny PRZYGOTOWANIE Śmietanę ubijamy na krem, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Do kremu dodajemy po łyżce mascarpone. Mieszamy, by masa mascarpone łączyła się ze śmietanką. Biszkopt kroimy  na trzy części. Każdą warstwę nasączamy kawą wymieszaną ze spirytusem.  Na pierwszą  warstwę nakładamy 1/3 masy, posypujemy kakao

W kuchennym oknie Ewy
Tort z malinami 166

temperaturze pokojowej ) oddzielnie żółtka i białka 2 szklanki (320 g) cukru pudru 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej Masa : 500 g sera mascarpone 500 ml śmietany kremowej do deserów 30% lub 36%,  dobrze schłodzonej 1 szklanka cukru pudru (ja wolę mniej słodkie masy i dodaję tylko 1/2 szklanki cukru(...)tortownicy. W ten sposób na około tortu powstanie nam korona z biszkoptów. Na biszkopt znajdujący się na paterze nakładamy najpierw 1/2 dżemu zmalinami, potem 1/3 masy mascarpone. Podobnie robimy z kolejną warstwą. Po nałożeniu trzeciej części biszkoptu, na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą 1/3 kremu.  Wierzch posypuję cukrowymi motylkami i pokrojonymi biszkoptami. Delikatnie zdejmujmy obręcz i obwiązujemy

cucinare
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką 250

dosusza przez 3 kolejne w 100*C. Trzeba potestować i wybrać najlepszą dla siebie. Masa. Chłodną śmietankę ubić z łyżeczką cukru pudru. Wstawić do lodówki. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodawać do nich serek mascarpone. Połączyć w jednolity krem i dodać dosłownie łyżkę rumu z owoców. Na sam koniec dodać połowę ubitej śmietany(...)godziny. W tym czasie wyjąć z rumu owoce i je dobrze odsączyć na sitku. Gruszkę pokroić w kosteczkę. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Na ostudzonym spodzie rozsmarować połowę masy mascarpone. Na niej w miarę równomiernie ułożyć połowę pokrojonej gruszki. Położyć kolejną bezę, tym razem z kraterkiem. Powtórzyć warstwę serka i gruszki. Na wierzch dodać bitą śmietanę a na niej

Jemy Pijemy
Wafle a'la Maxi King 186

się nimi objadać - bez umiaru! To ich jedyna wada - raczej nie nadają się dla osób liczących kalorie, bo naprawdę łatwo zgubić w tym rachubę... 2 wafle tortowe Masa I: 200g serka mascarpone 100 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru Masa II: 100g zagęszczonego mleka w tubce (użyłam kakaowego) Polewa: 100g czekolady (użyłam z bakaliami oraz z drobnymi orzechami(...)łupinek)   30g krakersów solonych lub zwykłych herbatników   Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Ciastka pokruszyć. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i połączyć z serkiem mascarpone.   Masę wstawić do lodówki. W tym czasie roztopić czekoladę (dodając śmietankę). Polewę dosyć szybko (aby nie zastygła) rozsmarować na waflu i posypać migdałami oraz krakersami. Drugi wafel posmarować mlekiem z tubki

Di gotuje
Bardzo puszysty omlet z masą mascarpone 590

Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy ;) Tym razem zapraszam na pyszny, baardzo puszysty omlet w nadziany masą mascarpone i truskawkami. Oczywiście truskawki możecie zastąpić jagodami lub poziomkami. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 1 porcję: 2 jajka szczypta soli 1 łyżka mleka 1 łyżka mąki masło do wysmarowania patelni 2 łyżki mascarpone 1 łyżka drobnego cukru 6 truskawek CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM(...)smarujemy odrobiną masła. Rozgrzewamy, wlewamy omletową masę, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Smażymy 3 minuty, przewracamy i smażymy kolejne 3 minuty. Wyciągamy na talerz. 3. Mascarpone ucieramy na jednolitą masę z łyżką drobnego cukru. Tak przygotowaną masą smarujemy jeszcze ciepły omlet, posypujemy pokrojonymi truskawkami i składamy na pół. Gotowe

My Culinary Art
Tort cappuccino 125

gorzkiej czekolady i obłożony warstwą kremu z mascarpone. Ja nieco zmodyfikowałam ten przepis. Zrezygnowałam z czekoladowej masy , która ginęła gdzieś w tym ciemnym  biszkopcie i zastąpiłam ją masą mascarpone ( zrobiłam jej więcej ) do której dodałam trochę polewy czekoladowej.  Przygotowanie tego tortu nie sprawia trudności i zajmuje mało czasu. Zachęcam więc wszystkich do spróbowania". Tort cappuccino (Źródło - "Czekoladowe ciasta(...)Zestawić z ognia. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i dokładnie wymieszać. Kawę rozpuszczalną zalać wrzącą wodą. Dodać cukier i wymieszać. Ostudzić. Mikserem wymieszać serek mascarpone z cukrem pudrem i chudym serkiem. 1/3 masy odłożyć do drugiego naczynia i wymieszać z 2 łyżkami polewy. Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia i przeciąć ciasto w poziomie na pół. Spodnią warstwę tortu nasączyć

Wiem co jem
Deser ogrodnika 128

które zostało po wypieku kopca kreta lub pokruszone czarne markizy, np. oreo kilka łyżek nalewki wiśniowej do nasączenia ciasta (można pominąć) kilka łodyżek świeżej mięty (do dekoracji) Masa czekoladowa : 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 70 g gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietany lub mleka Masa truskawkowa: 250 g serka mascarpone 200 g truskawek 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie(...)gładka masa. Odstawić do przestygnięcia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać płynną czekoladę i dokładnie wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego, aby łatwiej było nakładać masę do słoików. Masa truskawkowa: Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Truskawki zmiksować za pomocą blendera na puree i dodać do serka mascarpone, ponownie zmiksować - do połączenia składników. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Przygotować kilka

Domowa Cookierenka Agi
Mini torcik limonkowo-jagodowy 202

Lubię torty ze względu na puszysty biszkopt i delikatną masę. Najlepsze są te lekkie, nie za słodkie, złamane kwaskowatym posmakiem wnętrza ciasta. Taki właśnie jest ten torcik. Pachnący limonkowy biszkopt, masa z mascarpone i jagodowe wnętrze otulone migdałowymi płatkami. Skusicie się? ;) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru skórka(...)całej limonki 3 łyżki soku z limonki Frużelina:   250g mrożonych jagód 65g cukru duża łyżka soku z cytryny duża łyżka mąki ziemniaczanej 100ml wo dy Masa: 0,5kg serka mascarpone 3 łyżki cukru pu dru   1/2 szklanki płatków mig dałowych szklanka herbaty z sokiem limonkowym i cukrem jako poncz     Przygotowanie: Zmrożone jago dy umieszczamy w garnuszku

ChilliJemy