galaretki możemy dodać masę sezonowych owoców. Przepisów na sernik na zimno jest masa. Ja nie lubię takich galaretowatych serników. Ten jest delikatny, dzięki zawartości mascarpone i kremówki. Im więcej dodacie ich do masy, tym będzie lżejsza. Na wierzch możecie użyć dowolną galaretkę i owoce. Tym razem nie miałam zbyt dużo truskawek, więc ratowałam się bananem. Spód to tradycyjnie pokruszone herbatniki(...)żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. W misce ubijamy ser, do którego dodajemy mleko z żelatyną. Dodajemy mleko w proszku i mascarpone. Ubijamy. Śmietanę łączymy z masą serową i wykładamy na herbatniki. Na wierzchu układamy owoce. Galaretki rozrabiamy w 750 ml wody. Jak galaretka zacznie nam tężeć, przekładamy ją na sernik. Pozostawiamy w lodówce
Mieszam w Garnkuzimowej. Słodycz bezy i karmelu połączona z orzechami włoskimi i śmietanką z mascarpone... Chrupiący z wierzchu i delikatnie ciągnący wewnątrz, mmmm.... to trzeba spróbować. Ostatnio przygotowywałam ten tort bez mascarpone i daktyli tylko ze śmietaną , orzechami i karmelem i był równie smaczny, a kalorii troszkę mniej... Tutaj podaję jednak przepis tradycyjny (z małymi modyfikacjami), pochodzący od mojej ulubionej blogerki- Margarytki(...)piec jeszcze ok.110-115 minut. Po ok.1h można blaszki zamienić poziomami, by ta dolna się nie przypaliła. Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Krem do tortu: - 250g mascarpone - 300ml kremówki - 150g masy karmelowej "krówki" - 100g orzechów włoskich - 10 daktyli , pokrojonych na kawałki Wymieszać masę karmelową z serkiem mascarpone. W drugim naczyniu ubić kremówkę. Następnie połączyć obydwie masy, na końcu dodając pokruszone
Smaczne ZdroweSkładniki: 1/3 kostka margaryny lub masła 1 jajko 1,5 szklanki mąki szczypta soli szczypta cukru 250 g masy krówkowej 250 g serka mascarpone 50 ml sosu czekoladowego 100ml śmietany 30% Sposób przygotowania: Z mąki,jaja,tłuszczu zagnieść ciasto.Dodać cukier i sól.Zawinąć w folię spożywczą delikatnie rozwałkować w schładzać w zamrażarce ok.30 minut. Następnie wylepić ciastem formę(...)piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na delikatnie ciepłą tartę wyłożyć masę krówkową.Schłodzić minimum 30 minut. Śmietanę ubić wraz z sosem czekoladowym oraz mascarpone na puszystą masę.Wyłożyć na wierzch ciasta. Schłodzić. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytjednocześnie kuszący. Składniki: Różowy biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej czerwony barwnik w żelu -opcjonalnie Masa śmietanowa: 1/2 litra śmietany kremówki 1/2 kg serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 80 dag świeżych truskawek wiórki kokosowe białe Poncz: 1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z rabarbaru i truskawek Sposób wykonania: Ciasto: Białka(...)biszkopt do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy o wym 26 cm pieczemy 35 minut w temp 170*c. Po wyjęciu i całkowitym wystudzeniu dzielimy wzdłuż na 3 blaty. Masa: Serek mascarpone i śmietana muszą być dobrze schłodzone, umieszczamy składniki w misie miksera wsypujemy puder i miksujemy do powstania gęstego kremu. Blat nasączamy zimnym ponczem z kompotu smarujemy częścią kremu
Wanilia i Kardamontego lekkiego i smacznego ciasta, a którą można przygotować przez cały rok. Kruchy spód z dodatkiem kakao, na nim galaretka pomarańczowa z sokiem i cząstkami pomarańczy, potem delikatna masa śmietanowa z mascarpone i aromatyczną skórką pomarańczową, a na wierzchu czekoladowa beza :) Całość jest naprawdę obłędna i wcale nie przesłodzona. Najlepiej zacząć przygotowanie od bezy (wówczas nie będzie potrzebna nam więcej(...)wystudzonej, ale płynnej galaretki i dokładnie mieszamy. Gdy galaretka zacznie tężeć wykładamy ją na upieczony wcześniej spód. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Masa śmietanowo-serowa: Śmietanę oraz mascarpone umieszczamy w misie i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodajemy cukier puder i świeżo otartą skórkę z pomarańczy. Masę od razu wykładamy na zastygniętą galaretkę. Wyrównujemy
MyCookBook.pldrobnego 5 jajek szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 130 g czekolady mlecznej Masa malinowa: 600 g malin 2 galaretki malinowe 3 łyżki cukru Krem: 500 ml śmietany 36 % 3 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. 500 g malin zmiksować i dodać do nich galaretkę. Czekoladę rozpuścić(...)stopni. Na ciasto położyć ścierkę, przyłożyć drugą blachę i delikatnie obrócić, zwinąć ja do normalnej rolady w ścierkę zaczekać aż wystygnie. Śmietanę z cukrem pudrem i mascarpone ubić na sztywną masę. Ciasto rozwinąć ze ścierki i przełożyć do keksówki na spód wyłożyć część masy malinowej i krem ze śmietany i mascarpone (odrobinę zostawić na zdobienie góry ciasta), na masę wyłożyć
