Pyszny włoski tort z nutką kawy, dużą ilością czekolady, śmietany i malin... Dla podkreślenia włoskiego smaku jeszcze odrobina mascarpone. Ciasto jest lekkie, puszyste, i mocno czekoladowe, wspaniale współgra z malinami i kremem śmietankowym... I ma jeszcze jeden plus - wbrew pozorom dość szybko się je robi:) Jeden z lepszych tortów jakie jadłam, polecam! Inspiracja Ciasto: 5 jajek, 200g(...)wsypać przesianą mąkę zmieszaną ze solą, proszkiem i sodą oczyszczoną. Dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę 34x27cm. Piec ok. 45min w temp. 165st. Ostudzić i przepołowić. Masa: 250g serka mascarpone, 600ml śmietanki 30%, 60g mlecznej czekolady, 60g gorzkiej czekolady, 3 łyżki cukru pudru, 600g świeżych malin. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek
Z miłości do słodkościziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy (16g)1,5 łyżeczki octu winnegoszczypta soliKrem biały:250g serka mascarpone125ml śmietany 30%2 łyżki cukru pudru Krem karmelowy:250g serka mascarpone125g masy krówkowejłyżka soku z cytrynyDodatkowo:ananasy w puszcze- pół puszkigalaretka wiśniowaopakowanie cukierków Schoko Bons100g dżemu z czarnej porzeczki150g posiekanych orzechów włoskichstarta czekolada Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu(...)Dzięki temu będziemy mieli równy wierzch tortu.Krem biały:Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników.Wstawiamy do lodówki.Krem karmelowy:Mascarpone miksujemy z masą krówkową i sokiem z cytryny.Również wstawiamy do lodówki.Przełożenie ciasta:Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy sokiem z ananasów i smarujemy dżemem. Następnie wykładamy połowę
Czerwona Porzeczkakefiru 1 szklanka puree z dyni* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam) 160 g masła 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (dałam 2/3) 3 jajka Przełożenie: 250 g serka mascarpone 10 czekoladek Michałki (klasyczne) 2/3 słoiczka dżemu pomarańczowego z kawałkami skórki Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 150 ml słodkiej śmietanki 18% pół łyżeczki oleju ew. łyżka cukru złote(...)przez 22-30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić chwilę w formie, następnie wystudzić na kratce. Michałki rozkruszyć w palcach, utrzeć na gładką masę z serkiem mascarpone. Na paterze położyć pierwszy z blatów czekoladowych. Posmarować dżemem z pomarańczy. Wyłożyć krem, równo go rozsmarowując. Na górę wyłożyć drugi blat czekoladowy, lekko dociskając. Ciasto schłodzić. Przygotować polewę. W kąpieli wodnej
Czerwień i błękittylko kawałka. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej Masa: 0,5 kg serka mascarpone (Lidl) 0,6 l śmietany kremówki 3 op. śmietan-fix (+ cukier puder do fixu) 1-2 łyżki cukru (według uznania) Dodatkowo: wiśnie (ja użyłam mrożonych) frużelina wiśniowa(...)koniec ubijania dodajemy śmietan fix wymieszany z cukrem pudrem. W oddzielnej misce dokładnie mieszamy serek mascarpone z cukrem. Następnie do serka mascarpone dodajemy stopniowo ubitą śmietanę kremówkę miksując na niskich obrotach aż do otrzymania jednolitej masy. Biszkopt dzielimy na 3 części. Każdą część nasączamy wiśniówką lub kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat
Ptasia Kuchniatylko kawałka. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej Masa: 0,5 kg serka mascarpone (Lidl) 0,6 l śmietany kremówki 3 op. śmietan-fix (+ cukier puder do fixu) 1-2 łyżki cukru (według uznania) Dodatkowo: wiśnie (ja użyłam mrożonych) frużelina wiśniowa(...)koniec ubijania dodajemy śmietan fix wymieszany z cukrem pudrem. W oddzielnej misce dokładnie mieszamy serek mascarpone z cukrem. Następnie do serka mascarpone dodajemy stopniowo ubitą śmietanę kremówkę miksując na niskich obrotach aż do otrzymania jednolitej masy. Biszkopt dzielimy na 3 części. Każdą część nasączamy wiśniówką lub kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat
Ptasia KuchniaBardzo lubię ciasta czekoladowe, a to jest wyjątkowo pyszne dzięki masie kajmakowej. Nie jest aż tak bardzo słodkie jak wskazuje nazwa, ale idealne do dobrej kawy. Polecam! :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Poncz Podwójne espresso 50-100ml wódki kokosowej 1 łyżeczka esencji waniliowej Krem 250 g serka mascarpone 150 g masy kajmakowej 2-3 łyżki ubitej śmietany kremówki 36% Wykończenie około 250 ml śmietany kremówki 36% kilka łyżeczek cukru pudru do smaku kakao(opcjonalnie) Sposób wykonania: Biszkopt: Oddzielamy żółtka
