masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:46/237)

Rumowe Tiramisu 178

ostygnięcia. Następnie maczamy w niej każdy z biszkoptów i układamy warstwę w naczyniu. Żółtka ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem. Gdy staną się białe dodajemy serek mascarpone.  Układamy warstwę masy na biszkoptach. Następnie ponownie układamy warstwę biszkoptów oraz na samej górze warstwę masy. Całość wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Tiramisu kroimy na kawałki - i bezpośrednio na talerzu

Taste Therapy
Tiramisu ze śmietaną 114

Tiramisu, trochę zrobiłam go na inny sposób. Tradycyjny, jest zrobiony z masy z serka mascarpone. Ja postawiłam na śmietanę 30% i wyszło bardzo dobre, przyznam nawet, że chyba lepsze :D Polecam zrobić, ciasto robi się naprawdę szybko i zasmakuje każdemu.  Wersję dla dzieci można przygotować, zastępując amaretto np. sokiem malinowym. Tiramisu na śmietanie 1 opakowanie biszkoptów podłużnych

Gotuję Testuję
Łyżeczka słodkiego Czerwca z truskawką 199

listków świeżej mięty ( lub więcej- mniej w zależności od intensywności smaku i upodobań) ok. 20 podobnej wielkości truskawek Sposób przyrządzenia: 1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj mascarpone na gładką masę- odstaw do ostudzenia. 2. Białko ubij na sztywno i wymieszaj delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. 3. Liście mięty poszatkuj najdrobniej, jak możesz i domieszaj do masy. 4. Przygotuj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Czekoladowe wieżyczki z mascarpone i czerwoną porzeczką 124

serka i krótko zmiksować do połączenia składników.   Białko sparzonego wcześniej małego jajka ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie śnieżnobiała i lśniąca delikatnie wmieszać ją do mascarpone z żelatyną. Masę schłodzić w lodówce kilka minut, aż zgęstnieje.       W międzyczasie przygotować motyla z gorzkiej czekolady: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , przestudzić. Letnią przełożyć do tutki z papieru

Nastoletnie Wypiekanie
Walentynkowe inspiracje 159

dopiero dziś. To, że u mojego boku chwilowo drugiej połówki brak, wcale nie przeszkadzało mi celebrować owego święta. W tym roku z tej właśnie okazji zrobiłam tartę z masą z serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Czytaj więcej

Moje Pyszne Siódme Niebo
Tort na 90- te urodziny 134

Miałam zaszczyt zrobić ten tort dla 90- letniej solenizantki. Owocowy, bo owoce bardzo lubi:). Z musem gruszkowym, masą śmietankową z mascarpone i  brzoskwiniami. Literki nie były jeszcze przyklejone i troszkę się rozleciały

Maślane ciasteczko
Omlet biszkoptowy z borówkami 158

jajek 8 łyżek mleka 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 0,5 l kremówki  36 % 250 g mascarpone 100 g masy krówkowej 300 g borówek cukier puder Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania nadzienia do omletu. Kremówkę, masę krówkową i mascarponę wkładamy do misy i ubijamy na sztywną masę. Odkładamy

Lili w kuchni
Tort Pavlova 376

stała się bardzo chrupka. Przepis dodaję do ulubionych!  Składniki: Beza - 300g cukru pudru - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku z cytryny - szczypta soli - 6 białek Masa - 250g  serka mascarpone - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 500 ml śmietanki kremowej 36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 śmietan fix - owoce: truskawki, borówki - polewa czekoladowa Sposób przygotowania:  Białka ubijamy na sztywno

Pan i Pani Smith w kuchni
pyszny krem bananowy 189

składniki: 2 dojrzałe banany 250 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3/4 szkl cukru pudru wykonanie: Banany miksujemy z serkiem mascarpone na gładką masę. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy do serka z bananem. Miksujemy do połączenia się obu mas. Gotowy krem przekładamy np. do worka cukierniczego i podajemy np. na muffinkach, babeczkach czy jako odrębny deser