Lili w kuchnipudru 1 żółtko wykonanie: Żółtko i cukier wkładamy do garnka. Garnek umieszczamy na większym garnku z gotującą się wodą i miksujemy, aż z cukru i żółtka powstanie gładka masa. Serek mascarpone miksujemy w osobnym garnku dodajemy do niego utartą na parze masę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. składniki na wierzch ciasta: ok. 200 g świeżych truskawek 350 ml gorącej
Domowy Smak Jedzeniajakiś deser, coś słodkiego. Czasu na pieczenie brak, ale po przeglądzie szafek i lodówki można było z pewnością coś zrobić. Wybór padł na pseudo tiramisu - nasączone biszkopty przełożone masą z mascarpone i śmietanki w duecie z truskawkami - drugie podejście do truskawek w tym roku poszczęściło się - są smaczne :). Szybki, pyszny i orzeźwiający deser. Składniki: 125 g mascarpone, 200 g śmietanki(...)kremówki, cukier puder, biszkopty, truskawki, likier Baileys Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier puder. Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Biszkopty, o ile deser przygotowujemy w szklance, przekroić na pół, każdą część nasączyć likierem Baileys. Następnie tworzymy warstwy z kremu, truskawek, nasączonych biszkoptów, postępując tak do końca szklanki
Plate of Joywiórki 2 łyżki golden syropu 1 łyżka śmietanki 1 łyżka kakao + 1 łyżeczka lukrecji do posypania Zmiksuj cukier puder z masłem i wanilią na puszystą masę. Dodaj mascarpone i zmiksuj. Ubij śmietankę kremówkę i delikatnie wymieszaj z masą maślaną. Rozwiń biszkopt i rozsmaruj krem. Zwiń w rulon. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z golden syropem i śmietanką. Wymieszaj wszystko
codojedzeniakonsystencja tego ciasta w dużej mierze zależy właśnie od jakości truskawek. I oczywiście jogurtu - mój był średnio gęsty. Dlatego jeśli masa jeszcze przed dodaniem żelatyny będzie Wam się wydawała bardziej zwarta - można dać jej mniej.Jogurtowo-truskawkowy sernik z mascarpone i białą czekoladą (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive60 g masła20 g kakaomasa(...)pieczenia, następnie ugnieść palcami lub łyżką masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce 20-30 minut.Schłodzony spód podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Mascarpone zmiksować na gładką masę z białą czekoladą i sokiem z cytryny. Wlać jogurt, zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, zalać gorącą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzoną dodać do masy serowej, zmiksować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanka świeżo zaparzonej mocnej kawy 50 ml likieru Amaretto (albo więcej, wedle gustu i smaku) suszona żurawina kilka szklanych pucharków Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na jasną kremową masę. Dodajemy mascarpone i likier Amaretto i delikatnie miksujemy (na najniższych obrotach) żeby masy się połączyły. Do każdego pucharka wkładamy po trochu pokruszonego sękacza (zostawiamy odrobinę do posypania po wierzchu) i podlewamy
Marder&Marder Manufacturecukrem, kiedy masa stanie się biała i gęsta dodajemy kolejno jaja i obrane banany, łączymy z mąką i sodą oraz dodajemy ekstrakt wanilii 3. Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 60 min, do tzw. suchego patyczka 4. Ciasto studzimy 10 min w foremce, następnie przekładamy na kratkę 5. Wierzch - mascarpone mieszamy z cukrem pudrem(...)powstania gładkiej konsystencji orzechy prażymy na suchej patelni 6. Zimne ciasto smarujemy z wierzchu masą z mascarpone oraz oprószamy prażonymi orzechami
Słodki Kompromiswypieków 1 szklana świeżo zaparzonej mocnej kawy 50 ml likieru Amaretto kakao do oprószenia Wszystkie składniki mają być schłodzone. Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na jasną kremową masę. Dodajemy mascarpone i likier Amaretto i delikatnie miksujemy (na najniższych obrotach) żeby masy się połączyły. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Zaparzamy kawę i studzimy. Biszkopty wykładamy
Marder&Marder Manufacturesię składników. Tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, wylać masę. Ciasto piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie wystudzony przeciąć na 3 blaty. Krem kawowy: 375 gram serka mascarpone 375 ml śmietany kremówki 36% 6 płaskich łyżeczek żelatyny 100 gram kawy(...)wody. Dokładnie wymieszać aby nie utworzyły się grudki, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać. Gdy kremówka będzie już gotowa dodajemy do masy serek mascarpone i mieszany. Następnie dodajemy kawę i za pomocą szpatułki mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy
Krakowskie smaki Ani