Lekkie ciasto o kawowym aromacie, wilgotne i mało słodkie, puszysta masa ze śmietanki, chałwy waniliowej i sera mascarpone to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, idealne ciasto dla amatorów kawowych smaków! Składniki: Ciasto: 3 jajka 10 dag cukru trzcinowego brązowego 10 dag mąki tortowej 2 łyżki kakao naturalnego 2 łyżki oleju słonecznikowego 50 ml zaparzonej rozpuszczalnej mocnej kawy Krem chałwowy(...)chałwę, mieszać aż się rozpuści. Zimną masę włożyć na całą noc do lodówki-dlatego tę czynność najlepiej zrobić dzień wcześniej przed złożeniem rolady, Następnego dnia do masy wsypać cukier puder, oraz ser mascarpone prosto z lodówki i miksować na gładki puszysty krem, ¾ kremu posmarować rozwiniętą roladę , włożyć paski galaretki zawinąć ciasno, resztą kremu posmarować wierzch i boki obtoczyć
Wanilia i Kardamonciasta ścinamy wierzch na ok. 2 cm wysokości. Wydrążamy delikatnie miąższ, tak aby pozostał ok. 1,5 cm brzeg ciasta i spód. Wydrążone ciasto kruszymy. składniki na masę: 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 2/3 łyżki żelatyny 2 łyżki gorącej wody 70 g czekolady deserowej 3 banany sok z cytryny wykonanie: Czekoladę siekamy
Domowy Smak Jedzeniaostygnięcia. Następnie maczamy w niej każdy z biszkoptów i układamy warstwę w naczyniu. Żółtka ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem. Gdy staną się białe dodajemy serek mascarpone. Układamy warstwę masy na biszkoptach. Następnie ponownie układamy warstwę biszkoptów oraz na samej górze warstwę masy. Całość wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Tiramisu kroimy na kawałki - i bezpośrednio na talerzu
Taste TherapyTiramisu, trochę zrobiłam go na inny sposób. Tradycyjny, jest zrobiony z masy z serka mascarpone. Ja postawiłam na śmietanę 30% i wyszło bardzo dobre, przyznam nawet, że chyba lepsze :D Polecam zrobić, ciasto robi się naprawdę szybko i zasmakuje każdemu. Wersję dla dzieci można przygotować, zastępując amaretto np. sokiem malinowym. Tiramisu na śmietanie 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
Gotuję Testujęlistków świeżej mięty ( lub więcej- mniej w zależności od intensywności smaku i upodobań) ok. 20 podobnej wielkości truskawek Sposób przyrządzenia: 1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj mascarpone na gładką masę- odstaw do ostudzenia. 2. Białko ubij na sztywno i wymieszaj delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. 3. Liście mięty poszatkuj najdrobniej, jak możesz i domieszaj do masy. 4. Przygotuj
Kuchnia w Słońcu Skąpanadopiero dziś. To, że u mojego boku chwilowo drugiej połówki brak, wcale nie przeszkadzało mi celebrować owego święta. W tym roku z tej właśnie okazji zrobiłam tartę z masą z serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme NieboMiałam zaszczyt zrobić ten tort dla 90- letniej solenizantki. Owocowy, bo owoce bardzo lubi:). Z musem gruszkowym, masą śmietankową z mascarpone i brzoskwiniami. Literki nie były jeszcze przyklejone i troszkę się rozleciały
Maślane ciasteczkojajek 8 łyżek mleka 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 0,5 l kremówki 36 % 250 g mascarpone 100 g masy krówkowej 300 g borówek cukier puder Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania nadzienia do omletu. Kremówkę, masę krówkową i mascarponę wkładamy do misy i ubijamy na sztywną masę. Odkładamy
Lili w kuchnistała się bardzo chrupka. Przepis dodaję do ulubionych! Składniki: Beza - 300g cukru pudru - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku z cytryny - szczypta soli - 6 białek Masa - 250g serka mascarpone - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 500 ml śmietanki kremowej 36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 śmietan fix - owoce: truskawki, borówki - polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno
Pan i Pani Smith w kuchniskładniki: 2 dojrzałe banany 250 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3/4 szkl cukru pudru wykonanie: Banany miksujemy z serkiem mascarpone na gładką masę. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy do serka z bananem. Miksujemy do połączenia się obu mas. Gotowy krem przekładamy np. do worka cukierniczego i podajemy np. na muffinkach, babeczkach czy jako odrębny deser
Domowy Smak Jedzeniałyżki kakao- 1,5 łyżki wody- 2 łyżki kawy cappuccino rumowego- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy twaróg, serek mascarpone i wanilię. Masę dzielimy na pół. Pierwszą zostawiamy białą, a do drugiej dodajemy 1 łyżkę kakao i dokładnie mieszamy. Herbatniki układamy na folii aluminiowej w prostokąt 3 x 6. Na herbatniki
mojewypiekiinietylkobiszkoptów2 łyżki Cointreau30 g płatków migdałowychNektarynki zalać wrzątkiem, wyjąć z wody po 2-3 minutach, obrać ze skórki.Mascarpone zmiksować. Kremówkę ubić z cukrem i wanilią, wymieszać z mascarpone na gładką masę.Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni.Biszkopty pokruszyć na mniejsze kawałki, wymieszać z Cointreau. Rozłożyć do 4 szklanek lub kieliszków. Na to równomiernie wyłożyć 3/4 kremu. Na kremie ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzepucharkach :) Nutka kawy, w której namoczone są biszkopty nadaje delikatnej całości ciekawy i silny akcent :) z premedytacją niesłodzony mus jabłkowy idealnie komponuje się z lekko słodką masą bitej śmietany z mascarpone :) Składniki na 6 pucharków: 2 duże jabłka 1,5 banana 250g mascarpone 235 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy bez cukru(...)najlepiej robić to na chwilę przed ułożeniem w pucharkach). Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo serek mascarpone i całość dokładnie miksujemy. W pucharkach układamy kolejno: 2 łyżki musu jabłkowego, namoczone w kawie biszkopty, masę śmietanowo-serową (najwygodniej szprycą), plastry banana, mus jabłkowy. Wierzch dowolnie dekorujemy pozostałą masą śmietanowo-serową (co mi się udało nieszczególnie ładnie
Kolorowy PrzepisownikMiał być klasyczny, ale nie nudny. Wyjątkowy - jak to tort. Na urodziny Szanownej Małżonki Zamawiającego.Biszkopt - standardowo rzucany, jakżeby inaczej. Krem na bazie mascarpone, delikatnie wzmocniony żelatyną - co by się w czasie transportu nic nie rozjechało. Masa wiśniowa inspirowana tortem śliwkowym jak ze sklepu. Jak smakowało? Nie wiem, nie próbowałam. Ale z tego co mówili główni zainteresowani, efekt był(...)Kisiel rozmieszać w wodzie, powoli wlewać do soku, cały czas mieszając. Chwilę pogotować, zdjąć z ognia. Dodać dokłądnie odcedzone wiśnie, delikatnie wymieszać. Ostudzić.Serek kremowy ubić z mascarpone. Wlać kremówkę, miksować, aż masa znów zgęstnieje. Przesiać cukier puder z waniliowym, zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w gorącej. Wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić.Żelatynę wlać do masy
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru * 2 łyżki wody * 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Skworcu) * 2 łyżeczki cukru waniliowego (Skworcu) Dodatkowo: * 250 ml śmietany kremówki 36% * 200 g serka mascarpone * cukier puder (ilość według upodobania) * puszka masy krówkowej o smaku kajmaku (Helio) * 100 g orzechów włoskich (Helio) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania(...)skroić lekko wierzch. Na wystudzony biszkopt rozsmarować równo masę krówkową. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder do smaku. Ubita śmietanę położyć na masie krówkowej. Na koniec na całość posypać drobniej posiekane orzechy włoskie. Ciasto schłodzić w lodówce
Zrób to smacznie