masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:51/237)

Tiramisu - Cappuccino 365

zasmakuje, nawet tym którzy tiramisu nie lubią. Tiramisu - Cappuccino -  Składniki: Cappuccino: 4 łyżeczki cappuccino 100 ml gorącej wody 50 ml mleka 2 łyżeczki cukru Masa: 330 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżka cappuccino waniliowego opakowanie biszkoptów ok. 200 g kakao (ok. 3 łyżki) odrobina masła Tiramisu - Cappuccino -  Sposób przygotowania: Przygotowujemy kawę cappuccino(...)ściąganym pierścieniem) smarujemy masłem. Na dnie układamy biszkopty namoczone w przygotowanym cappuccino. Śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier puder, łyżkę cappuccino, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone i mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Krem dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na biszkopty i posypujemy kakaem. Na to kładziemy kolejne biszkopty namoczone w kawie, wykładamy drugą część masy i całość

Słodka Strona
Ciasto Lion na 2 urodziny bloga 2899

blog "żyje". I to dla Was mam dzisiaj wyjątkowe ciasto, w sam raz na taką właśnie okazję jak świętowanie urodzin ;) ok 310g herbatników kakaowych puszka masy kajmakowej (510g) op. mascarpone 660ml śmietanki 30% 6 batonów Lion 2 łyżki cukru pudru kilka kostek gorzkiej czekolady Terravita 70% 2 śmietan fixy Kwadratową foremkę o boku 21cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć(...)rozsmarować kajmak (2 łyżki zostawić). Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Schłodzoną śmietankę ubić, podzielić na pół. Do jednej części dodać mascarpone i resztę kajmaku, zmiksować. Dodać drobno pokrojone batoniki lion (trochę można zostawić do dekoracji), wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Masę wyrównać i położyć kolejną warstwę ciastek. Resztę ubitej śmietanki zmiksować z cukrem pudrem i zagęstnikami. Wyłożyć jako ostatnią warstwę

Smakołyki Asi
Sernik kokosowy (bounty) na zimno 380

moimi zmianami. Składniki na formę ok. 23cm: na spód: 160 g ciastek kokosowych 100 g masła, roztopionego (1/2 kostki) 3 łyżeczki kakao Na masę serową: 1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego, w temperaturze pokojowej 250 g mascarpone (1 opakowanie), w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru pudru Opcjonalnie 3 łyżki likieru kokosowego Puszka mleczka kokosowego 400 ml  50 g wiórków(...)roztopionym masłem i kakao. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką. Masa serowa: W misie miksera umieścić jogurt, serek mascarpone, cukier puder, likier, wiórki kokosowe. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej masy. Do masy serowej dodać mleczko

Fabryka pomysłów
Tort Ferrero Rocher 342

łyżki kakao 3 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl siekanych orzechów laskowych szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 350g nutelli łyżka kakao 500ml śmietanki 30% 2 zagęstniki do śmietanki (śmietan-fix) 5 wafelków knoppers czekoladowa posypka 2 łyżki siekanych migdałów Poncz: 1/3 szkl mocnej herbaty 2 łyżki rumu Biszkopt(...)tortownicy o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec ok 30 minut w 180st. Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Krem czekoladowy: Mascarpone utrzeć na gładką masę z nutellą i kakao. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z zagęstnikami. Wymieszać z masą czekoladową. 3-4 łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Resztę wymieszać z drobno posiekanymi wafelkami.Biszkopty

Smakołyki Asi
Torcik truskawkowy z galaretką 109

Truskawkowo mi!  Ciasto polecam bo jest pyszne. Biszkopt: 5 jajek 165 g cukru 2 łyżki kakao 120 g mąki 4 g proszku do pieczenia Masa: 200 ml kremówki 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe około 400 g truskawek Biszkopt: białka ubić z cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku(...)stopniach. Ostudzić. Masa: galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. truskawki zmiksować blenderem. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, potem dołożyć serek mascarpone. Dodać truskawki i lekko stężoną galaretkę. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, na dolną część wyłożyć część masy, przykryć drugą częścią biszkoptu i wyłożyć pozostałą część kremu. Schłodzić. Pozostałe galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody. Truskawki przekroić na pół

Ewusiowe Smaki
Rabarbarowe tiramisu 127

łyżki brązowego cukru ok 5 łodyg rabarbaru Przygotowanie: 1. Żółtka oddzielamy od białek, zachowujemy jednak tylko jedno białko. Dwa żółtka ucieramy z cukrem na kremową, gęstą masę, następnie mieszamy z serkiem mascarpone, żeby powstał lekki krem 2. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z kremem, masę wstawiamy do lodówki 3. Rabarbar obieramy, kroimy na 2 cm kawałki(...)wody z syropem z kwiatów z czarnego bzu i namaczamy w niej biszkopty, jeden po drugim 5. Na samo dno naczynia wykładamy biszkopty, następnie karmelizowany rabarbar i warstwę kremu mascarpone, na samym wierzchy układamy jeszcze rabarbar, wstawiamy do lodówki, tuż przed podaniem oprószamy brązowym cukrem

