masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:52/237)

Deser orzechowo-karmelowy 233

łyżki sosu karmelowego. Wymieszać. Serek mascarpone dokładnie wymieszać z 2 łyżkami sosu karmelowego. Ciasteczka przełożyć do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem lub zmiksować. Na dno kieliszków nałożyć masę orzechową, potem serek mascarpone, a na wierzch warstwę z ciasteczek. Smacznego

Oryginalny smak
TORT TIRAMISU 201

podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru szklanka zaparzonej, mocnej kawy 75 ml likieru amaretto kakao Upieczony wystudzony biszkopt przeciec na 3 blaty. Cukier oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać mascarpone, aż wszystkie składniki się połączą. Z białek ubić na sztywną pianę następnie delikatnie wymieszać z masą serową. Krem podzielić na 3 części Kawę zaparzyć, dodać amaretto

RAROSSA
Sernik z kajmakiem na migdałowym spodzie brownie 100

brownie: 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/3 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 70 g posiekanych płatków migdałowych 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa serowa: 500 g mascarpone 500 g sera twarogowego, trzykrotnie mielonego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 5 jajek 1/4 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wierzch: 200 g śmietany

Bullio
SERNIK OREO 300

powierzchnia.Wsadź tortownicę ze spodem do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.MASA SERNIKOWA:Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej.Do miski wrzuć wszystkie składniki na masę, czyli ser mielony, mascarpone, mleko skondensowane, białka, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt i zmiksuj całość krótko, ale dokładnie.Ciastka Oreo pokrusz na mniejsze kawałki i wsyp do masy. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.Masę

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort czekoladowy z wiśniami 210

mascarpone 600 ml śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 1/3 szkl mocnej, słodkiej herbaty słoik konfitury z wiśni Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier. Gdy białka będą lśniące i szkliste dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać i stopniowo dodawać do ubitych jajek, mieszając łyżką. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę. Biszkopt(...)minut w 180 stopniach. Po wyjęciu ostudzić i przekroić na 3 blaty. Mus czekoladowy: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodawać po 1 łyżce mascarpone, za każdym razem dokładnie mieszając masę. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem, wymieszać łyżką z rozpuszczona czekoladą z mascarpone. Blaty biszkoptu lekko nasączyć herbatą. 2 dolne blaty posmarować konfiturą wiśniową i musem. Przykryć ostatnim

Smakołyki Asi
Miniserniczki brzoskwiniowe z borówkami 195

miniserniczki brzoskwiniowe z borówkami i jagodową galaretką na ciasteczkowym spodzie. Z podanych proporcji wyszły mi 24 serniczki. Składniki: Ciasteczkowy spód: 270 g ciasteczek owsianych 75 g masła Masa serowa: 250 g serka mascarpone 200 g sera twarogowego 200 g śmietany 30 % 1 brzoskwinia (1/2 szklanki) 2 galaretki brzoskwiniowe Galaretka: 2 galaretki jagodowe 400 g borówek Sposób przygotowania: 1. Spód: Masło(...)uzyskania efektu mokrego piasku. powstałą masę nakładamy po łyżce do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. 2. Masa serowa: Brzoskwinie obieramy, usuwamy pestkę i blendujemy na mus (powinniśmy uzyskać ok 1/2 szklanki musu). Galaretki rozpuszczamy w 2/3 szklanki wrzątku i studzimy. Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką do uzyskania gładkiego kremu. Następnie dodajemy serek twarogowy, mus brzoskwiniowy oraz ostudzoną ale płynna galaretkę

Na Ciasteczkowych Papierach
Toskański deser zuccotto 134

serkiem mascarpone. Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki - 9 łyżek kakao - 30g masła   Składniki na masę: - 2 żółtka - 5 łyżek cukru - 5 łyżek soku z winogron - 150 g serka mascarpone - 200 ml śmietany kremówki - fix do śmietany W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę a następnie dodajemy żółtka(...)uważać żeby nie zrobiła nam się jajecznica. Do jajek dodajemy sok z winogron, ja ten sok dodałam razem z miąższem. Potem dodajemy śmietanę i serek mascarpone. Na końcu dodajemy cukier i fix do śmietany. Masę schładzamy w lodówce. Z gotowego biszkoptu wycinamy dwa kółka. Miskę wykładamy folią aluminiową i układamy jeden biszkopt pokrojony w trójkąty. Biszkopt możemy nasączyć sokiem

Kuchenne Wariacje
Tort kajmakowy 146

Biszkopt zrobiłam według sprawdzonego przepisu, a krem przygotowałam na bazie serka mascarpone. Polecam!Składniki:Biszkopt (na tortownicę 23-26 cm):6 jajek12 łyżek cukru6 łyżek mąki ziemniaczanej6 łyżek mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2-3 łyżki kakaoKrem:500 g serka mascarpone400 ml śmietanki 30%350-450 g masy krówkowej (według smaku)Dodatkowo:dżem z czarnej porzeczkimocny napar herbatytarta gorzka(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Dobrze ostudzić, przekroić na 3 blaty.2. Ser mascarpone wymieszać dokładnie z masą krówkową. Ubić śmietanę i delikatnie wymieszać z kremem. Podzielić na 3 części.3. Spód tortu nasączyć zimnym naparem herbaty, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć pierwszą część kremu