Domowy Smak Jedzenia
Chatka Puchatka 625

łyżki kakao- 1,5 łyżki wody- 2 łyżki kawy cappuccino rumowego- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego      Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy twaróg, serek mascarpone i wanilię. Masę dzielimy na pół. Pierwszą zostawiamy białą, a do drugiej dodajemy 1 łyżkę kakao i dokładnie mieszamy. Herbatniki układamy na folii aluminiowej w prostokąt 3 x 6. Na herbatniki

mojewypiekiinietylko
Szybki letni deser 222

biszkoptów2 łyżki Cointreau30 g płatków migdałowychNektarynki zalać wrzątkiem, wyjąć z wody po 2-3 minutach, obrać ze skórki.Mascarpone zmiksować. Kremówkę ubić z cukrem i wanilią, wymieszać z mascarpone na gładką masę.Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni.Biszkopty pokruszyć na mniejsze kawałki, wymieszać z Cointreau. Rozłożyć do 4 szklanek lub kieliszków. Na to równomiernie wyłożyć 3/4 kremu. Na kremie ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser jabłkowy z mascarpone, bananem i kawową nutą 137

pucharkach :) Nutka kawy, w której namoczone są biszkopty nadaje delikatnej całości ciekawy i silny akcent :) z premedytacją niesłodzony mus jabłkowy idealnie komponuje się z lekko słodką masą bitej śmietany z mascarpone :) Składniki na 6 pucharków: 2 duże jabłka 1,5 banana 250g mascarpone 235 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy bez cukru(...)najlepiej robić to na chwilę przed ułożeniem w pucharkach). Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo serek mascarpone i całość dokładnie miksujemy. W pucharkach układamy kolejno: 2 łyżki musu jabłkowego, namoczone w kawie biszkopty, masę śmietanowo-serową (najwygodniej szprycą), plastry banana, mus jabłkowy. Wierzch dowolnie dekorujemy pozostałą masą śmietanowo-serową (co mi się udało nieszczególnie ładnie

Kolorowy Przepisownik
Zapomniany tort i pralka jak żywa 243

Miał być klasyczny, ale nie nudny. Wyjątkowy - jak to tort. Na urodziny Szanownej Małżonki Zamawiającego.Biszkopt - standardowo rzucany, jakżeby inaczej. Krem na bazie mascarpone, delikatnie wzmocniony żelatyną - co by się w czasie transportu nic nie rozjechało. Masa wiśniowa inspirowana tortem śliwkowym jak ze sklepu. Jak smakowało? Nie wiem, nie próbowałam. Ale z tego co mówili główni zainteresowani, efekt był(...)Kisiel rozmieszać w wodzie, powoli wlewać do soku, cały czas mieszając. Chwilę pogotować, zdjąć z ognia. Dodać dokłądnie odcedzone wiśnie, delikatnie wymieszać. Ostudzić.Serek kremowy ubić z mascarpone. Wlać kremówkę, miksować, aż masa znów zgęstnieje. Przesiać cukier puder z waniliowym, zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w gorącej. Wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić.Żelatynę wlać do masy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTO Z MASĄ KRÓWKOWĄ, ŚMIETANĄ I ORZECHAMI 249

cukru * 2 łyżki wody * 1 łyżeczka proszku do pieczenia  (Skworcu) * 2 łyżeczki cukru waniliowego  (Skworcu) Dodatkowo: * 250 ml śmietany kremówki 36% * 200 g serka mascarpone * cukier puder (ilość według upodobania) * puszka masy krówkowej o smaku kajmaku  (Helio) * 100 g orzechów włoskich  (Helio) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania(...)skroić lekko wierzch. Na wystudzony biszkopt rozsmarować równo masę krówkową. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder do smaku. Ubita śmietanę położyć na masie krówkowej. Na koniec na całość posypać drobniej posiekane orzechy włoskie. Ciasto schłodzić w lodówce

Zrób to smacznie
Ciasto Kinder Country bez pieczenia 955

Country. Mniam <3 Przepis znalazłam na stronie Przepis na talerzu . Składniki są na foremkę o wymiarach ok. 28x20cm . Zapraszam do przygotowań!  Składniki na białą masę: 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 tabliczki białej czekolady 3 szklanki płatków Nestle Kangus lub podobnych Składniki na ciemną masę: 150 g śmietanki 30% 2 tabliczki mlecznej czekolady Dodatkowo(...)TRUDNOŚCI: ŁATWY Masa biała: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy mascarpone. Zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę. Wsypujemy płatki i dokładnie mieszamy. Masa ciemna: Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę

My Culinary Art
,,Makaronikowe bałwanki’’ 99

cienką skórką i mięciutkim wnętrzem. Przesłodkie świąteczne makaroniki w postaci bałwanków. Składniki: 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru Masa: 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy. Gdy masa zacznie osiągać sztywność stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na większych obrotach na gładką(...)sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki w kształcie bałwanków większy makaronik o średnicy około 3 cm i mniejszy, stykający się z nim, o średnicy około 1 cm na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy

Podróż w kulinaria
tiramisu z truskawkami 180

Truskawkowe tiramisu Skład niki Porcja dla czterech osób 250 gram truskawek 250 gram serka mascarpone 50 ml słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe cukru 150 gram podłużnych biszkoptów Sok z dwóch pomarańczy Liście mięty Gorzka czekolada (do dekoracji) Sposób przygotowania W w misie ustawionej w kąpieli wodnej ucieramy żółtka jaj z cukrem (uważając aby temperatura(...)była zbyt wysoka i by jajka się nie ścieły). Do utartych jaj dodajemy ubitą słodką śmietanę, całość mieszając podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje. Utartą masę studzimy a następnie dodajemy ser mascarpone i odstawimy do lodówki na dwie godziny, pozwalając masie stężeć. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy

Miód i pieprz
Sernik malinowy 362

żółtek i 1 całe jajko, dalej ucierałam na puszystą masę. Do sernika użyłam twarogu, który sama zrobiłam, więc nie musiałam go mielić – dodałam całość naraz oraz mascarpone. Do gładkiej już masy, dalej ucierając, przesiałam przez sitko dwa budynie. W blenderze ubiłam śmietankę. Do białek dodałam szczyptę soli i ubiłam pianę na sztywno. Do masy serowej dodałam 3 łyżki ubitej śmietany

mojewypiekiinietylko
Sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami 146

przypomina trochę baton snickers :) Składniki: 250 g ciasteczek Petit Beurre 150 g masła 2 łyżki kakao 1 kg twarogu sernikowego 250 gram serka mascarpone 4 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 budyń waniliowy puszka - 400 g masy krówkowej 150 g solonych orzeszków polewa czekoladowa do ciasta sól  Przygotowanie: Za pomocą blendera rozdrabniamy ciasteczka, tak aby miały konsystencję piasku. Dodajemy(...)lodówki.  4 żółtka ucieramy mikserem z 3/4 szklanki cukru.  Zwalniamy obroty miksera  i dodajemy po jednej łyżce twarogu sernikowego. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone. Nadal miksując wsypujemy do masy budyń waniliowy oraz 2 łyżki masy krówkowej.  Na koniec ubijamy pianę z białek i łączymy ją z masą serową delikatnie mieszając łyżką.  Masę przekładamy do tortownicy

Taste Therapy
Ciasto „Dwa Michały” 587

czekoladę oraz rum i mieszamy do połączenia (i roztopienia czekolady). W razie gdyby w masie powstały grudki z mleka w proszku, należy przelać ją przez sito. Gdy lekko ostygnie, zabezpieczamy wierzch naczynia folią spożywczą i umieszczamy masę na całą noc w lodówce. Podobnie wykonujemy drugą masę, dodając do podgrzanej śmietanki czekoladę mleczną. Następnego dnia pieczemy biszkopty. Białka ubijamy na sztywno(...)rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Następnie przesypujemy je na deskę i drobno siekamy. Schłodzoną masę jasną wyjmujemy z lodówki i przekładamy do misy miksera. Miksujemy krótko, do czasu aż masa zgęstnieje i zaczną tworzyć się na niej wzory z mieszadeł. Dodajemy schłodzone mascarpone i miksujemy tylko do połączenia. Do masy dodajemy mniej więcej garść lub dwie orzeszków ziemnych i mieszamy

Smaki Na Talerzu