Smaki Nataliipotem po za sezonem można zrobić również z mrożonego. Składniki: Na tortownicę 22 cm Spód: 21 dag ciasteczek kruchych owsianych 80 g roztopionego masła Masa serowa: 25 dag twarogu półtłustego 25 dag serka mascarpone 150 ml likieru waniliowego 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% 50 g startej czekolady u mnie miks-biała gorzka i mleczna 80 g cukru pudru 5 listków(...)wałkiem do ciasta, wymieszać z roztopionym masłem, masę wyłożyć na wyłożony pergaminem spód tortownicy, docisnąć do dna dobrze łyżką, wsadzić do lodówki na pół godziny. Masa serowa: Twaróg pokruszyć do miski, dodać ser mascarpone, wlać śmietankę i likier, wsypać cukier całość zmiksować blenderem na gładką masę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez 7 minut, po czym odcisnąć w rękach, przełożyć
Wanilia i Kardamonłące), uprawianych we własnym ogródku przy użyciu bio nawozów oraz kupionych w sklepach sprzedających mikro zioła i kwiaty do celów spożywczych. Masa, tak jak dekoracja może mieć wiele twarzy. W tym przepisie biała czekolada z serkiem mascarpone. Jak ktoś lubi dużo słodyczy może spod posmarować ulubioną konfiturą i dopiero na nią wylać masę czekoladowo-serową. Czas przygotowania(...)chłodzenie Składniki: Spód: 175 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 20 g cukru pudru różanego lub zwykłego, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno posiekanej, 1 żółtko. Masa: 200 g schłodzonego serka mascarpone, 100 g białej czekolady, 5 0 ml likieru baileys, adwocaat lub innego(opcjonalnie), do zabarwienia 1-2 łyżeczki świeżego soku z buraka lub syrop barmański grenadina
SzczyptaSmaQMoja pierwsza w życiu tarta, z serkiem mascarpone i borówkami amerykańskimi! Okazało się, że moja blaszka do pieczenia ma średnicę 29cm co spostrzegłam dopiero w momencie chłodzenia się ciasta No a przepis miałam na 25cm, także spód bardzo cienki - tak czy owak wyszedł pyszny i kruchy! Składniki: Kruche ciasto - 200g mąki pszennej, tortowej - 1 jajko - 100g zimnego masła(...)minut, następnie zdejmujemy obciążenie wraz z papierem i pieczemy kolejne 10 min do zarumienienia się ciacha. Po pieczeniu wyciągamy z piekarnika, studzimy i przygotowujemy masę wypełniającą. Masa do wypełnienia - 250g serka mascarpone - mała śmietanka 30% - 3 łyżki cukru pudru - 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego - 300g borówek amerykańskich Za pomocą miksera ubijamy śmietankę 30%, stopniowo dodajemy resztę składników, serek mascarpone
upichconapieczenia biszkoptów (można piec na programie góra-dół, bez termoobiegu). Można wstawić do nagrzanego piekarnika, wówczas pieczemy tylko ok.20- 25 minut. Składniki masy: - słoik domowego musu jabłkowego, ok.600g (lub gęste jabłka prażone) - 500ml kremówki 36% - 250g mascarpone - 1 galaretka malinowa lub truskawkowa na 500ml wody (najlepiej bez cukru, wówczas dodajemy ksylitol) - 1 kostka gorzkiej czekolady Galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku(...)wystudzenia. Na wystudzony biszkopt (boki blaszki wyłożone papierem do pieczenia) wyłożyć masę jabłkową i rozprowadzić ją równo na całym cieście. W misie miksera umieścić kremówkę, dodać mascarpone i całość ubić. Następnie do masy śmietanowej wlać chłodną galaretkę i dokładnie wymieszać. Galaretka musi być chłodna, ale nie powinna jeszcze tężeć, by w zetknięciu z zimną masą śmietanową nie porobiły się grudki
Smaczne ZdroweLekkie ciasto o kawowym aromacie, wilgotne i mało słodkie, puszysta masa ze śmietanki, chałwy waniliowej i sera mascarpone to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, idealne ciasto dla amatorów kawowych smaków! Składniki: Ciasto: 3 jajka 10 dag cukru trzcinowego brązowego 10 dag mąki tortowej 2 łyżki kakao naturalnego 2 łyżki oleju słonecznikowego 50 ml zaparzonej rozpuszczalnej mocnej kawy Krem chałwowy(...)chałwę, mieszać aż się rozpuści. Zimną masę włożyć na całą noc do lodówki-dlatego tę czynność najlepiej zrobić dzień wcześniej przed złożeniem rolady, Następnego dnia do masy wsypać cukier puder, oraz ser mascarpone prosto z lodówki i miksować na gładki puszysty krem, ¾ kremu posmarować rozwiniętą roladę , włożyć paski galaretki zawinąć ciasno, resztą kremu posmarować wierzch i boki obtoczyć
Wanilia i Kardamonciasta ścinamy wierzch na ok. 2 cm wysokości. Wydrążamy delikatnie miąższ, tak aby pozostał ok. 1,5 cm brzeg ciasta i spód. Wydrążone ciasto kruszymy. składniki na masę: 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 2/3 łyżki żelatyny 2 łyżki gorącej wody 70 g czekolady deserowej 3 banany sok z cytryny wykonanie: Czekoladę siekamy