Kuchnia domowa Ani
Miętowa rolada z czekoladowym kremem i pistacjami. 322

letniej wody 250 g mascarpone pistacje opcjonalnie zielony barwnik spożywczy.  Wykonanie: Czekoladę siekamy i dodajemy do niej 65 ml letniej wody. Całość rozpuszczamy w mikrofali/kąpieli wodnej. Następnie studzimy i wstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki. Białka ubijamy na sztywno dodając opcjonalnie zielony barwnik spożywczy. Pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier. Kiedy masa jest sztywna i błyszcząca dodajemy(...)układamy na wilgotnej czystej ścierce papierem do góry. Zdejmujemy papier i zwijamy roladę razem ze ściereczką. Wyjmujemy czekoladę z lodówki, przekładamy do miski i ubijamy. Dodajemy ser mascarpone stałe miksując. Kiedy masa ładnie nam się połączy dodajemy posiekane pistacje. Rozwijamy nasza roladę, wyjmujemy ścierkę i smarujemy ciasto naszym kremem. Ponownie zwijamy roladę.  Wstawiamy gotową do lodówki, przed podaniem możemy

Malinowe Pocałunki
Naleśniki z mascarpone, bitą śmietaną i sosem śliwkowym 219

śmietany 36%; 150 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki rodzynek Sos: 1/2 szklanki powideł śliwkowo - czekoladowych 1/2 szklanki  soku z pomarańczy 50 g likieru pomarańczowego kilkanaście listków melisy lub mięty Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju z łyżką masła(...)rondelka wrzucić powidła i sok z pomarańczy. Zagotować na małym ogniu tak, aby sok delikatnie odparował. Dodać likier i całość zmiksować na gładką masę. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę   ubić na sztywno, dodać mascarpone, puder  i delikatnie połączyć mikserem na najmniejszych obrotach. Wstawić  do lodówki na 5-10 minut. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego

Gosia gotuje
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami 269

minut lub do tzw. suchego patyczka. Krem: 300 g mascarpone 300 ml kremówki 2 – 3 łyżki cukru pudru Składniki powinny być schłodzone. Kremówkę i mascarpone ubić na gęstą masę, pod koniec ubijania dodać cukier i chwilę miksować na najmniejszych obrotach miksera. Polewa: 100-120 ml śmietany 30% 50 g gorzkiej czekolady z min. 70% kakao 100 g czekolady deserowej

Niebieski kubek z kawa
Świąteczny tort w gwiazdki 223

mieszamy.Przelewamy masę do formy (użyłam formy o średnicy 18 cm) i pieczemy około 45 minut  180 stopniach ( do suchego patyczka).Przygotowujemy masę.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem do śmietany.Dodajemy do niej mascarpone i delikatnie ale dokładnie mieszamy.Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części.Wszystkie nasączamy sokiem pomarańczowym.Pna pierwszym biszkopcie układamy rozwałkowaną masę marcepanową

Mienta blog
Sernik z kajmakiem na migdałowym spodzie brownie 121

Sernik z twarogu i sera mascarpone. Spód stanowi mocno czekoladowe brownie z migdałami. Warstwa kajmakowa jest bardzo słodka, dlatego do sera dodaję mało cukru. Sernik jest bardzo efektowny i wyróżnia się oryginalnym smakiem. Trochę zmodyfikowany przepis znaleziony na kwestiasmaku.com. Spód(...)brownie: 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/3 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 70 g posiekanych płatków migdałowych 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa serowa: 500 g mascarpone 500 g sera twarogowego, trzykrotnie mielonego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 5 jajek 1/4 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wierzch: 200 g śmietany

Bullio
Sernik z kajmakiem na migdałowym spodzie brownie 182

Sernik z twarogu i sera mascarpone. Spód stanowi mocno czekoladowe brownie z migdałami. Warstwa kajmakowa jest bardzo słodka, dlatego do sera dodaję mało cukru. Sernik jest bardzo efektowny i wyróżnia się oryginalnym smakiem. Trochę zmodyfikowany przepis znaleziony na kwestiasmaku.com. Spód(...)brownie: 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/3 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 70 g posiekanych płatków migdałowych 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa serowa: 500 g mascarpone 500 g sera twarogowego, trzykrotnie mielonego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 5 jajek 1/4 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wierzch: 200 g śmietany

Bullio
Trufle waflowe 117

łyżka masła orzechowego 1 łyżka solonych orzeszków ziemnych (najlepiej pieczonych) Na kakaowe: 1 opakowanie pałeczek kakaowych Cukry Nyskie 2 łyżki kakao 1 łyżka mascarpone  Pałeczki orzechowe blendujemy z masłem orzechowym aż powstanie zwarta masa i wstawiamy do lodówki(...)mniej więcej 15 minut. Orzeszki drobno siekamy. Ze schłodzonej masy formujemy niewielki kulki i obtaczamy je w posiekanych orzechach. Schładzamy. Pałeczki kakaowe blendujemy z mascarpone i 1 łyżką kakao aż powstanie zwarta masa i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 15 minut. Ze schłodzonej masy formujemy niewielki kulki i obtaczamy je w drugiej łyżce kakao. Schładzamy. I to wszystko :-) Prawda

Czary - gary w kuchni