Słodki Kompromis
Wykwintny tort z masą śmietanową 174

filiżanki kawy Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1 litr śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny 2 opakowanie serka mascarpone Ponadto 50 gram orzechów włoskich 50 gram obranych ze skórki migdałów. 1 pomarańcza Wykonanie: Jajka wbijmy do miski dodajemy cukier miksujemy(...)tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem pergaminowym. Ciasto pieczemy ok 20-30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz serek mascarpone delikatnie łącząc ze sobą składniki. Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 części, masę również dzielimy na 3 części. Ciasto układamy na paterze, pierwszy  krążek smarujemy masą przykrywając

kgwjanczewo
Tort z wiśniami i serkiem mascarpone 104

piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki  góra/dół ). Biszkopt jasny oraz dwa blaty ciemnego biszkoptu nasączam syropem z kwiatów czarnego bzu. Przygotowuję masę: - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowanie śmietanki 30% - 2 łyżki białego cukru - barwnik spożywczy czerwony (użyłam barwnika w kropelkach) Miksuję śmietankę, dodaję cukier; kiedy masa zaczyna robić się gęsta, dodaję serek. Łączę

Wielopokoleniowo
Ciasto urodzinowe bez pieczenia 199

brak. Wymyśliłam więc coś na szybko a przy okazji wyszło bardzo smacznie :) Ciasto z bitej śmietany, mascarpone i kajmaku - pycha! Składniki na foremkę 11 x 30 cm (keksówka): ok. 17 sztuk herbatników 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 400 g gotowej masy kajmakowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki posypki czekoladowej 4 szt. różyczek z opłatka 1 łyżka(...)masła Przygotowanie: Blaszkę posmaruj masłem. Ułóż 1 warstwę herbatników, a na to masę kajmakową. Teraz druga warstwa z herbatników. Do miski wlej śmietankę i ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i mascarpone - miksuje 1 minutę i wyłóż na herbatniki. Wierzch ciasta posyp czekoladą i włóż różyczki. Wstaw do lodówki na min. 4 godz. Ps. Herbatniki będzie trzeba połamać

Alutka-Gotuje
Letni tort na urodziny C. 192

faktu, że musieliśmy objechać kilka sklepów, zanim znaleźliśmy takie nadające się do użytku. Resztę zostawił mi. Był więc tradycyjnie już zawsze się udający biszkopt rzucany, delikatny krem na bazie mascarpone i jogurtu, całość obłożona kremówką i udekorowana iście wiosennie. Ciekawego akcentu nadaje Cointreau i sok pomarańczowy, które nieco wyostrzają całość. Wanilia w kremie nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu, cukier(...)formie) z wysokości 60 cm, po czym wystudzić w uchylonym piekarniku.Zimny biszkopt przeciąć na trzy blaty, ułożyć na talerzu wierzchem do góry - ewentualna górka się wyrówna.Mascarpone zmiksować na gładką masę z jogurtem i wanilią. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić na parze. Ostudzić. Dodać do żelatyny łyżkę masy jogurtowej, wymieszać. Dodać jeszcze dwie łyżki, dokładnie połączyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort kokosowo-korzenny z powidłami i Noworoczne Życzenia 178

żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż masa będzie błyszcząca. Stopniowo dodawać po jednym żółtka, cały czas ubijając. Mąki przesiać z przyprawami. Dodać do masy w 3 partiach ubijając na najniższych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką z dziurką. Dno tortownicy wyłożyć papierem dopieczenia, boków nie smarować. Przełożyć ciasto do tortownicy. Piec(...)rozdzielają się już po 3 godzinach). Wyjąć, delikatnie obrócić "do góry nogami", otworzyć puszkę. Wodę z góry przelać do innego naczynia, zostawić do nasączenia tortu. Pozostałą gęstą masę wymieszać w misce z mascarpone. W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietankę. Dodać cukier puder, wymieszać. Miksując na najniższych obrotach dodać partiami masę kokosową i wiórki. Poncz do nasączenia 1 szklanka wody

Pełny talerz
Tiramisu (bez śmietany i alkoholu) 191

gustu. Warto dodać, że tiramisu jest bardzo sycące, więc za jednym razem raczej nie będzie w stanie zjeść 2 kawałków :) Składniki na 6 dość dużych porcji: 250 g serka mascarpone 100 ml espresso 3 jajka cukier puder 150 g podłużnych biszkoptów gorzkie kakao kilka kropelek aromatu migdałowego Zaparzyć 100 ml espresso (tzn. przygotować bardzo mocną kawę <bez fusów(...)cukru pudru. Ponownie ubić na sztywną pianę. W innym naczyniu zmiksować żółtka z 1/3 szklanką cukru pudru (na jednolitą, gęstą, jasną masę). Następnie do ubitych białek dodać masę żółtkową i serek mascarpone (wszystko dodawać stopniowo i miksować na bardzo niskich obrotach). Biszkopty namaczać przez kilka sekund w espresso z kropelkami aromatu migdałowego. Układać w podłużnym naczyniu. Następnie dodać połowę ubitej

Ugotować
Deser orzechowo-karmelowy 241

łyżki sosu karmelowego. Wymieszać. Serek mascarpone dokładnie wymieszać z 2 łyżkami sosu karmelowego. Ciasteczka przełożyć do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem lub zmiksować. Na dno kieliszków nałożyć masę orzechową, potem serek mascarpone, a na wierzch warstwę z ciasteczek. Smacznego

Oryginalny smak
TORT TIRAMISU 207

podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru szklanka zaparzonej, mocnej kawy 75 ml likieru amaretto kakao Upieczony wystudzony biszkopt przeciec na 3 blaty. Cukier oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać mascarpone, aż wszystkie składniki się połączą. Z białek ubić na sztywną pianę następnie delikatnie wymieszać z masą serową. Krem podzielić na 3 części Kawę zaparzyć, dodać amaretto

RAROSSA
Sernik z kajmakiem na migdałowym spodzie brownie 111

brownie: 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/3 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 70 g posiekanych płatków migdałowych 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa serowa: 500 g mascarpone 500 g sera twarogowego, trzykrotnie mielonego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 5 jajek 1/4 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wierzch: 200 g śmietany

Bullio