Domowy Smak Jedzeniaostygnięcia. Następnie maczamy w niej każdy z biszkoptów i układamy warstwę w naczyniu. Żółtka ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem. Gdy staną się białe dodajemy serek mascarpone. Układamy warstwę masy na biszkoptach. Następnie ponownie układamy warstwę biszkoptów oraz na samej górze warstwę masy. Całość wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Tiramisu kroimy na kawałki - i bezpośrednio na talerzu
Taste TherapyTiramisu, trochę zrobiłam go na inny sposób. Tradycyjny, jest zrobiony z masy z serka mascarpone. Ja postawiłam na śmietanę 30% i wyszło bardzo dobre, przyznam nawet, że chyba lepsze :D Polecam zrobić, ciasto robi się naprawdę szybko i zasmakuje każdemu. Wersję dla dzieci można przygotować, zastępując amaretto np. sokiem malinowym. Tiramisu na śmietanie 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
Gotuję Testujęlistków świeżej mięty ( lub więcej- mniej w zależności od intensywności smaku i upodobań) ok. 20 podobnej wielkości truskawek Sposób przyrządzenia: 1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj mascarpone na gładką masę- odstaw do ostudzenia. 2. Białko ubij na sztywno i wymieszaj delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. 3. Liście mięty poszatkuj najdrobniej, jak możesz i domieszaj do masy. 4. Przygotuj
Kuchnia w Słońcu Skąpanaserka i krótko zmiksować do połączenia składników. Białko sparzonego wcześniej małego jajka ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie śnieżnobiała i lśniąca delikatnie wmieszać ją do mascarpone z żelatyną. Masę schłodzić w lodówce kilka minut, aż zgęstnieje. W międzyczasie przygotować motyla z gorzkiej czekolady: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , przestudzić. Letnią przełożyć do tutki z papieru
Nastoletnie Wypiekaniedopiero dziś. To, że u mojego boku chwilowo drugiej połówki brak, wcale nie przeszkadzało mi celebrować owego święta. W tym roku z tej właśnie okazji zrobiłam tartę z masą z serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme NieboMiałam zaszczyt zrobić ten tort dla 90- letniej solenizantki. Owocowy, bo owoce bardzo lubi:). Z musem gruszkowym, masą śmietankową z mascarpone i brzoskwiniami. Literki nie były jeszcze przyklejone i troszkę się rozleciały
Maślane ciasteczkojajek 8 łyżek mleka 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 0,5 l kremówki 36 % 250 g mascarpone 100 g masy krówkowej 300 g borówek cukier puder Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania nadzienia do omletu. Kremówkę, masę krówkową i mascarponę wkładamy do misy i ubijamy na sztywną masę. Odkładamy
Lili w kuchnistała się bardzo chrupka. Przepis dodaję do ulubionych! Składniki: Beza - 300g cukru pudru - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku z cytryny - szczypta soli - 6 białek Masa - 250g serka mascarpone - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 500 ml śmietanki kremowej 36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 śmietan fix - owoce: truskawki, borówki - polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno
Pan i Pani Smith w kuchniskładniki: 2 dojrzałe banany 250 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3/4 szkl cukru pudru wykonanie: Banany miksujemy z serkiem mascarpone na gładką masę. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy do serka z bananem. Miksujemy do połączenia się obu mas. Gotowy krem przekładamy np. do worka cukierniczego i podajemy np. na muffinkach, babeczkach czy jako odrębny deser
Domowy Smak Jedzeniadekoracji na wzór babeczek, ale jak widać na załączonym obrazku, wszystko wygląda bez zarzutu. Muszę nawet powiedzieć, że po schłodzeniu krem jest dużo trwalszy i sztywniejszy niż masa z serka mascarpone. Chyba będę go częściej wybierać do tego rodzaju dekoracji
ciastkowylabłyżki kakao- 1,5 łyżki wody- 2 łyżki kawy cappuccino rumowego- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy twaróg, serek mascarpone i wanilię. Masę dzielimy na pół. Pierwszą zostawiamy białą, a do drugiej dodajemy 1 łyżkę kakao i dokładnie mieszamy. Herbatniki układamy na folii aluminiowej w prostokąt 3 x 6. Na herbatniki
mojewypiekiinietylkobiszkoptów2 łyżki Cointreau30 g płatków migdałowychNektarynki zalać wrzątkiem, wyjąć z wody po 2-3 minutach, obrać ze skórki.Mascarpone zmiksować. Kremówkę ubić z cukrem i wanilią, wymieszać z mascarpone na gładką masę.Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni.Biszkopty pokruszyć na mniejsze kawałki, wymieszać z Cointreau. Rozłożyć do 4 szklanek lub kieliszków. Na to równomiernie wyłożyć 3/4 kremu. Na kremie ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze